SMC Industrial Automation Sp.z o

Warszawa

Ocena pracodawcy 4/6

na podstawie 650 ocen.

SMC Industrial Automation Sp.z o
4 650 6 1

Opinie o SMC Industrial Automation Sp.z o

biedny

czy premie za 2018 bedą: - wypłacane - wypłacane wg algorytmu - wypłacane uznaniowo - wypłacane 20 do 60% ? - godne uwagi ?

Kierownik
@biedny 16.11.2018 15:01

Będzie 150% dla każdego. Rok z bardzo dobrym wynikiem. Kolejny raz wynik sprzedaży będzie rekordowo wysoki. Najprawdopodobniej w tym roku będą paczki i bony na święta.

AirTac nadchodzi
@Kierownik 16.11.2018 17:42

Ale propaganda :) Będą ale w AirTac-u :)

Kuba

Witajcie. Pojawiły się ogłuszenia na Automotive Key account managera w całej Polsce. Czy ktoś mógłby coś napisać na temat tego stanowiska?

Brawo Wkrętak!
@Kuba 06.10.2018 11:03

W najbliższym czasie powinno się ukazać sporo nowych ogłoszeń. Pracownicy licznie zwalniają się z SMC. W ostatnim miesiącu zwolniło się dwóch Automotive Key Accountów.

Kuba
@Brawo Wkrętak! 06.10.2018 12:01

No ale to warto aplikować? Dlaczego się zwolnili? Ogłoszenie wygląda ciekawie i firma też jest znana na rynku.

old kiper
@Kuba 06.10.2018 11:03

tak. ostatnio zatrudniają przez ogłuszenie., Jak w XVI wieku na okręty, bo nikt bo dobroci nie chce

Sales_service
@old kiper 13.10.2018 08:02

Nie zatrudniają, a chcieliby zatrudniać bo za takie pieniądze nikt tu nie przyjdzie pracować, a stara gwardia się wykrusza.

Festo
@Sales_service 05.11.2018 10:22

A jakie są teraz stawki na inz sprzedazy? Jaka jest atmosfera w firmie?

Kierownik
@Festo 14.11.2018 14:27

10000 brutto. Atmosfera jest super. Wszyscy którzy narzekali i psuli atmosferę się już zwolnili.

AirTac nadchodzi
@Kierownik 15.11.2018 19:45

Chyba o jedno zero za dużo...

Łysy

Wszyscy wiemy Gruby, że interesujesz się astronomią. Ale naprawdę nie musisz nas katować przedrukami z Wikipedii.

CP96 15552 ISO

Hej, czy ktoś mógłby jeszcze raz wrzucić tekst o dzięciole z big brothera? Wpis trafiony w samo sedno ;)

Mały
@CP96 15552 ISO 06.11.2018 18:44

Jolka kazała wykasować bo tekst ten zrujnował jej wizerunek.

Sea of Japan

Ten okręt nabrał wody w kwietniu. Teraz idzie na dno..

Obserwatorzy
@Sea of Japan 04.11.2018 16:46

2016 roku

Jeszcze Więcej Sales Meetingów

W naszej firmie nastała smuta. Ostatni inteligentni handlowcy tacy jak PJ odchodzą. Teraz ton będą nadawały osoby takie jak Braciszkowie z Mysłowic.

zlapanki
@Jeszcze Więcej Sales Meetingów 16.10.2018 09:38

bo PJ to nie był człowiek z łapanki

VAUXHALL

Wieża Babel upada

wiki

Efekt potwierdzenia, błąd konfirmacji, strategia konfirmacyjna – tendencja do preferowania informacji, które potwierdzają wcześniejsze oczekiwania i hipotezy, niezależnie od tego, czy te informacje są prawdziwe[1]. Powoduje, że ludzie poszukują informacji i zapamiętują je w sposób selektywny, interpretując je w błędny sposób. Efekt ten jest szczególnie silny w przypadku zagadnień wywołujących silne emocje i dotyczących mocno ugruntowanych opinii. Przykładowo, czytając o polityce dostępu do broni, ludzie zwykle preferują źródła, które potwierdzają to, co sami na ten temat sądzą. Mają również tendencję do interpretowania niejednoznacznych dowodów jako potwierdzających ich własne zdanie. Selektywne poszukiwanie informacji, ich zapamiętywanie i interpretowanie jest przytaczane jako wytłumaczenie efektu polaryzacji przekonań (gdy różnica zdań staje się jeszcze większa po zaprezentowaniu dwóm stronom tych samych dowodów), trwałości przekonań (gdy przekonania pozostają niezmienione nawet po obaleniu dowodów, z których wynikały), efektu pierwszeństwa (gdy większa waga przykładana jest do informacji, które uzyskało się wcześniej) i iluzji korelacji (doszukiwania się korelacji tam, gdzie ich w rzeczywistości nie ma). Serie eksperymentów prowadzonych w latach 60. XX wieku pokazały, że ludzie mają tendencję do poszukiwania potwierdzeń dla swoich wcześniejszych przeświadczeń. Późniejsze badania wyjaśniły to jako wynik tendencji do testowania hipotez bardzo selektywnie, skupiając się na jednej możliwości i ignorując alternatywy. W połączeniu z innymi efektami taka strategia wpływa na konkluzje, do jakich ludzie dochodzą. Błąd ten może wynikać z ograniczonych możliwości przetwarzania informacji przez ludzki mózg lub z ewolucyjnej optymalizacji, gdy szacowane koszty tkwienia w błędzie nie są większe niż koszty analizy prowadzonej w obiektywny, naukowy sposób. Efekt potwierdzenia wzmacnia pewność siebie i pozwala ludziom zachować silne przekonania nawet w obliczu przeczących im dowodów. Dlatego może prowadzić do katastrofalnych błędów w podejmowaniu decyzji, w szczególności w przypadku decyzji społecznych, politycznych i militarnych.

