Złote czasu Norwegii się już skończyły, korona stoi nisko wiec te 20 000 zł nie są zgodne z prawdą . Nie zarobisz tyle, ile obiecują polskie stawki powoli ale wyrównują się w szczególności jeśli zrobisz specjalizację . Na miejscu okazuje się, że oferowane stawki są jednymi z najniższych na całym norweskim rynku. Umowa jest niekorzystna, dlatego nie polecam współpracy z nimi - a na opinie tutaj pisane radzę uważać, mogą nie być prawdziwe
Ostroznie
18.11.2024 11:23
Radze ostroznie z ta firma. Obecnie ich "partner" wysyla mnostwo ludzi na zasilek dla bezrobotnych. Tyle z ich zapewnien o "pracy przez caly kontrakt".
Bez pracy
25.01.2025 08:38
Niestety, ale to prawda. Kłamstwem jest, że gwarantują zatrudnienie przez cały czas trwania kontraktu. Ludzie siedzą bez pracy od września i jest tłumaczone, że jest to "trudny czas" który trwa od ponad roku. Dalej rekrutują nowe osoby i zostawiają ich na lodzie.
27.01.2025 17:47
Tak jak wspominaliśmy we wcześniejszych wiadomościach, takie sytuacje się zdarzyły. Jednak np. u naszego byłego partnera w grudniu 2024 były faktycznie dwie osoby, które nie pracowały, podczas gdy dziesiątki pielęgniarek normalnie pracują. Cała rekrutacja z 2024 roku jest kierowana od razu w inne miejsce, w praktyce bezpośrednio do sektora publicznego w Norwegii. Sytuacja z vikarami już się poprawia, warto monitorować, co się dzieje na bieżąco na rynku Norweskim lub pytać o aktualizację informacji z pierwszej ręki.
Jak zawsze, nikogo nie zostawiamy, nigdy. Każdy nasz podopieczny wie, że niezależnie od okoliczności kończy w pracy w Norwegii. Obecnie dopinamy, żeby roczniki, które skończyły naukę, jak najszybciej ruszyły do pracy. Niestety wygląda na to, że wyjadą dopiero za około miesiąc – przechodzą jeszcze ostatnie formalności u pracodawcy. Dla tych, którzy nie mogą się doczekać, w najbliższych dniach zaproponujemy jakieś alternatywy. Jednak, standardowy wyjazd wciąż jest najprostszą opcją dla każdego. Utrudnieniem aktualnym jest fakt, że po kursie trzeba było chwilę poczekać na wyjazd – ale ten problem już rozwiązaliśmy dla grup rekrutowanych w 2024 roku.
Przychody i zysk Open Europe
-4,8 tys
2021
2022
2023
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
Wywiadu udzielił/aKarolina Bartuś Patryk Jasiński
22.07.2024 15:32
Dlaczego założyliście firmę Open Europe?
P: Firma Open Europe powstała, aby pomagać polskim pielęgniarkom zmieniać swoje życie na lepsze. Choć może to brzmieć jak typowy marketingowy slogan, wywodzimy się z wolontariatów i działalności fundacyjnej, ciesząc się możliwością realnej poprawy ich życia. Kiedy zaczynaliśmy, warunki pracy w Polsce były dramatyczne. Obecnie sytuacja nieco się poprawiła, zwłaszcza zarobkowo, ale wciąż daleko do ideału. W Norwegii pielęgniarki płacą niższe podatki, co dla wielu jest szokiem. Po pięciu latach pracy mogą otrzymać emeryturę w wysokości 6000 PLN, a więc więcej niż po przepracowaniu całego życia w Polsce. Praca w Norwegii jest spokojniejsza i lepiej płatna, co pozwala ludziom na nowo odkryć życie, znaleźć partnerów, oszczędzać na emeryturę lub spłacać kredyty. To otwarte drzwi do wielu możliwości. Choć początki mogą być trudne, w Norwegii ciężka praca jest rozumiana inaczej niż w Polsce. Oczywiście, są też miejsca, gdzie pielęgniarka ma więcej niż pięciu pacjentów pod opieką.
Jaka jest misja firmy?
P: Naszą misją jest pomóc jak największej liczbie pielęgniarek odzyskać normalne życie i uczynić je prostszym.
Czy macie jakieś wartości, którymi się kierujecie?
P: Przede wszystkim transparentność. Każdy szczegół na temat współpracy czy pracy w Norwegii można znaleźć w naszych materiałach. Posiadamy wywiady z różnymi pielęgniarkami, zarówno z Norwegii, jak i z innych krajów, oraz nasze wewnętrzne szkolenia składające się z filmów i artykułów. Nasze ogłoszenia są najbardziej rozbudowane na rynku. Mamy także FAQ z 100 pytaniami i odpowiedziami, gdzie wszystko jest opisane w najmniejszych szczegółach. Drugą wartością jest szczerość. Mówimy prawdę, nawet tę najgorszą, wprost. Nie każdemu się to podoba, ale zależy nam na tym, aby wszystko było transparentne i zrozumiałe.
Zawsze kierujemy się dobrem podopiecznego i walczymy o niego do końca. Odpuszczamy tylko wtedy, gdy ktoś zachowuje się nieuczciwie wobec nas.
