Koleje Dolnośląskie

4.1/5

• O spółce
  • Jak i gdzie kupić bilet na pociąg?
  • Jak zgłosić reklamację lub skargę?
  • Przebieg rekrutacji
  • Licencja maszynisty
  • Ośrodek szkolenia
  • Oferty taryfowe

O spółce

Jak i gdzie kupić bilet na pociąg?

Jak zgłosić reklamację lub skargę?

Przebieg rekrutacji

• Jakuszów
  • Dobrzejów
  • Jezierzany

3. Opinie o pracodawcach Legnica
  5. Opinie o Koleje Dolnośląskie S.A.

Opinie o Koleje Dolnośląskie Legnica

Nie przegap nowości o Koleje Dolnośląskie S.A.!

02.02.2024 09:29

Kaszka

20.02.2024 22:21

To mozesz pomarzyc o szybkiej umowie na stale, tutaj trzymaja jak najdluzej na okreslonej umowie co by zmusic pracownika do wykonywania tego co chca, jak nie to do wylotu i nowy pracownik

Wywiadu udzielił/aKoleje Dolnośląskie

04.01.2024 10:59

Jak wyglądały początki firmy? Skąd pomysł na działalność w tej branży?

Koleje Dolnośląskie powołano do życia uchwałą Sejmiku Województwa Dolnośląskiego. Decyzja była podyktowana głównie potrzebą odbudowy komunikacji kolejowej w regionie oraz chęcią przełamania monopolu Przewozów Regionalnych. Siedziba spółki jest w Legnicy. Rozpoczęliśmy działalność w grudniu 2008 r. Współautorem pomysłu stworzenia KD jest Wojciech Zdanowski, ówczesny Dyrektor Wydziału Transportu Urzędu Marszałkowskiego, a obecnie Wiceprezes Zarządu Kolei Dolnośląskich. Sama inicjatywa, by stworzyć spółkę taką jak Koleje Dolnośląskie, była przełomowa. Nikt wcześniej nie podjął się czegoś takiego, to była pierwsza regionalna spółka samorządowa organizująca przewozy pasażerskie i niezwiązana w żaden sposób z PKP. W skali kraju był to projekt pionierski, a przed pionierami stoi zawsze trudne wyzwanie przecierania szlaków dla innych. Dzięki zaangażowaniu, uporowi, pomysłowości, uważnemu planowaniu i inwestycjom w nowoczesny tabor KD zaczęło być rozpoznawalne jako nowa jakość na scenie przewozów pasażerskich na Dolnym Śląsku.

Jak duża jest Państwa firma?

W roku 2023 liczba naszych pracowników przekroczyła tysiąc osób.

Jak przebiega rekrutacja w Państwa firmie? Kto odpowiada za rekrutację?

Proces rekrutacyjny w Kolejach Dolnośląskich jest zorganizowany zgodnie z wytycznymi określonymi w naszym regulaminie i odbywa się w formie jednoetapowej. Ogłoszenia dotyczące poszukiwania kandydatów na konkretne stanowisko pracy zawierają szczegółowe informacje o wymaganiach, zakresie obowiązków oraz oferowanych warunkach zatrudnienia. Proces rekrutacji jest skrupulatnie koordynowany i prowadzony przez nasz Zespół ds. HR, który dba o przejrzystość i sprawiedliwość w selekcji kandydatów. Zespół ten pełni kluczową rolę w zapewnieniu, że każdy etap rekrutacji przeprowadzany jest z należytą uwagą i profesjonalizmem. Dzięki temu jesteśmy w stanie optymalnie dopasować kandydatów do naszego zespołu.

Jak wygląda proces wdrożenia nowego pracownika w Państwa firmie?

Proces wdrożenia nowego pracownika w Kolejach Dolnośląskich S.A. jest starannie zaplanowany i zakłada kompleksowe przygotowanie nowych członków zespołu do pracy w spółce. Po przyjęciu do KD, nowozatrudniona osoba przechodzi przez kilka kluczowych etapów wdrożenia. Pierwszy etap to szkolenie BHP. Priorytetowe jest zapewnienie bezpiecznych warunków pracy, dlatego każdy nowy pracownik przechodzi specjalistyczne szkolenie z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Drugi etap to instruktaż stanowiskowy. Każdy pracownik otrzymuje szczegółowe szkolenie związane z jego stanowiskiem. Ten etap ma na celu zapoznanie z konkretnymi obowiązkami oraz narzędziami pracy. Trzeci etap to zapoznanie z regulaminami i procedurami firmy. Nowozatrudniona osoba ma możliwość zapoznania się z regulaminami obowiązującymi w naszej spółce. To pozwala na lepsze zrozumienie standardów oraz wartości, jakimi się kierujemy. Naszym celem jest zapewnienie, że każdy nowy pracownik ma nie tylko wiedzę teoretyczną, ale również praktyczną, która umożliwi mu efektywną integrację z zespołem i pełne zaangażowanie w codzienne działania spółki.

