Ktos w ogole został jeszcze w software po tym cięciu ? Kosa mocno przycięła i skróciła listę nazwisk na rachunku fev. Ktos został czy już tylko wiatr wieje?
Wszędzie zdarzają się kryzysy a jeśli niby mniej płacą a ludzie dalej decydują się zostać to znaczy ze nie może być tak tragicznie. Ciekawe kiedy się odkują bo może warto przeczekać
Weźcie się tam z dołu wypowiadajcie za swój dział a nie całą firmę. Ja jestem w innym i tragizmu nie widzę. Kto kazał obniżać pensje?? Pierwsze słyszę. Nam powiedziano że jest taka opcja i że jako pracownicy możemy zdecydować. Musu nie ma. Ale wy się tam na dole zawsze słabo komunikowaliście. A liderów to już wybitnych mieliście w tym zakresie. Paniska ciągle krytykujące bo ktoś w końcu poprosił żeby coś dla ludzi zrobili. U nas liderzy ciągle zakasają rękawy żeby ludzie mieli pracę i chwała im za to. Żenujące są te wasze bolączki. Ale wy w tym jednym konkretnym dziale zawsze mieliście większe mniemanie niż umiejętności i efekty.
Kolega widzę z managementu się odezwał, skoro innych od dołu wyzywa. To masz racje, managementowi nic się nie dzieje, wlos im z głowy nie spadnie.
No potwierdza się teoria niekumania nawet tekstu pisanego… Można i tak kolego radzić sobie z zadufaniem i problemami emocjonalnymi…. Wiedz że dla wielu osób to co sobą reprezentujesz to dziecinada.
Niech was ręką boska chroni od tej firmy. Chyba że komuś podoba się wizja, że od dnia gdy straci projekt, straci też część wypłaty. Tak po prostu. Niekoniecznie z powodu tego ze dal ciala w projekcie. Skończył mu się projekt, a nowy np za miesiąc. To sobie miesiąc popracujesz za 70proceny wynagrodzenia. Poza tym od roku nie potrafią ludziom znalesc projektow. Firme mozna okreslic jednym slowem. Niekompetencja. Nie polecam tej firmy,
Zdecydowanie się zgadzam. Firma ma poważne trudności z zapewnieniem projektów i pracy dla zespołu. Większość pracowników została zwolniona, a pozostali stoją przed koniecznością zaakceptowania niższych wynagrodzeń, albo, jak to zostało ujete, "mozna sie zwolnić". Zdecydowanie odradzam współpracę – brak przejrzystej komunikacji tylko pogłębia problemy.
Firma która niepotrafi przez dłuzszy czas zadbać o swoich pracowników. Brak przepływu informacji, brak transparetności. By móc uniknac zwolnień grupowych zwalniali ludzi pojedyńczo. Niestety, po dłuższym czasie muszę stwierdzić, że firma, która kiedyś dbała o swoich pracowników, stała się czymś zupełnie odwrotnym. Z miejsca, które z pozoru oferowało stabilność i troskę o zespół, zamieniła się w typowego "januszkorpa",Wszelkie informacje o zmianach przychodzą z opóźnieniem lub wcale. To bardzo demotywuje, bo pracownik, który nie rozumie sytuacji, nie ma żadnej pewności co do swojej przyszłości w firmie.
Potwierdzam wszystkie informacje przedstawione powyżej. Początkowo praca układała się dobrze, zapewne ze względu na stan pozostawiony przez poprzednie kierownictwo działu Software. Współpraca z bezpośrednimi przełożonymi bez zarzutu, ale im wyżej w hierarchii, tym gorzej. Sposób terminacji umowy poniżej krytyki. Do końca mydlenie oczu pracowników i roztaczanie wizji przyszłych projektów. Wypowiedzenie wręczone na koniec miesiąca, aby zwalniany pracownik miał jak najmniej czasu na poszukiwanie nowej pracy - innego wyjaśnienia nie widzę.
