Eurofins Scientific Services
2 21 6 1

Opinie o Eurofins Scientific Services

Filtruj opinie po kryteriach:

adam23
Nazwa działu: Laboratorium
 Opinia

Witam, orientuje się ktoś może jak wygląda praca w Eurofins na stanowisku laboranta/specjalisty laboratoryjnego? Atmosfera, zakres obowiązków, wynagrodzenie itp. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.

Pomocna?
Tak1Nie
toto
 Opinia

Piszecie, że zarobki są dobre a tymczasem Eurofins proponuje na stanowisku "Senior accountant GL" mniej niż inne firmy na stanowisku poziom niżej. Pamiętam, że rekruterka była oburzona moimi oczekiwaniami finansowymi. Jak dla mnie istnieją dużo lepsze firmy w Katowicach i okolicach. Widać zresztą po ciągle powtarzających się w ofertach, że ciężko im kogoś do siebie zachęcić.

Pomocna?
Tak6Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Krystyna
 Opinia
@toto 05.10.2018 12:06

Ciezko im znalezc ludzi bo wielu odchodzi. Zwlaszxza dzialy ksiegowe. Straszna presja nadgodzin, brak wiedzy merytorycznej team leaderow. Kolesiostwo-przewaga ludzi z capgemini. Nie polecam, wrecz odradzam. Praca generuje ogromny stres

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Krystyna
 Opinia
@toto 05.10.2018 12:06

Bo juz ludzie zorientowali sie o co tam chodzi...jestes tylko trybikiem, nic nie znaczącym. Nie masz prawa sie odzywac... Ogolnie fałsz, brak kompetencji miekkich managerow... Raczka raczke myje

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
toto
 Opinia
@Krystyna 06.10.2018 12:30

Byłam tylko na rozmowie z team leaderkami i mogę spokojnie potwierdzić ich "brak wiedzy merytorycznej". Już wtedy mnie to bardzo zniechęciło. Wypytywały o obecną prace i nie potrafiły zrozumieć tutejszej struktury pracy. Jakby były zaszufladkowane tylko w Eurofins (swoją drogą czemu się dziwić - team leaderki to młode osoby.. mają chyba niewiele ponad 30 lat..). Cała rozmowa opierała się praktycznie na tym, że one wypytywały mnie o obecną pracę a ze swojej strony praktycznie nic nie potrafiły powiedzieć na temat stanowiska.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
JJ
 Opinia
@toto 08.10.2018 14:16

Chyba bylam w takim razie na rozmowie w innej firmie bo wszystko co chcialam to sie dowiedzialam. Bardzo dokladnie managerka zespolu opisala zakres obowiazkow. Czekam na odpowiedz z firmy, mam nadzieje ze pozytywna.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ania
 Opinia
@toto 08.10.2018 14:16

Bo wiekszosc z nich pracowała tylko w Capgemini...

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ala
 Opinia
@Ania 22.10.2018 17:53

z tego co się orientuję to większość ludzi tam jest Capgemini w ogóle ale przecież Capgemini to firma znana o dobrej organizacji więc chyba ludzie którzy się stamtąd wywodzą mają pojęcie?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ola
 Opinia
@Ala 26.10.2018 14:54

Mają pojevie o niewolniczej pracy... Typowe corpo tylko bez procedur... I juz nie wiadomo co gorsze

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zuzanna
 Opinia
@Ola 09.11.2018 08:18

Aplikując na dane stanowisko, spodziewamy się tego, jaka mniej więcej czeka nas ilość obowiązków. Podczas rozmowy rekrutacyjnej na pewno dostajemy także wszelkie wytyczne i informacje na ten temat. Jakkolwiek praca może wydawać Ci się ciężka i jest to Twoja opinia, ale porównywanie jej do niewolnictwa, jest zdecydowanie nie na miejscu.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Lili
 Opinia
@Zuzanna 14.11.2018 14:05

A wymuszane nadgodziny... Siedzenie do oporu... Oczywiście wymuszone... Nie na miejscu jest klamac... Eurofins ciagle szuka... Bo ludzie uciekaja