Jakie plany związane z zatrudnieniem macie Państwo w najbliższym czasie?

W kontekście dynamicznego rozwoju naszej spółki prowadzimy rekrutację na szereg nowych miejsc pracy, które powstały w ramach naszych rozszerzających się struktur. Poszukujemy osób, które chciałyby dołączyć do naszego zespołu na stanowiskach takich jak: Maszynista, Kierownik pociągu, Konduktor, Elektryk, Mechanik-monter. Zapewniamy, że praca w Kolejach Dolnośląskich stanowi nie tylko możliwość rozwoju zawodowego, ale także szansę na zaangażowanie się w rozwój nowoczesnych rozwiązań w sektorze transportu kolejowego. Serdecznie zachęcamy zainteresowanych kandydatów do aplikowania i dołączenia do naszej załogi, która dąży do stałego doskonalenia i świadczenia usług najwyższej jakości.

W jaki sposób dbacie Państwo o swoich pracowników?

W strategii kadrowej KD priorytetem jest ciągły rozwój naszych pracowników. Dążymy do tego, by każdy członek zespołu miał możliwość rozwijania swoich umiejętności i kwalifikacji zawodowych. Zapewniamy dostęp do różnorodnych szkoleń, które pozwalają podnosić kwalifikacje zawodowe w zakresie zarówno technicznym, jak i kompetencji miękkich. Dzięki temu nasi pracownicy mogą szkolić się w obszarach, które są istotne dla ich rozwoju zawodowego. Realizując nasze założenia, wspieramy naszych pracowników w zdobywaniu wyższych kwalifikacji poprzez dofinansowanie do studiów lub uczestnictwo w kursach oraz programach edukacyjnych zgodnych z ich ścieżką rozwoju zawodowego. Stawiamy na inicjatywę i chęć rozwoju u naszych pracowników, dlatego też zapewniamy możliwość awansu zawodowego oraz rozwijania kompetencji w ramach różnorodnych ścieżek kariery w naszej spółce. Dążymy do tego, by każdy pracownik miał okazję rozwijać swoje umiejętności zgodnie z własnymi aspiracjami i potrzebami, co przekłada się na zadowolenie z pracy i efektywność w osiąganiu celów zawodowych. Wierzymy, że atrakcyjność świadczeń pracowniczych ma istotne znaczenie dla samopoczucia i poziomu satysfakcji zawodowej całej naszej kadry. Dlatego w spółce oferujemy stabilne zatrudnienie, konkurencyjne wynagrodzenie wraz z dodatkami, a także pakiety socjalne i różnorodne benefity. Pragniemy, aby nasza załoga czuła się doceniona i zmotywowana do dalszej pracy w barwach KD.

Jakie macie Państwo plany rozwojowe?

Nasz cel jest jasny, chcemy nadal rozwijać transport kolejowy na Dolnym Śląsku, zagęszczać sieć naszych połączeń i proponować coraz ciekawsze oferty, rozbudowywać tabor. Mamy świadomość, że chcąc sprostać rosnącym oczekiwaniom podróżnych, musimy nieustannie inwestować zarówno w zaplecze techniczne, jak i kadrę pracowniczą. Stałe podnoszenie jakości naszych usług to temat wciąż aktualny. Naszym marzeniem jest, by podróż pociągiem stała się naturalnym, oczywistym wyborem, a nie jedynie ewentualnością, wartą rozważenia alternatywą dla podróżowania samochodem. Jeśli chcemy skłonić społeczeństwo do podróżowania koleją, musimy odczarować jej negatywny wizerunek, jaki powstał w minionych dekadach.

Zaax

25.12.2023 13:30

Czy długo czekaliście na telefon od rekrutora z zaproszeniem na rozmowę? Stanowisko konduktor Głogów. Albo czy jest tutaj ktoś koto aplikuje na to stanowisko
    Marco

23.12.2023 08:47

Na jakie zarobki może liczyć mniej więcej maszynista teraz w.KD ? Za norme godzin.