wikipedia

Lana Turner Ilustracja Imię i nazwisko Julia Jean Mildred Frances Turner Data i miejsce urodzenia 8 lutego 1921 Wallace Data i miejsce śmierci 29 czerwca 1995 Los Angeles Zawód aktorka Współmałżonek • Artie Shaw (1940–1940; rozwód) • Joseph Stephen Crane (1942–anulowane. 1943–1944; rozwód) • Henry J. Topping jr. (1948–1952; rozwód) • Lex Barker (1953–1957; rozwód) • Fred May (1960–1962; rozwód) • Robert Eaton (1965–1969; rozwód) • Ronald Pellar (1969–1972; rozwód) Lata aktywności 1937–1985 faksymile Commons Multimedia w Wikimedia Commons Wikicytaty Cytaty w Wikicytatach Strona internetowa Lana Turner (wym. ˈlɑːnə ˈtɜrnər), właśc. Julia Jean Mildred Frances Turner (ur. 8 lutego 1921 w Wallace, zm. 29 czerwca 1995 w Los Angeles) – amerykańska aktorka, symbol seksu lat 40. i 50. Ze względu na status w świecie filmu nazywana „Królową MGM”. W ciągu prawie pięćdziesięcioletniej kariery Turner zdobyła sławę zarówno jako modelka pin-up, jak i aktorka dramatyczna, ale także ze względu na swoje burzliwe życie osobiste. W 1951 r. została nazwana „najbardziej czarującą kobietą w dziejach sztuki międzynarodowej”. W wieku 16 lat związała się z wytwórnią Warner Bros., aby 2 lata później przejść do MGM. Turner zwróciła uwagę krytyków rolą w dramacie Zapamiętają. Na początku lat 40. wystąpiła w takich filmach jak Kulisy wielkiej rewii, Honky Tonk, Odnajdę cię wszędzie, Trzej muszkieterowie. Zazwyczaj grała wówczas role niewinnych, szczerych dziewcząt. Zyskała uznanie jako femme fatale w Listonosz zawsze dzwoni dwa razy. Wymieniana była wśród najlepiej zarabiających obywatelek Stanów Zjednoczonych. W latach 50. wystąpiła m.in. w Pięknym i złym oraz w kasowym przeboju Peyton Place, za rolę w którym została nominowana do Oscara. W 1958 r. Turner znalazła się na czołówkach amerykańskich mediów w związku ze śmiercią Johnny’ego Stompanato. Rok później zagrała w najbardziej dochodowym filmie w karierze, dramacie Zwierciadło życia. W kolejnej dekadzie aktorka występowała rzadziej, m.in. w Madame X, a w latach 70. i 80. już tylko okazjonalnie, m.in. w telenoweli Falcon Crest. W 1971 r. zadebiutowała na scenie teatralnej. Ostatni raz Turner wystąpiła w 1985 r. w serialu Statek miłości. Była ośmiokrotnie zamężna, w tym dwukrotnie z tym samym mężczyzną. Miała jedno dziecko, Cheryl Crane. Zmarła na raka krtani w wieku 74 lat.