Jakie korzyści ma pielęgniarka ze współpracy z Wami?
K: Wyjazd do Norwegii jako pielęgniarka wiąże się z dużym ryzykiem, z wieloma zmiennymi, które mogą skomplikować życie. Dlatego prowadzimy każdego za rękę, minimalizując ryzyko. Podopieczny musi nauczyć się języka, a następnie jak najszybciej odnaleźć się w pracy. Wiadomo, że pozostaną takie kwestie jak dialekty, różnice kulturowe czy podejście Norwegów, ale z większością z tych rzeczy spotykacie się już podczas szkoleń.
Konkretnie o korzyściach:
• W Polsce nie ma innej firmy skupiającej się na pielęgniarkach i Norwegii. Proces ten jest kosztowny i trudny, dlatego większość firm znika po roku.
• Płacimy stypendia podczas intensywnego kursu przed wyjazdem oraz zapewniamy ubezpieczenie społeczne.
• Opłacamy trzytygodniowe praktyki przed rozpoczęciem pracy.
• Mamy ogromne zaplecze edukacyjne, m.in. bazę artykułów i filmów.
• Stworzyliśmy autorski program nauczania języka norweskiego medycznego.
• Zapewniamy opiekę zarówno w Polsce, jak i po wyjeździe, nigdy nie zostajecie sami.
• Finansujemy cały kurs języka. Jeśli nie nauczysz się języka, nie ponosisz kosztów.
• Nawet jeśli czekasz na zlecenie, otrzymujesz wypłatę.
• Oferujemy szereg bonusów, które zaczynają się od razu po okresie wstępnym w Norwegii.
Dlaczego pielęgniarki wyjeżdżają do Norwegii?
K: Najczęstszą motywacją są pieniądze. Pielęgniarki wyjeżdżają również w poszukiwaniu spokojniejszej pracy, szacunku, dobrej atmosfery i możliwości rozwoju kariery. Inne motywacje to chęć
podróżowania, posiadania wyższej emerytury, chęć spłaty kredytu, czy po prostu łatwiejszy start w życiu.
Jakie zarobki mają polskie pielęgniarki w Norwegii?
P: Zarobki polskich pielęgniarek w Norwegii są takie same jak każdej norweskiej pielęgniarki na tym samym etapie kariery lub lepsze, ze względu na różne bonusy. Pierwsze sześć miesięcy to podstawa, później dodawane są bonusy, m.in. bezpłatne mieszkanie. W zależności od kursu walut, zmian, lokalizacji, doświadczenia, ciągłości pracy i dodatków wakacyjnych, można liczyć na zarobki między 17,000 a 25,000 PLN. Najlepiej jest przeczytać nasze FAQ, gdzie obliczane są przykładowe scenariusze, lub artykuły na blogu, gdzie można samodzielnie policzyć różne dodatki. Dużo zależy też od ilości godzin i danej komuny, ponieważ są bogatsze i biedniejsze regiony.
Jakie obowiązki bierze na siebie Open Europe?
K:
• Organizację szkolenia medycznego norweskiego.
• Uzyskanie autoryzacji do pracy.
• Szkolenie poza językowe.
• Organizację intensywnego kursu.
• Wypłaty stypendiów.
• Wypłaty pieniędzy za praktyki.
• Organizację ubezpieczenia społecznego, gdy już nie pracujecie.
• Pomoc i opiekę na każdym etapie współpracy.
• Czuwanie nad całym procesem.
• Finansowanie całego procesu.
• Pilnowanie, aby pracodawcy wywiązywali się ze swoich obowiązków.
• Informowanie Was o niezbędnych rzeczach, które również przekaże pracodawca, na wszelki wypadek.
Co jeśli pielęgniarka nie nauczy się języka?
K: Pielęgniarka nie ponosi kosztów kursu. To nasza odpowiedzialność. Trzeba jednak spełnić podstawowe warunki, aby kurs był bezpłatny:
• Obecność na zajęciach.
• Odrabianie prac domowych.
• Pisanie testów.
• Przepracowanie minimum 27 miesięcy w Norwegii.
Mowa o kursie intensywnym
22.08.2024 14:27
Wtedy nie ma opcji by pracować, bo kurs jest od poniedziałku do piątku w godzinach „urzędowych”.
22.08.2024 15:55
Zgadza się, ale kurs intensywny rozpoczyna się dopiero w końcowej fazie nauki. Informujemy o tym w naszych materiałach (FAQ) i rozmowach z pielęgniarkami. Ciężko jest zadowolić wszystkich, bo część osób chciałaby zrobić cały kurs w wersji intensywnej (przyspieszonej), a część chciałaby rozłożyć kurs w czasie. Zawsze szukamy kompromisów, ale z doświadczenia wiemy, że taka metoda przynosi najlepsze rezultaty. Minimalizujemy ryzyko związane ze zmianą pracy m.in. monitorując na bieżąco postępy językowe i finansując kurs, a także wypłacając stypendia.
Skąd biorą się głosy niezadowolenia osób, które wyjechały do Norwegii?
