Grid Dynamics Poland

• Batowice
  • Bosutów
  • Dziekanowice
  • Boleń

3. Opinie o pracodawcach Kraków
  5. Opinie o Grid Dynamics Poland Sp. z o.o.

Opinie o Grid Dynamics Poland Kraków

Nie przegap nowości o Grid Dynamics Poland Sp. z o.o.!

03.02.2022 12:32

Grid Dynamics is a leading provider of technology consulting, engineering, and data science services for Fortune 1000 corporations from financial, technological and retail sectors. The company is on a mission to make disruptive technologies accessible. Its core expertise includes Big Data, Data Science, AI, scalable omnichannel services, DevOps, and cloud enablement.

Grid Dynamics provides unique opportunities for students, fresh graduates and people who want to change their career path. Duration of the Internship is 6 months and it contains training in technical areas.  Our interns can expect 30h per week of hands-on technical experience with a flexible schedule.

Check out Career Page
    Zdjęcie 3
    Zdjęcie 4
    Magda

28.01.2022 15:17

Właśnie kończę półroczny staż w Grid Dynamics na specjalności Java. Jestem bardzo zadowolona ze stażu, mentoringu i atmosfery panującej w firmie. Wiele się przez ten czas nauczyłam i zawsze mogłam liczyć na wsparcie mentorów i innych pracowników. Nie czułam presji jeśli chodzi o tempo nauki, a plan stażu ułożony jest tak, aby w ciągu tych kilku miesięcy osiągnąć poziom Juniora. Atmosfera w biurze jest bardzo luźna, odbywa się wiele imprez integracyjnych, a w kuchni zawsze można znaleźć przekąski ;) Bardzo polecam zarówno studentom, jak i osobom, które zmieniły branże i stawiają w niej pierwsze kroki :)
    Tedi

30.08.2022 16:05

A czy codzienna komunikacja i spotkania z mentorem odbywaj się w języku polskim?
    Kala

05.04.2023 20:34

A mogłabym spytać jakie były Twoje wyniki w testach? procentowo?

05.01.2023 14:27

Pracuję w GD już 8 miesięcy i jestem bardzo zadowolona. U mnie rekrutacja przebiegła bardzo sprawnie, miałam test z wiedzy technicznej oraz rozmowę z potencjalnymi przełożonymi, obie bardzo dobrze wspominam. Pracuję w biurze we Wrocławiu, atmosfera jest międzynarodowa, ale bardzo sympatyczna. Lokalny HR bardzo pomocny i responsywny. Wynagrodzenie bardzo satysfakcjonujące, klarowne możliwości awansu. Szczęśliwie nie ma tu za dużo korporacji-bullshitu który znam z poprzedniej pracy, tu ważniejsza jest praca projektowa. Niebo a ziemia w porównaniu ze skandynawskim korporacji z branży IT.
    Konrad Gabrukiewicz

29.03.2021 17:53

Brałem udział w rekrutacji od początku do końca bardzo dobre podejście. Rozmowa hrowa bardzo miła, rozmowa techniczna również. Dobry kontakt, polecam.

02.02.2022 15:11

Witamy! Bardzo dziękujemy za podzielenie się opinią. Tym bardziej nam miło, słysząc, że byłeś zadowolony z przebiegu procesu rekrutacji!

08.03.2022 13:17

Potwierdzam

Kamil P.

17.07.2026 10:27

Aktualna sytuacja w firmie jest tragiczna, większość pracowników jest z bloku wschodniego i nie mowie o Ukrainie tylko o Serbi, Armeni, Mołdawi itp chyba niemusze mówić, jaki mają stosunek oni do Polaków. Co do projektów to jest tego, jak kot napłakał, bench jest całkowicie niepłatny jak by Twoja wina z nie mają dla Ciebie projektu, czyli kończy Ci sie projekt może skończyć w sumie z dnia na dzień, i nie masz płacone. Przecież ludzie maja dzieci, kredyty dla mnie tonieporozumienie Polski HR nie za bardzo rozumie, jaka jest ich rola, wymagana jest takze praca hybrydowa (usunięte przez administratora) Jeśli jesteś fachowcem w swojej dziedzinie odradzam ta firma po 3 latach pracy i 4 projektach sam stres , nie mówiąc ze o awansach finansowych można pomarzyć. Na co rocznej ocenie beda probowali ukras Ci punkty za to ze miałeś komentarze pod review dosłownie Firma działa na większości świeżo upieczonych studentach i ludzi mało ambitnych (usunięte przez administratora) Omijać szerokim lukiem.
    #FullStackDeveloper

01.04.2025 18:59

Cześć! Czy wiecie po co oni oragnizują ciągle te staże jak nie znajdują projektów stażystom i juniorom?

