Dzień dobry, kiedyś szukali osoby na stanowisko Wastewater Treatment Lead. Ważne było minimum 10 lat doświadczenia w branży wodno-ściekowej oraz wykształcenie kierunkowe. Oferowali elastyczne godziny i możliwość pracy hybrydowej. Jedną z korzyści była prywatna opieka medyczna.
Czy ktoś może powiedzieć, jak wyglądała rzeczywiście współpraca międzynarodowa i możliwości rozwoju? Jak ocenialiście atmosferę w zespole i wsparcie w rozwoju?
To jest taka norma ze wymaga sie od kandydata 10 lat doświadczenia i nie podaje przy tym potencjalnych stawek? Co niektórym to może być szkoda czasu na rozmowę skoro sytuacja niepewna
JJ
30.07.2025 14:13
Bardzo fajna atmosfera, jakiś czas temu oczyszczono firmę z toksycznych osób i pracuję się bardzo fajnie 😊 Projekty zależy jak się trafi zdarzają się proste, zdarzają się wymagające. Niebawem będziemy mieli nowe biuro we Wrocławiu.
Przychody i zysk Cowi Polska
766,3 tys
2022
2023
2024
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
14.11.2023 06:51
Pojawiła się w sieci oferta pracy dla inżyniera ciepłowniczego w trzech lokalizacjach. Napisane że praca hybrydowa. Można elastycznie ustalić ile dni zdalnie a ile z biura? Ogłoszenie jest po angielsku. Oznacza to że CV też trzeba wysłać w tym języku i cała rekrutacja też przebiega po angielsku? Ktoś już był i powie?
16.11.2023 19:58
1.Proponowali 2 dni zdalnie, pn i pt
2. Rekrutacja po polsku i angielsku
3. Prosili o CV w języku angielskim
Witam wszystkich,
Proszę o informację jak mniej więcej wygląda rekrutacja na stanowisko Asystent Projektanta – CAD / BIM Infrastruktura ;czy jest kilka etapów
Czy dla pracownika z doświadczeniem do 5 lat może ktoś podać mniej więcej widełki jakie jest wynagrodzenie.
Czy 6000-7000 tys. brutto to taki standard? planuje zmienić firmę, "nie chce spaść z deszczu pod rynnę", i póki co zebrać informacje jakieś przychylne, może jednak ktoś coś …
Iza
23.10.2018 10:36
Może to jakaś pomyłka z tym adresem w Toruniu. Ja na stronie też nie widziałam Torunia.
Była/Były-Pracownica/Pracownik
11.02.2019 13:03
Jeśli chodzi o firmę COWI Polska Sp. z o.o. nie ma ona żadnego biura w Toruniu a we Wrocławiu, Bielsko-Białej oraz nowo powstały oddział w Gdańsku. Osoba rejestrująca firmę na stronie błędnie wpisała dane.
Przechodząc do kwestii merytorycznej: firma jest duńskim oddziałem korporacji COWI A/S w Polsce która jest zarządzana i sterowana de facto z Danii. Polski manager to przekaźnik i wykonawca rozkazów płynących z DK (swoisty zarządca pańskiego folwarku). Charakter pracy oddziału ukierunkowany jest stricte na pracę przy budowie infrastruktury kolejowej oraz tramwajowej przede wszystkim w Skandynawii. Firma posiada duży dział torowy oraz mniejsze: drenażu, elektryczny a także BIM-u. Praca polega na pomocy i supporcie skandynawskim kolegom nie będąc zanadto ambitna i rozwojowa. Na jakąkolwiek pracę po przyjęciu trzeba dłuższą chwilę poczekać czasami 1/2/3 miesiące... Także okres oczekiwania na pierwsze zadanie często bywa frustrujący i zadaje się sobie pytanie co ja tutaj robię i po co zostałam/em przyjęta/y skoro nic się nie dzieje , ale to zależny od działu. Zadania realizowane są przy pomocy programów takich jak: AutoCAD, MicroStation, Revit , Novapoint, Promis.e oraz innych jednakże 2 wiodące to AutoCAD i MicroStation - reszta sporadycznie w zależności od projektu oraz potrzeb. Team jest przyjazny i pomocny także atmosfera na plus. Jeśli jest się osobą młodą z ambicjami, chcącą wiele nauczyć nie polecam. W dłuższej perspektywie czasu mało ambitne zadania powodują wypalenie co powoduje rotację w firmie. Przykładowo: ustawianie rysunków do wydruku, proste