mod-Personaldienstleistungen GmbH & Co.KG

Bietigheim

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 80 ocen.

mod-Personaldienstleistungen GmbH & Co.KG
2 80 6 1

Opinie o mod-Personaldienstleistungen GmbH & Co.KG

Długi

byłem sezonowo przez mod i jestem mega zadowolony :)

krótki
@Długi 19.10.2018 13:49

to wróć tam z powrotem siedź do 65 swego roku życia i napisz nam co słychać niee co widać niee co myślisz niee co masz

krótki
@Długi 19.10.2018 13:49

przed zatrudnieniem do moda trzeba zobaczyć na niebie tęczę przede wszystkim jej drugi koniec znaleźć 4L koniczynkę dmuchnąć w znaleziony.. awers a z podkową do wyboru i koloru, większość tam jest takiego obyczaju dla odmiennych jest coś innego począwszy od 966r i Nie pozdrawia Tofik

:(

O kuuuułwa Lipaaaaaaaaaaaaaaaaaa Cały naród Polski pijanyyyy??????????

Mod Personal
@:( 16.08.2018 02:07

a Jak polak pijak , (usunięte przez administratora) i nierób wynika z tego.. Tylko MOD rekrutuję Czystej Krwi NIEMMCÓW co (usunięte przez administratora) za 10,18 w pocie czoła:)...

:)
@Mod Personal 19.08.2018 17:43

Tempo pracy niemców są wolniejsi, nad jedną rzeczą zajmuje im to dużo czasu a na halach wymagają kierownictwo przesadnego porządku i szybkości po długim czasie żeby tak nie było trzeba równomiernie pracować. Polacy słowacy węgrzy ... śmigają. Biorę też dużo pod uwagę warunki, jak bardzo wiele wiele osób nie o to też chodzi żeby po paru latach nieopłacalność taka jak się nie odłoży na ważne cele nie na ujemujedzikieweze. Jak wszystko gra to ok. Jedzie się wiele mil nie na zabawę. W mod trzeba należny nazbierany i ustalić... z kierownictwem z pracy urlop wybrać obydwie strony muszą o tym wiedzieć, wypełnia się wniosek jest podbity i nie wiem o co chalo chyba jak ktoś własną głupotę trenuje w biurze, jak się nic nie zmieniło dopiero po trzech miesiącach i płacą za to, jak się nie wybierze po zakończeniu pracy to przepada, w nagłych przypadkach powinni dać jeden dwa dni.

Elektryk od Voda
@:( 16.08.2018 02:07

caluśki!!!! Tylo Elektryka prąd nie tyka.

;)
@Elektryk od Voda 29.08.2018 23:51

Hä ?

;)
@;) 30.08.2018 09:17

Alles gut ? Okej, alles klar

Świat wg Mod Personal Dienstle
@:( 16.08.2018 02:07

Świat wg Mod Personal Dienstleistung Leipzig

śl
@:) 19.08.2018 21:34

to jakieś kpiny, jak niewykorzystany urlop przepada ???????????? , obawiam się że piszący negatywnie mają rację

:)
@śl 18.10.2018 09:15

Mam dużo wolnego czasu co najmniej jeszcze do listopada, więc odpisuję SKŁADAĆ WNIOSEK pierw na firmie oni zatwierdzają (rozeznać się w jakim czasie brać), potem oni fax do agentur na koniec do rok dostaje pracownik i tu odmowe lub nie, na niektórych firmach ustnie czy ma się urlop, Wynagrodzenie w czasie urlopu jest opodatkowane (w czasie pracy ten urlop wzięty) ktoś na miejscu zawsze pomoże obliczyć ile się ma do wybrania. Urlopowe 1,7/msc jakoś tak liczą ułamkami!!! mnożą dzielą dodają tak jak każdy wszystko wszędzie hehe , nie do końca przepadają „dni”, jest przepis że niewykorzystane „dni” przechodzą po zmianie pracodawcy, obowiązują terminy! i udokumentowanie, w umowie powinno pisać coś na ten temat, poza tym powinni wystawić papiery „końcowe” na które mam wyje ane jak nie wyślą jest jeszcze inna droga .. hehe (powinno się wiedzieć jakie, pracodawca dla pracownika wystawia, te z tabelami:) nie tylko świadectwo pracy, w Niemczech są różne te świadectwa pracy zależy o jakie nam dokładnie chodzi, wszystko się wybiera przechowuje w formie papierowej, Niemcy są skomputeryzowani hehe ale to nie wystarczy hehe bo to jest tylko dla nich i u nich hehe) modowi? oni są/byli nieraz okropni szlak by, pytać, słuchać uważnie wśród..co i jak funkcjonuje u nich hehe. Kolega co pisał, Vertg zgadza się. Umowa jest półroczna miesięczna trzymiesięczna roczna bo różne sytuacje zapotrzebowania lokacje sezon... Wnioski, prośby pisać do nich po niemiecku, emaile, i listownie jak coś tego wymaga. Lubię mod ale…. Czytać też wszelkie informejszon w necie, mieć wiedzę zawsze i wszędzie. Budowlańcy mają płatny urlop i chyba przysługuje tydzień bezpłatnego na rok pracy, jak jest patrz SWOJA umowa taryfowa „regulacja”i tym podobne, przetłumaczyć pomoże aplikacja na telefon np. tłumacz gogle skaner aparat pstryk itd To czy obowiązuje w m… nie wiem: Budowlańcom, „aby możliwe było przenoszenie urlopu między pracodawcami, stworzono kasę urlopową: Urlaubs- und Lohnausgleichkasse der Bauwirtschafts, zwaną w skrócie SOKA-BAU. Nabyty urlop nie musi być rezerwowany na dalsze zatrudnienie w Niemczech. W takim przypadku kasa urlopowa SOKA-BAU wypłaca ekwiwalent za niewykorzystany urlop. Jeżeli pracownik ostatecznie zrezygnuje z branży budowlanej i nie będzie bezrobotnym, może wnioskować o ekwiwalent po 3 miesiącach od zakończenia pracy. Wyciąg z konta pracownika: kasa urlopowa wysyła około lutego czas trwania zatrudnienia (dni) wynagrodzenie brutto, uzyskane dni urlopu, wynagrodzenie za urlop Zdarza się, że pracodawca nie odprowadza składek do Soka-Bau w odpowiedniej wysokości. Wtedy ekwiwalent zostanie odpowiednio pomniejszony przez Soka-Bau, a Soka-Bau będzie próbować wyegzekwować od pracodawcy zaległe składki.” Wnioskować o ekwiwalent ktoś pomoże wystarczy poszukać w Internecie