Intern

25.04.2026 14:29

Możliwe ,że to sposób na wyciągnięcie dotacji

zignorowany

23.04.2026 11:47

Technical Support Specialist (Gdańsk) Niedługo po przesłaniu aplikacji zadzwonila rekruterka - powiedziała, że szukają kogoś na "ASAP" i zapytała o długość okresu wypowiedzenia w mojej obecnej firmie. Domyślnie w mojej sytuacji wynosi on trzy miesiące, ale poinformowałem o wysokim prawdopodobieństwie skrócenia do 1 miesiąca. Po usłyszeniu tych słów, do rekruterki podobno właśnie w tym momencie zadzwonił jej menedżer i powiedziała, że musi z nim od razu o tym porozmawiać. Zapytała o moją dostępność i powiedziała, że oddzwoni za 20 minut. Przez resztę dnia cisza. Następnego dnia mail z automatu: "We have reviewed your background and qualifications and find that we do not have an appropriate position for you at this time." Cieszę się, że nie zmarnowali mi więcej czasu 😊 .

kandydat

18.10.2025 22:21

Dział rekrutacji ma problemy z wysyłaniem zaproszenia na które można dołączyć :). Pomimo pozytywnej weryfikacji przez ich inżyniera - bardzo miły gość - brak dalszych kroków, bo klient nie ma jak sam zrobić własnej weryfikacji technicznej i cisza.
    Obserwator

01.08.2025 13:53

Notorycznie postują ogłoszenia od nowa, ale dla ludzi, którzy zaaplikowali, nie mają nawet generycznego maila z informacją o odrzuceniu aplikacji. Robią sztuczny ruch, żeby pokazać jak wiele innych, jak to wszystko jest ok. 😂
    Zawiedziony

23.07.2025 11:22

Firma od początku nie wywiązywała się z obietnic, jeśli dostaniesz list intencyjny to nie masz gwarancji rozpoczęcia pracy, zdarza się że zrezygnują z umowy bo klient się wykolei czy wewnętrznie coś pozmieniają. Podwyżki i awanse? Zapomnij, zwykle nie ma budżetu albo są chore wymagania do ich osiągnięcia. Jeśli chodzi o atmosferę jaka panuje w firmie, jest dość dobra między różnymi działami, chociaż mam zastrzeżenia co do współpracy z managerami, którzy często olewają różne tematy czy podwładnych. Co do stażystów, obietnica stażu i podpisanie umowy stażowej może szybko się zakończyć jeśli nie będzie dla Ciebie projektu. Plus jest taki, że możesz się sporo podczas tego stażu nauczyć ale nie bierz na poważnie tego co jest Ci "obiecywane" często to puste słowa bez późniejszego pokrycia. Jeśli masz jakieś uwagi czasem warto zachować je dla siebie, nic się nie zmieni a Twoje odczucia zostaną zignorowane.
    Cole

02.04.2025 09:11

Po finalnym interview, nie dostałem żadnego feedbacku, nawet odpowiedzi na maila. Żart jakiś.

14.02.2024 02:01

Cześć, znalazłem ogłoszenie o nabór na te staże w IT i mam takie pytanie do ludzi, którzy mieli może styczność z tym. Czy po nich jest realna możliwość zatrudnienia w firmie na stanowisku ? Czy to tylko takie na chwilę, zeby doświadczenie zebrać? Fajnie by bylo, jakby to był początek czegoś na dłużej.

01.04.2025 19:27

Zależy od szczęścia, czasem większość ludzi usuną z dnia na dzień

01.04.2025 21:07

U mnie większość ludzi usunęli z dnia na dzień
    Nowy

13.10.2024 10:26

Czy ktoś może odbywał staż lub jest na nim obecnie w oddziale w Warszawie? Czy faktycznie można tam się czegoś nauczyć i czy jest szansa, aby otrzymać po stażu pracę w tej firmie? Pół roku pracy za mniej niż najniższa krajowa to trochę nie do przeżycia w Warszawie,ale jeśli jest możliwość zatrudnienia,to można spróbować. Proszę o wiarygodne opinie.

01.04.2025 19:27

Zależy od szczęścia, czasem większość ludzi usuną z dnia na dzień
    kandydat

26.02.2025 15:10

Po rozmowie rekrutacyjnej obietnica feedbacku w ciągu tygodnia, minęły 2 tygodnie i nadal cisza....
    Developer

11.02.2025 23:27

Słabe zarządzanie, wolne procesy, niskie wynagrodzenie. Plus to praca z klientem znanej firmy, ale firma nie dba o pracowników. Brak transparentności i rozwoju. Z benefitów tylko kawa i przekąski.
    Staż

01.02.2025 14:29

Cześć! Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z rozmowy rekrutacyjnej na staż? Jest jedna czy więcej? Zdałam pozytywnie testy i dostałam zaproszenię na rozmowę ale bez żadnych szczegółów na czym ona będzie polegać
    employee X

22.10.2024 15:03

Recently, there was news about furlough at one of the largest banks, and it's clear they’re treating contractors poorly. Now, if you're a contractor, you're forced into a 'break of service' without any pay during that time. No room for discussion—just an announcement telling you to take time off, even if you had already planned your holidays months ago. I’ve heard it used to be handled differently in the past, but things have clearly gone downhill. It seems like the only way to push back against this company is to walk away.
    someone