Gdyby ktoś był uprzejmy rozpisać na czynniki pierwsze rozmowę w przypadku stanowiska Automation Project Engineer (R&D/Automotive), tak jak zrobił to @Driver w przypadku konstruktora, to będzie godny ozłocenia. Szczególnie interesuje mnie, jak wygląda techniczna część rozmowy, czy jakieś zadanie trzeba wykonać?
Kilka lat temu, na miejscu po zaproszeniu do biura 1)rozmowa z hr po ang 2) test podobny do testów IQ + podstawowe pytania z zakresu "informatyki" na poziomie 1 klasy technikum 3)luźna pogadanka z menadżerem. Odpowiedź w zależności jak bardzo potrzebują pracownika od 1 tyg do nigdy.
Rekrutowałem się tam jakiś czas temu na stanowisko konstruktora CAD. Uczestniczyłem w dwóch etapach rekrutacji. Ponieważ jest to spora firma z kapitałem niemieckim rozmowy odbywały się po angielsku. No cóż, podziękowano mi po drugim spotkaniu ale swoją opinię wystawiam z innego powodu. Brałem udział w wielu rozmowach kwalifikacyjnych ale z takim poziomem arogancji jak tam nie spotkałem się nigdy wcześniej ani nigdy później. Jeszcze pierwsza rozmowa przebiegała w niezłej atmosferze ale druga już nie. Może to zależy od rekruterów. Na drugiej rozmowie po stronie firmy brał udział Polak i Czech. Rozmowa na temat silników ogólnie i ciągników rolniczych w szczególności. Paru kwestii nie wiedziałem, przyznaje, spotkałem się wtedy z ironicznymi uśmieszkami i przytykami.Angielski jednego z panów pozostawiał sporo do życzenia. Musiałem go poprosić o zadanie większości pytań jeszcze raz, na tyle niezrozumiale mówił. Przejdźmy jednak do tematu rozmowy. Paru kwestii nie wiedziałem, przyznaje, spotkałem się wtedy z ironicznymi uśmieszkami i przytykami. Jednak panowie chwalili się, że projektowali silnik dla producenta traktorów a z rozmowy wynikło, że ich zdaniem rozwiązanie napędu w traktorze wygląda tak jak w samochodzie. Panowie rekruterzy jęśli to czytacie: w ciągniku na tylną oś jest napęd stały.Poza tym przedni WOM jest rzadko montowany w traktorze. Poziom arogancji wprost proporcjonalny do braków w wiedzy. Nie wiem zatem co ci panowie projektowali i po przebiegu rekrutacji stwierdzam, że nie chciałbym tam pracować.
Napisałem, że rekrutowałem się jakiś czas temu, by być bardziej precyzyjnym chodzi o kilka lat. Nie wysyłałem CV na jakąś konkretną oferte. Po prostu wiedziałem, że FEV zajmuje się projektowaniem silników i napisałem maila do nich czy nie mają przypadkiem zapotrzebowania na pracowników o moim profilu. Mail, że się nie mogą mi zapferować pracy przyszedł niedługo po rozmowie ale już w trakcie rozmowy wiedziałem, że nic z tego nie będzie. Zrobiło się w trakcie niej w pewnym momencie nerwowo. Jednak plus dla nich za odpowiedź, jak wiadomo sporo firm w PL olewa poinformowanie kandydatów o wyniku rekrutacji. O ile pamiętam na pierwszej rozmowie zapytany zostałem o moje wymagania finansowe ale nie miałem przedstawionej konkretnej oferty. Ta z reguły pojawia się po decyzji o przyjęciu kandydata ( na stanowiska inne niż pracownika produkcyjnego). Czy rekrutuje firma zewnętrzna? Może w pare lat się coś zmieniło ale na stanowisko technicznie rozmawia się raczej bezpośrednio z doświadczonymi pracownikami.