P: Najczęściej wśród młodych osób jest to chęć osiągnięcia wszystkiego od razu. Osoby z dłuższym stażem mogą zarabiać więcej, więc nie można się porównywać. Pierwsze pół roku to praca z podstawowym wynagrodzeniem. Po tym okresie dochodzą bonusy oraz bezpłatne mieszkanie. Części osób przeszkadza też brak auta, pomimo, że mieszkanie oddalone jest od pracy o 5 minut spacerem. Zdarzyło się również, że jedna z osób narzekała na brak pracy, ale okazało się, że odrzucała każde zlecenie. Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, podczas kontraktu płacimy również za okres, gdy nie ma zleceń.
Co pielęgniarki najbardziej doceniają we współpracy z Open Europe?
• Pomoc z naszej strony.
• Spokój.
• Możliwość podróżowania.
• Bliskość natury.
• Pieniądze (choć czasem zdarza się głos niezadowolenia z powodu gorszego kursu waluty).
• Nowe znajomości.
• Łatwiejsze życie i możliwości.
• Wysoką emeryturę.
Co dzieje się z pielęgniarką po 27 miesięcznym kontrakcie?
Jest wiele możliwości:
• Można kontynuować pracę tak jak dotychczas.
• Można poprosić nas o negocjacje stawek lub znalezienie innego pracodawcy.
• Można pracować bezpośrednio dla komuny, co oznacza mniejsze zarobki, ale większą stabilność zatrudnienia.
• Można współpracować z nami na krótkie okresy, np. dwa miesiące i pozostały czas spędzać np. w Polsce.
• Mając doświadczenie, znajomość języka, wiedzę i znajomości, można szukać pracy we własnym zakresie.
14.08.2024 11:20
To zazwyczaj większa kasa niż to co „wy” oferujecie
14.08.2024 13:26
Nasza oferta na starcie jest jedną z najlepszych na polskim rynku. Każdy może sam zweryfikować warunki, jakie oferujemy na openeu.pl. Po przepracowaniu kontraktu można zdecydować się na różne opcje, o czym piszemy w naszych materiałach. Osoba, która posiada już doświadczenie w Norwegii, z pewnością znajdzie na rynku konkurencyjne oferty. Cenimy sobie otwartą komunikację. Uważamy natomiast za nieuczciwe, jeżeli ktoś korzysta z naszego przygotowania, a następnie wykorzystuje nabytą wiedzę i łamie warunki umowy dla osiągnięcia własnych korzyści.
Jakie są największe problemy z Waszego punktu widzenia?
P:
Sporym wyzwaniem jest rekrutacja młodych osób, gdyż ich podejście do pracy różni się od tego, do którego przyzwyczajeni byliśmy my i nasi rodzice. Z drugiej strony osoby po 50. roku życia
mają większe trudności z nauką języka, co komplikuje proces rekrutacji. Pojawiają się także wyzwania wynikające z różnic kulturowych. Norwegowie mają czas na wszystko i nie zawsze
rozumieją nasze obawy. Każdy problem można rozwiązać, ale ważna jest wyrozumiałość i cierpliwość. Niestety, czasem zdarza się też, że osoba, która podpisała z nami umowę, przestaje pojawiać się w pracy i unika kontaktu. W takich przypadkach, jeżeli nie mamy innego wyjścia, wymagamy pokrycia kosztów kursu. To pieniądze, które wykładamy z własnej kieszeni,
dlatego w przypadku zerwania kontraktu, oczekujemy zwrotu poniesionych kosztu. W ten sposób dorobiliśmy się kilku hejterów, którzy starają się zniechęcać innych do wyjazdu. Jedna
zdeterminowana osoba potrafi napisać kilkadziesiąt komentarzy podszywając się pod różne osoby. W internecie nic nie jest anonimowe, ale nawet wygrana w sądzie nie naprawi nadszarpniętego
wizerunku. Jest to czasem demotywujące, szczególnie że codziennie staramy się pomagać bardzo wielu osobom.
Jak wybieracie odpowiednich ludzi do współpracy?
K: Proces rekrutacji jest wymagający. Szkolimy każdego, jak dobrze zaprezentować się na rozmowach, ale nie każdemu się to udaje. Ważne są osobowość, komunikatywność, otwartość, uśmiech, doświadczenie (mimo że nie jest to wymóg), prawo jazdy, znajomość języków, zaangażowanie i determinacja. Każdy podopieczny otrzymuje od nas szczegółowe materiały z przykładowymi pytaniami.
Co byś powiedziała ludziom na pytanie: „Czy warto jechać do Norwegii do pracy jako pielęgniarka?”
P: Wyjazd do Norwegii to długoterminowa inwestycja w siebie, ale trzeba pamiętać, że pielęgniarki w Polsce też poświęcają dużo czasu na szkolenia, specjalizacje, a często są zmuszone pracować na dwa etaty. Jeśli zestawimy czas włożony w przygotowanie do wyjazdu, z czasem spędzonym na szkoleniach w Polsce, może okazać się, że wyjazd do Norwegii to najlepsza ścieżka kariery. Kurs języka może być trudny, ale długoterminowo daje ogromne możliwości.
• Emerytura: po pięciu latach 6000 PLN/m.
• Poznanie rynku: zdobycie doświadczenia, znajomość miejsc.