06.05.2023 07:20

Pr

16.10.2023 06:42

W Kazdym miesiącu jest norma godzin, w zależności ile tych godzin jest ile dadzą Ci 12h służb 8, 9 itp tyle będziesz miała dni pracujących. Ps. Słyszałam że jak w kd pójdzie się np. Na l4 to zabierają wszystkie dodatki to prawda??
    KP

20.10.2023 08:42

To prawda :) Masz zabieraną premię frekwencyjna, premie motywacyjna i/lub uznaniową i w ramach kary, zakaz robienia w danym miesiącu nadgodzin (chyba, ze im się mocno pali pod nogami). Lekko 1000 zł jest się stratnym idąc na L4. Stąd obsługa jeździ często gęsto zasmarkana i kaszląca…
    Sylwek

27.06.2023 21:12

Cześć , Mam pytanie odnośnie zarobków na stanowisku maszynisty-ucznia? Wiadomo, ze nie będą to kwoty maszynisty, ale w tym czasie tez trzeba z czegoś płacić swoje zobowiązania. Z góry dzięki za info
    Anastazja

29.05.2023 13:20

Witam. To prawda,że w KD konduktorzy mają prawie 8 tys brutto ? :O Jak szybko można zostać kierownikiem w tej spółce?

26.05.2023 10:33

Byłem na rozmowie w sprawie pracy na serwisie. Powiem krótko - śmiech na sali! Na wstępie zrobili mi wręcz egzamin i wypytywali o wszystko a wymagań jeszcze więcej. Jakieś tam doświadczenie mam w mechanice i w kilku firmach już pracowałem ale z takim czymś się jeszcze nie spotkałem. Firma reklamuje się wszędzie i zachwyca osiągnięciami a maglowali mnie jak gówniarza po szkole a jak doszło do wynagrodzenia to wstyd się tym chwalić. Dobrze że podziękowałem i wyszedłem.
    AniaAnia

03.03.2023 11:00

Cześc mam pytanie mianowicie chodzi mi o zmiany w kd na stanowisku konduktora to znaczy czy duzo wypada dni wolnych w miesiącu i czy zmiany są raczej poranne czy wypada dużo do póznych godzin popołódniowych. czy kazdy weekend jest pracujacy? Mam małe dziecko i zastanawiam się nad aplikowaniem do firmy,z góry dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam,Ania
    Mała Mi.

11.05.2023 18:11

W zasadzie pracuje się około 16 dni w miesiącu. Możesz pracować do 3 niedziel z rzędu, zmiany są bardzo różne, jednego dnia jest to 3 rano do 15 stej, drugiego może być na 14 do 1szej w nocy.
    Zainteresowany pracą

31.03.2023 16:58

Witam. Jestem zainteresowany zrobieniem kursu na licencje maszynisty poniżej świadectwo. Wiem że aby zostać maszynistą i móc samemu prowadzić pojazd trzeba przejść drogę od warsztatu do kilkunastu miesięcy jako uczeń maszynisty. Bardzo interesuje mnie kwestia zarobków od samego początku czyli od warsztatu do ucznia. Gdzieś usłyszałem że jest to najniższa krajowa i czy to faktycznie jest prawda???Może mi ktoś coś bardziej naświetlić sprawę??
    Włóczykij

21.04.2023 16:59

Z tego co wiem, to organizują kurs na licencję dwa razy w roku. Na ich stronie jest informacja, że nabór będzie na jesień. Na licencję chyba nie ma dofinansowania, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Żeby zacząć kurs nie trzeba mieć doświadczenia w kolei, tak to działa w każdym ośrodku szkolącym na licencję maszynisty. Koszt kursu to około 5000 zł, plus badania lekarskie okolice 750 zł.
    Włóczykij

06.05.2023 17:00

Tak jak napisałem wyżej, nic mi o dofinansowaniu nie wiadomo. Chyba najlepiej będzie jak zapytasz bezpośrednio w ośrodku, jak nie w tym to jest wiele miejsc w okolicy robiących kursy na licencję. Druga część nie jest dla mnie zrozumiała, ale jeśli pytasz o pracę podczas kursu na licencję, to zajęcia są w większości ośrodków w trybie weekendowym. Więc pn-pt można pracować, ale i tu znów najlepiej udać się bezpośrednio do danego ośrodka.
    AniaAnia

