Aluwind

Wrocław

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 28 ocen.

Aluwind
3 28 6 1

Opinie o Aluwind

Małgorzata

@marian, rozumiem, że brałeś udział w rozmowie kwalifikacyjnej w Aluwind. Napisałeś, że nie jesteś zadowolony z jej poziomu. Mógłbyś na tym forum dokładnie przedstawić jej przebieg i pytania jakie zostały Ci na niej zadane? Twoja wypowiedź będzie istotna dla innych użytkowników forum.

marian

Niepoważna kadra menedżerska w Alumwind Polska Wrocław. Ludzie sami nie wiedzą kogo szukają do pracy- kadry-porażka. Niepoważne i nieprofesjonalne rozmowy w sprawie pracy. Kadry same nie wiedzą, że dostały cv na dane stanowisko. Co to za firma!!!!!!!BURDELINO BUM BUM!!!!!!

Małgorzata

@Ham&Prostac Czy oprócz dobrego wynagrodzenia, jest jeszcze coś, co doceniasz w pracy dla Aluwind? Czy firma zapewnia pracownikom dodatki socjalne, lub dofinansowania do wyżywienia? Czy możesz napisać, że w firmie panuje pozytywna atmosfera? Przyszli kandydaci na pewno będą wdzięczni za nowe informacje.

Administrator

Zachęcam osoby, które są zatrudnione w Aluwind o opisanie nowej atmosfery panującej w tej firmie. Jak w tym momencie wyglądają warunki zatrudnienia? Czy pracodawca organizuje swoim pracownikom szkolenia podnoszące ich kompetencje?

Pracownik Aluwind
@Administrator 06.02.2018 08:19

Wypłaty zawsze na czas, MultiSport, LuxMed, imprezy integracyjne, grucha, kasa na święta i inne takie dodatki z socjalu. Praca może nie należy do najlżejszych, ale zawsze wiem, co mam robić, zawsze jest ktos, kto może i chce mi pomóc, fizyczne warunki pracy naprawdę są w porządku. Co jakiś czas są organizowane szkolenie na suwnice czy wózki. Fajna okazja żeby poznać SAPa, żeby poznać różne maszyny, procesy. Firma jest nowa, wszyscy się docierają, uczą, więc nie ma co narzekać, po prostu na pewne rzeczy potrzeba czasu.

Inny pracownik Aluwind
@Pracownik Aluwind 06.02.2018 10:20

o Jakich innych dodatkach z socjalu piszesz? Firma poza imprezami integracyjnymi, które nie podlegają pod socjal nic od siebie nie daje no może "kawa gratis" Social w Aluwind to tylko grusza i kasa na święta tak jak we wszystkich chyba firmach, nic więcej nie ma a jak gdzieś coś ci dadzą to coś muszą zabrać aby suma się zgadzała. Mogą być jakieś świadczenia poza socjalne np. dodatki do dojazdów lub dla osób niepalących ale tego nie ma a przydało by się bo MPK nie po drodze...

Ham&Prostac
@Inny pracownik Aluwind 10.02.2018 16:45

Może są, może nie ma. Jak ktoś będzie chciał się dowiedzieć to zaaplikuje i przekona się osobiście ;) "...to tylko grusza i kasa na święta...". Nie "tylko", ale "aż". Bo nie we wszystkich firmach uświadczysz, a więc coś jest. Hajs się zgadza. Wiem również, że sama podstawa zwykle jest o wiele większa niż na innych produkcjach, często znacznie cięższych [na przykład WABCO/3M/Whirpool/Amazon]. Jedyne czego rzeczywiście można się przyczepić to brak firmowego busa. To rzeczywiście można by było załatwić. Chociażby próbując dogadać się z Amazonem albo Danfossem, które są tuż obok a oferują dojazdy z różnych części miasta, raczej dogodnych dla wszystkich.