• Możliwość odłożenia między 250,000 a 350,000 PLN podczas pierwszego kontraktu.
• Możliwości pracy po zdobyciu doświadczenia i rekomendacji. Pielęgniarki mogą przedłużać kontrakt, wybrać stabilną pracę, ale za trochę niższe wynagrodzenie pieniądze, pracować tylko w okresy wakacyjne lub święta lub korzystać z różnych form zmianowych. Często występujemy również w roli „osobistych managerów” pielęgniarek, gdyż zlecają nam przedstawienie i negocjacje oferty u różnych pracodawców, co z przyjemnością robimy:)
Drogie Panie i Panowie.
Powtórzę wiadomość, którą wcześniej tu wstawiłem. Jeśli ktoś mnie nie kojarzy, jestem jednym z właścicieli Open Europe. Apelowałem już kiedyś do Was w tym miejscu. Pamiętajcie, opinie tutaj są pisane anonimowo. Nie ma sensu na nich polegać. Dziękuję za te dobre, jestem bardzo wdzięczny. Jednak ostrzegam, jest tutaj dużo głupot, rzeczy, które nie mają sensu, jak się w tym siedzi. Dlatego zapraszam Was do kontaktu z nami przez FB na przykład lub telefonicznie. Na naszej stronie też możecie poczytać 100 pytań i odpowiedzi, znajdziecie tutaj przykładowe wyliczenia zarobków w różnych scenariuszach, można samemu sobie policzyć też. Odnosząc się do wypowiedzi anonimowej osoby poniżej: my nie możemy Was wprowadzać w błąd, bo potem pojedziecie i będziecie niezadowoleni, a to dla nikogo nie jest korzystne. Od lat bazujemy na tym, że mówimy najgorszą prawdę wprost i zaniżamy wręcz Wasze oczekiwania, byście się milej zaskoczyli. Naszej rekrutacji nie przechodzi naprawdę sporo osób, a wymagania pracodawców rosną, dlatego rozumiem, że ktoś może być niezadowolony z tego powodu. Ja polecam obejrzenie naszych wywiadów, jest ich naprawdę sporo, pokazują różne punkty widzenia, mówią o dobrych i złych rzeczach, byście mieli całokształt, dzięki temu nie macie jednej opinii. Jestem dumny, bo dorobiliśmy się nawet naszych antyfanów (usunięte przez administratora) co prawna nie byli naszymi podopiecznymi, ale jednak ;)
Zawsze będę wszystkich zachęcał do korzystania z rzetelnych źródeł informacji, bo łatwo wpaść na głupoty. Niestety zdarza się, że niektórzy doradzają po swoim wyjeździe, gdzie odbyli taki wyjazd jeden raz - od 0 do pracowania w Norwegii, a my przerobiliśmy takich wyjazdów setki. Dlatego słuchajcie profesjonalistów, jak by to nieskromnie brzmiało i nie bójcie się dzwonić, bo możecie tylko zyskać. Rozmawiając, zobaczycie różnice, że nie zachowujemy się jak zwykła firma ;) bo to może nie jest charytatywne, ale pomagamy ludziom, a obejrzeć nas (ludzi tworzących ten projekt) możecie w sieci bez problemu, bo wszystko o każdym z nas jest dostępne publicznie, dlatego wiecie kto za tym stoi i kto kim jest, dzięki temu nic nie jest anonimowe.
Podsumowując, polecam sprawdzone źródła informacji. Nie anonimowe i zapraszam do poznania się z konkretami. A jest tego mnóstwo od wspomnianych pytań i odpowiedzi po rozmowy z mnóstwem Pielęgniarek i Pielęgniarzy.
Chciałbym też zauważyć, my nie zatrudniamy pielęgniarek. Każdy podopieczny wie, że gdyby miał problem, z którymś z pracodawców, ZAWSZE jesteśmy do dyspozycji bo to nasza rola po zakończeniu szkoleń i przygotowań. Dlatego wszystko jest rozwiązywane przez opiekuna pracodawcy lub nas, gdy jest taka potrzeba. My skupiamy się na szkoleniu z norweskiego, przygotowaniu Was do innej kultury, przygotowaniu z różnic medycznym, do samej pracy i współpracy z norweskimi firmami. Finansujemy też szkolenia i opiekę oraz dajemy pieniądze podczas szkolenia intensywnego oraz w trakcie praktyk, żeby każdy mógł się skupić na nauce, potem wdrożeniu na rynek. Ze względu na podejście personalne i jakościowe skupiamy się jako jedyni w Polsce TYLKO na Pielęgniarkach i tylko na Norwegii.
Warto dodać, że my między innymi jesteśmy po to, by pilnować, że wszystko jest tak jak informujemy ;) bo jesteśmy cały czas z Wami, mimo że macie swoich opiekunów i no nie może być, że czegoś nie dostaniecie, co wiecie, że dostaniecie (usunięte przez administratora). Między innymi dlatego wiemy, że tu nie piszą nasi podopieczni ;) bo jesteśmy z nimi w kontakcie i reagujemy na każde zgłoszenie od razu.