03.12.2024 14:28

Unfortunately, I agree with you 100%. The blame game is getting old, and it's always the employees who seem to be on the receiving end of it. We’re told it’s our fault for the poor December results, yet management is the one making questionable decisions, like agreeing to furloughs that directly impact revenue. Then there’s the added irony of being ‘encouraged’ to take holidays (or straight-up forced if you’re on B2B), with some vague promise of a potential raise that probably won’t materialize. It’s disheartening to know that even if you consistently bring profit to the company, it doesn’t count for much in the grand scheme of things. The focus feels less on valuing employees and more on squeezing every ounce out of us while dodging accountability. MA really is selling us short, and it’s hard not to feel like just another number...
    DM

14.10.2024 11:45

Miałem rozmowę kwalifikacyjną w tej firmie. Przeszedłem wszystkie etapy: rozmowę z HR, techniczną oraz z menedżerem. Potem HR kilka razy zadawał dodatkowe pytania, po czym zniknął. Nie dostałem ostatecznej decyzji, choć od rozmowy minęło już 2,5 miesiąca.
    Pr

03.10.2024 13:58

Jest ok. Ma wady i zalety takie jak software house'y
    Developer

02.07.2024 16:50

W firmie dzieje się coraz gorzej z miesiąca na miesiąc. Nie ma nowych projektów, brak podwyżek, zwalniają kogo mogą, jak zatrudniają to nigdy nie wiesz tak naprawdę na jaki projekt trafisz. Klientowi próbują wcisnąć juniorów na stanowiska mid albo nawet senior… Zacząłem ponad 3 lata temu i na początku było super. Zaczęło się pogarszać tak 2 lata temu. Nie polecam i szcze radzę rozważyć przed przyjęciem oferty czy warto. Zwłaszcza przy kontrakcie b2b..

17.11.2023 10:32

Jak wygląda rozmowa techniczna na Senior QA Automation Engineer, jakich pytań/zadań można się spodziewać? Czy występuje live-coding ? Jak są oceniane odpowiedzi?
    candidate

09.06.2024 22:31

-jest coding exercise (ok 1 do 2h) -pytania są z takich rzeczy których nigdy nie użyjesz podczas normalnych testów auto, wiec chyba tylko kata mogą tutaj pomóc (do lvl 6 włacznie). -ocena wysyłana jest po paru tygodniach. nie masz podziału co zrobiłeś dobrze a co źle. Przynajmniej odpowiadają.
    Dramat

29.05.2024 13:29

Zostałem zatrudniony w Grid Dynamics w 2022 roku - zatrudniono mnie do konkretnego projektu, i z tego względu się zgodziłem, bo tematy które rozwijano w projekcie mnie mocno interesowały. W pierwszy dzień w Grid Dynamics dowiedziałem się, że klient zrezygnował z mojego stanowiska w tym projekcie i firma znajdzie mi inny projekt. Czekałem tak 5 miesięcy. Był moment, kiedy wrzucili mnie (dosłownie) do jakiegoś nowego projektu z dnia na dzień bez żadnego wdrożenia, kazano mi się kontaktować z różnymi osobami po stronie klienta, które nie wiedziały kim jestem i odmawiały kontaktu, a opiekun projektu ze strony Grid Dynamics co godzinę pytał co już zrobiłem, mimo że nie poinformowano mnie nad czym ja mam właściwie pracować i w jakich narzędziach, a sam opiekun nie potrafił uzyskać odpowiedzi na te pytania :) Po dwóch dniach tych nacisków i chaosu dostałem informację, że klient zrezygnował z tego stanowiska (patrząc po tym jak wyglądało "wdrożenie", to chyba klient zrezygnował już wcześniej, a firma jeszcze próbowała na siłę mnie tam wcisnąć). Tydzień później dostałem z dnia na dzień zaproszenie na 10-minutową rozmowę z HR, na której mnie pożegnano, bo nie są w stanie mi znaleźć projektu. W przeciągu miesiąca zwolniono (również z dnia na dzień) 4 inne osoby na tym samym stanowisku co ja. Dno i metr mułu.
    Mancy

15.02.2024 16:11

Pierwszy raz spotkałem się z tak tragiczną firmą. Całkowity brak zainteresowania pracownikiem, managerowie rozsiani po całym świecie, więc ciężko coś załatwić. Managerów nad sobą ma się trzech, zmieniają się w zależności od projektów. Ciągłe naciski na prowadzenie rozmów rekrutacyjnych, które trzeba sobie wcisnąć w dzień, bo nie ma jak na nie zalogować czasu. Z dnia na dzień zostałem bez projektu, bo miała być możliwość rozwoju w innym, ale jak wszystko inne, coś się posypało i tyle o tym projekcie słyszałem. W sprawie nowego projektu odezwały się dwie osoby, ale od razu temat się skończył bez podania żadnej przyczyny. Będąc bez zajęcia byłem proszony o to, żeby dalej brać udział w rozmowach rekrutacyjnych na stanowiska, na których sam bym mógł pracować, więc bardzo miło… Na plus jedynie HR z wrocławskiego biura, które próbowało przynajmniej pomóc w niektórych sprawach, jak nie było wiadomo, do kogo się odezwać.
    Joanna