anonymous

Witam gdzie można aplikować na spawacza kreczak@o2.pl

pracownik aluwind

Jak się nie chciało robić to nic dziwnego, że Ł. miał z tym problem. Nawet największej oazie spokoju puszczą nerwy jak ma pod sobą bandę nieudaczników. Znam Pana Ł. i mogę powiedzieć, że to fajny gość. Zna się na rzeczy. Lider R? Lider R. to najlepszy lider na świecie! Nigdy nie miałem z nim konfliktu... a dlaczego? bo normalnie pracuje, a nie walę w pręta. Rotacja może i jest duża, ale wina leży na pewno nie po stronie aluwind. Kierownik D. w brew wszystkim mogę powiedzieć, że wielka szkoda, że odchodzi. Słynie on z różnych akcji, ale co jak w jego miejsce wskoczy prawdziwa 'świnia'?. Polecam jak najbardziej aluwind, jeżeli chodzi o zarobki i o social bo to też jest bardzo ważne.

Były pracownik
@pracownik aluwind 06.12.2017 08:55

Kolejny człowiek przerobiony przez Aluwind. Proszę cię to co piszesz to jedna wielka ściema tam ciągle było że za mało zrobiłeś że nie starasz sie i że w Szwecji to robią tak a nie inaczej. Szkoda ze ten zakład stoi nie cały rok a oni chcą produkcje jak na poziomie Szweckim. Jak ja tam pracowałem było nas około 10 osób i ciągle nam mówiono że robimy mało i ze w Szwecji to robią szybciej i jaki my mamy problem a stawki 2700 brutto plus 500 zł premii która składała się z 5 czynników, oczywiście rozumiem twoje zdanie ale trochę koloryzujesz. Wiele osób odeszło samemu ponieważ toksyczny klimat i ciągłe poganianie ich zniechęciło. A pan R i D to starzy pracownicy kołchozu Mastercook. R. jak przyszedł to był normalnym pracownikiem i sam potwierdzał że brakuje tu bhp i że firma stoi na zapałczanych nogach, ale gdy tylko został liderem zmienił zdanie i poganiał tylko do pracy z wielkim zaangażowaniem. I tak jak Ł. znał sie na wszystkim i mówił że on nie wie jak to możliwe że tak wolno robisz skoro on robił to szybciej. Nie wspomnę że suwnice które stoja na zakładzie były używane jeszcze przed decyzją UDT na korzystanie z nich i żaden z pracowników nie miał na nie uprawnień. Więc proszę cię skoro nie wiesz co piszesz to daruj sobie komentarze. Obecnie pracuje w zakładzie w którym jak opowiadałem co tam się działo to kierownik łapał sie za głowę :)

Pro Tip
@Były pracownik 07.12.2017 21:27

W Danii a nie w Szwecji.

były pracownik
@Pro Tip 07.12.2017 21:33

pomyłka

HubteX
@Były pracownik 07.12.2017 21:27

Oj Andrzej Twój obecny kierownik łapał się za głowę po Twoich opowieściach tak jak ja teraz słyszę, że u was w firmie Delaval trzeba płacić 30zł za parking dla pracowników a swoją drogą to straciłeś na tej zmianie bo i mniej zarabiasz i robisz na trzy zmiany... Apropos Rafała to się zmienił na lepsze i jak ktoś nie wali w pręta to fajnie się wszystkim pracuje

też tam pracowałem

Witam. Też tam kiedyś pracowałem, na szczęście udało mi się SKĄCZYĆ tam karierę. Kierownik bardzo dziwny, lider tak samo, w zasadzie to wszystko co tu piszą to prawda. Fajnie się ta firma zapowiadała, szkoda że tak wyszło. Nie żałuje przynajmniej poznanych tam ludzi (współpracowników). Ogólnie to harmider, inwigilacja, pilnowanie na każdym kroku, dziwne spojrzenia. Toksyczna atmosfera pracy, nie wiem jak jest aktualnie. To było dawno. Kilka super osób zostało też zwolnionych przez kierownika co było nie do pomyślenia bo mieli sporą wiedzę. W tej firmie wszystko jest nie tak. Bardzo, bardzo, baaardzo duży brak profesjonalizmu w kadrze zarządzającej. Na plus że maszyny nowiutkie i można poznać ciekawe nowe technologie.