wikipedia

Młodość i wykształcenie Ojcem Andrzeja Wajdy był zawodowy wojskowy Jakub Wajda (1900–1940), syn Kazimierza Waydy. Matka reżysera, Aniela z domu Białowąs (1901–1950), pracowała jako nauczycielka. Jego brat Leszek Wajda (1927–2015) był scenografem. Andrzej Wajda urodził się i początkowo wychowywał w Suwałkach; w 1934 roku cała rodzina przeprowadziła się do Radomia, co było związane z awansem Jakuba Wajdy na stopień kapitana. Rodzice zapisali go do Publicznej Szkoły Podstawowej nr 15 im. Mikołaja Reja. W 1938 roku został harcerzem w 20. Radomskiej Drużynie Harcerskiej, gdzie uzyskał rangę zastępowego[1]. Andrzej Wajda z ojcem rozstał się pod koniec sierpnia 1939 roku, gdy ten wraz z 72 Pułkiem Piechoty opuścił Radom i wziął udział w przygotowaniach do obrony Polski przed niemiecką agresją. Gdy 8 września 1939 roku, tydzień po wybuchu II wojny światowej, Niemcy wkroczyli do miasta, znalazło się ono w granicach Generalnego Gubernatorstwa. Z polityki okupantów wynikał określony przepisami zakaz pobierania przez Polaków nauki w szkole średniej; toteż zamiast podjąć naukę w gimnazjum, Andrzej Wajda zdecydował się na pójście do siódmej klasy szkoły powszechnej. Ukończył ją w czerwcu 1940 roku. Tymczasem jego ojciec, po trafieniu do niewoli radzieckiej w kwietniu 1940 roku, padł ofiarą zbrodni katyńskiej, o czym jego rodzina początkowo nie wiedziała[2][3]. Ostatecznie Andrzej Wajda rozpoczął dalszą naukę w gimnazjum na tajnych kompletach. Przerwał jednak ją już po pierwszym roku z powodów finansowych; w celu utrzymania rodziny wraz z bratem Leszkiem podejmował pracę zarobkową w Landwirtschaft Zentrale, gdzie pełnił funkcję magazyniera, a następnie tragarza i pomocnika bednarza. Mimo ciężkiej sytuacji życiowej zainteresował się malarstwem, uczestnicząc w pracach konserwacyjnych i okresowo pobierając nauki w szkole malarskiej w Krakowie. W połowie 1942 roku wstąpił do Armii Krajowej, gdzie pełnił funkcję łącznika. Wczesną jesienią 1943 roku dowiedział się jednak, że osoby z podziemia, które znał, padły ofiarą zasadzki zastawionej przez radomskie (usunięte przez administratora) Ukrywał się następnie w Krakowie aż do późnej wiosny 1944 roku, gdy okazało się, że owi żołnierze zostali zamordowani. Wówczas powrócił do Radomia, gdzie zapisał się do Koedukacyjnego Gimnazjum i Liceum dla Dorosłych „Przyszłość”[4]. Po zakończeniu wojny rozpoczął w 1946 roku studia malarskie na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. Jeszcze przed złożeniem dokumentów zamierzał odwiedzić swojego byłego nauczyciela Wiktora Langnera. Kilka dni przed wizytą Wiktor Langner został jednak aresztowany, a Andrzej Wajda w wyniku zasadzki trafił do Komendy Wojewódzkiej Urzędu Bezpieczeństwa; wydostał się z niej jedynie dzięki koneksjom swojego stryja Gustawa, dzięki czemu mógł rozpocząć studia. Miał już za sobą kilka prac malarskich, między innymi Przedmieście Krakowa (1943). Podczas studiów na ASP dołączył do Grupy Młodych Plastyków, inspirowanej nurtami prymitywizmu, surrealizmu i abstrakcjonizmu. Tam stworzył takie obrazy jak Mózg hydraulika (1947, druga wersja 1950), Las w górach, Wschodnie miasto i Rajski ptak (1948). Jesienią 1948 roku dołączył do Grupy Samokształceniowej prowadzonej przez Andrzeja Wróblewskiego. W lipcu 1949 roku Andrzej Wajda zrezygnował jednak ze studiów na akademii, wraz z Konradem Nałęckim podejmując studia z reżyserii na Szkole Filmowej w Łodzi[5]. Studia ukończył w roku 1953, ale dyplom otrzymał dopiero w roku 1960[6]; wynikało to z faktu, iż nie udało mu się wcześniej wykonać pracy dyplomowej[7]. Twórczość filmowa 1950–1959 Na początku lat 50. Andrzej Wajda zadebiutował trzema etiudami szkolnymi: fabularnym Złym chłopcem (1951) na podstawie noweli Antona Czechowa[8], dokumentalną Ceramiką iłżecką (1951)[9] oraz dokumentalną Kiedy ty śpisz (1953)[10]. Sam reżyser uznał je za nieudane, co wynikało z amatorskiego wykonania pierwszej z nich, interwencji „koleżeńskiego kolektywu” w przypadku drugiej oraz nietrafionego konceptu trzeciej. Żadna z jego etiud nie została więc zgłoszona do pracy dyplomowej[7]. Młody filmowiec miał wziąć także udział w reżyserii socrealistycznego filmu Cztery opowieści, do którego napisał scenariusz, jednak projekt jego nowelki Kasia z tkalni numer trzy został odrzucony przez kierownictwo szkoły, a film ostatecznie otrzymał nazwę Trzy opowieści. Po ukończeniu łódzkiej szkoły filmowej Andrzej Wajda stał się współpracownikiem Aleksandra Forda, pracując przy jego filmach Młodość Chopina i Piątka z ulicy Barskiej[7]. Pełnometrażowym debiutem fabularnym reżysera było Pokolenie na podstawie powieści Bohdana Czeszki. Film ten, oparty na porzuconym projekcie Forda[11], został wyprodukowany w 1954 roku i miał premierę rok później; pojawiła się w nim plejada młodych aktorów, wśród nich Tadeusz Janczar, Roman Polański, Tadeusz Łomnicki i Zbigniew Cybulski. Traktował on o młodych aktywistach Gwardii Ludowej, którzy w czasie II wojny światowej organizują konspirację przeciwko hitlerowcom[12].