olik

fajnie ze sa wysokie diety to spory dodatek do wyplaty. wpylacaja pieniadze na czas. kontakt z nimi fajny i interesuja sie pracownikiem.

Sławek

Sławek 05.08.2018 13:45 Witam, nikomu nie polecam tej firmy !!! Zwykli oszusci I kretacze !!! Zanim zaczniecie wgl z nimi rozmawiac przytocze wam dwie moje sytuacje I sami sobie odpowiedzcie czy warto !! 1. Pracowalem okolo 3 miesiecy juz wiec byla najwyzsza pora na urlop no I wypisalem wniosek wszystko elleganko urlop dostalem . Przyszedl czas wyplaty no I sie nie zgadzalo nic . Okazalo sie ze szanowna pani Magdalena nie poinformowala swojej ksiegowejj o moim urlopie I oplacali mieszkanie na ktorym nie bylo mnie ani zadnej z moich rzeczy . Kieedy zadzwonilemm zeby mi oddali te pieniadze jakos to wiielkie oburzenie ze teraz sam mam oplacac mieszkanie I sam mam odzyyskac pieniadze (nie udalo sie niestety) 2. Przy zakonczeniu wspolpracy napisalem wypowiedzeniee za porozumieniem stron , pani Magda odpisala ze nie beda mi robic zadnych probllemow, przyy czym poinformowala mnie (telefoonicznnie) ze za nie wybrany urlop mi nie wyplaca, mysle soobie trudno mam inna prace kij w ten urlop wazne by mnie pusciili I nie zdzierali ze mnie wiecej pienieedzy . No I znow pprzyychodzi czas wyplaty I znow spore zdziwienie , kara za zerwanie umowy 250 euro ! I podatku od cholery ! No to dzwoonie do pani Magdy I mowii mi przez telefon ze podatek poprostu taki wyszedl (chociaz zawsze byl 2x mniejszy) a ta kara to pomylka ale musze czekac miesiac I przy kolejnej wyplacie mi to zwroca. No I czekalem do dnia 13 lipca gdzie dostalem maailaa od innej kordynatorki pani Sylwi ze pieniadze dzis powinny byc na koncie . Czekalem caly dzien potem weekend I w poniedziallek napisalem ze jak nie byllo pieniedzy takk dalej nie ma a oona mi na to ze osoba kktora mnie obciazyla kara jest na urlopie I musze czekac do sierpnia zeby siie cos wyjasnilo !!! Jaja normalnie !! Nikomu nie zycze takiej sytuacji I nie polecam tej firmy ! Pieniedzy dalej nie dostalem !!! Polskie kordynatorki zawsze sa na urlopie kiedu trzeba wyjasnic sprawe wyplaty(zawsze po 15) I tak bez niemieckiego nic sie nie zalatwii Masakra jakas !

śl
@Sławek 17.09.2018 21:30

no to mnie nastraszyłeś, właśnie prowadzę rozmowy z tą agencją, to co piszesz to poważne uchybienia ze strony agencji i nie do zaakceptowania ,więc muszę się zastanowić dzięki za opinię pozdro ślusarz

elektryk oberhausen

wlasnie mam wyjechac z ta firma od poniedzialku do oberhausen jako elektryk. Wydaje sie wszystko w porzadku. Juz mam umowe o prace i namiary na hotel i prace. Do tego proponuja co tydzien zaliczki. mam ndzieje ze bedzie tak jak mowia.

nowy

Jestem tu od poniedzialku i jest OK.

Roman

Ja też jestem zadowolony. Praca ok wypłaty regularne. A reszta jak w każdej firmie.

Plusy i minusy

Maja plusy i minusy. Ale dobrze sie z nimi wspolpracuje. Place wysokie diety i nie obcinaja nic a to wazne. Za piatek tez pelna dieta nawet jak calej dniowki nie wypracujesz.

kimo

Sehr gut und zuverlässig

firma w ok

Firma godna polecenia. Pracuje już kilka miesięcy i wszystko w porządku. Kasa OK, zawsze na czas i się zgadza.

anonymous

Jak ktoś ma swój rozum niech najlepiej szuka pracy gdzie indziej. każda cajt firma to Wyrzysk i problemy

anonymous

Uważam że na początek kariery jest ok ale....... 1. Problem z dodzwonieniem się 2. Czytać umowę (dla ambitnych) nie może Cie zatrudnić firma przez okres pol roku jakbyś chciał przejść na warunki niemieckie(kary nałożone na firmę dwa trzy wynagrodzenia za przejście) żal i porażka. to tak byś czasem nie mógł uciec jako skarbonka dla nich.(to ważne bo firma przywiązuję się do Ciebie a oni żerują porostu na tym. 3. Nie pomagają w klasie podatkowej odsyłają od ludzi do ludzi 4. przez pierwsze trzy miesiące bądź gotów na wyjście na prostą ( pierwszy miesiąc ok płacą wszystko później zostajesz sam z rachunkami itp( zaliczki można brać ok ale nie po to się tu przyjechało 5. ogólnie polecam ludziom bez języka. zwlekajcie z umowa na tyle ile możecie bo w tym całym bałaganie z ich strony może was ktoś docenić i bez podpasania umowy można przejść na niemieckie warunki. 6 ogólnie wszystkie pośrednie firmy są złe wiadomo . sprytnie zaplanowane rozegranie dieta plus minimum by ominąć podatki. wychodzi w miarę jak na początek 7. Polecam ogólnie ludziom bez języka. nie ma problemu z wypłatami czy inne sądownie

stachu50

spoko firma, polecam!