03.03.2023 10:55

24.02.2023 00:03

PIPI

24.02.2023 09:31

Bardzo dziękuję za opinie jest ona dla mnie bardzo pomocna bo stoję Przed podjęciem decyzji o zatrudnieniu się w kolejach Dolnośląskich zawsze wydawała mi się to bardzo fajna i ciekawa praca ale coraz częściej spotykam się ze złymi opiniami. I jestem bardzo ciekawa czy jest tu ktoś kto jest zadowolony ze swojej pracy otrzymuje dobre wynagrodzenie i nie narzeka na atmosferę.
    Dolar

26.02.2023 08:54

Napiszcie prosze jakie sa zarobki moze warte tego stresu??
    Ważne pytanie

19.02.2023 08:41

Dzień dobry Czy jest tutaj ktoś kto mógłby mi napisać czy warto zatrudnić się w kolejach Dolnośląskich jako konduktor na Jakie zarobki mogę liczyć na początku jak atmosfera w pracy Jakie są dobre strony tego zawodu i dlaczego na forum jest tyle negatywnych opinii będę bardzo bardzo wdzięczna za każdą informację.

02.02.2023 14:14

Klaudia

03.02.2023 12:19

Prosze napisz cos wiecej dlaczego odchodzisz,jakie zarobki na poczatek bo chcialabym podjac prace w kd? Prosze o jak najwiecej informacji bede niezmiernie wdzieczna
    Beduin

18.01.2023 20:38

Praca wyczerpująca fizycznie jak i psychicznie. Pracownicy latają zastraszani utratą premii i przemęczeni wyczerpującym systemem godzinowym. Ciągła presja ze strony klienta (podróżnego) jak i przeróżnych kontroli wewnętrznych. Istny kolejowy kołchoz za te +/- 4200 brutto. Lepiej się dwa, a nawet trzy razy zastanowić zanim podejmie się pracy w tej firmie. No chyba że praca w biurach, tam to mają las vegas największe darmozjady.
    Misia

23.01.2023 18:58

Tez chetnie sie dowiem prosze o wiecej informacji o pracy w kd?? Moze jakies plusy??
    Kotosław

02.02.2023 13:48

I owszem, są, kwestia czy je zobaczysz.
    Xyz

20.01.2023 08:27

To już jest szczyt dzień w dzień pociągi na trasie d10 o godzinie 8 są opóźniione i nikt z tym nic nie robi bo po co jak by państwo jechało w dni robocze to jest 85% szansa na to iż pociąg miał by opóźnienie przynajmniej 10min w każdym dniu
    Yeti

20.01.2023 15:23

Ta strona nie służy do pisania wypocin pasażerów!
    Grzegorz

05.09.2021 11:02

Mając zakupiony bilet w systemie eKD na godzinę 12:28 okazało się że muszę wracać wcześniej i pytając w kasie czy można na ten bilet jechać odpowiedziano mi że tak. W pociągu konduktor oznajmił że na ten bilet nie mogę jechać i muszę kupić nowy bilet a ten anulować. Anulować też nie mogę ponieważ nie posiadam konta w systemie eKD!!!!! Jedna wielka porażka, brak kompetencji pracowników na stacjach i konduktorów!!!!! Numer służbowy konduktora KD 162. Nie kupujcie biletów online, odradzam.
    Ehhh

07.07.2022 00:27

Konduktor miał rację. Twój bilet po zeskanowaniu byl nieważny w systemie. Przeczytaj regulamin który zaakceptowałeś podczas zakupu biletu.
    Pracownik KD

19.01.2023 20:17

Zanim kupisz bilet przez internet to poczytaj sobie regulamin… i nie stękaj.
    Paweł

17.01.2023 00:00

Pracowałem w tej firmie wymagaja dużo a (usunięte przez administratora) płacą szkoda czasu na tą społke tragedia brak zgranego zespołu sztywna atmosfera jest maszynista tez jak by za kare ludzie tam robią z przyadku az w oczy razi to co sie dzieje tam odradzam pracy w tej firmie naprawdę zostanowcie sie zanim tam pójdziecie do pracy
    Kleopatra