Szary Pracownik

Cytat, dla osób mających problemy ze wzrokiem i walącymi tekstami, że Aluwind usuwa komentarze. Polecam wizytę u odpowiedniego specjalisty :) „Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin” Czytając niektóre opinie zastanawiam się, czy niektórzy przypadkiem gdzieś się nie potknęli o własne nogi i nie uderzyli głową o ścianę. Nie widzę w większości opinii żadnej konstruktywności, ani niczego co mogłoby pomóc osobie, które chciałaby się przyjąć do pracy. To nazywacie opinią? Całe to plucie jadem? Myślę, że większość z was powinna zapoznać się ze znaczeniem słowa opinia i dopiero korzystać z takiego portalu jak ten. Dla dobra ogółu. Kierownik został usunięty ze swojej pozycji, co według mnie była jedną z najbardziej odwlekanych i koniecznych zmian, aby zaszły jakieś korzystniejsze zmiany. Musze przyznać, że Pan D. był straszną osobą pod względem motywacji do jakiekolwiek pracy. Najbardziej to odczuwały krawędziarki, gdzie był praktycznie jak jakiś cień. Chciał dobrze, ale myślę, że pociągnął to w bardzo złym kierunku i nie miał pojęcia, że tylko odstrasza pracowników. Jedyne co umiał powiedzieć to "szybciej" i "wydajność". Bzdura. Stąd to jedna ze zmian raczej na plus dla nowych osób. Największa presja była głównie z jego strony. Co do liderów, Pana Ł. czy jak kto się o nich wyraża i opiniach o nich. Podziwiam ludzi, którzy dostają skrzydeł, gdy są anonimowi. Jestem ciekawy, czy którekolwiek z was miałby, że tak kolokwialnie ujmę, przysłowiowe „jaja”, aby powiedzieć im to w twarz. Szczerze? Pewnie żaden z was, tak samo jak żaden z was nie potrafiłby sobie poradzić z funkcją lidera z takim podejściem do innych współpracowników. Potraficie krytykować, a sami pewnie nie zrobilibyście tego lepiej niż oni, lub nawet gorzej. Teksty typu "wykształcenie" to zwykła zazdrość, że ktoś jest liderem, a wy nie. Przestańcie się ośmieszać dla własnego dobra. Jak uważacie, że jesteście lepsi to startujcie na lidera i pokażcie wszystkim swoje „kompetencje”. Pff. Praca w firmie pod względem zarobków jest przyzwoita jak na warunki w tych okolicach. Nie można się tego przyczepić. Co do wykonywanej pracy wiele zależy od stanowiska, więc nie wypowiem się o tym jakoś szerzej. Myślę, że jest jak na każdej produkcji. Wszystko musi działać na jakimś poziomie wydajności i jakości. Stąd, aby pięć (!!!) razy znaleźć się na dywaniku, trzeba się chyba o to wręcz prosić i mieć wszystko głęboko w poważaniu, albo nie mieć pojęcia nad tym co się robi. Druga sprawa, nigdy nie spotkałem się z "nastawieniem pracowników przeciwko sobie". To największa bzdura jaką wyczytałem w tych opiniach. Atmosfera między pracownikami jest naprawdę w porządku i można sobie pogadać, pożartować. Nikt nikomu za to ręki nie utnie. „Atmosfera w pracy fatalna. Nowy pracownik jest traktowany jak 5 te kolo u wozu, jest pobieżnie szkolny, izolowany od informacji i systemu co by nie wiedział za dużo bo może zagrozić pozycji lidera” Ktokolwiek to pisał, albo nie był trzeźwy, albo ma jakieś mocne problemy ze samym sobą. Wyżej się już wypowiedziałem o atmosferze, ani nie uważam, aby ktokolwiek był traktowany jak piątek koło u wozu. Autor opinii chyba chciał być traktowany jak złote jajko, ale w takim razie to pomylił dział na których aplikował. Biuro jest piętro wyżej ;) Ostatnia cześć opinii jest taka bzdurą, że człowiekowi się słabo robi. Czy my na pewno pracowaliśmy w tym samym zakładzie? Gdyby było tak jak owy anonim pisze, Aluwind Polska dawno spakowałoby walizki. Ogólnie, zakład jak najbardziej mogę polecić, o ile ktoś nie jest wrażliwą księżniczką. Nikt nie jest traktowany jak zero i każdy z czasem może się wykazać, o ile tylko wykaże jakieś chęci i ogólne zainteresowanie. Są pewne rzeczy, które mogą zniechęcać, ale w porównaniu do innych zakładów produkcyjnych, Aluwind Polska wcale nie wypada tak czarno jak w tych opiniach go ludzie malują. Jest w porządku, ale zawsze mogło być lepiej (lub też może). Wdrożenie w produkcję aluminium jest raczej już po etapie początkowym, więc to dobry czas, aby na spokojnie spróbować swoich sił na produkcji. Biorąc pod uwagę jakość i zero konstruktywności większość opinii, lepiej się przekonać na własnej skórze, niż polegać na „hejcie” nie pracujących już. Jedyne czego się z nich dowiecie to jak komuś za plecami opinie wyrabiać.