projektowanie trasy mającej kilkanaście kilometrów czy przerysowywanie rysunków po duńskich managerach/inżynierach w perspektywie troskę uwłacza. Niczego de facto konkretnego nauczyć się nie można prócz obcowania z językiem angielskim oraz poznania programów komputerowych. Nie wszystkim taki charakter pracy odpowiada na dłuższą metę. Wszystko jest uzależnione od ilości projektów oraz uznania managerów. W okresie oczekiwania na zadania często przeprowadzane są wewnętrzne szkolenia z wybranych programów by być gotowym na ew. zleconą pracę przy projekcie od Skandynawów. Firma ewidentnie uzależniona od duńskiej Matki (wszystkie projekty zostają zlecone), nie prowadząca żadnych projektów w PL. Brak możliwości uzyskania praktyki projektowej do uprawnień projektowych w PL - inf. uzyskana z Izby. Kwestia zarobków wygląda lepiej niż w większości polskich firm - zarabia się więcej przy odpowiednim wynegocjowaniu jednakże kosztem uprawnień czy samodzielności w przyszłej pracy. Mgliste obietnice szefa i piękna meteorytyka, dykcja, prezentacja zwiodła praktycznie każdego za czym nie kryją się żadne konkrety - wyłącznie managerski bełkot. Socjal: premie uznaniowe przez duże ,,U'' co wiąże się z innym wynagrodzeniem co miesiąc. Nikt nie wie jaka będzie jego pensja w kolejnym miesiącu gdyż uzależniona jest od wielu czynników (niewyjaśnionych). Premie wypłacane są z opóźnieniem także kreatywna księgowość szefa by przypadkiem ktoś nie doliczył się ile zarabia zdaje egzamin. Premia należy się m.in. za mówienie po angielsku, udziale w projekcie, poleceniu osoby do pracy która zostanie później przyjęta jednakże nikt nie wie w jakiej wysokości .... Na spotkaniach szumnie i marketingowo przedstawiane są światłe slogany bez pokrycia w konkretach. Do dziś nie znam kwot za konkretne premie - czyżby szef robił z tego tajemnicę by móc zachęcić ludzi do pracy i zgrabnie bawić się w kreatywną księgowość przy wypłacie ??? Do własnej oceny. Osobą drugą po szefie jest doświadczona i ciesząca się Jego wielkim zaufaniem P. Księgowa będąc Jego uszami, szyją, oczami - radzę bardzo uważać na Nią gdyż odpowiada za płace i premie ,,U''znaniowe. Dwa razy w tygodniu po pracy w czasie wolnym nieobowiązkowe lekcje angielskiego za free .
Generalnie firma ok dla ludzi z kredytem, ceniących spokój lub 50+ - dla młodych porażka . Nie dajcie się zwieść obietnicom szefa to sprawny i wytrawny gracz (rewelacyjny sprzedawca marzeń i obietnic ). Praktycznie nic co mówi nie jest prawdą - nic ... same obietnice a zero konkretu. Jednakże ma swój czas i urok dlatego dla osoby z zewnątrz nie przychodzi do głowy by taka osoba aż tak zwodziła tym bardziej dla kobiet które owija sobie wokół palca.
Podsumowując, pracując w Cowi jest się asystentem/pomocnikiem skandynawskich inżynierów za 1/5 tego co Oni zarabiają - generowanie oszczędności w Pl jest biznesowym uzasadnieniem bytu firmy.
Mam nadzieje że komuś pomogłem a opinia okaże się pomocna.
Marta
30.05.2018 00:33
@JB, dziękujemy za opinie, jest ona bardzo przydatna, jednocześnie proszę napisz czy firma oferuje szkolenia? Jakiego rodzaju?
Prosimy o wypowiedzi na temat firmy Cowi Polska w Toruniu, każda z wypowiedzi pomoże przyszłym pracownikom.
kankan
23.10.2018 10:20
Firma COWI Polska nie ma biura w Toruniu.
JB
28.05.2018 13:17
Pracowalem w COWI Polska we Wroclawiu. Bardzo dobrze wspominam atmosfere tam panujaca, prezes to czlowiek sympatyczny i na poziomie. Caly zespol tworzyli bardzo fajni ludzie (w kazdym dziale). Trzeba na poczatku dobrze zorientowac sie na jakich projektach chcesz pracowac i w jakim kierunku sie rozwijac i czy Ci to odpowiada. Mozna podszkolic angielski.