08.12.2022 09:08

Jestem kandydatką do pracy jako konduktor w kojach Dolnośląskich i czytając wasze opinie Mamy mnóstwo wątpliwości nie mam już 20 lat i zależy mi na stałe i pewnej pracy zawsze chciałam zostać konduktorem. Bardzo proszę o jak najwięcej informacji na temat pracy czy faktycznie jest tak źle czy może są jakieś dobre strony zawodu Będę bardzo wdzięczna za każdy wpis. Mam też pytanie odnośnie zarobków Czy od stycznia będą jakieś podwyżki w związku z podwyższeniem płacy minimalnej?
    Kuku

12.01.2023 13:38

Daj sobie lepiej spokój.
    Jan

08.01.2023 19:06

Pociągi kolei dolnośląskich rzadko kiedy przyjeżdżają punktualnie. Spóźnienie kilkunastominutowe należą juz do standardu. Spółka nie zapewnią sssprawnej komunikacji po województwie. Dodatkowo wysokie ceny biletów nie odzwierciedlają marnej jakości usług firmy.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Koleje Dolnośląskie?

Kontakt - Koleje Dolnośląskie S.A.

Kolejowa 2 59-220 Legnica

Branża główna: Transport kolejowy i szynowy
    Czytelnik

07.01.2023 14:05

Czytam i czytam te opinie no i coś jednak jest na rzeczy z tym przewoźnikiem KD pare razy korzystałem z ich usług i faktycznie ci konduktorzy i kierownik pociągu to jak nakręceni w tą i z powrotem oni latają po tym składzie i te oświetlenie może jeszcze jaśniejsze bo za ciemne a tak umęczy te światło na stacji gdy jest postój zrozumiałe ale w czasie jazdy od stacji do stacji powinno być na tyle przyciemnione żeby nie męczyło te sztuczne oświetlenie słabo jest to rozwiązanie i ogrzewanie faktycznie gorąc a niby nowoczesne jednostki i szynobusy a tak naprawdę to urząd marszałkowski jest odpowiedzialny i to do niego należy ten przewoźnik KD i to im powinno najbardziej dostać się po głowach i to oni powinni nadzorować ich pracę czyli koleii dolnośląskich ale życie swoje przepisy swoje niby urzędnicy też swoje tylko nas ma się w głębokim poważaniu liczy się przerób i kasa...
    Pasażer KD

07.01.2023 02:28

A ja mam takie jedno pytanie do KD ta oferta weekendowa mogła by też się zmienić chodzi o godziny obecnie to 18 godz w danym dniu przed dniem wolnym i do godz 6 rano dnia roboczego w tym okresie to aż tak siadka połączeń nie jest mocną stroną w KD niż w dni robocze nie chodzi o to że ma być pociąg co 15 minut z danej stacji i do danej stacji ale lepiej dopasowane i zkomunikowane być ceny biletów wzrosły i dlatego tu uważam iż bilet weekendowy powinien się rozpocząć od godz 16. lub 17. w dniu pierwszym przed wolnymi dniami no i co najmniej do godz siódmej, ósmej dnia roboczego bo czasami rozkład jazdy nie tak jest dopasowany przy powrotach chodź by do domu, pracy i gdzieś jak jest potrzeba a bilet weekendowy też podrożał może i warto się zastanowić i zrobić ukłon do pasażerów, którzy korzystają z koleii KD co?
    Marta

11.12.2022 18:47

Po prostu tragedia podróż z Wrocławia do Jeleniej góry ludzi tłumy na każdy pociąg .Nie ma możliwości dostania się do środka konduktorzy nie przyjemni ludzie zostawieni na peronie przepełnione pociągi jedne na drugim,a bilety ceny szokujące nigdy więcej nie pojadę tym pociągiem i odradzam wszystkim
    Iwek

12.12.2022 21:08

Zgadzam się podróż z Wrocławia do Jeleniej Góry to tragedia szczególnie w wekend.Pociagi przepełnione nie ma możliwości aby wsiąść taki tłok ludzie zostają na peronach.I co dalej masakra.Sama byłam w takiej sytuacji z rodziną udało nam się za 3 podejściem tragedia.Nikt się nie przejmuje.
    Gall

22.11.2022 21:30

Najgorsze pociągi w Polsce , wieczne opóźnienia i brak konsekwencji. Pluje na was
    Mateusz