Zachęcam jeszcze raz do czytania i słuchania wypowiedzi nie anonimowych oraz tych, które są wystawione rzeczywiście przez naszych podopiecznych. Bo dużo jest po prostu nieprawdy. A że konkurencja nie może oferować takich warunków jak my, to mogą tylko i wyłącznie kolorować rzeczywistość ;) Dlatego warto czytać i słuchać jak najwięcej by być przygotowanym i dobrze poinformowanym, a to podstawa, która umożliwia też przejście rekrutacji.
Dzwońcie i piszcie, w najgorszym wypadku doradzimy Wam co i jak ;) i poważnie czytajcie miejsca, gdzie ktoś musi się podpisać. Tutaj nie warto marnować czasu.
Pozdrawiam,
Patryk
Ps. Takie rzeczy też mógłby napisać ktokolwiek. A uwierzcie mi ludziom się chce ;P
Patryk J
30.01.2024 18:09
Chcę też jeszcze raz podkreślić kwestie wynagrodzenia, bo to najczęstsze pytania. W naszych materiałach znajdziecie dokładne wyliczenia oraz to, że tylko na wstępie się ma minimalne wynagrodzenie i to zależy od pracodawcy. Potem otrzymujecie bonusy takie, że zarabiacie o wiele więcej niż bezpośrednio w placówce lub gdziekolwiek indziej, bo jesteście wersją premium, dlatego nie każdego przyjmujemy ;)
My też nie możemy kłamać o niczym, gdyż jak każdy podopieczny wie, jesteśmy do tego, żeby pilnować, że wszystko się zgadza ;) a Nikt nie pisał, że coś się nie zgadza, bo nie może tak być - w Norwegii od razu byłaby afera. Jedyne uwagi, które czasami się zdarzają to nieporozumienia komunikacyjne lub że brakuje np. ekspresu do kawy lub szafy, którą zazwyczaj ogarniają na bieżąco. Zdarzyło się też, że zmieniane było mieszkanie. Chociaż w tym roku nie mieliśmy jeszcze żadnego problemu np.
Podkreślając, nikt nie zapłaci nigdzie tyle, co my. I to możemy zagwarantować. Z każdym pracodawcą tez negocjujemy, by wyrównywał te zarobki. Na poziom zarobków składa się wiele rzeczy nie tylko oficjalnych, ale i też dodatkowych bonusów od pracodawcy. Wszystko macie opisane w materiałach i na wywiadach. Polecam dokładnie się zapoznać.
monte
14.08.2024 14:00
Ja każdego miesiąca zarabiam inaczej. W wakacyjne okresu pieniądze zazwyczaj są większe. Wiem, że zmieniają czasem mieszkania. Ja tylko raz poprosiłam o zmianę, po tygodniu miałam gdzie indziej już. Tylko nie zawsze są dostępne mieszkania. Mnie poprosili o zdjęcia i starczyło.
Olka
16.01.2024 20:24
Aż mnie natchnęło, żeby dodać parę słów od siebie po tym jak widzę niektóre głupoty tutaj.
Wyjechałem 2 lata temu około.
Uczyłam się języka 10 miesięcy online. W trakcie miałem 2 spotkanie na żywo nie licząc rekrutacji. Podczas nauki pisałem wiele egzaminów, miałam sporo konsultacji oraz równolegle przechodziłam szkolenie. Ogólnie nie ma do czego się przeczepić. No chyba, że musiałam z lotniska sama dojechać do biura autobusem z mapką bo wiem, że komuś tam się to nie podobało.
Praca jest dużo prostsza niż w Polsce pomimo większej odpowiedzialności i decyzyjności. Pieniądze są dobre ja wyciągam średni 22000 PLN na rękę, wiem że moje koleżanki różnie mają czasem 19000 PLN na rękę czasem 25000 PLN ale to zależy od miesiąca, zmian doświadczenia. Mieszkania są ok miałam 4 różne przez te 2 lata. W jednym brakowało mi szafy ale zakupiłam, przywieźli zmontowali firma zwróciła pieniądze. Reszta ok. Jednej koleżance przeszkadzały hałasy bo obok była jakaś dyskoteka to ją przenieśli po tygodniu gdzie indziej. W moim przypadku mam do pracy 4km jednak ze względu na to, że przy drodze nie ma oświetlenia zaproponowali mi auto. Paliwo rozliczam na paragony z nimi. Wyjątkiem są jakieś wyjazdy na wycieczki. Mam nadal kontakt z firmą w Polsce. W Norwegii mam swojego opiekuna i z nim wszystko załatwiam. Atmosfera w pracy jest zupełnie inna niż w Polsce, jest po prostu przyjemnie. W żadnym z 4 miejsc w których pracowałam nie miałam problemów. Wprowadzona mnie i zaczynałam prace. Podstawa to dogadanie się po Norwesku. Po 14/15 miesiącach ściągnęłam męża i teraz mieszkamy sami. Wcześniej nic nie płaciłam za mieszkanie z mężem dopłacam różnice bo chciałam mieć mieszkanie na wyłączność. Ja polecam rozmawiać z Karoliną bo wszystko co mi wyjaśniała było dokładnie takie jak powiedziała. Właściwie tyle.