Manjutek
30.04.2018 23:51
Pytam o jakies opinie i zarobki z 'obecnych czasow'? Jest ktos chetny sie podzielic ?
Podziele sie np. zarobkami innych krajach europy dla firm typu Blom czy Fugro. Zwykly processing to minimalna krajowa +0-20% w zaleznosci od dowiadczenia. Wykazanie sie niewiele daje, ale kogo znasz i z kim (i ile) pijesz bardzo wazne. Podwyzki do 7500-12500PLN (w przeliczeniu) po dwoch imprezach firmowych sa mozliwe. Jak nie bedziesz krzyczec i chodzic i pytac o swoje, to 'moze' dostaniesz na koniec roku podwyzke o wysokosc inflacji (2-5%) a moze nie.
Max widziane na stanowiskach technicznych to ok. 15000PLN/mc ~3500€ (brutto), do 2-3 razy wiecej, jako Project Manager lub Business Developer. CEO-Manager zarzadzajacy, w zaleznosci od roku wyciaga z firmy od 100k€ - 500k€ rocznie.
Ciekawe jak to wyglada w PL ?
palik
21.05.2016 21:43
worek, jeżeli przez długi okres czasu pracując u nich nie byliście w stanie wynegocjować lepszych zarobków to szczerze współczuję. Wiem że na rynku ludzie potrafią więcej zarabiać także wszystko jest możliwe.
Ciekawe jakie plany mają na przyszłość jakby wszyscy chcieli odejść
WorekBigosuPL
19.04.2016 01:55
W Cowi praca za 5 zeta
Płaca cienka jak pierd kreta
W każdej chwili minus, kicze
(usunięte przez administratora)takie, że aż kwiczę
Suchary dyrektora wprost od Strasburgera
W Cowi doją Cię jak frajera
W pracy, przerwach, na szkoleniach
Złote góry tam się wciska .....
an
14.10.2015 17:23
Generalnie, byłem pracowałem i...
1) firma dla osób samodzielnych i odpornych na stres związany z pseudo księgową
2) prezesa - ciężko ustrzelić ale jest do porozmawiania ale niestety prezes swoje a księgowość swoje - taka siłą wyższa
3) generalnie na początku zeszłego roku (2014) nastąpiła zmiana kierunku działalności firmy - praktycznie pełna wymiana składu osobowego, GIS się odłączył od Wrocławskiego oddziału i chyba na tym lepiej wyszli
4) jeżeli ktoś ma zamiar skorzystać to w sumie dzięki wyjazdom na zagraniczne projekty można sporo zyskać do CV
5) ludzie jak ludzie, każdy jest inny i na swój sposób specyficzny, ale raczej nie ma większych tarć - oczywiście poza księgowością
6) zarobki - żadna rewelacja ale nie można też narzekać - kwestia nastawienia
Melo
19.06.2015 11:23
Cowi Polska pozwala rozwijać umiejętności w zakresie projektowania z użyciem najnowszego oprogramowania. Tylko międzynarodowe projekty (np. Tanzania, Kamerun, Dania, Szwecja, Norwegia). Wyjazdy integracyjne. Organizowane kursy oraz super atmosfera w pracy. Na początku tez miałem wątpliwości po tym co tutaj przeczytałem, ale jak wiemy negatywne opinie piszą tylko osoby sfrustrowane, które nie maja gdzie wylać swoich żalów. Polska mentalność jest taka, ze najlepiej kogoś obrzucić błotem i zostać samozwańczym bohaterem przed monitorem. Ja szczerze polecam. Najlepiej wyrobić sobie opinie na własnej skórze. Zawsze istnieje możliwość 2 tyg wypowiedzenia;]
Pozdrawiam
Budzik
13.06.2015 17:43
To prawda Bil. LoL to bardzo ciekawie zarządzana firma. Państwowa Inspekcja Pracy nie powinna stamtąd wychodzić. Powinni miec tam swój stały pokój i przeprowadzać jedną niekończącą się kontrolę.
Bil
10.06.2015 21:30
Dziadostwo. Średnia długość zatrudnienia w tej firmie to 1 rok. Ludzie sami odchodzą. Na stronie internetowej chwalą się twarzami ludzi, których sami zwolnili. Bezczelość. Czy może być coś bardziej dennego niż Cowi Polska? Nie.