30.01.2024 08:52

Cześć. Firma wystawiła kilka ofert pracy. Z tego co widzę większość rekrutacji kończy się w kwietniu. Ktoś się orientuje po jakim ( mniej więcej) czasie można spodziewać się kontaktu z ich strony? Czy na wysłane CV teraz ( styczeń/luty) odpowiedzą szybko czy raczej dopiero w kwietniu? Przyznam, że wolałabym wiedzieć jak najszybciej czy są zainteresowani moją osobą.

13.02.2024 22:05

Odpowiedziałem przez LinkedIna osobie z HRów w zesżłym tygodniu a w ten czwartek mam umówioną rozmowę techniczną.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Grid Dynamics Poland?

Kontakt - Grid Dynamics Poland Sp. z o.o.

Al. 3 Maja 9 30-062 Kraków

Branża główna: Oprogramowanie - Systemy IT
    It's_all_investors

31.01.2024 16:29

I've been working at the company for over 3 years. Here are main points. The pros: - Strong technical community - Team It's a pleasure to work with such experts, who are always ready to help - Education opportunity The company provides access to educational resources and covers expenses The cons: - Regular layoffs over 2 years - Lack of payraises - A toxic environment in the team called by constant reminders of being fired Could be a good place to work for engineers. I definately do not recommend it for recruiters.
    Senior Software Engineer

12.01.2024 15:17

I've had two experiences with that IT company in the past. The first time, I successfully completed both the technical and HR interviews, but unfortunately, I didn't receive any feedback afterwards. After about three months, the HR manager reached out to me and offered me a position. When I asked why it took so long, they simply said that even though I had performed very well in the interview, they didn't have a suitable position available at the time. I was quite surprised and felt that my time had been wasted. It would have been much better if they had kept me informed during the wait and not left me hanging. It's definitely not the way an IT company should operate. Naturally, I declined their offer and felt quite frustrated. The second time I had an interaction with the company was this year. They apologized for their previous mishap, so I decided to give them a second chance. I had another conversation with their HR representative who assured me that everything was in order and they were ready to hire me. They even requested sensitive personal information like my passport scan, immigration status, and EU protection status. I politely declined to send such private information through email and instead suggested providing it in person if I received a written job offer. Eventually, I agreed to send some documents to facilitate the security and immigration checks. However, once again, I didn't hear anything from the company for over a month. I strongly advise against investing your time in this company. If they can't streamline their hiring processes, it makes me wonder about the efficiency of their projects. I regret not reading the opinions on this website earlier.

12.01.2024 15:49

Hello. Thank you for your feedback. We are very sorry for the situation that occurred. We would like to verify what happened. Please contact us via email at [email protected] to provide us with more details. Best regards.
    current employee

23.08.2023 17:50

It used to be a good company, but recently they froze salaries, everyone says about cuts and no more projects. As seen in other comments - no projects for interns after internships. Additionally, ethics are very low - (usunięte przez administratora)in some teams, especially those led by Grid's colleagues' is quite standard. If you are in POD, you can encounter real (usunięte przez administratora)- and of course, the company does not do anything with them as they are pushing people to the limits, creating a toxic environment and eroding employee productivity and mental well-being in the long term. It's far from a proper agile environment that a programming company can really cherish. As mentioned in other comments, company policy requires you to do some free work for them, finding time during your free time after the project work, which is of course not paid (like performing interviews, growing peers - when in SL or DM role, or mentoring interns, preparing trainings, etc). You can of course gain some experience, but the company benefits more from that as they hire more people or can sell their employees for higher stakes. I don't recommend it.

28.09.2023 13:45

Your technical manager will be bugging you to do something internal for the company ("Becasuse everyone does and is expected to do so"). You can either do some cloud certification, mentorship or conduct technical interviews. Of course because this is a software house you still have your project where the client expects you to do 8 hours of work. So you're left with working for the client and then doing unpaid overtime doing some internal work for grid
    Maruda

