Zawarcie umowy o pracę w Niemczech (2017)
Niemieckie agencje pracy tymczasowej powołują się w swych umowach o pracę przede wszystkim na zapisy następujących układów zbiorowych:
Układ zbiorowy pracy pomiędzy Bundesverband Zeitarbeit Personal-Dienstleistungen e.V. (BZA) a DGB-Tarifgemeinschaft Zeitarbeit
Układ zbiorowy pracy pomiędzy Interessenverband Deutscher Zeitarbeitsunternehmen e. V. (IGZ) a DGB-Tarifgemeinschaft Zeitarbeit
Naruszenia zapisów układów zbiorowych
W przypadku stosowania układów zbiorowych dla pracy tymczasowej należy obok przepisów prawa praca przestrzegać wszystkie zapisy danego układu zbiorowego. W przypadku wyboru układu zbiorowego BAP-DGP należy zwrócić przykładowo uwagę na
dopuszczalność stosowania układu zbiorowego (tylko firmy działające przede wszystkim w branży pracy tymczasowej mogę stosować układy zbiorowe)
wybór właściwej grupy wynagrodzeniowej dla danej pracy
prawidłowe korzystanie z konta czasu pracy (o ile znajduje zastosowanie)
dopłaty za pracę w nocy, niedziele i święta oraz za nadgodziny
dodatki świąteczne i urlopowe
wymiar płatnego urlopu
dopłaty branżowe w niektórych branżach i z tym związana konieczność zaciągania informacji o wynagrodzeniu stałego personelu w zakładzie pracodawcy użytkownika w tych branżach także w
przypadku stosowania układów zbiorowych (wynagrodzenie stałego personelu ogranicza wysokość dopłat branżowych).
Zakres kontroli (dokumenty do wglądu)
Ustawa nie wymienia szczegółowo dokumentów, które należy przedłożyć w przypadku kontroli. Urząd interpretuje przepisy ustawy szeroko i uważa, że każdy dokument pozostający w związku ze świadczeniem pracy tymczasowej w Niemczech może być przedmiotem kontroli. W szczególności urząd będą interesowały umowy o pracę z pracownikami tymczasowymi (Arbeitsvertrag), umowy z niemieckimi pracodawcami użytkownikami (Arbeitnehmerüberlassungsvertrag), rozliczenia płac (Lohnabrechnung), karty czasu pracy (Stundenzettel), potwierdzenia przelewów lub pokwitowania otrzymania wynagrodzenia, ewentualne zaświadczenia lekarskie o niezdolności do pracy i wnioski urlopowe pracowników.
Zasadniczo istnieją trzy opcje zawarcia umowy o pracę w Niemczech:
pisemnie
ustnie, za pomocą tzw.: „milczącej zgody” (niem. stillschweigend) – pracownik podejmuje pracę, a pracodawca się temu nie sprzeciwia
Umowa na czas określony musi zawsze zostać zawarta w formie pisemnej, zgodnie z § 14 Abs. TzBfG.
Z tego miejsca radzimy, abyście każdą umowę zawierali w formie pisemnej i to tak szczegółowo, na ile to tylko możliwe, aby uniknąć niepotrzebnych przykrości w przyszłości. Zgodnie z niemiecką ustawą dowodową (niem. Nachweisgesetz), pracodawca i tak jest zobowiązany, aby określone warunki pracy przedstawić pracownikowi właśnie w formie pisemnej.
Do podpisania umowy o pracę zobowiązany jest zarówno pracownik jak i pracodawca, przy czym ten ostatni może być reprezentowany przez zastępcę. Należy mieć na uwadze, że ewentualny zastępca (np. szef personalny), musi posiadać odpowiednie pełnomocnictwo, z którego ewidentnie wynika, że działa w imieniu pracodawcy.
Warto wiedzieć, chcemy pracować, przeważnie ciężko i dobrze, szanujemy ich niech szanują nas.