Znam wasza firmę od kilku lat, zachowanie rady po śmierci "grubego" i po detronizacji D[usunięte przez moderatora] nie wzbudziło mojego zdziwienia, a jak dodamy obecną recesje na rynkach światowych, otrzymujemy zwykły scenariusz, firmy której zagraniczny kapitał miał być gałęzią wspomagającą rozwój tak małej konglomeracji jaką jest Szlichtyngowa. Kochani nie bądźmy głupcami, nikt za darmo nic nie daje, a na pewno nie jest lobbystą w zakresie przemysłu i handlu. Gdy kończą się pieniądze zaczynają się zobowiązania, a za nimi niewygodny aspekt spłacania. Standardowe zachowanie: wyprzedaż majątku, niejednokrotnie za bezcen, aby ocalić przynajmniej dumę ( gdzież kapitał zakładowy zawsze można rozparcelować pod stołem ). Znam wielu z was pracujących obecnie i byłych pracowników, wiem że Szlichtyngowa nie daje wielu możliwości, ale wierzcie mi praca za 1100 PLN/m-c to nie wiele. Moi podopieczni ( pracownicy fizyczni ) przy taśmie otrzymują około 2500 PLN netto a jest to firma prywatna zatrudniająca 486 pracowników. Dziwi mnie jedno, czytam wasze wypowiedzi, żale i rozgoryczenia, ale dlaczego nie macie utworzonego związku zakładowego??? Gdzie rada pracownicza?? Przecież na tak potężny zakład jakim jest Clement jest to wręcz wskazane!! Jeżeli mogę podać wam kilka wskazówek: Wiem że w lutym br Clement macierzysty w Anglii ogłosił upadłość, tu to tylko kwestia czasu zważywszy na kierownictwo...Jeśli wytypowano cię do zwolnienia, nie zmniejszaj dobrowolnie okresu wypowiedzenia- ponieważ pożegnasz się z odprawą, mimo obietnic. Pozostaw wszystko własnemu biegowi.Po drugie , jeśli faktycznie podpisaliście aneksy do umów o podziale na grupy i związane z tym gratyfikacje dot. wskaźnika najniższej krajowej, a nikt z zarządu w formie pisemnej do dnia dzisiejszego tego nie zniósł, dalej uważa się to za prawomocne, w przypadku niedotrzymania warunków umowy każdy z was może wystąpić do sadu pracy, celem egzekwowania pieniędzy, bądź później z powództwa cywilnego przeciwko b. pracodawcy.Po trzecie przy rozliczeniu zakład musi wypłacić ci wszystkie zaległe i br należności finansowe, po czwarte nie pozwólcie za bezcen na waszych oczach w kilka miesięcy wyprzedać majątku ruchomego, jeśli już dziś zgłaszają się wierzyciele do firmy, jeśli maszyny są zwracane właścicielom, może pora zastanowić się nad zmianą polityki firmy. Macie nowego burmistrza nową Rade Miasta, to wspaniały moment do wykazania się tego organu. Clement daje/dawał pracę kilkuset mieszkańców gminy, za kilka miesięcy bezrobocie znów w gminie wzrośnie. Panie burmistrzu, może to już pora aby stanąć za sterami?? Proszę się zastanowić, dla tylu ludzi może warto pomyśleć o spółdzielni, lub nowej , lepiej prosperującej spółce zachowującej realia pracy Clement?? Chętnych z kapitałem nie brakuje wystarczy trochę chęci i samo zaparcia, bo nasza gmina woła o pomoc.