wikipedia

Alfred Joseph Hitchcock urodził się 13 sierpnia 1899 w Leytonstone (należącym ówcześnie do Essex), dzielnicy położonej pięć mil od wschodniej części Londynu, wchodzącej w skład London Borough of Waltham Forest[a][2]. Był najmłodszym dzieckiem Williama Hitchcocka (1862–1914) i Emmy Jane Hitchcock (z domu Whelan; 1863–1942). Miał dwoje starszego rodzeństwa: brata Williama (1890–1943) i siostrę Ellen Kathleen (nazywaną „Nellie”[3]; ur. w 1892)[4]. Rodzice Hitchcocka byli gorliwymi katolikami z irlandzkimi korzeniami[4]. William Hitchcock, podobnie jak jego ojciec Joseph (ur. w 1831), był sprzedawcą warzyw[5] i dobrze prosperującym handlowcem[6]. Prowadził sklep spożywczy przy High Road 517[2]. Był człowiekiem o emocjonalnej naturze, a silne nerwobóle powodowały przebarwienia skóry[6]. W jednej z rozmów Alfred Hitchcock wspominał: „Pamiętam, że ojciec codziennie szedł do pracy w ciemnym garniturze, białej, wykrochmalonej koszuli i ciemnym krawacie”[6]. Emma Jane Hitchcock, wywodząca się z klasy średniej, zajmowała się domem[6]. Z uwagi na dobre wychowanie, Hitchcock nazywany był przez ojca „jagniątkiem bez skazy”, sam zaś wspominał, jak każdego wieczoru stawał w nogach łóżka matki, by opowiadać o wszystkich swych uczynkach danego dnia, dobrych i złych[3]. Kiedy Hitchcock miał 6 lub 7 lat, rodzina przeniosła się do dzielnicy Limehouse, która pod koniec XVII stulecia stała się integralnym składnikiem londyńskiego East Endu[3]. William Hitchcock nabył dwa sklepy rybne przy Salmon Lane, ulicy znajdującej się nieopodal Limehouse Basin i Tamizy. Rodzina zamieszkała pod numerem 175[3]. Limehouse uchodziło za „nieokrzesaną i hałaśliwą” okolicę, będącą ucieleśnieniem tego, co nazywano „cuchnącą stertą” wschodniego Londynu[7]. Przyszły reżyser rzadko wspominał okres młodości, lecz przywoływał sytuację, w której jego ojciec porozumiał się z miejscowym policjantem, by ten zamknął go w celi na kilka minut, kiedy wrócił spóźniony z wyprawy po mieście. Wydarzenie to miało tłumaczyć trwający całe życie lęk Hitchcocka przed policją, a także fascynację winą i karą[7]. Od najmłodszych lat interesował się kinem. Jako 8 i 9-latek oglądał krótkie, trzy- lub czterominutowe obrazy takie jak W pociągu gnającym donikąd i Hala podróże i sceny ze świata[8]. Podziwiał produkcje z udziałem D.W. Griffitha, Douglasa Fairbanksa, Harolda Lloyda i Mary Pickford[8]. Regularnie czytał czasopisma poświęcone tematyce filmowej. W księgarni przy Leicester Square kupował „The Bioscope” i „Kinematograph Weekly”[9]. Wraz z rodzicami odwiedzał cyrk na Wanstead Flats i Stratford Music Hall, gdzie wystawiano pantomimy, skecze i włoskie operetki[9].

anonim

(usunięte przez administratora)

Ash

trafne rzetelne podsumowanie

anonymous

polecam

anonymous

mozna wiecej?

anonymous

brawo za odwage

Pav

wolne sądy!

Angeln

podpisuje sie pod tym postem

nestor
@Angeln 27.09.2018 21:56

ciekawe czy metody zarzadzania tez wyczytaliscie w wikipedii

wiki

W XV wieku William Withering stwierdził, że trójtlenek arsenu stosowany w małych dawkach wykazuje działanie lecznicze[5]. W XVIII wieku Thomas Fowler sporządził 1% roztwór arszeniku i węglanu potasu, który stosowany był w leczeniu chorób skóry (przede wszystkim łuszczycy) aż do XX wieku[7]. Powstał również lek oparty na bazie arsenu – salwarsan – stosowany w leczeniu kiły, zsyntetyzowany przez Paula Ehrlicha. Został on jednak wyparty przez penicylinę[8]. Związki arsenu były powszechnie wykorzystywane w leczeniu różnych chorób w XIX i na początku XX wieku[7][9][10]. Pierwsze doniesienia o aktywności przeciwnowotworowej trójtlenku arsenu pochodzą z 1878 roku, kiedy to w raporcie Boston City Hospital opisano działanie roztworu Fowlera obniżające poziom leukocytów we krwi u dwóch zdrowych osób i jednego chorego[5][11]. Trójtlenek arsenu był stosowany w leczeniu białaczki aż do momentu wprowadzenia radioterapii. Powrócił do łask w latach 30. XX wieku, kiedy to pojawiły się pierwsze badania potwierdzające wysoką skuteczność trójtlenku arsenu w leczeniu przewlekłej białaczki szpikowej[12]. Pod koniec lat 60. XX w. lekarzy pracujących w Akademii Medycznej w Harbin w Chinach wysłano do ośrodka zajmującego się tradycyjną medycyną chińską. Stosowano tam maść na czerniaka, której głównym składnikiem był arszenik. W tamtych czasach arsenał leków przeciwnowotworowych był bardzo ograniczony, wobec czego lekarze zaczęli stosować arszenik. Pierwsze próby opierały się na doustnym podawaniu tej substancji, wykazywała ona jednak silne działanie toksyczne. W marcu 1971 rozpoczęto pierwsze próby, w których arszenik podawano dożylnie. W takiej postaci wykazywał znacznie mniejszą toksyczność. Przez wiele lat tlenek arsenu(III) podawano chorym z różnymi nowotworami, najlepsze efekty uzyskując w leczeniu ostrej białaczki promielocytowej[13]. Spośród pacjentów uczestniczących w pierwszej serii prób w Harbin więcej niż połowa przeżyła 5 lat. Dzięki temu badania rozszerzono na inne ośrodki w Chinach[14][15], a następnie zorganizowano je w Sloan-Kettering Memorial Institute w Nowym Jorku[16]. Wyniki badań klinicznych okazały się na tyle korzystne, że w 2000 roku lek uzyskał aprobatę FDA[17]. Mechanizm działania Białko antyapoptotyczne Bcl-2 (izoforma 1)[18] Czynnik AIF – jedno z "białek śmierci"[19] APAF-1 – jedno z "białek śmierci" (na ilustracji związane z ATP)[20] Bak – jedno z białek proapoptotycznych[21] Bax – jedno z białek proapoptotycznych[22] Czynnik transkrypcyjny NF-κB (na ilustracji powiązany z DNA)[23] Kinaza JNK[24] Mechanizm działania trójtlenku arsenu jest złożony i nie do końca poznany. Ogólnie rzecz ujmując, lek hamuje proliferację komórek nowotworowych oraz doprowadza do ich różnicowania i/lub apoptozy, która przebiegać może w różny sposób, w zależności od zaangażowanych w nią organelli komórkowych i procesów biochemicznych. Trójtlenek arsenu indukuje apoptozę na drodze: oddziaływania z receptorami błony komórkowej (ścieżka zewnętrzna) oddziaływania z mitochondriami (ścieżka wewnętrzna) Pierwsza z tych dróg polega na połączeniu ligandu z receptorem znajdującym się na powierzchni błony komórkowej. Zespolenie tych dwóch cząstek prowadzi do aktywacji wielu różnych genów oraz uwalnia kaskadę białek, charakterystycznych dla procesu apoptozy[25]. Trójtlenek arsenu oddziałuje również na mitochondria. Jedną z pierwszych zmian w ich strukturze, wywołaną działaniem leku, jest otwarcie megakanałów i wypływ tzw. białek śmierci, przede wszystkim cytochromu C, APAF-1 (czynnik aktywacji proteaz apoptotycznych, ang. apoptotic peptidase activating factor 1), czynnika AIF, białka Smac/DIABLO i endonukleazy z przestrzeni międzybłonowej mitochondriów do cytozolu. W cytoplazmie powstaje kompleks białek zwany apoptosomem, który uruchamia dalsze procesy prowadzące do apoptozy[26]. Bez względu na to, czy apoptoza indukowana jest zewnętrznie czy wewnętrznie, zawsze biorą w niej udział kaspazy, których aktywacja nieodwracalnie prowadzi komórkę na drogę programowanej śmierci[27][28]. Ponadto apoptoza regulowana jest przez białka z rodziny Bcl-2, które działać mogą zarówno pro-, jak i antyapoptotycznie[29]. Przyczyną występowania ostrej białaczki promielocytarnej jest translokacja genu kodującego receptor kwasu retinowego (RAR α) z chromosomu 17 w pobliże genu PML, znajdującego się na chromosomie 15. Prowadzi to do fuzji genów i powstania produktu PML/RAR α[30]. Białko to hamuje różnicowanie oraz śmierć komórek, w których się znajduje. Trójtlenek arsenu, już w małych stężeniach, powoduje rozpad PML/RAR α, przywracając w ten sposób (częściowo) różnicowanie zmienionych nowotworowo promielocytów[31]. Trójtlenek arsenu aktywuje kinazę JNK, zwaną również kinazą N-końca białka c-jun (ang. c-jun N-terminal kinase) lub kinazą aktywowaną stresem (ang. stress-activated protein kinase – SAPK), należącą do rodziny kinaz MAPK (ang. mitogen-activated protein kinases). Enzymy te mają kluczowe znaczenie dla przekazywania sygnałów w komórce.