Robert80

Jestem juz kilka miesiecy w tej firmie. Zciagnolem kilku chlopakow na inne budowy. Jest ok. Szczegolnie na zime polecam. Kumple mowia ze mod ma prace przez zime a inne firmy zwalniaja i wysylaja na chate.

pingwin z Madagaskaru
@Robert80 26.09.2018 15:10

Jeżeli te tzw"kokosy" nie oddajecie spowrotem agencji to spoko radzę sie zapoznać z Tafel e. V. jeśli ktoś was oskubie

Robert80
@pingwin z Madagaskaru 26.09.2018 16:17

Zarabiam kase i jest spoko. Nieraz przejechlem si na innych agnecjach. Naszczescie mod jest w porzadku. Polecam.

p...z M...
@Robert80 28.09.2018 20:54

Mi się wydaję też że można polecać, dobre znane przerobione miejsca jak najbardziej i na bieżąco U mnie jak dla mnie wyglądało całkiem dobrze w moim czasie pracy tu, wiem że bywało źle są różne sytuacje Każda agencja ma swoją jakąś "politykę" trzeba się zaadaptować też ale nie zawsze, co nie fajne lub wyczerpały się siły lub jeszcze inne powody są do zjazdu, to odchodzę.

Pijany Polak

ja nie polecam.. Warunki mieszkaniowe bardzo słabe .. do tego bardzo słaby kontakt z firmą po zakończeniu umowy ... Trzeba się kłócić a i tak to nic nie da wiec jedyną opcją jest składanie pozwu do sądu pracy . Na co szkoda czasu i nerwów. Uważajcie są lepsze i "normalne " firmy.

pingwin z Madagaskaru
@Pijany Polak 25.09.2018 18:54

Ok takie info będzie drogą do sukcesu pierwszy raz wyjeżdżających z polski, twoją drogą do sukcesu może okazać się dobra znajomość rozwijania kabli mowa o elektrykach, żeby nie pominąć mej osoby sukcesem moim wiecej siły i chęci też.

Marek1983

Pracuje w tej firmie już jakiś czas są zgrzyty ale tak jest wszędzie i mogę polecić ja innym jeste zadowolony kasa dobra i zawsze na czas

Faszysta

To co ludzie piszecie że noclegi są po 50 euro na miesiąc to jedna bzdura .Ale spanie na paletach za 22 euro to norma.Firma obiecuje dużo A jak potrzeba nie odbierają telefonu.Tak dbaj ą tutaj o pracowników.Zastanow się człowieku zanim się tutaj zatrudnisz

ANTIFA
@Faszysta 28.08.2018 21:27

to spij dalej na paletach za 22 ojro, chcesz pracowac to pracuj a nie smuty sadzisz

To chyba sama Firma sadzi...
@ANTIFA 29.08.2018 13:23

To chyba sama Firma sadzi...

bb
@Faszysta 28.08.2018 21:27

Sprawdź/przejrzyj jeszcze raz z kimś, te umowę aneksy i takie tam gadżety "potem pomnóż podziel dodaj odejmnij taki żart", co dostałeś, może te 50e/za m-c opłata jest dopiero po jakimś czasie, przepracowania 3-6 miesięcy czy tygodni. Umowy różne jak i branża zawód miejsce czas pracy na tydz. itd. tak mi się wydaje Tłumacz Translator też dobra rzecz.

tomek24
@Faszysta 28.08.2018 21:27

te negatywy, to raczej napuszczane komenty. ja sie sam przekonalem i warto. Kasa na czas i to sie liczy, robic trzeba w kazdej cajtfirmie.

bb
@tomek24 03.09.2018 13:04

Najlepsze to komenty pozytywne krótkie napuszczane o trochę zmieniane negatyw= 6 pozytyw na serio taki serial i seria a może kukla sobie przedobrzyla, płatne czy nie, nazwę tą istotę botem bo pierdzieli, (worewer) budowlancy mają przes..ane no żal czytać wypłaty nie ma polska agencja odzyskuje ale chyba nie każda. Czyli w mod jest w miarę dobrze, i niech będzie, no i szacunek.

anonymous
@Faszysta 28.08.2018 21:27

totalnie cie kolego popieram w obiecywaniu są najlepsi pani sandr czy Sylwia już nie pamiętam ale takich kłamców trzeba szukać wynajmowali rudery po 800 euro i co dzień obiecywali ze już szukają tańszego banda kłamców

Marianno

Mam zaplanowany wyjazd do Baruth Mark jako operator wózka widłowego. W sumie niedaleko i nawet kasa nienajgorsza. Firma produkuje panele podłogowe, zna Ktoś??

Pracownik Mod'a
@Marianno 07.08.2018 16:47

oszukują na kosztach mieszkania a potem na "wypowiedzeniu"Kara umowna. Szukaj u Niemckiej agencji a nie Polaczków, bo szkoda nerwów i "złej krwi".

kk
@Marianno 07.08.2018 16:47

nie pomyliłeś się z md personalservice ma taka ofertę w necie 4zmiany pełno godzin... na lewy email @interia.eu, ale agencja jest i działa w Niemczech ma firmową domene nie zwykłą/prywatną na mail uważaj i sprawdź dokładnie czy chodzi o ..@MOD-.. jak tak to dopytaj o jaki chodzi wózek widłowy czy przedni, boczny, wysokiego składu chodzi mi żebyś nie był rozczarowany na miejscu w pracy jak zdecydujesz się wyjechać

zapracowany
@Pracownik Mod'a 07.08.2018 18:15

Dajta juz sobie spokoj. Jedna i ta sama osoba pisze negatywne komentarze. Pewnie tydzien przerobiles i wielki ekspert. Taki co by siedzial na doopie i 4 kola na reke bral. Ja juz robie od roku u nich i jakby tak bylo jak piszesz to by mnie juz tu dawno nie bylo.