14.11.2022 22:38

Pociągi są wygodne, ale opóźnienia są wielkie Często się spotykm, z odwołaniem pociągu Ponato pociagi sa brudne wstyd dla firmy toaleta jest,zanieczyszczona aż strach wejść i się załatwić .Pociągi nie są chyba sprzątane Gdy wracam z pracy to wsiadam na Wrocław glowny i jadę do Świebodzic pociągi są zasyfione za co my płacimy?. Parę razy jechałem z znajomymi do Szklarskiej Poręby pociag był w toalecie wymazany (usunięte przez administratora) m . Na Wałbrzych Miasto nie wiem czy to konduktor czy maszynista wyrzycał sieci z podłogi ludzie nie umieją się zachować ale to co widzieliśmy to aż przeraża, firma powinna zatrudnić więcej osób do sprzątania na każdej stacji powinni być osoby które posprzątają na kolejne podróże bo wstyd że firma ma.dużo pociągów a osoby do sprzątania chyba brak .proszę o rozpaczenie tego co do drużyn konduktorskich to nie mila i za karę robią .
    Podróżnik

21.11.2022 00:33

Racja, z kibli jedzie na caly pociag .nNae kiedy to aż zygać się chce na widok WC . Brak dobrej organizacji w tej firmie.
    Praca w marketingu

20.11.2022 08:25

Dzień dobry, czy ktoś może napisać ile zarabia się na stanowiskach biurowych na rękę? Konkretnie w marketingu - obecnie jest prowadzona rekrutacja, zastanawiam się nad aplikowaniem.
    Podróżnik

19.11.2022 01:22

Dramat! Ciągłe spóźnienia pociągów po 15-20 min. Ogrzewanie albo gotuje pasażerów albo nie działa. Klimatyzacja najczęściej zamraża. Pociągi są przepełnione albo puste. Chyba jest poważny problem z zarządzaniem w KD. Klient w ogóle się nie liczy i nie ma co liczyć na KD.
    Dawid86

13.11.2022 14:10

Jeżdżenie ta koleją to porażka ludzie siedzą na podłodze dzieci stoją toaleta nie czynna i za co my płacimy ja się pytam masakra jakaś wstyd
    .....

08.11.2022 17:19

Da się wgl dostać bez pleców. czy tylko przyjmują klany rodzinne i pociotków ?
    Kierownik Pociągu

30.10.2022 14:14

Jeszcze tu pracuje ale jestem w trakcie załatwiania innej roboty. Na firemka to nie zasługuje na status "kolejowej" ponieważ nie ma tu nic co może być związane z koleją. Jest to korporacja która wyciska z pracowników ostatnie siły nie szanując ich wogole. Pracowałem w kilku firmach kolejowych ale w KD to już jest śmiech na sali. Kontrole i alkomaty są co chwile czasami nawet dwa razy bo myślą sobie że my chlejemy po pociągach, sprawdzanie kamer czy drużyny oby nie zdrzemną się na nocnym pociągu gdzieś w przerwie bo masz warować jak pies. Oj szkoda czasu i nerwów na to miejsce
    Kier poć

02.11.2022 20:32

Słusznie robisz. W każdej innej firmie się lepiej pracuje. Ja po okresie próbnym uciekłem ????
    Nowa

01.11.2022 13:24

Ciagle tylko opóźnienia czlowiek wiecznie się spóźnia.Te przeprosiny wsadzie sobie gdzies :///
    Podróżny.

26.10.2022 22:39

Jestem uczniem i już 3 rok jeżdźę kolejami dolnośląskimi. Jak na dzień obecny za 22 kilometry w tą i zpowrotem bilet miesięczny kosztuje 130 ileś złotych. Nie mam z abardzo za złe firmie, bo po skończeniu szkoły, myślałem żeby się Zatrudnić jako Elektryk. Jednak nawet ja nie wiem czy warto. Konduktorzy jakoś markotni, rzadko co jakiś się uśmiecha, Pociągi uwalone jakby nie widziały myjni od Miesięcy (Ja raz widziałem Pajęczynę przy szybie ) Rozkłąd godzinowy pociągów oraz ich rozmieszczenie na trasach to chaos (Małe pociągi na Popularne trasy, Te większe na odcinki w których 2/3 miejsc jest pustych....Oj zgrozo lepiej nie jezdzić Pociągiem małym, gdzie na kilku następnych stacjach czeka +50 pasażerów który już ledwo mieści tych którzy są w środku...
    Marcelina

13.10.2022 09:54

Ta firma to jedno wielkie nieporozumienie. Szkoda czasu i nerwów na pracę tu.