wiki

Najbardziej widoczne gromady otwarte, takie jak Plejady, rozpoznano jako grupy gwiazd już w starożytności. Inne, widziane jako źródła rozmytego światła, czekały na odkrycie ich gwiazdowej natury aż do wynalezienia teleskopów. Obserwacje teleskopowe ujawniły dwa różne typy gromad gwiazd – jeden z nich to gromady zawierające setki tysięcy gwiazd, o regularnej kulistej koncentracji, znajdujące się głównie wokół centrum Drogi Mlecznej; drugi to gromady znacznie mniej bogate w gwiazdy, o bardziej nieregularnych kształtach, rozsiane po całym niebie. Te pierwsze astronomowie ochrzcili gromadami kulistymi, te drugie – otwartymi (nazywane też czasem gromadami galaktycznymi). Już bardzo wcześnie zauważono, że gwiazdy w gromadach otwartych są fizycznie powiązane. W 1767 roku John Michell obliczył prawdopodobieństwo tego, że choćby jedna gromada gwiazd podobna do Plejad jest wynikiem przypadku na 1 do 496 tysięcy[1]. Gdy astrometria stała się dokładniejsza, zauważono, że gwiazdy wewnątrz gromady poruszają się tym samym ruchem własnym. Wraz z rozpowszechnieniem spektroskopii odkryto natomiast, że mają również tę samą prędkość radialną. Te obserwacje wykazały, że gromady składają się z gwiazd uformowanych w tym samym czasie i związanych w grupę. Gromady otwarte i kuliste są generalnie łatwo rozróżnialnymi typami ciał niebieskich. Gdy jednak gromada kulista jest słabiej skoncentrowana lub gromada otwarta wyjątkowo bogata, wtedy trudniej jest je odróżnić. Niektórzy astronomowie twierdzą, że oba typy gromad gwiazd powstają w ten sam sposób, z tą tylko różnicą, że warunki sprzyjające powstawaniu niezwykle bogatych gromad kulistych, zawierających setki tysięcy gwiazd, już nie zachodzą w naszej Galaktyce. Obecnie (sierpień 2011) w Drodze Mlecznej znamy około 2500 gromad otwartych, choć astronomowie szacują, że może ich być nawet 30 000, wciąż ukrywających się za gazem i pyłem[2].