były pracownik
@Szary Pracownik 05.12.2017 10:13

nie pracowałeś wtedy kiedy ja wiec nie wypowiadaj się o czymś o czym nie wiesz, może i weszły zmiany stąd twoje podejście i ogólne dobre spojrzenie na ten zakład ja wiem co mowie i nie raz to mówiłem na głos. Oczywiście jak to bywa reszta siedziała cichutko i tylko pod nosem wypowiadała swoje opinie o Ł i całym zakładzie. A podczas mojej przygody z tym zakładem było ciągłe poganianie i pokazywanie nam że, nikt się nie wyrabia. Ł. pilnował swojego nosa i sam powiedział ze on tu przyjechał robić karierę a nie mieć kolegów w pracy czy też jak zaraz się przyczepisz dobre relacje z pracownikami. Więc nie wypowiadaj się i nie opowiadaj bzdet, czasami czytam te ogłoszenia aluwind i śmieje sie wymagania od pracownika jak za 5 brutto.

tigowiec

witam jakie zarobki dla spawacza bo chcem sie przyjac

anonymous
@tigowiec 22.11.2017 19:36

najpierw naucz się JĘZYKA POLSKIEGO

nikt
@anonymous 23.11.2017 20:43

wal sie burasie

anonymous
@nikt 28.11.2017 11:16

buras miałeś mieć na imię ale starzy nie znaleźli takiego imienia w kalendarzu

tigowiec
@anonymous 29.11.2017 17:44

a twoj stary mogl sie spuscic na kolo od pociagu to choc swiat bys zwiedzil

Hahahaha
@tigowiec 29.11.2017 17:58

Dobre. Jeblem. :)

anonymous
@tigowiec 29.11.2017 17:58

twój się spuścił i widzisz gdzie wylądowałeś i nawet do pracy się nie nadajesz

tigowiec
@anonymous 02.12.2017 15:53

cieplym moczem burasie

byly pracownik :)

Witam moje opinie na temat Aluwind usuwano juz około 5 razy. Praca bardzo ciężka ludzie jak wymieniany juz Ł. toksyczni zakłamani i bardzo zadufani w sobie ( pracował pare lat w branży szklarskiej i pozjadał wszystkie rozumy na temat zaginarek, szlifowania, jazdy wózkami i wielu innych) btw uwielbiałem patrzyć jak przekładają blachy czyste bhp i organizacja transportu blach. Brak ubran roboczych przez pierwsze 5 miesięcy, Ł. tłumaczył ze ciuchy są wysokiej jakości z Czech i ze wiadomo jak to kurierzy :) z Usa priorytetem w 5 dni masz paczkę w Polsce. Maszyny nowe ale brak organizacji ciągłe poganianie przez kierownika i gestykulacja rękoma oraz dziwna mimika twarzy ;) ogółem firma pomyłka chcieli zrobić szybciej i taniej a o ile widzę i słyszę od ludzi to jest jakiś żart. Ł. robi karierę na plecach pracowników, lubi także podpier.... ogólnie zakłamanie i czyste oszustwo. Nie polecam zakładu nawet jak cos umiesz to i tak okaże sie ze jesteś zerem dla Aluwind

Welder jeszcze jeden.
@byly pracownik :) 01.12.2017 04:02

Przy takiej rotacji pracowników to sie wcale nie dziwię że ciuchów nie dają.