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zuzanna
 Opinia
@Lili 03.01.2019 08:18

Jeżeli w firmie działy się rzeczy, o których piszesz, czy próbowałaś rozmawiać na ten temat z kierownictwem lub szefostwem? A może zrezygnowałaś z pracy właśnie z wyżej wymienionych powodów? Sądzisz, że jeśli opisane aspekty pracy uległyby zmianie, praca w Eurofins Scientific Services przynosiłaby większą satysfakcje?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Jolanta
Nazwa działu: Laboratorium
 Opinia
@toto 08.10.2018 14:16

Potwierdzam, na początku rozmowy tylko chwalą jakie to nie cudowne ich korpo opisując całą strukturę firmy na świecie, wypytują o obecną pracę, nie opisując pracy i wymagań na stanowisku i są zdziwieni jak ktoś się o to pyta

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Aleksandra
Nazwa działu: Laboratorium
 Opinia
@Jolanta 10.04.2019 11:51

Czy praca jest tylko od pon-pt czy w sobotę też się pracuje?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Mikrobiolog
 Opinia

Odnośnie pracy w laboratorium - niskie wynagrodzenie; częste nadgodziny płacone po 4 miesiącach (wskazane kontrolowanie ilości własnych godzin przy zapłacie); szkolenia wewnętrzne -o ile takowe się pojawi, prowadzone w oparciu o Wikipedie,która jakby nie była nie jest dobrym źródłem informacji; brak konkretnej osoby która wprowadza Cię na początku do pracy – każdy uczy każdego przez co rodzi się momentami chaos. Najlepiej nie mieć własnego zdania i po prostu robić to, co ktoś mówi. Eurofins Polska Sp. z o. o., najgorszym pracodawcą 2011 – tendencja dalej się utrzymuje

Pomocna?
Tak14Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ooo
 Opinia
@Mikrobiolog 08.02.2017 15:39

Właśnie od kilku miesięcy co jakiś czas pojawia się ogłoszenie,ze poszukują mikrobiologa.. albo nikt nie aplikuje albo ludzie odchodzą

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Mikrobiolog
 Opinia
@ooo 10.02.2017 22:56

I jedno i drugie

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
yyy
 Opinia
@Mikrobiolog 11.02.2017 10:33

Czyli nie polecacie tutaj pracy nawet by zdobyć doswiadczenie odrazu po studiach?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Mikrobiolog
 Opinia
@yyy 13.02.2017 16:56

Polecam, nie polecam to zależy czego oczekujesz. W laboratorium jest zapieprz, ale w dużej mierze chodzi o samą atmosferę i podejście do Ciebie jako pracownika, niemożność zaplanowania sobie własnego czasu po 8h pracy bo zazwyczaj coś przychodzi w ostatniej chwili, co trzeba zrobić. Jeżeli zamierzasz aplikować do tej firmy i zostaniesz zaproszon(y)a na rozmowę to proponuję dowiedzieć się od razu jakie są Twoje dokładne obowiązki żeby później nie było zdziwienia gdy po 5 latach studiów wylądujesz na n-miesięcy na pożywkarni jako pomoc techniczna tudzież rejestracji ...

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
yyy
 Opinia
@Mikrobiolog 13.02.2017 19:45

Czyli większość pewnie zdobywa doswiadczenie i ucieka ?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
madzia
 Opinia
@Mikrobiolog 13.02.2017 19:45

Witam, czy mogę liczyć na informacje dotyczące przebiegu rozmowy kwalifikacyjnej na stanowiska laboratoryjne?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zuzanna
 Opinia
@madzia 25.11.2018 22:37

Jakie konkretnie informacje chciałabyś uzyskać? Chodzi Ci o sam przebieg rozmowy rekrutacyjnej? A może chciałabyś wiedzieć coś na temat umiejętności, jakie są weryfikowane u potencjalnych kandydatów?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
accountant
 Opinia

Nawet najgorszemu wrogowi nie polecam pracy w SSC, mowie o dziale Finansowym (nie lab). Ta firma to jedno wielkie (usunięte przez administratora) bez jakiejkolwiek struktury czy zorganizowania. Wszystko robione jest "na pale". Nic nie można zaplanować bo stabilność czegokolwiek po prostu tu nie występuje! Nie ma żadnego przygotowania dla nowych pracowników, wszystkiego trzeba się domyślać lub "silą" wyciągać z innych; niejednokrotnie nawet nie ma skąd.Trzy słowa opisujące ta firmę: chaos, zamieszanie, niestabilność. Jak mówi przysłowie "ryba psuje się od głowy" i jest to bardzo celne stwierdzenie a pro pos SSC...