22.09.2023 12:02

Rozmowa techniczna z osobą z dalekiego wschodu. O ile dobrze pamiętam 3 zadania, wszystkie algorytmiczne, typowy leetcode / hackerrank. Akcent interlokutora mocny (jego angielski poziom B2 przy dobrych chęciach oceny, ale wziąwszy pod uwagę wymowę raczej B1). Atmosfera dość stresująca, przypominanie o czasie nagminne i raczej w tonie poganiania, niż samego informowania o samym jego upływie. Nikt nie liczy na głaskanie po głowie, ale można wymagać chyba jakiejś minimalnej uprzejmości w komunikacji. 2 zadania zrobione do końca, w trzecim szkielet algorytmu, niedokończona implementacja. Rozmowa z managerem. Ta już po polsku, ale znowu akcent mocny, tylko tym razem bliższy wschód słychać, ale to nieistotne. Skrótowo opowiedział o projekcie. Z ciekawości zapytałem o feedback po części technicznej rozmowy i to był strzał w dziesiątkę. "No bazy danych dobrze, architektura dobrze, algorytmy do poprawy." To ciekawy feedback wziąwszy pod uwagę, że nikt mnie o architekturę niczego nie pytał, a słowa baza danych nie padły w ogóle w procesie rekrutacyjnym xD Odniosłem wrażenie, że ten pan nie zadał sobie trudu, żeby sprawdzić jak poszła część techniczna i ten feedback produkował na bieżąco. Na pytanie na jakim etapie jest projekt w obecnej chwili i gdzie on jako manager widzi projekt za powiedzmy pół roku nie uzyskałem klarownej odpowiedzi. Ogólnie: Mocno bym się zastanowił.

25.09.2023 10:36

Dzień dobry. Dziękujemy za opinię. Jest nam bardzo przykro z powodu zaistniałej sytuacji. Chcielibyśmy zweryfikować to, co się wydarzyło. Prosimy o kontakt mailowy z naszą firmą: [email protected] celem zapoznania się ze szczegółami. Pozdrawiamy serdecznie.
    Luka

09.08.2023 07:47

A jak z praca na stanowiskach związanych z Hr? Obecnie szukają hr Bp. Zastanawiam się czy aplikować ?
    Geniculata

26.07.2023 11:38

Dramat, na pierwszy termin rozmowy rekruter nie przyszedł posiedziałem sobie na pustym spotkaniu, rekruterka nie raczyła odpisać. Zgodziłem się na inny termin, rozmowa wyglądała jakby rekruter przeczytał 10 min przed rozmowa wygooglował pytania. W zasadzie ponad polowa rozmowy była przepytywaniem z innych technologii lub rzeczami które uchodzą za złe praktyki(i żaden normalny dev nie napisze tego z pamięci bo nie używa tego na co dzień). Po rozmowie poprosiłem o feedback otrzymałem w odpowiedzi ze nie spełniam kryteriów XYZ - problem był taki że XYZ nie było poruszone na rozmowie. W zasadzie to chyba nic z opisu stanowiska i technologii wymaganych nie było poruszone. Strata czasu

27.07.2023 10:26

Dzień dobry. Dziękujemy za opinię. Jest nam bardzo przykro z powodu zaistniałej sytuacji. Jesteśmy w trakcie weryfikacji tego, co się wydarzyło. Prosimy o kontakt mailowy z naszą firmą: [email protected] celem zapoznania się ze szczegółami. Pozdrawiamy serdecznie.
    VenomSlicer

06.07.2023 12:45

Na plus: Pracownicy - ci na niższych szczeblach - i chyba tylko tyle :) Na minus: Ostatnio ciągłe zwolnienia, niekiedy z dnia na dzień, bez uzasadnienia. Nieprzedłużanie umów po okresie próbnym lub stażu i informowanie o tym raptem tydzień wcześniej. Benefity takie, że żadne, a stawka - Cóż, jeżeli komuś uda się wynegocjować więcej na start, to jest ryzyko, że potem tę osobę i tak zwolnią, przy co miesięcznym cięciu kosztów. Nikt nie może się czuć bezpiecznie, decyzje o zwolnieniach są podejmowane ciągle i mało która brzmi zasadnie. Szacunek do pracownika jest tutaj zerowy. CEO chwali się miliardami na koncie, ale podwyżki zamrożone, redukcje etatów, brak projektów. Nie ma sensu się dzielić z górą żadnym feedbackiem, bo absolutnie ich to nie obchodzi. Podsumowując: Polecam tylko tym, którzy lubią dreszczyk adrenaliny albo tęsknią za dzieciństwem i wyliczankami "Na kogo wypadnie na tego bęc" :)
    wadowice2