M
@Welder jeszcze jeden. 01.12.2017 12:53

Ja robiłem tam jak Aluwind stawiał swoje pierwsze kroki i domagałem sie podstawowego ubioru bhp. Brak z wytłumaczeniem jak wyżej oczywiście przez Lidera Ł. a prawda była taka że to jedna wielka ściema szkoda czasu na ten zakład ogólnie to pan Ł. zna sie na wszystkim w tym zakładzie choć robił na wszystkich stanowiskach około miesiąca czasu Wielki człowiek z wielkim doświadczeniem w dodatku z problemami alkoholowymi

Sama prawda.

Jeżeli masz pojęcie i doświedczenie w zawodzie to możesz sobie darować. Najgorsze jest to że osoby mało mające wspólnego z branżą mają najwięcej do powiedzenia a ktoś z doświadczeniem jest traktowany jak głupek. Ot taki paradoks.

anonymous
@Sama prawda. 01.12.2017 13:00

zgadzam się

anonymous

każdy jest dobry i każdy wie jak pracuje i zna swoją wartość... najlepsze jest jednak to, że obecny LIDER, który w obecnej sytuacji zachowuje się jak kierownik i chce wszystkich logować do SAPa nie mając doświadczenia w branży bo robił tylko na emaliarni zaraz po przyjściu do pracy i zadziobaniu dla kierownika, który uwierzył mu stał się osobą, która NA WSZYSTKIM SIĘ ZNA!!! Tylko, że ta jego wiedza jest czysto teoretyczna, bo czym on się może pochwalić, że wózkiem podwiezie detale do kabiny lub, że odczyta literki z tablicy, które oznaczają numer zlecenia?? Takie "coś" to może robić osoba po podstawówce lub OHP a nie lider! Nie było go kilka dni i zakład normalnie funkcjonował więc po co takie stanowisko w firmie?

M

Pan D. Kierownik osoba z lekkim problemem świadomości lub obojętności do ludzi. Na dywaniku przez pana Ł. byłem u kierownika około 5 razy na każdą moja wypowiedź odpowiadał ze najważniejsza jest norma i żeby dać z siebie więcej, zero komunikacji z pracownikiem jego zdanie jest najświętsze i JEDYNE. Ł. też traktował jak popychadło i przekazywał przez niego złe informacje :)

łotr

Gdzie jest krzyż???...yyy...gdzie jest czajnik???gdzie jest czajnik???

Ja

Widzę, że niewygodna opinia byłego lidera została już usunięta. Brawooo Aluwind!!!!

WELDER

Witam jakie zarobki dla SPAWACZY i atmosfera w pracy ?

byly pracownik
@WELDER 30.08.2017 01:16

atmosfera tragiczna, nie radzę podejmować pracy w tej nierzetelnej firmie gdzie kierownictwo pochwala niekoleżenskie zachowania swojego pupilka Ł. Zarobki na stanowisku spawacza porównywalne w innych tego typu firmach więc lepiej nie marnować czasu na Aluwind

Anżej
@byly pracownik 20.09.2017 20:57

a na inne stanowiska jest sens aplikować czy lepiej olać temat?

cosik
@byly pracownik 20.09.2017 20:57

Możesz powiedzieć coś więcej. Co dokładnie się tam dzieje. Jak traktują pracowników?

zbych
@WELDER 30.08.2017 01:16

mnie jeszcze nie przyjeli a chcieli przekrecic na umowie

Ł

Zapraszamy , atmosfera całkiem spoko , zarobki na poziomie zagranicznym - nic dodac nic ując. Z powazaniem Ł. P.S. Potrzebne osoby na delegacje DO Juesej

INNY
@Ł 27.09.2017 19:29

Atmosfera spoko powiedział Pan Ł. Chyba dla liderów. Reszt pracowników myśli inaczej. Traktowanie pozostawia wiele do życzenia. Zarobki na zagranicznym poziome, człowieku o czym ty piszesz.

