Nigdy nie myślałam, że będę szukać takiej strony i dodawać jakąkolwiek opinię na temat swojego pracodawcy czy firmy. Ale niestety zostałam do tego zmuszona. Zrobię to dla przyszłych pracowników, żeby uchronić ich od pojęcia pracy w tej firmie. Razem z mężem pracujemy w Exact Systems dwa lata. Dla firmy Exact Systems nie liczy się pracownik, najważniejsze są pieniądze jakie pobierają od klienta Niemieckiego za Twoją pracę.
Jeżeli masz ogarniętego Koordynatora na projekcie to siatka godzin może Ci się zgadzać, ale chyba rzadko się to zdarza. Koordynator często zapomniał wpisać naszych raportów do systemu, lub pomyliła mu się sobota z niedzielę--nie te rubryki. Co miesiąc był problem z wynagrodzeniem. A kiedy chciałeś aby pieniądze wróciły do Ciebie trwało to bardzo długo.
Powiększyli kwotę miesięczna za mieszkanie, ze 100€ na 300€. Dlaczego? Myślę, że tutaj Koordynatorzy strzelili pracowniką w kolano. Bo to Koordynatorzy zajmują się wynajęciem mieszkania, często jest tak że projekt trwa dwa tygodnie, a oni opłacili mieszkanie na trzy tygodnie więc kasa za tydzień czas ucieka, komu? Firmie. Tylko szkoda, że Firma nie wyciągnie konsekwencji Koorynatorom czy ludzią którzy są za to odpowiedzialni tylko pianę problemu spijają pracownicy, a nie mają z tym tak naprawdę nic wspólnego. Wielki (usunięte przez administratora)
Zmienili umowy. Teraz będzie tam obowiązywać umowa polska zlecenie, jest to umowa która jest niekorzystna dla pracownika. I każdy o tym doskonale wie. Z umowy zlecenie korzyści ma tylko pracodawca. I tak naprawdę żenujące są odpowiedzi pod tymi opiniami Exactu Systems.. Drodzy Państwo, robicie z siebie ludzi o niskim pokroju, próbujecie teraz tutaj wmówić że umowa zlecenie jest korzystna i opłacalna bo dajecie niewielką podwyżkę. To nie jest 2000rok gdzie ludzie wyjeżdżali tylko na umowę zlecenie, gdzie czuli się jak niewolnicy. Nic pracownikowi się nie należy, żadnego chorobowego, żadnego urlopu, tylko masz zapierd*lać. Straszne to jest.
Nie wiążcie współpracy z tą firmą, jest naprawdę dużo fajnych niemieckich firm z którymi podpiszecie umowy niemieckie i będzie Wam się należeć cały pakiet socjalny.
Karta EKUS nie zawsze jest pomocna u lekarza w Niemczech. Bo kiedy ja przez pierwsze trzy miesiące pracowałam na umowę zlecenie, poszłam z Koorynatorem do lekarza i właśnie na tą kartę to powstał niezły problem. Lakarz nie chciał mi udzielić pomocy ponieważ koszty leczenia przekraczały pomoc jaką możesz dostać na tą kartę. Koordynator wtedy rozłożył ręce.
A moja koleżanka, która pracowała pod Sztuttgartem miała problem straszny. Zabrało ją pogotowie, udzielili jej w szpitalu pomocy, pobrali krew. Po dwóch tygodniach od tej sytuacji na adres domowy do Polski przyszło pismi i trzeba było zapłacić za udzielenie pomocy, coś około 800€ za transport do szpitala, i pobranie krwi. Na początku Exact Systems jako firma miała zwrócić jej połowę sumy, a myślicie że jakiekolwiek pieniądze otrzymała? Nie! I tak właśnie działa karta EKUS.
Drogi przyszły pracowniku tej formy, jeżeli to czytasz to zastanów się dziesięć razy. Weź wszystko pod uwagę.
Ja jako ich były pracownik (zwolnilismy się jak tylko dowiedzieliśmy się o umowach zlecenie) szczerze nie polecam Ci tej firmy. Jest dużo niedogodności dla pracownika. Nie podpisu umowy zlecenie która nie liczy się do niczego, nie liczą Ci się lata pracy, nie należy Ci się wypracowany urlop, nie masz z tej umowy żadnych profitów. I żadna stawka czy podwyżka tego nie zastąpi. Pamiętaj o tym zawsze.