Sonic
01.02.2015 22:43
Pracuje tam chamska księgowa która zawsze ma o coś pretensje.
Amore
13.02.2015 20:48
Nieprawda. Nie wszystkie ksiegowe sa chamskie! Nikt nie musi byc chamski w pracy. To nie specyfika zawodu tylko specyfika tej osoby.
kamil
08.02.2016 16:03
Moze ma za duzo kompleksow ktorych nie wyleczyla jeszcze?
Zibi
31.01.2015 20:53
A do gis-u rekrutuja? Jestem na etapie szukania nowej pracy i dobrze byloby miec jakies świeże opinie o firmie. Znajomi, którzy tam pracowali, mówili, że nie istnieje osoba, ktora tam pracowała i była zadowolona? Jak tam jest, naprawde tak źle? Jaki jest szef i inne osoby z dyrekcji?
axe
31.01.2015 18:35
O, widze, że Hubert, interesuje nas to samo stanowisko, mam nadziejję tylko, że nie będziemy musieli zostać dla siebie przeciwnikami w biegu po stołek w Cowi polska, haha. :) bo ja doświadczenie mam sporo ponad 5 letnie więc mam nadzieje że mam spore szanse jak tylko coś się pojawi. Cały czas trzymam rękę na puslie
SIM SON
19.12.2014 15:04
Jeśli was to interesuje to firma COWI POLSKA SP. Z O.O. ogłasza nowe rekrutacje. Zajrzyjcie na forum i zobaczcie świeże stanowiska do wzięcia. Pozdrawiam Projektant Kolejowy / Asystent projektanta (linie, stacje, węzły kolejowe)
Anonim333
13.12.2014 21:55
Ten dziwny twór jeszcze istnieje? Pracowałem tam kiedyś i z perspektywy czasu muszę stwierdzić, że to najgorszy szef jakiego miałem.
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Cowi Polska?
23.11.2014 08:56
Czy jeszcze rekrutuja? Chcialem wysłać cv, ale opinie na temat firmy sa straszne. Jak można mieć takie opinie? Nie znalazłem drugiej takiej firmy na tym portalu.
xyz
18.10.2014 11:53
Prawda że w firmie zostało 6 osób, wliczając księgowość która jest nie do ruszenia to będzie jakieś 8 osób. Przetargi to może kiedyś wygrywali, teraz ludzie przychodząc do pracy i zastanawiają się co mają robić.
13.09.2014 20:26
We Wroclawiu zostalo 6 osob.
12.09.2014 10:02
Z tego co slyszalem, to zostalo tylko 6 osob, wiec jak tu mowic o jajkiejkolwiek rotacji. A bylo kiedys 40.
aggga
08.09.2014 15:15
ta firma jeszcze we Wrocławiu ma swój oddział?? byłabym baaardzo zdziwiona gdyby tak było :-)
erty
31.05.2014 02:27
Chyba rotacji zbyt wielkiej nie mają, bo trudno znaleźć mi ogłoszenie od cowi polska, byłby tez wiekszy ruch na forum, a tu cisza.
wulka
23.05.2014 16:59
atmosfera pracy jest dobra jeśli przeczytać opinie innych, ale może ktos ma świeże informacja na ten temat, bo wiadomo, że sytuacja w ciągu kilku lat mogła się zmienić, w zależności też od tego kto tam pracuje, jaka jest rotacja pracowników
Gall
15.02.2014 22:06
Szef nie ma większego pojęcia o prowadzeniu z sukcesem biura projektowego. W firmie rządzi księgowa, która charakterem przypomina gobliny z książek o Harrym Poterze.
ja
27.09.2012 08:06
jestem absolwentką geologii i dostałam możliwość robienia stażu w Cowi i w Urzędzie Marszałkowskim... Co polecacie?
19.11.2011 11:06
Opinie o COWI przypomniały mi czasy spedzone w Pryzmacie w częstochowie. dosłownie kopiuj wklej to samo. szczerze nie polecam!!
28.04.2011 18:56
probować oczwiście możesz ale wątpię, że w cowi Ci się uda i ogólnie nie polecam, ale skoro jesteś świeżo upieczonym absolwentem to każde doświadczenie zawodowe jest ważne. Powodzenie
fado
20.04.2011 15:25
Czyli tylko GiS? Jestem świezym absolwentem ochrony środowiska i roznosze swoje papiery po firmach na Dolnym Śląsku. Pytam się o COWI i inne profile działalności (odpady/ścieki), bo nie wiem czy mi sie opłaca tam jechać osobiście i próbować kogoś nimi zainteresować.