Pan ktoś tam
@INNY 02.10.2017 13:35

Pan Ł haha Pan Ł, Cz raczej. Kierownik w mojej opinii porażka, lider Ł bez komentarza. Zarobki nie są na zagranicznym poziomie.

Maciej :D
@Ł 27.09.2017 19:29

Łukaaasz!! Zostałeś już liderem zmiany czy jeszcze sobie nie zasłużyłeś? :D :D :D

Maciej :D
@INNY 02.10.2017 13:35

Zgadzam się z przedmówcą. Atmosfera jest toksyczna, przepływ informacji ograniczony, szkolenia (jeśli już są) to zwykle na zasadzie "zrobilibyśmy ale nie ma na to czasu więc ucz się w stresie, rób szybko (szybciej) i dokładnie". Jednak co do warunków finansowych to trzeba przyznać, że wcale nie jest tak źle. W porównaniu do większości firm produkcyjnych pieniądze są całkiem niezłe.

anonim

(usunięte przez administratora)

pracownik

Damian, wiedz jedno, że praca z Tobą to była czysta przyjemność, jesteś super gość jako lider i jako człowiek a zwolnienie Ciebie to moim zdaniem największa bzdura w historii Aluwind Polska. Fajnie się z Tobą pracowało i współpracowało jako z przełożonym w każdej kwestii związanej z produkcją a Twój zmiennik Rafał to może tylko pozazdrościć Ci wiedzy i umiejętności znajomości SAPa i zagadnień związanych z produkcją ciągłą od początku do końca procesu produkcji. Jak podszedłem do Ciebie wtedy na dworze na słowo to mi się łezka w oku zakręciła po tym, jak Ciebie potraktowano i za to co zrobiłeś dla tego zakładu później to nawet nie jedna i chciałem nawet w geście solidarności zwolnić się ale przemyślałem sprawę i poczekam jeszcze bo koniec roku i w ogóle... Wyślij tutaj jak coś swój numer telefonu pewnie się przyda nie jednemu pracownikowi i pamiętaj, że jesteś konkretnym człowiekiem z konkretnym podejściem do życia i do pracy bo te dwie sprawy idą ze sobą w parze. Było czystą przyjemnością pracować z Tobą kolego... Pozdrawiam i do kiedyś tam...

Maciej :D

Damian, Cóż mogę powiedzieć. Aluwind przeszedł do kolejnego etapu stawania się korporacyjnym rakiem :) Powodzenia, obyś znalazł sobie lepsze miejsce!

Oki

Atmosfera w pracy fatalna. Nowy pracownik jest traktowany jak 5 te kolo u wozu, jest pobieżnie szkolny, izolowany od informacji i systemu co by nie wiedział za dużo bo może zagrozić pozycji lidera- a co szkodzi wedlug mnie rozwojowi firmy.Takiego bałaganu i improwizacji jeszcze nie widziałem. Po kilku dniach zrezygnowałem- min.z powodu celowego zaburzonego przepływu informacji.

były pracownik

Panie Ł, mój drogi były przyjacielu :) Atmosfera całkiem spoko... Pomijając ciągłe patrzenie na ręce, monitorowanie każdego wyjścia do toalety, każdej sekundy przerwy, nastawianie pracowników przeciwko sobie, zakaz "śmiania się" i ciągłe poganianie... Pomimo nadgodzin i pracy w weekendy można było trafić na dywanik za niską wydajność. Zarobki dość dobre jak na produkcję, jednak nieadekwatne do pracy, jaką faktycznie trzeba wykonać. Panie Ł, nic dodać, nic ująć - przez Pana niekompetencję oraz działania odeszło z firmy 5 ze znanych mi osób. Odpowiadając na pytanie - czy warto tam pracować? Sama firma nowiutka, sprzęt tak samo, można się czegoś nauczyć, aczkolwiek atmosfera oraz sposób w jaki traktowani są pracownicy jest mocno dyskusyjna. P.S. Nie znalazłem kraju Juesej i nie wiem czym Pan chce nęcić ludzi, ale wiem jedno - suwnica bum bum.

Zostaw opinię o Aluwind - Wrocław

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Aluwind