Jeśli rozmowa rekrutacyjna wywołała u Pana takie odczucia – przepraszamy za zaistniałą sytuację. Staramy się, aby prowadzone przez nas procesy rekutacyjne były zawsze na najwyższym poziomie. W związku z tym dbamy o ciągłe usparwnienia oraz szkolenia w tym zakresie. Dostajemy od kandydatów bardzo dobre feedbacki na temat procesu rekrutacji, w którym uczestniczyli. Tym bardziej, z przykrością przeanalizowaliśmy opisaną przez Pana sytuację. Trudno nam się odnieść z powodu odległej perspektywy czasowej, jednak jeśli chciałby Pan szerzej wyjaśnić sytuację, zapraszamy do kontaktu bezpośrednio z działem HR: [email protected] Pozdrawiamy, HR Team FEV Polska
Dzień dobry @WD Na ten moment nie prowadzimy rekrutacji na to stanowisko. Jednak zachęcamy do złożenia CV na adres: [email protected] na poczet przyszłych rekrutacji :) Uprzejmie informujemy, że skontaktujemy się z wybranymi kandydatami :) Pozdrawiamy, HR Team
Witam jakiś czas temu byłem na rozmowie o prace i bardzo sobie cenie i chwale panów z którymi miałem rozmowę wszystko jasno i jak na piśmie mi wyjaśnili tylko teraz żałuje ze mając takie doświadczenie 15 lat pracy przy maszynach nie zdecydowałem się odejść z obecnej pracy . Tak ze dla mnie była to mila rozmowa pozdrawiam wszystkich z tej firmy
Nie zwolniłem się z obecnej pracy wiec nie jestem wstanie Panu napisać jak pierwsze tygodnie w tej pracy by wyglądały ale jestem dobrej myśli ze byłoby super . Każdy z nas walczy o swoje wynagrodzenie i ja byłbym zadowolony z mojego tyle ile chciałem dostałem ale nie udzielam informacji na ten temat przepraszam ale to moja sprawa .
Hej, przymierzam się do aplikacji na stanowisko technik magazynier. Mam pytanie co do dyspozycyjności do delegacji jako wsparcie projektów. Jak często zdarzają się wyjazdy? Zarówno na terenie polski jak i zagranice? W skali miesiąca/ roku? Plus minus? Na takich wyjazdach oczywiście firma zapewnia nocleg i transport? Mogę liczyć na samochod służbowy?
Witam, dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą pracy. Na wszystkie pytania odpowiemy podczas pierwszego etapu rekrutacji. W razie dodatkowych pytań zachęcamy do skontaktowania się bezpośrednio z działem HR: [email protected] Pozdrawiamy, HR Team FEV Polska
Do sieci wrzucili ofertę pracy dla kierowcy testowego. To głównie praca mobilna i trzeba być otwartym na delegacje w zakresie 90 – 100 % czasu pracy. Widzę że testuje się auto za granicą. Kto wie czy w jednym kraju czy jeździ się po całej Unii?
Była rekrutacja w sierpniu. Niestety nie raczyli poinformować o wyniku pomimo zapewnienia. Źle to świadczy o firmie już na wstępie.
Tak, zapewniali, że tydzień do dwóch tygodni dadzą znać...
@Kandydat, Dziękujemy za Pańską opinie. Zapewniamy, że odpowiedź w związku z udziałem w procesie rekrutacyjnym jest przekazywana do każdego kandydata, który został przez nas skontaktowały. Jeżeli chce Pan wyjaśnić te sytuacje, to zachęcamy do kontaktu na adres mailowy [email protected]. Dziękujemy za udział w rekrutacji i życzymy miłego dnia. :) HR Team
Na jakie benefity można liczyć w FEV POLSKA Sp. z o.o.?
Całkiem fajne benefity proponowane przez firmę. Brałem udział w wielu rekrutacjach i szkoda, że nie dostałem się do FEV - dobre benefity, ale przede wszystkim wiedza ludzi - myślałem, że wiele umiem, aż zadali mi pytania.