17.05.2024 12:43
Cześć,
pracodawca pokrywa koszty przelotu z i do Norwegii oraz podróże urlopowe (można wybrać dowolny kraj w Europie). Jak w każdej podróży lotniczej możemy zabrać określoną ilość bagażu bezpłatnie, a za nadmiarowy musimy dopłacić. Regulamin rozliczania dojazdów do pracy jest określony przez norweskiego pracodawcę. Niestety w przeszłości dochodziło do nadużyć, więc należy dokładnie zapoznać się z regulaminem, aby otrzymać zwrot.
Zapraszamy do zadawania pytań i kontaktu z nami:) +48669111406
monte
14.08.2024 13:53
Ja nigdy nie miałam problemu z rozliczeniem paliwa czy dojazdu. Tylko rachunek trzeba wziąć.
Jestem zadowolona z decyzji. Mam swojego opiekuna w Norwegii. Z OPen też mam kontakt. Dla mnie kurs i przygotowanie było bezproblemowe. Praca jest super, jestem szczęśliwa.
Gabrysia
18.07.2024 14:25
Szkolenie jest bardzo intensywne, szczególnie dla kogoś, kto nie miał styczności z językiem. Gdybym nie trafiła na ogłoszenie, pewnie do końca życia siedziałabym w tym samym miejscu, które mentalnie zostało w latach 90tych. Obecnie stawki są niższe niż w 2022 przez kurs, ale to wciąż zupełnie inne doświadczenie niż praca w Polsce.
Marta
22.07.2024 12:05
Jak dużo pracujesz? Czy musisz brać nadgodziny? Da się zarobić 23tys? Jesteś już po kontrakcie?
Szczera opinia
17.05.2024 10:19
Open Europe to jedynie posrednik ktory (usunięte przez administratora) was do firmy (usunięte przez administratora). Nie sa waszym pracodawca. Wiaza was jedynie kontraktem za ktorego przedwczesne rozwiazanie zycza sobie okolo 40-50 tysiecy pln - w tym jest kurs jezyka, co w sumie zrozumiale, oraz ich "poradnictwo" o ktorym nie wolno tu pisac, bo usuwaja opinie. 27 miesiecy to minimalny czas ktory trzeba z nimi odpracowac, ale jesli nie wypowie sie umowy to dalej (usunięte przez administratora) uznaje was za swojego pracownika i wysyla gdzie im sie podoba.
Zarobki
17.07.2024 16:43
Po pierwsze to nie wiem kim wam się wydaje że jestem, ale jesteście w grubym błędzie. Jest więcej niż jedna niezadowolona osoba, serio ;)
Po drugie ton odpowiedzi dużo o was świadczy.
Poza tym w sumie sami przyznajecie, że jest się nowoczesnym (usunięte przez administratora) bo trzeba odpracować kontrakt żeby być znów „wolnym” i móc decydować o sobie, o tym gdzie, z kim i na jakich warunkach się pracuje. No cóż. Ja na pracę nie narzekam, ale jest to tylko wynik tego że dobrze trafiłem, i nie ma w tym żadnej waszej zasługi ani waszego „partnera” w Norwegii. Po prostu mi się poszczęściło, i przykro patrzeć jak ludzie którzy pracują ze mną mają nieraz dużo wyższe stawki za te sama pracę :) I to nie tylko jako vikarzy, ale także jako stali pracownicy. I to nie tylko moje przeżycie ale i wielu z waszych „podopiecznych”
17.07.2024 19:20
Szanujemy wszystkich ludzi, ale nie zgadzamy się na oczernianie naszej firmy. Każdy sam może ocenić warunki finansowe, bo stawki w naszych ogłoszeniach są jawne. Nie możemy zagwarantować, że w Norwegii będziesz zarabiać najwięcej z całego zespołu. To zależy od wielu czynników, między innymi doświadczenia i stażu. Używanie słowa (usunięte przez administratora) w kontekście podjęcia się dobrowolnego zobowiązania do przepracowania kontraktu, tylko dlatego, że ktoś zarabia więcej, jest zwyczajnie nie na miejscu. Szkoda, że wybrałeś sobie naszą firmę za cel ataku, zamiast zastanowić się czy jesteś wystarczająco dojrzały na podjęcie się takiego zobowiązania.
Bobert
15.07.2024 09:29
Byłem bardzo zadowolony z firmy, potem miałem do czynienia z innymi i to jest poziom niebo a ziemia. Jak się dowiedziałem ile zarabiają w innych firmach i że to, co płaci partner openeurope to absolutnie minimum to się złapałem za głowę
15.07.2024 11:05
W Open Europe oferujemy najwyższe stawki ze wszystkich polskich pośredników, na danym etapie kariery. Stawki są podane w ogłoszeniu i są kilkukrotnie wyższe, niż te na które może liczyć pielęgniarka/pielęgniarz po studiach w Polsce. Opłacamy z własnej kieszeni przygotowanie, kurs języka, stypendium i praktyki. Nasz cel to przede wszystkim otwarcie na możliwości pracy na rynku Norweskim. Po zakończeniu kontraktu pojawia się mnóstwo możliwości, bo przez ten czas możesz rozwinąć się językowo i zdobyć doświadczenie. Informujemy o tym również w materiałach przygotowawczych, które zapewne przeczytałeś przed wyjazdem:).