Pomocna?
Tak18Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
madzia
 Opinia
@accountant 21.03.2018 14:33

Czy wiesz może jak wygląda praca w laboratoriach w tej firmie? I na czym polegają rozmowy kwalifikacyjne na laboratoryjne stanowiska? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zuzanna
 Opinia

@Melen, czy ilość obowiązków jest proporcjonalna do otrzymywanego wynagrodzenia? Czy zaangażowanie i rzetelna praca gwarantuje premie pracowniczą? Jeśli nie premie to czy inne dodatki pozapłacowe są dostępne dla pracowników Eurofins Scientific Services? Podziel się z nami informacjami na ten temat. Będziemy wdzięczni za Twoją odpowiedź.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Melen
 Opinia
@Zuzanna 22.08.2018 21:29

Tak nadgodziny sa wynagradzane lub do odbioru, zalezy od checi pracownika. Jest duzo pracy ale duzo mozliwosci. Ja na razie nie narzekam.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Kinga
 Opinia
@Zuzanna 22.08.2018 21:29

To zalezy do jakiego dzialu trafisz. Nie polecam dzialow ksiegowych. W firmie nie ma takiego czegoś jak hierarchia, procedury. Wszystko robione jest na pale. Praca niewolnicza. Targety nie do spelnienia. Dyskryminacja.brak reakcji team leadera na zglaszane problemu

Pomocna?
Tak4Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zuzanna
 Opinia
@Melen 05.10.2018 17:55

Dziękuje za podzielenie się informacjami na temat nadgodzin w firmie. Duża ilość obowiązków to z pewnością także nowe wyzwania, które czekają na pracowników firmy. A czy możesz powiedzieć nam coś na temat możliwości rozwoju w Eurofins Scientific Services? Czy dla pracowników organizowane są szkolenia?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ola
 Opinia
@Zuzanna 08.11.2018 17:22

Nie ma szkolen, nawet do niedawns nie bylo dtanowiskowych. Siadasz i robisz...

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Prstuw.87
 Opinia

Jak wygląda praca w SSC (księgowość),jest duzo nadgodzin?zdarza sie praca w weekendy? Jak atmosfera (ludzie wzajemnie sobie pomagają czy każdy jest 'dla siebie')?wynagrodzenia ok?

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Melen
 Opinia
@Prstuw.87 24.06.2018 18:59

Zdarza sie praca i w nadgodzinach i weekendy bo jest bardzo duzo do zrobienia.

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zuzanna
 Opinia

Czy ktoś z Was może pomóc użytkownikowi @Prstuw.87? Kwestie zawarte w komentarzu są bardzo istotne i potencjalni kandydaci z pewnością będą wdzięczni za odpowiedzi. Może w ostatnim czasie zaszły jakieś istotne zmiany odnośnie do warunków zatrudnienia? Zachęcam Was do opisania swojego punktu widzenia.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zuzanna
 Opinia

@Nowa, z ilu etapów składała sie rekrutacja? Udało Ci się przejść przez nią pozytywnie? Jak oceniasz cały proces rekrutacji okiem kandydata? @accountant, jaki były plusy pracy w Eurofins Scientific Services? Atmosfera, do której nawiązujesz miała miejsce jakiś czas temu czy obecnie?

Pomocna?
Tak47Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Nowa
 Opinia

Pamietam przed rozmową kwalifikacyjną jakieś wymyślne testy na inteligencję, matematyczne bez użycia kalkulatora po angielsku, potem rozmowa po polsku i angielsku.. Team Leader stwierdził, że na początku jest i będzie chaos, bo wszystko przenoszą i do tego na nowy program księgowy. Firma zatrudnia bardzo dużo osób, kasa chyba lepsza od innych korpo skoro ludzie przechodzą...