wiki

Korelacja rang Spearmana (lub: korelacja rangowa Spearmana, rho Spearmana) – jedna z nieparametrycznych miar monotonicznej zależności statystycznej między zmiennymi losowymi. Pierwotny pomysł korelowania rang był już znany wcześniej i pochodził od Bineta i Henriego[6], jednak współczynnik ten został solidnie opisany i rozpropagowany dopiero w 1904[7] przez angielskiego psychologa Charlesa Spearmana. Zauważył on, że w wielu badaniach nie da się zastosować klasycznego współczynnika korelacji lub daje on nieistotne wyniki ze względu na nadmiar obserwacji odstających[8]. Spearman zdefiniował swój współczynnik jako zwykły współczynnik korelacji Pearsona, liczony dla rang zmiennych (stąd nazwa współczynnik korelacji rang)[8]. Obecnie stosowanych jest kilka jego wersji, nieznacznie różniących się od siebie. Ich wartości są identyczne w przypadku, gdy obserwacje każdej zmiennej w próbie nie powtarzają się. Jeśli jednak nie jest to prawdą, to współczynnik korelacji dla rang opisuje jedynie wzór (2) i jego odmiany[9]. Mimo to często używany jest też prostszy wzór (7)[10].

wikipedia

Kolej dużych prędkości w Polsce – istniejący, rozbudowywany system linii i taboru kolejowego dużych prędkości, które umożliwiają prowadzenie planowych przewozów z prędkością co najmniej 200 km/h. Regularny ruch w Polsce został uruchomiony w grudniu 2014. Na większości linii kolejowej nr 4 pociągi ED250 Pendolino, należące do przewoźnika PKP Intercity, jeżdżą z prędkością maksymalną 200 km/h. Wraz z postępem prac remontowych na liniach kolejowych odcinek linii nr 4 dostosowany do prędkości 200 km/h ma się wydłużyć. Uzyskanie prędkości 200 km/h ma być możliwe również na fragmentach linii nr 9.

wikipedia

istoria oświaty w Trzebiatowie obejmuje okres działalności oświatowej miasta od I poł. XIV w. do czasów współczesnych. W większych skupiskach ludności obserwuje się rozwój oświaty, który był dostosowany do potrzeb lokalnych, kościelnych oraz państwowych. W Trzebiatowie na przestrzeni wieków rozwijały się m.in. szkoły: łacińska (XIV–XIX w.), partykularna (XVI w.), fundacyjna (XVIII w.), elementarna, dla ubogich, gimnazjum (XIX w.), średnia (XX w.), w tym prywatne szkolnictwo oraz tzw. szkoła pokątna (do 1734). Reformy oświatowe przeprowadzone przez Królestwo Prus (XVIII w.) wprowadziły powszechny obowiązek szkolny dla dzieci w wieku 5–12 lat. Do XIX w. w szkołach kształcono przede wszystkim chłopców. W wyniku reform z 1800 w Trzebiatowie powstała pierwsza szkoła dla dziewcząt, następnie placówki koedukacyjne. Od 1887 Cesarstwo Niemieckie wprowadziło system zarządzania centralnego, tym samym szkoły przekształcono w placówki państwowe. Po 1945 w Trzebiatowie rozwijała się polska oświata. Wprowadzono powszechny obowiązek szkolny oraz centralny zarząd nad rozwojem edukacji (1945). W mieście do reformy oświaty w 1999 powstały szkoły podstawowe, średnie i zawodowe. Wskutek zmian oświatowych zostało utworzone gimnazjum i szkoły ponadgimnazjalne. Rozwinęło się także szkolnictwo prywatne i dla pracujących.

anonim

(usunięte przez administratora)

Rekruter

Biorą każdego jak leci.

returker
@Rekruter 25.09.2018 12:17

...bo to bardzo dobra firma

Radek?

Radek? Po co ci drugi etat w SMC?

krupniok

jest bardzo trudno. jeszcze nie cała rodzina na swoim

anonim

(usunięte przez administratora)

anal ityk

nasz dyrektor oszczacował potencjal pneumatyki w całej Polsce na 180-200 mln zł. sprzedajemy za 85 mln, czyli mamy 40% rynku,a pozostałe 80% ma Festo :)

Prezes

Premie w tym roku beda nizsze,poniewaz cześc poszła na sfinansowanie usunięcia negatywnych wpisów czyli tzw poprawę PR

Zaś
@Prezes 13.09.2018 07:29

Biorąc pod uwagę wysokość premii to Gowork nie może brać dużo.

anonymous
@Zaś 13.09.2018 17:20

ktos dobrowolnie zrezygnowal z nowego auta

wikipedia

Dysk rozproszony – region Układu Słonecznego rozciągający się za orbitą Neptuna, sięgający ponad 100 j.a. od Słońca oraz ponad 40° powyżej i poniżej ekliptyki. W obszarze tym krąży wiele małych ciał po orbitach o dużej ekscentryczności i inklinacji. Są to jedne z najdalszych i najzimniejszych obiektów w Układzie Słonecznym[1]. Ich orbity przypuszczalnie są wynikiem grawitacyjnego „rozproszenia” wywołanego przez gazowe olbrzymy. Orbity te wciąż ulegają perturbacjom wywoływanym przez Neptuna. Wewnętrzny obszar dysku rozproszonego pokrywa się z Pasem Kuipera[2] i w literaturze naukowej rozróżnienie pomiędzy obiektami dysku rozproszonego i (usunięte przez administratora) jest często niedokładne. Niektórzy astronomowie rozszerzają definicję (usunięte przez administratora), tak żeby obejmowała również dysk rozproszony[3]. W tym artykule dysk rozproszony jest traktowany jako osobne pojęcie. Ze względu na jego niestabilność dysk rozproszony uważa się za główne źródło większości komet okresowych. Centaury, planetoidy krążące pomiędzy orbitami Jowisza i Neptuna, są uważane za stadium przejściowe w migracji obiektów z dysku rozproszonego do wewnętrznych rejonów Układu Słonecznego[4]. Zaburzenia wywołane przez grawitację gazowych olbrzymów w końcu wysyłają takie ciała albo w kierunku Słońca, albo na bardzo dalekie orbity do Obłoku Oorta.