kk
@Marianno 07.08.2018 16:47

I jak tam "klepki" A masz jakieś info na temat: Dresno/i okolice

Marian

Na tę stronę trafiłem zupełnie przypadkowo, bo kontakt z internetem mam sporadyczny (nie moje pokolenie - prawie 56 lat). Zainteresowały mnie jednak opinie na temat firmy MOD-Personaldienstleistungen. Część z nich jest mocno krytyczna. Nie zgadzam się z tym, gdyż pracuje w MOD ponad 4 lata i zaręczam, że przez cały ten okres nasza współpraca była zupełnie dobra: zawsze pieniądze wpływały na czas, rozliczenia najpierw otrzymywaliśmy pocztą a obecnie na e-maila. Trafiały się i kwestie sporne, ale zawsze dało się je rozwiązać bez sądów czy kłótni, w większości przypadków telefonicznie. Jeżeli chodzi o kwatery, to MOD nikogo nie zmusza do korzystania z zaproponowanych przez nich lokali. Osobiście zawsze korzystam z ich pomocy na początku, by móc na spokojnie poszukać czegoś innego odpowiadającego moim potrzebom. Nie prawdą jest też, że z biurem firmy ciężko jest się skonstatować. Jeżeli coś potrzebuję, dzwonię i najczęściej załatwiam swoje sprawy dzięki Pani Elżbiecie. Jest zawsze miła i uprzejma, aczkolwiek wiem, że nie zawsze napotyka na wzajemność. Wcześniej skutecznie załatwiała wszystkie sprawy Frau Sabine. Dodam też, że na początku firma MOD nie zatrudniała osób mówiących po polsku. Trzeba było się dobrze natrudzić, aby się dogadać i cokolwiek załatwić. Jest to teraz duży atut dla firmy, gdyż to my jedziemy do Niemiec do pracy, a nie każdy potrafi posługiwać się językiem niemieckim. Pieniądze na dojazdy wliczone są w diety, dlatego dziwi mnie, że niektórzy mają pretensje do MOD o brak zwrotu kosztów za przejazdy. Osobiście otrzymałem już 3 oferty z innych firm"przejścia" na umowę, ale po przeanalizowaniu ich propozycji, postanowiłem pozostać w MOD ze względu na korzystne warunki zatrudnienia. W trakcie mojej współpracy z MOD spotkałem się z wieloma Polakami pracującymi w różnych zagranicznych firmach, którzy nie byli zadowoleni ze swoich pracodawców i proponowanych przez nich zarobków, często przechodzili z firmy do firmy. W związku z tym nie zamieniłbym się z nimi i z czystym sumieniem mogę polecić firmę MOD-Personaldienstleistungen jako uczciwego i solidnego pracodawcę.

Gregor cz.2

Wielu tu dużo pyszczy ale idę o zakład, że nie rozumieją o co w tym wszystkim chodzi a ich umiejętność dogadania się jest wysoce wątpliwa. Stąd biorą się potem takie "kwiatki" jak kłótnie i oskarżenia. Należy też po prostu rozumieć, że agencja taka jak MOD nie jest organizacją charytatywną i działa w ramach określonych przepisami a praca jako "Leiharbeiter" jest jednak szczególną formą zatrudnienia. Mniej korzystną niż normalne zatrudnienie bezpośrednio w przedsiębiorstwie gdzie się fizycznie pracuje. Trzeba mieć tego świadomość a nie mrzonki o kokosach. Rynek niemiecki a zwłaszcza ten na terenie byłej DDR nie jest taki znowu korzystny zarobkowo. Po prostu. Jakość pokoi, miejsc noclegowych - jest rzeczywiście różna. Bywają dość... dziwne. Ja mieszkałem przez kilka dni w... piwnicy, w pokoju z piwnicznym okienkiem i własną łazienką... jednak w budowie a więc nieczynną. Ceny, nawet za takie lokum, w wysokości np. 25 EUR dziennie są normalne, przynajmniej w zachodnich Niemczech. MOD nie jest w stanie zweryfikować wszystkich lokum stąd też zdarzają się niewypały. Jak ktoś chce spać w samochodzie to musi dobitnie i w sposób zrozumiały zgłosić, że nie jest zainteresowany w danym wymiarze czasu wynajęciem pokoju/lokum. A nie liczyć na to, że jak śpi pod mostem a miał umówione i zamówione lokum to ktoś na to wpadnie i mu łaskawie za to lokum nie policzy. Pracuję dla MOD już ponad 3 lata i jestem zadowolony, zwłaszcza z MOD jako pośrednika, pomocnego w kłopotach. Bądźmy szczerzy, nie z zarobków, ale stawki nie są wymysłem MOD. Ja nigdy ze strony MOD kłopotów nie miałem a wszystkie sprawy z nimi załatwiałem w uprzejmej i merytorycznej atmosferze. Jak ktoś nie rozumie sytuacji w jakiej się znajduje, nie słucha wyjaśnień albo ich nie rozumie i zaczyna krzyczeć, czyli zachowuje się jak mało inteligentny gbur, a nie ma racji przy tym - jest tylko o niej fałszywie przekonany - niech się nie dziwi, że sytuacja wymyka mu się spod jego mocno ograniczonych brakiem wiedzy wyobrażeń. Sam byłem świadkiem takich zachowań w biurze MOD, kiedy załatwiałem tam swoje sprawy. Te zawsze były załatwiane po mojej myśli. Grzecznie i rzeczowo. Choć bywały i trudne chwile i trudne kwestie. MOD to normalna firma, solidna i rzetelna. Wiele nieporozumień, które wskazywałyby na coś przeciwnego to tylko efekt braku zrozumienia złożoności warunków płacowych. Błędy w naliczeniach pewnie się zdarzają czasem ale ja się z tym osobiście nie zetknąłem. A zmieniając w ciągu tych 3 lat ze 4 razy miejsce pracy nigdy nie miałem przerwy dłuższej niż 1 dzień pracy. To też jest coś za co ich cenię.