22.06.2023 22:40

Zdecydowanie odradzam. Firma z początku wydawała się być przyjemnym miejscem pracy, niestety po jakimś czasie się to zmieniło. Przykładów można podawać wiele oto niektóre z nich: - Kiedy CEO firmy został zapytany o plan podwyżek w związku z inflacją odpowiedział że w Argentynie jest inflacja, nie ma podwyżek i nikt nie narzeka, natomiast pieniądze na relokację rosyjskich pracowników się znalazły - Szanowny włodarz firmy opowiadał również o zaletach pracowników z indii, cały sens jego wypowiedzi na ten temat można streścić w jednym zdaniu: mało zarabiać a robić jak (usunięte przez administratora) - Kultura firmy jest taka że większość osób na wyższym szczeblu to rosjanie lub ukraińcy, nawet nie stwarzają pozorów że polacy mogą zajmować wyższe stanowiska : ) - Kochane kierownictwo firmy postanowiło wprowadzić pracę hybrydową, a docelowo na miejscu, bez żadnego ostrzeżenia, kiedy pojawiły się pytania co z osobami które zajmują się dziećmi lub mieszkają daleko od siedziby ignorowali ich pytania lub zbywali ich odpowiedziami typu "jakoś to rozwiążemy", nie wiem jak sytuacja ma się teraz ale pokazuje to stosunek to pracownika i jakże górnlotny poziom planowania takich decyzji przez management, a i oczywiście wprowadzenie takiego trybu pracy nie wiąże się z jakimiś benefitami pokrywającymi nowe wydatki z nim związane lub umilające taką pracę - Firma otwiera co chwilę programy stażowe tylko po to żeby po okresie próbnym odprawiać ludzi z kwitkiem, pamiętam sytuację kiedy duża grupa stażystów Java została odprawiona bez ostrzeżenia, na krótki czas przed końcem umowy bez czasu na szukanie nowej pracy - Brak transparentności Podsumowując nie polecam, pieniądze nie są jakieś dobre (chociaż opinie managerów i team leaderów są inne ale jakoś nie pokrywają się ze statystykami dotyczącymi tych stanowisk) a warunki pracy tego nie rekompensują, wręcz pogarszają.

16.06.2023 13:15

Podpisałem umowę która została bezpodstawnie rozwiązana z efektem natychmiastowym zanim zaczeliśmy współpracę. Powodem jest kontakt z klientem, natomiast firma wiedziała o tym przed podpisaniem umowy.

16.06.2023 13:39

Dodatkowo sama umowa jest jednostronna i zawiera kary umowne.
    varchar

14.06.2023 15:32

Opinie o tej firmie trzeba by podzielić na te do listopada/grudnia 2022 i od stycznia 2023. Do końca 2022 powiedziałabym, że firma jak każda inna ma wady i zalety, ale ogólnie jest godna polecenia. Przez kilka lat stażyści z kolejnych edycji w ponad 95% zostawali przydzielani do projektów i zatrudniani jako juniorzy. Atmosfera w zespołach świetnia. Koledzy bardzo pomocni i życzliwi. Co innego od końca 2022 / stycznia 2023. Przez 6 miesięcy prowadziliśmy stażystów, a jedynym celem było ich zatrudnienie jako juniorów i tak też im do samego końca mówiono. Około 80 osób w okresie grudzień 2022 - marzec 2023 (3 tury stażów), miało to obiecane do ostatniej chwili, a 1-2 dni przed końcem stażów, centrala powiadomiła polski oddział, że nikogo nie zatrudni. Jest to zwyczajnie nieuczciwe. Wiem, że w biznesie nie ma sentymentów, ale nie wierzę, że tej decyzji nie dało się przekazać chociażby 1-2 miesiące wcześniej. Wściekli się i mentorzy/seniorzy i HR, praca pierwszych poszła w piach, a drugim o wiele trudniej teraz rekrutować. Z całej tej grupy dosłownie kilka osób wzięto losowo do projektów (nie decydował o tym poziom wiedzy), przedłużając im kontrakt jako... Umowę Zlecenie(usunięte przez administratora) Zaczęło się również zmuszanie do przychodzenia do biura 3-4 razy w tygodniu. (usunięte przez administratora) Do tego trzeba robić "charytatywnie" rozmowy techniczne poza godzinami pracy w projekcie. Coraz więcej midów, seniorów i HRów ma już oficjalnie status "Open to work", a nieoficjalnie jeszcze więcej. ;-) Podsumowując. Pracownicy jako koledzy są świetni, jako inżynierowie również, ale decyzje centrali delikatnie mówiąc nie napawają optymizmem na przyszłość.

14.06.2023 20:43

Witam, dziękujemy za szczere i szczegółowe komentarze. Przykro nam, że Pani/Pana postrzeganie firmy uległo zmianom na przestrzeni ostatnich miesięcy. Program stażowy jest centralnym elementem naszej organizacji od początku jej istnienia i nadal odgrywa istotną rolę w Grid Dynamics. Jego głównym założeniem jest wspieranie ludzi na początku kariery zawodowej oraz wyposażenie ich w umiejętności umożliwiające udaną karierę w IT. Jesteśmy dumni ze wspierania rozwoju naszych stażystów i zawsze usiłujemy zaoferować im stałą pracę po zakończeniu programu stażowego - zależy to zarówno od kompetencji/umiejętności stażysty, jak i od dostępności projektów, w których poszukiwany jest ten poziom umiejętności. Decyzja o wydłużeniu programu stażowego o dodatkowe 3 miesiące została podjęta w celu zwiększenia prawdopodobieństwa przypisania stażystów do takich projektów. Jeśli chodzi o powrót do biura, inicjatywa wspiera zarówno indywidualnych pracowników, jak i biznes - umożliwiając naszym zespołom na czerpanie z atmosfery skierowanej na społeczność, budowanie relacji, wzmacnianie sieci kontaktów, które z kolei umożliwiają współ-innowację, burzę mózgów i wymianę pomysłów, a także indywidualne możliwości rozwoju. Bardzo poważnie traktujemy rozwój i dobre samopoczucie naszych pracowników i zachęcamy do komunikowania się z odpowiednimi wewnętrznymi partnerami w celu omówienia tych aspektów, co robimy w ramach naszych publicznych wydarzeń wewnętrznych, a także podczas spotkań indywidualnych.
    Hertz

