Bar Mleczny Akademicki s.c. Maria Sasin Ewa Bugdol
Bar Mleczny Akademicki s.c. Maria Sasin Ewa Bugdol
Wywiadu udzielił/aEwa Bugdol
25.07.2023 11:56
Czym zajmuje się Państwa firma?
Jesteśmy barem, który serwuje śniadania, obiady, kolacje. Świadczymy też usługi cateringu. Nasza kuchnia jest typowo domowa, a wszystko robimy na miejscu.
Jak wyglądały początki firmy?
Bar istnieje od 50 lat i był przekazywany z dziada pradziada. Najpierw prowadziła go moja babcia, później rodzice, a teraz ja go prowadzę. Na początku był to typowo mleczny bar, a od 2000 roku wprowadziliśmy do menu mięso. Później doszła usługa cateringu i w ten oto sposób mamy pełny zakres usług.
W jakim mieście znajduje się Pani bar?
W Gdańsku.
Ile osób Pani zatrudnia?
Zatrudniam 10 osób. Są to kucharze, pomoce kuchenne, kasjerki i ekspedientki.
Co przyczyniło się do utrzymania się baru przez tak długi okres i jego sukcesu?
Bar umiejscowiony jest przy głównej ulicy Gdańska, więc ma bardzo dobrą lokalizację. Od zawsze naszym głównym odbiorcą byli studenci, którzy a polecali nas następnym pokoleniom. Mamy niskie ceny, staramy się dbać o ten aspekt. Zależy nam, żeby studenci mogli pozwolić sobie na posiłki u nas.
Jakie plany związane z zatrudnieniem macie Państwo w 2023 roku?
Obecnie już zatrudniliśmy nowe osoby. Prawdopodobnie będziemy potrzebować jeszcze tylko kogoś na stanowisko pomocy kuchennej. Podczas rekrutacji dajemy ogłoszenia na popularnych portalach. Zawsze szukamy osób z doświadczeniem, bo nie mamy czasu przyuczać. Jest u nas bardzo duży ruch, stąd zatrudniamy wykwalifikowane, doświadczone osoby. Po rozmowie rekrutacyjnej umawiamy się na dzień próbny. Osobą odpowiedzialną za rekrutację zawsze jestem ja.
Jak wygląda proces wdrożenia nowego pracownika w Państwa firmie?
Do pomocy dla nowego pracownika wydelegowana jest zawsze doświadczona osoba, która już pracuje na adekwatnym stanowisku. Wówczas taka osoba przygląda się pracy nowego pracownika, sprawdza jego umiejętności oraz podpowiada w wielu kwestiach. Taki system trwa od dwóch tygodni do miesiąca – w zależności od potrzeb nowego pracownika.
Jakie macie Państwo plany rozwojowe?
Działalność jest już rozwinięta na tyle, na ile chciałam. Obecnie w ramach udogodnień zakładamy klimatyzację w kuchni. Ponadto, wszystko czego potrzebujemy, już mamy. Jedyne co nas czeka, to remonty, wynikające z bieżącego zużycia.
18.11.2025 13:56
31.12.2025 16:38