ll
@Gregor cz.2 21.08.2018 15:04

Nie obwiniaj pracowników, sierot z nikogo nie rób oferma raczej sie nie wybiera szmat drogi i do pracy wykonywać zawód no wyjatki niewiedza u tych bezkwalifikacji nowych, koordynatorzy polscy maja też wiele się wyrażę za uszami, potraktuja jak psa, wykręca łeb i mów sobie do ściany, kilkadziesiat osób przyjmują, zgoda ale (usunięte przez administratora) maja o wiele lepiej jakoś. Czesto gęsto agencje nie chcą wydawać urlopów z dietami kręcą, sobie pozwolą na figle co niektóry personel. Zapamietaj pracownik jak i pracodawca ma prawa i obowiazki.

xxx
@Gregor cz.2 21.08.2018 15:04

Za mieszkanie pracownicze łóżko dostęp do kuchni oby i do łazienki za pięćset lub siedemset euro miesięcznie (każda osoba razy ta kwota daje gmach Hilton zamieszkanie lub wpłaca się na ferarii) opłata szerzy się w Niemczech jak plaga jak ebola. Urząd miasta państwo dofinansuje pracownika trzeba się dowiedzieć w jakich przypadkach i co? Po wyszukiwaniu pewien czas temu na całym terenie to kwoty dniowe od 6.5 (nawet ładne lokum) do ok 14 za 25 to mają dość wysoki standard luz metraż odpowiedni do wszystkiego mikrowela, kuchenka ..... Własciciel do multimilionera i tak nie dojdzie a pracownik za tę kasę dojedzie chociażby do pracy naginać, robić te dobra dla ludzi ogółem, dla wszystkich.

Gregor cz.1

Przeczytałem większość zamieszczonych tutaj postów. Jest część wpisów, które skarżą się na oszustwa ze strony MOD, niedotrzymane umowy, niewypłacone kwoty... A sprawa wygląda najczęściej tak. Umowy i zasady wynagradzania w niemieckich agencjach pracy są po prostu skomplikowane. Liczy się godziny inaczej niż w przypadku pracy stałej. Część z nich się przepisuje do "banku godzin" (mającego zapewnić wypłatę wynagrodzenia w sytuacji kiedy czasowo pozostaje się bez pracy - kiedy np. pracodawca z nas zrezygnuje a agencja nie znajdzie szybko nowego pracodawcy) co jest jednak regulowane przepisami a nie jest jakimś działaniem uznaniowym. Skomplikowane, to nie znaczy, że jakieś oszukańcze a po prostu złożone. Jeśli ktoś nie zna dobrze języka niemieckiego a do tego nie prosi o dokładne objaśnienie zasad, to mogą zachodzić nieporozumienia co do wysokości wypłat. Jeżeli ktoś usłyszał - tyle i tyle za godzinę plus taka to a taka dieta- to sobie zaraz przelicza na godziny i... a to nie do końca tak funkcjonuje. Zarobione pieniądze są zawsze, zarobionymi pieniędzmi tylko, że ich część nie trafia od razu do pracownika bowiem trafiają m. in. na jego konto godzin. Poza tym jest też kwestia podatków. Są też określone zasady otrzymywania tzw, diet. Podobnie jak ich wysokość - płynna. Jeśli ktoś nie dostarczy zaświadczenia zameldowania w Polsce nie otrzyma diety bo takie są przepisy. Natomiast kiedy się wiąże z MOD to słyszy tylko o diecie ale nie o wymaganiach formalnych w związku z nią. Ja początkowo także miałem różne wątpliwości - nie wszystko mi pasowało w rozliczeniach ale po wyjaśnieniu wątpliwości zawsze okazywało się, że wyliczenia, dokładnie przeze mnie sprawdzone, są w porządku. Kilkakrotnie w ciągu 3 lat sprawdzałem MOD jako swego bezpośredniego pracodawcę i zawsze wszystko było w porządku. Jestem pewien, że prawie wszystkie opisane negatywne przypadki i oskarżenia są wynikiem braku komunikacji, słabej znajomości niemieckiego i niedotrzymywania pewnych ustaleń. Nie wierzę aby po konkretnym zameldowaniu o konieczności udania się na urlop i wyraźnej rezygnacji z dotychczasowego lokum (aby za nie, w tym czasie nie płacić) MOD zapomniał to zgłosić właścicielowi pokoju i dalej naliczał należności. Mogę się założyć, że ten stawiający zarzuty po prostu nie zgłosił rezygnacji z lokum a tylko bąknął o potrzebie urlopu przekonany (raczej z głupoty bo automatyki tu żadnej nie ma - komuś może równocześnie zależeć na zachowaniu lokum po powrocie z urlopu) o tym, że to oznacza automatycznie koniec konieczności opłacania lokum.

anonymous

Zastanawiam się czy podpisywać umowę czy nie .patrząc na wypowiedzi to głowa mała. Proszę o kogoś z imienia i nazwiska na priw w ocenie jak jest naprawdę. 7vvitu@gmail.com

kghhg
@anonymous 20.08.2018 18:17

Poproś o czas przejrzenia umowy, oceń, znasz na tyle dobrze siebie, z czym i do czego, jak lepiej lub gorzej nie będzie, podpisz i pracuj.