Płacimy za przygotowanie, ale zobowiązujesz się przepracować 27 miesięcy na konkretnych warunkach podanych w umowie. Nasze zasady są transparentne. Ponieśliśmy koszty twojego przygotowania, a Ty zobowiązałeś się do przestrzegania kontaktu.
Mila
14.04.2024 15:17
Czy od początku zatrudnienia jako pielęgniarka w Norwegii mogłabym dostać 23k? Bo taka kwota jest podana w ogłoszeniu i aż ciężko mi w to uwierzyć :) . Od początku dostaje się kontrakt na 27 miesięcy, a co dalej, jest gwarancja jego przedłużenia jak ktoś się sprawdzi?
13.05.2024 13:19
Cześć Mila,
sprawdź naszą aktualną ofertę, gdzie znajdują się dokładne stawki godzinowe:
Chętnie przedłużamy kontrakty. 27 miesięcy to po prostu minimum, na jakie umawiamy się z kandydatami, gdyż kurs języka i przygotowanie do pracy jest kosztowne i opłacane przez nas;). Jest wiele osób, które przedłużyły kontrakt, a część z pielęgniarek pracuje już z nami kilka lat:). Jeśli jesteś zainteresowana ofertą, zadzwoń i wszystko opowiemy. Z tego, co wiemy, jeden z naszych najdłuższych partnerów jako jedyny płaci za przestoje w pracy (mamy gwarancję wynagrodzenia, nawet jeśli chwilowo nie ma pracy). Są to sytuacje, które zdarzają bardzo rzadko, ale uczciwie mówimy, że się zdarzają. Np. Taka sytuacja ma miejsce aktualnie w 2024 roku, ze względu na ograniczenia wydatków przez komuny i obserwujemy to u wszystkich partnerów.
08.07.2024 21:47
W ogłoszeniach podajemy dokładne stawki godzinowe w koronach norweskich. Wynagrodzenia mogą się minimalnie różnić, gdyż nasi podopieczni pracują w różnych placówkach na terenie całej Norwegii, w różnym wymiarze godzin oraz mają różne wykształcenie i doświadczenie. 23 tys. to kwota szacunkowa, ale jak najbardziej realna. Tak jak zauważyłeś/zauważyłaś, może różnić się od kursu, co też podkreślamy w rozmowach i naszych materiałach. Moglibyśmy napisać „nawet 25 tys. zł”, bo tyle zarabiają niektóre z osób, które z nami współpracują, ale zdarzają się też niższe wynagrodzenia. Ponadto kurs korony norweskiej spadł, ale stawka godzinowa jest wyższa niż 2 lata temu. Wszystkie dane są oficjalnie podane. Zachęcam do lektury naszego artykułu na temat wynagrodzeń: https://openeu.pl/ile-zarabia-pielegniarka-w-norwegii/ a w razie wątpliwości do kontaktu telefonicznego z Karoliną ???? +48669111406
Klaudia
21.02.2024 22:52
Jestem w Norwegii od października poprzedniego roku. Szkolenie mi się podobało. Tak językowe jak i przygotowawcze. Bardzo dużo wsparcia cały czas. Najwięcej stresu przed samym wyjazdem i sprawdzeniami językowymi. Jednak tutaj też była ta przysłowiowa ręka. Jestem bardzo zadowolona z Norwegów, spotykam się głównie z naprawdę ciepłym przyjęciem. Pieniądze się zgadzają, właściwie to zarabiam więcej niż było w materiałach bo po odjęciu podatku w Grudniu zarobiłam 25000zł a w styczniu 24000zł. Wiem, że dziewczyny potrafiły zarobić też mniej bo 20-22 tysiące zł, jednak i tak zadowolenie jest, jedynym odstępstwem od tego był moment gdy byłam wprowadzana wtedy rzeczywiście zarobiłam tylko 18000zł. Praca na początku stresująca, po 3 tygodniach wprowadzenia człowiek się odnajduje już a przynajmniej w moim wypadku. Ostatnio też zdawałam relacje do Polski jak mi się żyje i pracuje, więc stwierdzam, że zainteresowanie nadal jest. Jestem zadowolona, chociaż momentami myślałam, że nie dam rady.
15.05.2024 16:47
Dziękujemy za Wasze zainteresowanie i zaangażowanie w dyskusję. Chcielibyśmy odpowiedzieć na pojawiające się wątpliwości dotyczące wynagrodzeń.
Jeśli chodzi o kwotę 25,000 PLN na rękę, to rzeczywiście jest to bardzo wysoka suma i rzadko spotykana, zwłaszcza przy obecnym kursie walutowym (maj 2024). Chociaż znamy przypadki, gdzie wynagrodzenia były nawet wyższe, warto podkreślić, że takie zarobki nie są standardem i mogą zależeć od wielu czynników.
Zachęcamy do zapoznania się z dokładnymi informacjami na naszym blogu oraz w sekcji "100 pytań i odpowiedzi", gdzie opisujemy szczegółowo różne aspekty wynagrodzeń, dodatków i innych korzyści. Tam znajdziecie narzędzia do samodzielnych obliczeń oraz przykładowe wyliczenia. Wynagrodzenia mogą się znacznie różnić w zależności od indywidualnych okoliczności, dlatego warto sprawdzić, jak wygląda to w Waszym konkretnym przypadku.