wikipedia

Kuchnia rosyjska – narodowa kuchnia Rosjan. Tradycyjna kuchnia rosyjska dominowała na obszarze leżącym pomiędzy zachodnią granicą kraju a Wołgą, włącznie z obszarami metropolitalnymi Moskwą i Sankt Petersburgiem. Występowała w wielu wariantach, od kuchni chłopskiej aż do kuchni carskiej. Wykwintna kuchnia klas średniej i wyższej przeżywała okres swojej największej świetności sto lat przed wybuchem rewolucji w 1917 roku. Prosta kuchnia chłopska wykorzystywała surowce możliwe do wyprodukowania we własnym zakresie w północnym klimacie. Jej podstawę stanowiły: ciemny chleb żytni, różne warianty zupy szczi oraz kasza gryczana, co znalazło swój wyraz w przysłowiu rosyjskim: Szczi i kasza – strawa nasza[a]. Znaczny wpływ na narodową kuchnię w europejskiej części Rosji wywarł obrządek Kościoła prawosławnego ze względu na bardzo dużą liczbę dni postnych w roku. W związku z tym kuchnia rosyjska oferuje bogaty wybór przepisów na potrawy z rybami oraz potrawy, w których główną rolę odgrywają warzywa, grzyby i leśne owoce. W procesie kształtowania się tradycyjnej kuchni rosyjskiej wyróżniamy następujące okresy: kuchni staroruskiej, kuchni moskiewskiej, kuchni za panowania Piotra Wielkiego i Katarzyny Wielkiej, kuchni petersburskiej, kuchni wszystkich Rusinów, kuchni radzieckiej oraz współczesnej kuchni rosyjskiej.

wikipedia

Alfred Hitchcock (ur. 13 sierpnia 1899 w Londynie, zm. 29 kwietnia 1980 w Los Angeles) – brytyjski reżyser, scenarzysta i producent, uznawany za jednego z najbardziej wpływowych twórców filmowych w historii kina. Określany mianem „mistrza suspensu”. W trwającej ponad sześć dekad karierze wyreżyserował 53 filmy fabularne. Stał się rozpoznawalny dzięki licznym wywiadom i występom cameo w swoich produkcjach oraz serialowi kryminalnemu Alfred Hitchcock przedstawia. Podobne uznanie zyskiwali aktorzy grający w jego filmach. Styl reżyserski Hitchcocka obejmował płynny ruch kamery naśladującej spojrzenie granej postaci, stawiając tym samym widza w roli podglądacza, oraz kadrowanie ujęć w taki sposób, aby zmaksymalizować uczucie niepokoju oraz lęku. W 1979 roku został odznaczony Orderem Imperium Brytyjskiego. Sześć wyreżyserowanych przez Hitchcocka filmów zestawianych było w pierwszej dziesiątce podsumowań roku w amerykańskim box office. Czternaście produkcji uzyskało przynajmniej jedną nominację do Oscara w dowolnej kategorii, z czego pięć zdobyło co najmniej jedną statuetkę. Dziewiętnaście produkcji reżysera, po uwzględnieniu inflacji, przekroczyło sumę stu milionów dolarów dochodu z biletów na rynku krajowym.

wikipedia

Mistrzostwa Świata w Piłce Siatkowej Mężczyzn 2018 – 19. edycja międzynarodowego turnieju siatkarskiego mającego na celu wyłonienie najlepszej reprezentacji narodowej na Świecie. W środę 9 września 2015 FIVB ogłosiła, że impreza zostanie zorganizowana w Bułgarii i we Włoszech w 2018 roku[1]. Są to pierwsze w historii Mistrzostwa Świata w piłce siatkowej organizowane przez dwa kraje. Tytułu mistrzowskiego broni Polska.

Czyli zaczynamy od nowa.

Czyli zaczynamy od nowa.

Zadowolony

Ubyło trochę wpisów. W końcu ktoś zabrał się za porządek

a jednak
@Zadowolony 12.09.2018 22:54

tyle kopiowania, wczesne pobudki, przerwy w pracy, dzikie wklejanie - a tu ZONK. Cała robota nadaremno.:) Dobrze oddaje to politykę firmy, zawziętość i generalny klimat. Ciekawe czy też spamują skrzynki AT wiedząc poszły skargi do centrali.

anonim

(usunięte przez administratora)

a

brawo,trafne uwagi. szczególnie to o szacowaniu potencjału poprzez gabaryt. Jeden z genialych strategów oszacował np na 150 tys zł zakupów pneumatyki rocznie ..... magazynu wysyłkowego Zalando pod Szczecinem, " bo budynek tak wielki,że go widać z obwodnicy". Powodzenia :)

jo
@a 24.08.2018 12:38

co do wciągania w pracy, kilku wyżej postawionych kolegów ma chroniczną alergię na pyłki, o czym lojalnie wszystkich zawsze informowali. Wciągane są tylko legalne środki medyczne, o czym równiez koledzy informują swoich podległych pracowników. Tylko jeden z kolegów wciąga tabakę, ale to również ku zdrowotności. Nie osądzajmy książki po butelce ;)

a to dobre
@jo 24.08.2018 13:01

czyli do długiej listy minusów można dopisać kolejny - aspekt zdrowotny. Jak nie "katar", to problemy z wątrobą. jedni chcą w tyłek wejść inni nóż w plecy wbić.