Jaro

Najlepsza Firma pod słońcem a jak kwatere zobaczyłem to na plecy padłem.

wójciki:)
@Jaro 14.07.2018 10:41

No trudno, kwatery jak kwatery, droższe to lepsze chyba. Jak nie będzie żarówki/żyrandola to zrobisz sam jak umiesz :) zgłoś im co brak po tygodniu zrobią dostarczą np. krzesła :) Jak jesteś pracownik produkcyjny czy zwykły magazynier/ inaczej jeszcze wózkowy i jaki rodzaj obsługi, i czy rozładunek i załadunek kontenery tiry, i czy tylko pomocnik to powinny być stawki tu (standard) od 8.5 do 13e brutto jakoś tak + Fahrlgeld + płatny urlop 1,6 (dwa dni bo zaokrąglali jeszcze jakiś czas teeemu) na miesiąc tyle mniej więcej, rodzinne też dostawali na dzieci a zeitkonto jak na danej firmie działa trzeba się później dowiedzieć :), a jak wykwalifikowany fachowiec/specjalista to też stawka plus wysoka dieta a jak majster to stawka wysoka. Z językiem niemieckim wiadomo im lepszy to tym lepiej. No i zależy dużo podejście rekrutera do osób co chcą podjąć pracę i ją wykonywać, jeszcze jakiś czas temu disponentka niemiecka dając umowy na miejscu po wczesnym uzgodnieniu godziny przyjęcia w biurze ci co byli bez aut to nawet na chatę potrafili się zjawić, dawała czas do przeczytania i czy są jakieś pytania chętnie odpowie ale kurcze nie wiem jak jest teraz co wyprawiają po biurach z ludźmi bo wiem że fajnie było obsługa ale zaznaczę że od niemieckich wprowadzających kolegów (Lipsk) Każde wasze wpisy to cenne są dla innych jak jest na bieżąco. Biura porobili hamburg köln Düsseldorf i tam chyba ciekawiej jest :).

wójciki:)
@Jaro 14.07.2018 10:41

Jeszcze taki mały upominek gratis, jak będziecie kwaterowani na parterze to radzę sprawdzić kuchnię ewentualnie łazienkę, czy nie biegają małe istotki typu karaluchy, mole, zgłosić o jakieś środki owadobójcze lub żeby ktoś przyjechał i to usunął, lub spróbować z nimi razem żyć, ciężko będzie jeżeli się to dostanie do jakiejś torby i przeniesie się dalej. :)

Mod Fan
@wójciki:) 20.07.2018 08:59

Czepiasz się.. wiesz;), ważne aby kase zapłacili... choć to też nie będzie łatwe:)

wójciki:)
@Mod Fan 20.07.2018 19:12

może wpadnie bonus na sylwestra alę wątpię w tooo.. nawet za polecenie pracownika się nic nie dostanie a inne agencje walą na łapkę po 50 e nawet 200e za coś jeszcze innego.. a mod no cóż era dinozaurów z tym samym ludem co tańczyli kiedyś w jaskini przy ognisku. Nie chcę nikogo denerwować, trzeba być przygotowanym/przygotowaną Urlopy w Niemczech i wakacje dobiegają końca więc szefostwo odłoży "faje" i przejdzie do pracy Takie tylko moje refleksje

Pa3koza
@wójciki:) 20.07.2018 21:34

Ciekawe ja zawsze doataje kase za polwcenie kogos do pracy ba nawet pare razy firmie zalatwilem zlecenia i dostalem niezla kase Wiec pisanie ze nic sie nie dostaje to sciema trzeba tylko pilnowac swojego

wójcicki :(
@Pa3koza 17.08.2018 12:03

Na problemy z jelitami doradzają dietę Proszę nie spać po kątach w pracy i prosić pracownika o wstanie się przebudzenie jak kontrola zagląda.

Alex

I jeszcze jedna sprawa Dotyczy FACHOWCÓW,Z DYPLOMAMI nie twierdzę że tacy są fszyscy. Ale ostatnio,klient prosił żebym poszukała więcej elektr.z Mod. boi przyjeżdżają panowie z teczką papierów,i to wszystko. jak im się daje moduł w szafie do podłączenia to gały im wypadają. edv kable kładą razem z kablami wysokiego napięcia. to albo macie te papiery wydrukowane albo ktoś inny za Was egzamin zdawał Praca w jednej fabryce,lajtowa zarąbista atmosfera,na wesoło jest mi wstyd,wstyd za bandę baranów z pseudo dyplomami i zachlanymi mordami,bez kultury osobistej jeśli chciałby ktoś przyjechać do mnie to dzwońcie do Pani Sylwi lub Pani Elżbiety Ale tylko tacy co chcą zarobić dla rodziny by kiedyś mieć w życiu lepiej wystarczy chcieć,a resztę czas nauczy

Mod Personaldienstleistung
@Alex 09.08.2018 19:46

Chyba za 10.80 to raczej rodzina lepiej być nie będzie miała... Zachlaną Buzię to Ty przyjacielu masz.. Do ciągania kabli elektryków to wszędzie znajdziesz dyplom z PL do tego nie potrzebny:(.

hgfdyjf
@Alex 09.08.2018 19:46

Kompletnie nie rozumiem twojego wpisu Nie bądź taki mądry i do przodu bo ci tyłu zabraknie TO CIEKAWE Jeszcze nie znam pijaka elektryka i to nawet w samej Polsce to jest raczej nie spotykane zjawisko takie osoby analitycznie myślą szybko się uczą i co do elekteyki to się jeszcze niestety różni jakie są projekty w polsce wykonywanie a w Niemczech że Ty już siedzisz w de 8 lat to z zamkniętymi oczyma kolorki tobie się nie pojebią i góra jedno gniazdko ze wszystkim tylko i w samej Küche Oj sawanna sawanna co do doopy to nie wymawiaj słowa szukać do Czechów źle zinterpretują Co do kwater to nie dawaj zielonej kartki żeby bulić dużo kasy za kawałek miejsca w takich miejscach jest wysoka rotacja nikt nie chce i nie musi płacić pięć czy siedem stów za miesiąc. Co do baranów to jeden się wypowiedział zurück tego słowa się nie używa.