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
En
 Opinia

A jak jest w Kostrzynie? Szukają teraz kogoś do labo?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
komoer
 Opinia
@En 14.09.2017 20:26

Apracuje tam jeszcze ten ukrainiec Roman

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Administrator
 Opinia

Czemu pracownicy firmy Eurofins Scientific Services nie chcą wypowiadać się na forum? Pamiętajcie, że Wasze odpowiedzi mogą komuś pomóc.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
anonim
 Opinia

(usunięte przez administratora)

Pomocna?
Tak17Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Pracownik nie z działu logistyki
 Opinia

Podoba mi się stwierdzenie "do wykonywanej pracy nie było zażaleń", poważnie? Jakość wykonanej pracy pozostawiała jednak wiele do życzenia, a i postawa powiedzmy sobie szczerze nie była raczej odpowiednia ... Fakt praca na pracowni mikrobiologicznej jest dość specyficzna i przydałoby się tam trochę zmian oraz docenienie pracowników. Nie można jednak oceniać pracy całego Laboratorium na podstawie jednej z pracowni. W dziale logistyki o, którym tak szeroko piszesz na przestrzeni ostatnich kilku lat zaszły duże zmiany. Gdybyś zaczęła pracę jakieś 3-4 lata temu nie wytrzymałabyś miesiąca. Pamiętajmy, że jakość pracy, atmosfera i współpraca pomiędzy pracownikami zależy tylko od nas, jeżeli w zespole pojawi się ktoś kto swoich obowiązków nie szanuje i nie wywiązuje się z nich tak jak należy no to wybacz jeżeli pojawia się pretensje od współpracowników, nikt nie będzie wykonywał pracy za ciebie.

Pomocna?
Tak24Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
a
 Opinia

Głównie atmosfera ciężka. Duża rotacja pracowników wynikająca z ich zniechęcenia. Dwie zmiany z których ta wieczorna zawsze z nadgodzinami. Płaca nieodpowiadająca ilości pracy. Kierownik niekompetentna Nie polecam

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zuzanna
 Opinia

@Biotech - a czy możesz jeszcze napisać, na jakie stanowiska aktualnie są poszukiwani nowi pracownicy? Masz może jakieś rady dla przyszłych kandydatów? Takie dodatkowe informacje mogą być ważne dla osób, które zastanawiają się nad podjęciem pracy w Eurofins Scientific Services.

Pomocna?
Tak24Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ogar
 Opinia

Witam, czy aplikował ktoś na stanowisko "master of data"? Jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna i te całe testy numeryczne?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Biotech
 Opinia

@Zuzanna rozmowa dotyczy pracy w laboratorium chociaż atmosfera ma również związek z osobami pracującymi w biurze na przeciwko laboratorium. Co do rotacji to w tamtym roku były ~ 4 osoby, a w 2015 niektórzy zwalniali się po nieskończonym okresie próbnym / bezpłatnych praktykach "na start". @Ela odnośnie rozmowy kwalifikacyjnej wygląda bardzo różnie jak to w każdym zakładzie . Od standardowych pytań "opowiedz kilka słów o sobie", po doświadczenie zawodowe czy trochę irracjonalne odnośnie dzielenie 20/3 :D

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ela
 Opinia

mógłby ktoś udzielić informacji jak przebiega rozmowa kwalifikacyjna na stanowisko laboranta?

Pomocna?
Tak22Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zuzanna
 Opinia

@jadziękuję za takie szczegółowe przedstawienie warunków pracy w Eurofins Scientific Services. Rozumiem, że opinia ta dotyczy pracy w laboratorium. Wspominasz o ciągłej rotacji pracowników. Jak dużą skale ma ta rotacja? Ile osób odeszło z firmy np. w ciągu ostatnich kilku miesięcy? Czy rotacja dotyczy całej firmy, czy też jest skupiona w jednym jej dziale?