15.06.2023 09:19

Nie jest Wam przykro, tylko employer branding nakazuje tak pisać. :-) Jaki jest sens w przychodzeniu do biura, po to aby mieć zdalne daily z zespołem, który jest rozsiany po Polsce i świecie? Przymusowe przychodzenie do biura to zmiana warunków zatrudnienia. Jeśli przyjmuje się ofertę z pracą zdalną, która dla kandydata była must have, to zmiana tego warunku w trakcie pracy przeczy "bardzo poważnemu traktowaniu samopoczucia pracowników". Odnośnie staży, to biznesowo normalne jest, że firma nie chce przepalać kasy i prowadzić je bo im się nudzi. Cel jest jeden. Wychodować sobie juniora na swoim stosie i przenieść go do projektu za dolne wartości stawek rynkowych aby zachęcić go do rozwoju. I to jest jak najbardziej pozytywne działanie. Problem w tym, że od pół roku tych projektów nie ma, więc rozpoczęte staże kończą się wbrew zapewnieniom do ostatnich dni bez zatrudnienia. A takie zapewnienia to bardzo negatywne działanie. I trudno chyba być z tego "dumnym".
    KAVA

21.05.2023 12:22

W jakim języku odbywa się rozmowa kwalifikacyjna HR i rozmowa techniczna na stanowisko stażysty? Czy jest szansa na rozmowę kwalifikacyjną w języku rosyjskim?
    asfd

01.06.2023 17:53

Przecież to rosyjska firma, której założyciel przeprowadził się do Kaliforni i teraz się chwali, że to niby firma "z doliny krzemowej". Rosjan jest bardzo dużo i łatwiej w krakowskim oddziale porozmawiać po rosyjsku, niż po polsku, pakiet relokacyjny z Saratowa i Sankt Petersburga robi swoje... Pracowałeś w Grid Dynamics kiedyś? @KAVA - nie, nawet jak jesteś z Rosji, to rozmowy są po angielsku.
    Emil

08.06.2023 16:04

Nawet cały czas pracuję w tej firmie. Znam historię i wiem, jak to wygląda od środka, ale jednak na zewnątrz Grid stara się pozować na zachodnią firmę i na pewno nie chce gadania na rynku o prowadzeniu rozmów kwalifikacyjnych po rosyjsku. To by strasznie popsuło wizerunek, tym bardziej przy obecnej sytuacji politycznej. Pomijam już to, że ktoś bez znajomości angielskiego wystarczającej do rozmowy z rekruterem chce pracować w IT, bo to jest w ogóle żenujące.

26.05.2023 17:28

Czy płace w tej firmie są przyzwoite, czy raczej słabo to wypada na tle rynku? Pytam głównie o stanowiska juniorskie, bo później wiadomo, że łatwiej się dogadać i jest większe pole manewru.
    dddddd

15.05.2023 20:57

I do not recommend internship in Grid Dynamics. They assure you about further employment, they even tell you that you'll be hired in a week before internship ends, then a few days before the end of the contract you hear that there is no project. Nie polecam stażu w Grid Dynamics. Zapewniają o dalszym zatrudnieniu, mówią nawet, że zostaniesz zatrudniony tydzień przed końcem stażu, a potem na kilka dni przed końcem umowy słyszysz, że nie ma projektu.
    Wiktor

19.05.2023 16:19

@Kamila, niestety obietnice w tej firmie się nie potwierdziły. A przez inna kulturę pracy mam na myśli że w firmie pracuje 90% pracowników ze wschodu, którzy maja inną kulturę pracy.

26.05.2023 15:10

Inna kultura pracy to można przyrównać do polskiej kultury pracy z lat 90. Oczywiście nie wszyscy i nie wszędzie, ale wielu jest takich pracowników na bardziej seniorskich stanowiskach. Ogólnie masz zasuwać na projekcie, do tego po godzinach robić za darmo rzeczy na rzecz Grid, a potem się okaże ze zamrożą budżet na wynagrodzenia i nic z tego nie ma. I jeszcze bez konsultacji z pracownikami kaza wszystkim wracać do biura na min. 3 dni/tydzień :D Nie polecam.

18.05.2023 15:02

Czy ktoś z wam może się podzielić informacją o widełkach zarobków Juniora QA w tej firmie? Płacą przyzwoicie?