Modzik
@hgfdyjf 13.08.2018 21:27

Dokładnie firma daje 10.13 + dodatki.. Pijany to możesz spać z drabiny albo 230V chycić FIrma gra... w ... Niestety.

hgfdyjf
@Modzik 14.08.2018 09:54

Gratis-dla osób bez znajomości języka niemieckigo-niekiedy klient niemiecki sobie życzy od kandydata ma prawo i rację znajomość słownictwa niem. pomieszczeń(budynku, domu, mieszkania)

jj
@Alex 09.08.2018 19:46

Kto tobie papier podstęplował?

jj
@Alex 09.08.2018 19:46

wyuczony zawód wieloletnia nauka teoria z praktyką staż to nie jest wyłudzone co innego jak ktoś wie jak nie jest doopa wyskomlać i tu nie napiszę co @Alex przeszkadza ktoś tobie kto chodzi w kasku z teczkę przeprowadza kontrolę ? Tylko proszę się kiedyś nie pomyl w ocenianiu.

jj
@Alex 09.08.2018 19:46

@Alex Po długich etapach... mam pełno stempl instytucje państwowe i nadania... i to powinno ciebie gów***no obchodzić szeregowcu

hgfdyjf
@Modzik 14.08.2018 09:54

Przyznam że oferta za 10.13 obiegała w Internecie aktualizowana cały czas (wisiała na stronach) jak i teraz druga za ściąganie kasy 25€doba to są z reguły ***nie zaglądają niektórzy IMHO OCB NH WYSIWYG BAD

:)

Jak mi wiadomo, bo wiem , że tak było zgłaszało się o zaliczkę chodzi mi tą w gotówce do rąk osobiście jak pamiętam do 80e tylko w określony dzień i w określony dzień odbiór do szefa niemieckiego w oddziale pod którym się podlegało, a teraz wynika z tego, że w ogóle nie ma? nawet przelew? musiało tam przejść stado szerszeni albo już nie wiem co? dziwne

Pracodawca
@:) 17.06.2018 13:41

W sprawie zaliczek chetnie wtlumaczymy jakie panuja, jak to ladnie nazwales/nazwalas "zasady". Wszystki numery telefonow znajduja sie na naszej oficjalnej stronie internetowej, zawsze chetnie rozwiejemiy Twoje watpliwosci i odpowiemy na pytania. Jednakze, nie wydaje mi sie, ze kiedykolwiek u nas pracowales/pracowalas, bo opisane powyzej "zasady" nigdy u nas nie panowaly. Jesli umieszczasz o nas opinie, to rob to szczerze ;)

:(
@Pracodawca 19.06.2018 08:24

Niemiec się wypowiedział w języku niemieckim pod waszą wizytówką mod-personaldiensleistungen że bez problemu otrzymuje pieniążki takowe i przewspaniale współpracuje z niemieckimi personaldisponent polacy to druga kategoria i loteria i sorter i jak kto woli

Krzysztof - elektryk w MOD

Trudno uwierzyć w to co tutaj wypisują co niektórzy... mam jedno zasadnicze pytanie - ile Państwo Oburzeni przepracowaliście w MOD i na jakich stanowiskach, że czujecie się upoważnieni do wydawania tak krzywdzących opinii? Kto wszedł na drogę postępowania sądowego? Kto i na ile został oszukany? Wobec kogo firma nie dotrzymała warunków umowy? Proszę o konkrety, z pełnym nazwiskiem nie infantylnym pseudonimem. Obawiam się, że NIKT z Państwa nie zaryzykuje zamieszczenia podpisanego oskarżenia. To wszystko stek bzdur, pracuję w MOD trzeci rok i nie mam żadnych zastrzeżeń. Nie jest to moja pierwsza agencja, ale myślę, że ostatnia. Praca na terenie Niemiec nie jest dla każdego, pracownikowi stawiane są konkretne wymagania, ale też zamiennie, oferowane są godziwe pieniądze, tyle, że kasy nikt nie daje tutaj za obijanie, fuszerę czy gorzałę. Mam wrażenie, że kto był doopa w Polsce, będzie takim samym nieudacznikiem tutaj. Jeżeli chcecie pracować, zapytajcie o zdanie ludzi, którzy przepracowali w agencji kilkanaście miesięcy, to wiarygodne źródło. Nie słuchajcie "expertów", którzy zmieniają trzy razy w miesiącu pracodawcę.

Mod Personaldienstleistung
@Krzysztof - elektryk w MOD 03.08.2018 16:47

Firma żeruje na tym , że urywa stosunkowe małe sumy 250euro rozwiązanie umowy, żle rozliczy diety (celowo), celowy zawyży koszty mieszkania .. Żerują na braku znajomości przepisów oraz "standardzie" PIŁ, NIE ROBIŁ, DO DOMU.. itd .. niestety nie wszyscy piją i "robić się nie chce"...

Norbert-elekrtyk w MOD
@Krzysztof - elektryk w MOD 03.08.2018 16:47

I wkurzyliście Krzyska :) Po co Wam to było? Krzysztof bardzo dobry wywód Tak jak rozmawialiśmy nie raz, te negatywy piszą ludzie którzy przyjechali do Niemiec ZARABIAĆ po 4000 euro netto . Niestety niewielu jest ludzi którzy przyjeżdżają Tutaj PRACOWAĆ, tych pozdrawiam Reszta komm zurück nach Polen

jj
@Krzysztof - elektryk w MOD 03.08.2018 16:47

Za ta wypowiedź powinieneś dostać w mor*de nikt nie jest nieudacznikiem pijakiem ćpunem ja nie besztam zawodu i innych narodowości nie dyskryminuje co niektórym to dosyć łatwo idzie dwulicowość zawsze dostaje miejsce pracy gdzie Ty byś nawet nie spojrzał i wogóle się nie zainteresował pracując po ponad piecdziesiąt godzin tygodniowo dźwigać przenosić przezucać szkolić nadrabiać korygować błędy zasówać autami na zakupy porzadkować wokół siebie na mieszkaniu ale do kurwy*nędznej nie dam się ograbiać pół wypłaty Kto przyzwala na sto osób znajdzie się 10 wydymanych i ta liczba to zmienna Sępy widzą lukę w prawie? i ktoś może jeszcze ma przywileje bo wie jak słodzić? Nie pozdrawiam

Jgxcjchdfh

Kubus kris i Lew tylko nie łapcie za słowo" pozostali niech dojdą do ładu i składu po biurach Przemyśleć można za i przeciw i robić jak koń nie uniknione jak i sorter" Wszystkiego dobrego

Robotnik nie pił ale robił ..