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ja
 Opinia

Zgadzam się w 100% z poprzednikami/poprzedniczkami. Moja ocena odnosi się do czasu mojego przebywania w firmie, może obecnie uległa zmianie. Minusy: 1.praca w weekendy i większość świąt w roku, które oczywiście nie są dodatkowo płatne, pracownikowi należą się jedynie dni wolne w tygodniu. Zwykle wolne dni świąteczne to drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia oraz drugi dzień Świąt Wielkanocnych, 2. zbyt niskie zarobki, jak na ilość pracy, 3. brak możliwości zaplanowania sobie swojego czasu wolnego - nigdy nie wiadomo o której godzinie spłyną ostatnie próbki i kiedy opuści się pracę, 4. nadgodziny są normą, 5. słaba atmosfera pomiędzy pracownikami a kierownictwem, 6. Team leader zwykle wychodzi o godz. 16, bez względu na to, czy reszta pracowników potrzebuje pomocy czy też nie, 7. nowy pracownik błyskawicznie wrzucany jest na głęboką wodę, bez dokładnego przygotowania - wynika to ze zbyt małej ilości pracowników, 8. ciągła rotacja pracowników Plusy: 1. Atmosfera panującą między pracownikami na najniższym szczeblu w laboratorium - umożliwia przetrwanie ciężkich momentów 2. Nadgodziny są wypłacane - chociaŻ od stawek tam panujących nie są to oszałamiające kwoty Jeśli ktoś uważa, iż zamieszczone tu opinie wynikają jedynie z niezadowolenia byłych pracowników to są w błędzie. Tego typu myślenie doprowadziło mnie do podjęcia mimo wszystko pracy w tej firmie. Reasumując odradzam firmę ludziom młodym, pełnym energii i zapału do pracy.

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
BYŁY PRACOWNIK
 Opinia

Radzę omijać z daleka.Okropna atmosfera w laboratorium . Kierownik pracowni pozbawiona kompletnie wiedzy mikrobiologicznej . Jeżeli chodzi o szkolenia to w pierwszym rzędzie należy przeszkolić Panią Kierownik ,która potrafi jedynie generować tabelki w Excellu. Atmosfera beznadziejna.

Pomocna?
Tak5Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
farmer
 Opinia

radze omijac szerokim lukiem

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
zap
 Opinia
@farmer 06.02.2017 21:26

Dlaczego? Masz na myśli konkretny dział?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Chętny
 Opinia

Czy aplikował ostatnio ktoś do dzialu finansowego i został zaproszony na rozmowę?

Pomocna?
Tak30Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
nnn
 Opinia

Nie zachęcające do podjęcia tam pracy?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
luk
 Opinia

Mógłby ktoś napisać o warunkach pracy? Czy są takie jak w Malborku?

Pomocna?
Tak32Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Zainteresowany
 Opinia
@luk 29.11.2016 22:34

A jakie warunki są w Malborku?

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
ehhh
 Opinia

Jakie warunki pranuja? Czy takie same jak w Marlborku?

Pomocna?
Tak6Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Kkkk
 Opinia

W jakich godz. Pracują?

Pomocna?
Tak11Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
344
 Opinia

Dobrze, żę atmosfera u nich dopisuje, to zdecydowanie dobry znak.

Pomocna?
Tak13Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
eee
 Opinia
@344 06.08.2016 23:08

Jakie warunki panują?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna

Zostaw opinię o Eurofins Scientific Services - Katowice

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia ... Czytaj więcej

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Eurofins Scientific Services

Nie bądź obojętny na problemy w firmie!

Jeśli potrzebujesz wsparcia i chcesz ostrzec innych użytkowników o sytuacji dotyczącej mobbingu w firmie, skontaktuj się z nami pod adresem zgloszenie@gowork.pl
Po weryfikacji zgłoszenia otrzymasz możliwość bezpłatnego spotkania z Panią Joanną, która jako ekspert doradzi Ci co możesz zrobić, jako osoba pokrzywdzona.

*Zgłoszenie wiążę się z dostarczeniem dowodów oraz kontaktem z mediami.