27.02.2023 10:09

Firma pod niektórymi względami jest OK (możliwość szkoleń, płatność faktur na czas), ale pod wieloma już nie. Bardzo ograniczone możliwości podwyżek - ściśle określone widełki. Jak dojdziesz do max, to nie ma szans na podwyżkę, chyba, że dostaniesz awans na wyższe stanowisko, a o to czasami trudno, bo wszystko zależy jakie masz relacje ze swoim 'direct managerem' i delivery managerem. Tutaj już się robi duży chaos. Pracujesz na projekcie, gdzie masz managera w firmie dla której pracujesz. W Grid mówią, że Twoim managerem jest jedynie direct manager, a direct manager jak jest na stanowisku niższym niż D2/3 to wiele nie zrobi. Ogólnie zresztą nie ma dużo czasu dla pracowników, bo ma pracę na projekcie, a Grid wymaga, żeby dodatkowo poza 8h pracy na projekcie robić dla nich wolontariat w postaci prowadzenia interviews (2h jedno!), prowadzenia młodszych pracowników, różnego rodzaju spotkania firmowe, czy właśnie regularne spotkania w celu sprawdzenia jaki jest status pracownika i projektu. OK, jeżeli pracownicy są na projekcie typu POD i wszystko jest po stronie Grida, ale jaki jest sens takiego projektu w przypadku zwykłego oddelegowania pracownika do pracy dla innej firmy (body leasing)? Oczywiście w przypadku pytać o zapłatę za dodatkowe godziny pracy, Grid odmawia odpowiedzi, a managerowie mówią, że dzięki temu się rozwijamy :D :D To ja już wolę rozwój w innej firmie...

16.05.2023 11:09

jedna rzecz to nadgodziny na projekcie, inna 'wolontariat' dla Grid. Za pierwsze, jeżeli uzgodnione na projekcie to płacą. Za wolontariat dla Grida (jak wspomniał kolega/koleżanka wyżej), nie ma płatnych nadgodzin - masz szanse rozwoju :D :D tylko w innych firmach za to płacą
    Pytajnik

11.04.2023 13:29

Czy godziny pracy w ramach stażu w Państwa firmie są ściśle określone, czy stażysta ma jakieś pole manewru, bo najważniejsze jest wykonanie zadań? Czy możecie Państwo zdradzić wysokość wynagrodzenia dla stażystów?
    Sebastian

26.04.2023 06:58

Informacje są podane oficjalnie na stronie(wystarczy wpisać np. grid dynamics kraków internship, albo na pracuj.pl), staż 3500zł brutto, umowa zlecenie. Odpowiadając na pytanie odnośnie godzin pracy - prawie pełna dowolność, rozliczany jesteś z wykonywanych zadań podczas stażu. W teorii nie ma problemu byś np. w 3 dni wyrobił 30h.

11.05.2023 14:29

Nie ma ograniczen wiekowych, po zakonczeniu stazu jest uop
    @Taki

08.03.2023 16:18

Brak feedbacku, rozmowa, później okołogodzinne techniczne spotkanie online. Zero feedbacku, po przeszło dwóch tygodniach, jak dzwoniłem, nie odebrała, chwilę później dostałem maila że odmowa. Co za jaja, w tych czasach to już chyba trochę nie hallo, nie mówiąc już o jakiejkolwiek kulturze, aby trzeba było pilnować pracownika by dał feedback, kiedy angażujesz swój czas w spotkania, testy i inne...
    Kandydat - Finanse

26.01.2023 07:32

Witam, jak wyglada atmosfera pracy w dziale finansow?
    zainteresowana

06.01.2023 17:26

Czy obecnie jest planowana jakaś rekrutacja na staż w Grid Dynamics Poland w Warszawie? W jakiej formie odbywają się staże, stacjonarnie czy zdalnie
    Sam

04.01.2023 22:01

PL: Sytuacja dokładnie taka sama jak w poprzednich opiniach (brak feedbacku). Oczywiście Pani od HR bardzo miła, po 2 dniach - 2h rozmowy technicznej, swoją drogą bardzo merytorycznej i konkretnej. Nie odpowiedziałem może na dwa pytania, więc w mojej opinii powinni przynajmniej powiadomić mnie, dlaczego zostałem zignorowany. Kandydowałem na stanowisko React Developera. Na końcu rozmowy technicznej poprosiłem o jakikolwiek feedback po rozmowie - chłopaki powiedzieli jasno, że oni w sumie nie mają na to wpływu, oni po rozmowie tylko wpisują coś tam w formularz i wysyłają dalej. Czekałem dwa tygodnie, potem przypomniałem się raz Pani w HR i cisza. Nie polecam, strata czasu. EN: Same situation here, as in comments below (no feedback). Of course HR employee was very kind, after 2 days - 2 hours of technical interview, which was very substantive and specific. I failed at 2 questions maybe, so in my opinion they at least should let me know, why I was ignored. I apllied for React Developer position. At the end of interview I asked for any feedback at all in upcoming days - guys told me very clear, that they will just fill some forms and send them up, and that they dont have any influence on rushing my case. I waited two weeks, then I send one reminder to HR and guess what - nothing. I dont recommend this company at all, waste of time.

Zostaw merytoryczną opinię o Grid Dynamics Poland Sp. z o.o.