Firma przycina na wszystkich na czym może. Ja spałem w aucie bo warunki mieszkaniowe były fatalne. Do tego firma obciążyła mnie kosztami mieszkania w którym nie mieszkałem..... Dodatkowo nie wypłacili diet 45Euro dziennie zgodnie z umową.. Stawka 10,13 chyba mówi sama za siebie. Żenada. Pozytywne opinie piszą sami pracownicy firmy.

Pracodawca
@Robotnik nie pił ale robił .. 14.08.2018 09:52

Witam Pana Powtarzam Dieta jest za kazdy przepracowany dzien nawej jak Pan pracuje na nocke kazda nocka liczona jest jedna dieta Sprawdzilismy Pana Wyplate i jest wporzadku. Pracowal Pan przez 5 dni ( nocki) 42.5 godzin . Wyplacilismy Panu teraz 42 godziny a 0.5 god. Przeszlo na bank godzin, ktroe tez zostalo od razu wyplacone pozycja GZ Stunden Abgang. Dieta sklada sie z pozycji : Fahrgeld, VMA frei i Auslöse po dodaniu tych trzech pozycji wyjdzie Panu stawka ….. € w tej stawce jest rachunek za benzyne w wysokosci …….€ Pana dieta wynosila ….€ jak ta kwote podziele przez 5 nocek wyjdze suma ktora byla miedzy nami uzgodniona czyli …..€ Jezeli Pan kwote …..€ podzieli przez 42,50 godzin wyjdzie panu suma uzgodniona übertarifliche Zulage w wysokosci …..€ Ta kwatera byla dla Pana zarezerwowana I po dostaniu od Pana wtedy tych zdjec mozemy wywnioskowac ze byl Pan w tym pokoju I korzystal Pan z niego poniewaz opisal na Pan dokladnie jaki stan jest na tej kwaterze . A ze ta kwatera w tym czasie nie mogla wynajac tego pokoju nalega za zaplate za caly okres . To ze Pan spal w samochodzie jest nam bardzo przykro, ale nie my jestesmy temu winni. SZUKALISMY PANU KWATERY 3 KROTNIE zadna z nich nie odpowiadala Panskim wymaganiom . Jak Pan widzi nie ma tu zadnych bledow . Otrzymal Pan pieniadze punktualnie i zostalo wszystko prawidlowo obliczone. Dlatego prosimy Pana te wszystkie negatywne i nie zgodne z prawda opinie w internecie wykasowac i tak jak Pan wczesniej z Pania …… ustalili .My nic zlego nie zrobilismy i nie jestesmy zlym pracodawca , moze nie pasowalismy Panu tylko. Odpowiedz z pelnymi liczbami dostal Pan na Email, we wzgledow prawnych nie umieszczamy pelnych danych, chcemy tylko zeby inni forumowicze wiedzieli, ze zajmujemy sie sprawa, staramy sie jak najdokladniej wyjasnic i nie pozwolimy komus na oszczerstwa pod naszym adresem

ghfghjh
@Pracodawca 14.08.2018 11:55

Dzień dobry, Za noce prace liczona dieta ale która jedna ta co do godziny pere centów czy doba kilkanascie euro Raczej coś z jednego musi być czy już znieśli Ciągłość nocek i praca w wekendy kto to weźmie + macie coś 25€ za kwaterę w końcu za dobę czy miesiąc czy tydzień pauzy też są ważne niektóre zawody wymagają asekuracji drugiej osoby w pewnym momencie w pracy (BHP) A odzież ochronna wogóle jest zapewniona jak tak to napewno też do zwrotu? Lohnt sich?

mod-Personaldienstleistungen-o

Fachowca za 10,80 ? Panie Nie Fachowca ale Mistrz. Pozytywne Opinie piszą Panie z biura i opowiadają bajki ludziom, którzy wierzą w bajki.

elektryczny1970
@mod-Personaldienstleistungen-o 08.08.2018 21:36

jakie 10,80 ? to chyba dla pomocnika, ja jestem fachowcem z uprawnieniami , mam stawke godzinowa do tego diete na dzien pracy ? Gdzie Ty chlopie pracowales ?

Mod Personaldienstleistung
@elektryczny1970 09.08.2018 14:18

w MODZIE 10.8 + dodatek + niby 40Euro dieta ale tutaj mnie oszukali

Pracownik Mod Personal

mnie oszukali na kosztach wynajmu mieszkania. do tego źle mi naliczyli diety. Sprawę skierowałem do Sądu w Lipsku koszt 70Euro. Wiec kto ma choć troszkę oleju robić tak samo. Firma na tym żeruje.

Alex
@Pracownik Mod Personal 09.08.2018 19:48

70eur,to mała szkodliwość czynu Prawo niemieckie Żaden sąd nawet palcem nie kiwnie a tak nawiasem czy aby napewno oszukali? radzę jeszcze raz sobie policzyć

Mod Personaldienstleistung
@Alex 09.08.2018 20:09

70 Euro to opłata za Sąd Pracy. Jasne, że wydpuczyli na ponad 500Euro. Ściemniacze są.

Zostaw opinię o mod-Personaldienstleistungen GmbH & Co.KG - Bietigheim

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie mod-Personaldienstleistungen GmbH & Co.KG