eS
@a to dobre 24.08.2018 21:04

prości ludzie, z różnych prowincjonalnych lokacji, to i przyzwyczajenia różne.

w oparach absurdu
@jo 24.08.2018 13:01

skoro wszystko na legalu to pewnie i klienci zrozumieją konieczność nagłej kuracji przed spotkaniem. Szczególnie alergii na klientów z mniejszym potencjałem.

alpacino
@w oparach absurdu 24.08.2018 22:55

nie jest tajemnicą,że kazde spotkanie firmowe,mniejsze lub większ, prócz tego,że było nieźle zakrapiane obfitowało w " trawy" i "śniegi". Zawsze te same osoby miały żelazne rezerwy i jest to takemmicą Poliszynela kto .

totti

"worker", dziękuję Ci, że poświęciłeś czas i napisałeś tak dużo prawdziwych słów o naszej firmie. Wiedz, że nie tylko Twój kierownik jest mierny. W moim dziale kierownik faworyzuje dwóch kolegów. Jeden z nich ma klientów "samogrających", bo tych gdzie nic nie wskórał oddał innym i robi większość planu sprzedaży całego działu. Drugi kolega sam nic nie sprzeda więc kierownik jeździ z nim, a i tak dostał klientów zaliczanych do samograjów. Kierownik zarządzać nie umie nic a nic. Zachowuje się jakby miał 2,10cm wzrostu, a wiemy ile ma. To już mój kolejny kierownik w tej firmie więc czekam na zmianę na lepszego menedżera :)

nordstream
@totti 28.08.2018 17:28

powstanie nowe biuro regionalne w Gdańsku i skończy się ta miernota pozostałych oddziałów. To tylko kwestia tygodni myślę.

ja to wszystko widzę
@totti 28.08.2018 17:28

Kadry SMC narzekają, ze na rynku nie ma sensownych pracowników, ale czy oni faktycznie takich szukają? Paradoksalnie branża jest mała. Tutaj wszyscy się znają. Opinie o firmach krążą po sieci. Ludzie ze sobą rozmawiają. Klienci widzą poziom rotacji w firmie - ciągle zmieniających się opiekunów. Z każdym kolejnym coraz większy wynalazek. Może zamiast szukać ciągle to nowych ludzi skuteczniej byłoby efektywniej wykorzystać istniejące już zasoby. Ale ze względu na niskich lotów kadrę managerską tego nie zrobią. Zakompleksieni, bez wizji, ambicji i pomysłu.Często bez świadomości rynku (tak tak ku zaskoczeniu wielu powiem że świat nie kończy się na Festo) przyssani do stołków, które często dostali z przypadku. Nie zatrudnią ludzi myślących, ambitnych z doświadczeniem bo zrobią sobie wewnętrzną konkurencję. Poza tym takie osoby za dużo wiedzą i nie kupują ten płytkiej manipulacji. W efekcie zatrudniają ludzi bez doświadczenia, którymi można łatwo sterować, czy wcisnąć każdy propagandowy kit. O czym mówimy jeśli w SMC są pracownicy (efekt pół rocznej rekrutacji), którzy przez 8 m-c byli na zaledwie kilku samodzielnych spotkaniach, a tak pełnią funkcję doczepki do innych pracowników. Ambitny profesjonalny manager ma świadomość rynku, branży zna swoje mocne strony i nie boi się również otaczać ludźmi na wysokim poziomie, aby wspólnie osiągać więcej. Tutaj postrzega się moc jednostki słabością ogółu. Kierownicy w złudnym poczuciu pracy u największego producenta pneumatyki jako konkurencję postrzegają tylko Festo. Co spotkanie jak mantre powtarzają - o narastających problemach z dostawami licząc, że to odmieni rynkową hierarchie. Z pogardą i kpiną wypowiadają się na temat innej konkurencji porównując ją do rynkowego planktonu... Tyle tylko, że te "firemki" zatrudniają np. ponad 100 osób a obrót w pneumatyce robią większy niż ten "światowy lider" w Polsce. Swoją drogą ilu z nas zna to dziwne uczucie, które pojawia się w momencie gdy na spotkaniu z klientem przypomną się słowa jednego czy drugiego kierownika "po co tam jedziesz?" "szkoda czasu na nich" czy "to nie jest firma która nas interesuje". Myślę że te kilka zwrotów oddaje mentalność, poziom i profesjonalizm firmy.

Pozytywny
@ja to wszystko widzę 28.08.2018 21:15

"wzrosty" to jest mantra. Zrobisz w duzej firmie sprzedaz roczną z 700 tys na 800 tys to jestes cienias, bo kolega spod Kielc , w zeszlym roku sprzedal klientowi za 24 tys a w tym juz za 40, wiec wzrost ma kilkukrotnie wiekszy od Twojego. wzrost wzrost wzrost....

dobre dobre
@Pozytywny 28.08.2018 22:39

albo inny błyskotliwy przykład. Tłumaczenie się dlaczego masz spadek sprzedaży u klienta, który w zeszłym roku kupił jedną rzecz a w tym roku żadnej.

Flip

żenada

Historia

W 1961 firma uruchomiła swoją pierwszą linię komponentów pneumatycznych - przygotowanie powietrza, do 1970 gamę produktów poszerzono o siłowniki.

anonim

(usunięte przez administratora)

Ciekawostki

Bardzo interesujące.

Zostaw opinię o SMC Industrial Automation Sp.z o - Warszawa

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie SMC Industrial Automation Sp.z o