Panie Romanie, Dziękujemy za zaintersowanie FEV Polska i wszystkie pytania. Tak żeby w podstawowym wymiarze odpowiedzieć na pytania: długości wyjazdu – informujemy o 50% czasu w podróży. Zakładamy, że jest to maximum. Oczywiście „ciągłość” delegacji i jej miejsce zaleźy od projektu. Na ten moment nasi pracownicy wyjeżdzają na uruchomenie albo na terenie Polski albo Niemcy/Francja. Pozwala to częste powroty do domu. Diety wypłacane są zgodnie z przepisami. Dodatkowo mamy ustalane pakiety „rozłąkowe” oraz żywieniowe – szczegółowe zasady do omówienia podczas spotkania rekrutacyjnego. czy jako nowy pracownik mogę liczyć na wdrożenie i jak ono wygląda – nie wyobrażamy sobie pracownika bez wdrożenia. Oprócz standardowego wdrożenia w zasady firmy, regulaminy, strukturę, zakres zadań i wymagań, BHP, zasad rozmów rocznych i planowania rozwoju każdy zespół ma Team Leadera, który dba o płynne wdrożenie projektowe. Annotation tool – projekt realizowany w innym dziale. 2 mc projekt wymagający znalezienia i sprawnego przeszkolenia/wdrożenia 50 osób – głównie studentów. Studenci zostali podzieleni na mniejsze grupy; każda grupa miała swojego koordynatora. Wszystkich uczestników projektu poprosiliśmy o opinię po zrealizowanym projekcie. Chętnie podzielimy się wynikami podczas spotkania – 98% oceniło współpracę i koordynację na wysokim poziomie. Myślę, że ta jedna opinia (jeśli mówimy o tym samym źródle ????) mogła odnieść się tylko do 1 koordynatora, a nie kierowników w liczbie mnogiej. Koordynatorami byli nasi pracownicy, którzy na codzień nie wykonują zadań liderskich, ale bardzo się starali. Zastanawiam się w związku z tym, czy i w tej sytuacji nie wystąpią podobne problemy? Życie projektowe nauczyło nas, że różne sytuacje problematyczne mogą się pojawić ???? Dlatego zachęcamy pracowników do komunikowania problemów czy potrzeb. Staramy się trasnaprentnie reagować: jeśli możemy coś zmienić – zmieniamy, jeśli nie możemy albo nie teraz to wyjaśniamy i szukamy kompromisów. Panie Romanie – zapraszamy na spotkanie – dopyta Pan o ważne aspekty i pozna nas, zadania i projekty. [email protected] HR Team
Dziękujemy za opinię. Fakt, poziom jest wysoki ;-) Ale zapewne dostał Pan zapewnienie, że pozostajemy w kontakcie ;-) HR Team
Jakie jest podejście kierownictwa do pracowników w FEV POLSKA Sp. z o.o.?
Czy w firmie w niedalekiej przyszłości jest planowana rekrutacja na stanowisko Inżynier elektryk?
Dzień dobry, Jesteśmy na etapie tworzenia pionu elektrycznego w dziale hamownii silnikowych. Zatrudniliśmy technika i inżyniera elektryka ale potrzebujemy jeszcze jednej osoby z mocnym doświdczeniem w projektowaniu. Ruszamy zatem z rekrutacją na stanowisko Inżynier Elektryk. Jednym z najistotniejszych wymagań jest min. 3 letnie doświadczenie w projektowaniu przemysłowych instalacji elektrycznych (E-PLAN) oraz doświadczenie inżynierskie w dziedzinie elektrotechniki. Zainteresowanych proszę o bezpośredni kontakt na adres [email protected]. Chętnie rozważymy doświadczonych kandydatów. Pozdrawiamy HR Team
Witamy, Wszystkie wymienione kwestie są tematami indywidualnie ustalanymi z kandydatami/pracownikami ;-) Na pewno słuchamy i jesteśmy elastyczni jeśli obie strony uznają, że warunki są OK :-) Więcej o stanowisku czy procesie rekrutacji bezpośrednio w dziale HR: [email protected]
Czy w FEV POLSKA Sp. z o.o. możliwa jest wypłata wynagrodzenia w częściach, częściej niż raz w miesiącu?