17.04.2011 19:20
w tym monencie to wlaściwie chyba niczym innym, polikowidowali działy i pozwalniali ludzi :-)
fado
12.04.2011 21:40
a czym oprócz GiSu COWI we Wrocławiu się zajmuje?
gisek
06.04.2011 09:36
niestety większość minusów: niekompetencja kierowników, praca przy jednym projekcie - monotonia, brak rozwoju, małe pensje napewno nie adekwatne do wykształcenia i wykonywanej pracy, 2 zmiany, walka o premie bo przy takiej pensji każdy grosz sie liczy, traktowanie pracowników przez zarząd jak roboty gdzie kazda chwila nieproduktywności jest strata dla firmy chodzi mi tu głównie o dodatkowe urlopy (oddanie krwi, na dziecko) czy przerwy... hmmm plusy: młoda i fajna ekipa GIS, wypłaty w terminie, świadczenia obowiązkowe wypłacane - wiem że to powinna być norma no ale nie zawsze tak jest ale dla samej atmosfery nie warto strata czasu i energii
seba
22.03.2011 09:22
jedna wielka porażka.....firma po równi pochyłej spada w dół..i bardzo dobrze bo tak się dzieje jak się ma ludzi za nic i prócz ładnego wypowiadania się nie potrafi się NIC! szczerze odradzam, bo prócz nerwicy i pogarszającego się wzroku się nic tam nie zyska!!! uciekaj jak najdalej od pseudo duńskiego tworzywa
jacek
04.03.2011 09:45
COWI POLSKA- "wspaniała firma z ogromnymi możliwościami i kapitałem rozwojowym oraz duńskimi korzeniami"... z pozoru niby wszystko pięknie, ale: Wydział GIS = nigdy nie spełniane obietnice, traktowanie pracowników jak zło konieczne, to było niemal od początku. Z czasem doszło zastraszanie, nieludzki wyzysk, szeroko rozumiany i stosowany mobbing, śrubowanie terminów ponad ludzkie możliwości, oszukiwanie na wypłatach oraz (śmiesznie małych) regulaminowych premiach, a także bijąca po oczach i zwalająca z nóg niekompetencja ze strony zarządu i kierownictwa... wszystko w systemie dwu-zmianowym za pensję niewiele ponad najniższą krajową. Jeżeli ktoś jest w stanie wytrzymać traktowanie jak murzyna w kamieniołomie, ze świadomością że jedyną rolą niezbyt rozgarniętego kierownictwa jest machanie batem, a nie pomoc przy projekcie - może nie wypali się do rozpadu "firmy" która pomimo swej promowanej "duńskości i wspaniałości" i tak już dogorywa. Innymi słowy stary Techmex pod nową nazwą. Idealne miejsce żeby się dorobić garba, nerwicy i okularów.
Przed wysłaniem CV skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
AŁŁA PUGACZOWA
22.12.2010 09:03
COWI- PROWIZORKA,WYKORZYSTYWANIE,OBŁUDA,FAŁSZ.TANDETA PRZYOZDOBIONA ZAGRANICZNĄ DUŃSKĄ KOKARDKĄ KONSUMUJĄCĄ WIĘKSZOŚĆ WYPRACOWANYCH ZYSKÓW PRZEZ POLSKICH MURZYNKÓW. PEREŁKI W KORONIE TO PREZIO DESPOTA,ŚWIRNIĘTA KSIĘGOWA ORAZ SUPER INDOLNET U WŁADZY W BIELSKU BIAŁEJ.OMIJAĆ TEN SYF Z DALEKA CHOĆ WYGLĄDA ŻE I TAK ZDYCHA TEN KAPITALSITYCZNY NOWOTWÓR.
wwrrr
23.05.2010 15:56
nie ma sensu tracić czasu na pracę w tej firmie, ani się niczego nie nauczysz, ani nie zarobisz
kulawy
20.05.2010 19:32
dziadostwo dziadostwo
nic wiec nie warto pisać, omijajcie z daleka,
firma zatrudnia z wyzszym wyksztalceniem a placi jak ludziom z zawodówki
Zostaw merytoryczną opinię o Cowi Polska Sp. z o.o.