23.12.2020 15:17

Fatalna obsługa. Konduktor dość starszy na trasie Wrocław Główny - Zgorzelec dnia 23.12 o godz 14.46 nie miły dla klientów, opryskliwy, pyskaty. Zero szacunku dla klientów, za każdym razem kogoś się czepiał. Ewidentnie mężczyzna nie wie jak postępować i zwracać się do klientów
    Paweł z Kłodzka

08.10.2022 12:52

Bardzo miła i szybka obsługą i przystęptepne ceny biletów polecam kd

30.09.2022 21:33

Kiedyś była to bardzo fajna firma i praca tu była przyjemnością lecz na dzień dzisiejszy jest tu gorzej jak w (usunięte przez administratora). Starych pracowników jest już bardzo mało bo kto mądrzejszy to ucieka i nie będzie się tu męczył z władzą która zachowuje się jak strażnicy więzienni którzy kontrolują pracowników na każdym kroku. Owszem przychodzą nowi ale szybko uciekają...
    kandydat

17.08.2022 14:34

rekrutacja w tej firmie - dramat!!!!!!! Masz plecy to pracujesz. Rotacja można domniemać ze ma powiązanie z atmosfera. Rekrutacja, marketing, serwis dno kompletne. Ogłoszenia cały czas aktywne, z błędami, rekrutacja bez feedbacku. Czy ktoś normalny pracuje w tej firmie ?????? Nie polecam.

22.08.2022 12:33

Właśnie nie dowiedziałem się niczego. Telefon na który dzwonię nigdy nie został odebrany przez rekrutera.
    Daniel

02.08.2022 13:53

Codziennie opóźniony pociag 15-20, CODZIENNIE. Ja wiem ze w Polsce jest (usunięte przez administratora) i (usunięte przez administratora) ale to już przekracza wszelkie normy, po znajomości włączają klimę Bo jednej osobie zimno a reszta się gotuje, napisze wszystko w języku angielskim na zagranicznych forach zeby nie przyjeżdżali do tego średniowiecza. Daniel z Oslo
    Serwis Legnica

11.07.2022 13:46

Pracowałem krótko jako serwisant. Tam jest gorzej niż w kołchozie a pracownicy na hali są traktowani jak najgorszy element. Jeśli ktoś się zastanawia nad pracą tam to niech to jeszcze raz przemyśli. Nawet nie można na chwilę odsapnąć między przeglądami bo zaraz w kamerze cię zobaczą i wydzwaniają z pretensjami że nic nie robisz i się opierdzielasz gdzie kończy się to wyjaśnieniem do napisania i zabraniem premii. Gorzej niż zakład karny - ODRADZAM!!!
    Były serwisant

13.07.2022 23:42

Zgadza się wszystko! Jesteś mechanikiem czy elektrykiem a robisz dosłownie każdą brudną robotę która do Ciebie nie należy np. odfekalnianie czy sprzątnie pociągów bo ukraińcy brudną (usunięte przez administratora) oblecą cały tabor jaki zjeżdża a czepiają się serwisu. Kiedyś pojechaliśmy w nocy na awarie i na powrocie zajechaliśmy na stację benzynową napić się kawy i coś zjeść to potem było czepianie się nas o to bo GPS sprawdzili bo za długo byliśmy na wyjeździe ale nikt nie podziękował za to że pociąg pojechał.
    Były serwisant

28.07.2022 15:59

Serwis jest tylko w Legnicy. Oczywiście że nikt nie korzysta z aut służbowych do celów prywatnych. Żałosne jest to że nikt tobie tam nie ufa i trzeba Ciebie sprawdzać na każdym kroku.
    Agnieszka

17.07.2022 17:52

Dziś wracam z córką i dwoma psami z Bolesławca do Wrocławia pociąg z ozmaczeni KD31WE-002, konduktora blondynka koło pięćdziesiątki, Zgonila mnie z miejsca, bo w jej mniemaniu kobieta z dwoma dzieciakami bardziej zasługiwała na miejsce. Chamstwo, bractwo i (usunięte przez administratora) Naprawdę jeśli ktoś ma wybór to niech onija KD, bo coraz większe bractwo szerzy się wśród konsumentów
    Ja ja ja

14.07.2022 20:06

Z pozdrowieniami dla najgorszej pani konduktor Justyny barlik

Zostaw merytoryczną opinię o Koleje Dolnośląskie S.A.