Jakie szkolenia wam zapewniają ?
Były pracownik pisze, że nie ma teraz szkoleń? Jeśli nie ma to dlatego że nie ma czasu bo tyle roboty jest, a projekty dają więcej wiedzy niż szkolenia. Nie ma problemu zawnioskować o szkolenie, nie ma szlabanu na szkolenia.
Niestety poza wewnętrznymi, szybkimi szkoleniami, oraz szkoleniami wymaganymi przez klienta (obsługa software-u klienta) nie ma innych szkoleń.
Czy w firmie FEV POLSKA Sp. z o.o. są regularne szkolenia pracownicze?
Witam, Szkolenia się odbywają oczywiście. Działamy jednak bardziej w odpowiedzi na biznes niż narzuconą regularność ;-) W przypadku potrzeby szkoleniowej - zgłoszonej przez pracownika lub przełożonego analizujemy z działem rozwijającym biznes uzasadnienie takiego szkolenia i w przypadku pozytywnej opinii działamy. Mamy też możliwość dostępu do platform ze szkoleniami online, które albo w pracy albo w domu można wykonać. Pozdrawiamy!
Prawdziwa odpowiedź jeżeli chodzi o konstruktorów to nie. Jedyne szkolenie jakie przeszedłem przez 3 lata pracy w FEV to godzinny wstęp do CREO.
Jak wygląda aspekt współpracy ze studentami w FEV POLSKA Sp. z o.o.? Chętnie zatrudniają?
Witam, FEV Polska jak najbardziej praktykuje współpracę ze studentami. Odbywa się to na różnych zasadach w zależności od aktualnych potrzeb biznesowych oraz kompetencji studentów (praktyka, staż, umowa zlecenie i praca w niepełnym wymiarze). Otwarte wakaty dla osób studiujących zamieszczamy na naszej stronie internetowej w zakładce kariera. Zakładamy długofalową współpracę z osobami, które chcą u nas zdobyć doświadczenie. Miłego dnia! HR
Po jakim czasie można dostać umowę na stałe w FEV POLSKA Sp. z o.o.?
@Pytanie, Dzień dobry! Standardowym rozwiązaniem praktykowanym w FEV Polska jest pierwsza umowa na czas okreslony (traktowany jako okres próbny czyli 3 miesiące). Druga umowa jest na okres 1 roku lub na czas nieokreślony - w zależności od postępów w trakcie okresy próbnego i aktualnej sytuacji projektowej. Pozdrawiamy, Dział HR
Niedawno Fev Polska poszukiwał osoby na stanowisko specjalisty Employer Branding. Niestety rekrutacja chyba się już zakończyła. Czy w przyszłości planowane będzie rozszerzenie tego działu ( dodatkowe wakaty ?)
Dzień dobry, Bardzo dziękujemy za zainteresowanie ! Rekrutacja została zamknięta z pozytywnym efektem :) w przypadku rekrutacji do Działu HR polecamy kontakt bezpośrednio z przedstawicielami tego działu - chętnie opowiemy bardziej szczegółowo o planach rozwojowych :) Pozdrawiamy, Dział HR
Czy FEV POLSKA Sp. z o.o. zapewnia kartę multisportu?
Witamy, Tak, firma FEV Polska zapewnia szereg benefitów w tym także kartę multisport. Pozdrawiamy, Dział HR

Jak się pracuje w FEV POLSKA Sp. z o.o.?
+ -
Jakie są opinie pracowników o pracy w FEV POLSKA Sp. z o.o.?