Serdecznie zapraszamy do lektury i kontaktu w razie pytań!
14.05.2024 10:35
Cześć!
Dziękujemy za zainteresowanie Open Europe! Jesteśmy firmą, która rekrutuje i przygotowuje pielęgniarki do pracy w Norwegii. Uczymy od podstaw języka, prowadzimy szkolenia medyczne i zapewniamy wsparcie osób, które posiadają już doświadczenie. Jako jedyna polska firma, skupiamy się wyłącznie na pracy dla pielęgniarek i pielęgniarzy, bo wierzymy, że tylko w ten sposób możemy dobrze przygotować naszych podopiecznych. Naszymi najważniejszymi wartościami są szczerość i komunikacja. Nie unikamy trudnych tematów i przygotowujemy Was na ewentualne trudności, które możecie napotkać podczas pracy. Dzięki naszemu doświadczeniu od 2015 roku pomogliśmy już ponad 700 pielęgniarkom!
Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony internetowej openeu.pl, gdzie znajdziecie nie tylko szczegółowe informacje o ofercie pracy, ale również bloga z aktualnościami, wywiady, opinie w formie pisemnej i wideo, a także liczne porady i wskazówki, które przygotowują do życia i pracy w Norwegii.
Jeżeli mieliśmy okazję współpracować, wystaw nam opinię! Zachęcamy każdego do merytorycznej dyskusji. Pamiętaj, że opinie naruszające regulamin GoWork lub polskie prawo, będą zgłaszane do administracji serwisu.
Masz pytania? Zadzwoń i porozmawiaj z Karoliną:) 669111406
Kliknij na baner poniżej, aby pobrać nasz PDF o pracy w Norwegii!
Syke
20.03.2024 16:34
Dla mnie wszystko ok. Stypendium dostałam od nich bezpośrednio. Ja akurat pracuje dla innego pracodawcy, niż niektórzy tu piszą. Jednak warunki te same praktycznie. Ja się nastawiałam na 22000 PLN, wyciągam zazwyczaj parę tysięcy więcej, zależy od miesiąca i sytuacji. Jednak ja miałam też doświadczenie w Polsce w pracy i dostałam lojalnościowe dodatki.
26.01.2024 23:53
Nie zarobisz tyle ile obiecują, na miejscu dowiadujesz się, że stawki jakie oferują są najniższe (jeśli chodzie o pracę jako vikar). To jest firma która oddaje Cię potem innej firmie (usunięte przez administratora). Umowa jest bardzo niekorzystna, nie polecam. Nie radze podejmować współpracy z nimi. Poczytajcie sobie o tej firmie na fb (usunięte przez administratora)
16.01.2024 13:40
Olka
16.01.2024 20:09
Co Ty ściemniasz kobieto xD nie może być czegoś takiego jak ukryty koszt wszystko jest w umowach, zresztą to Norwegia. Widać że nie masz pojęcia co mówisz, bo standardem jest przedstawianie paragonu i zwrot za paliwo. Zresztą tak samo z kasą, masz dokładnie wszystko powiedziane i pokazane, każdy zarabia tak samo, różnice wynikają np. z doświadczenia. Tam się nic nie może nie zgadzać bo firma od razu miała by zakaz działania w branży. Mi się podoba, praca jak praca jednak jest dużo łatwiej.
Ksenia
03.01.2024 11:58
Hej, czytam tu niżej pozytywne opinie i tak mnie to zachęciło do aplikowania. Czy ktoś opowie, jak wygląda to szkolenie przygotowujące do pracy? Czyli, czego kandydat się w tym czasie uczy? Ile trwa ten proces? Czy trzeba znać język angielski, czy jakiś inny?
Grażyna
03.01.2024 12:59
Wejdź na ich sociale, mają mnóstwo wywiadów z Pielęgniarkami to chyba najlepsze możliwe info. Ja na ich stronie poczytałam mają tam 100 pytań i odpowiedzi polecam bo temat szeroki. Gratuluje, że się zainteresowałaś dla mnie to była najlepsza decyzja w życiu.
Grażyna
15.01.2024 14:14
Wiesz, co rozmawiałam z dziewczynami o tym i sama też zamierzam w tym roku opowiedzieć o moich doświadczeniach. Oni od samego początku pytają, czy byłybyśmy otwarte na opowiedzenie swojej perspektywy. Akurat to na tyle fajni i mili ludzie, że totalnie nie czuć jak by to była firma, są naprawdę bardzo pomocni. Nawet swoją koleżankę ściągnęłam, bo ona jakoś inaczej próbowała i potem mówiła, że niebo a ziemia w podejściu i szkoleniu. Tak naprawdę im więcej poczytasz i posłuchasz, tym lepiej to duża decyzja a dodatkowo musisz przejść rekrutacje.
Ewelina
29.09.2022 20:15
Bardzo bardzo polecam. Przeszłam całe szkolenie przygotowujące do pracy. Praca świetna. Rozwiązali mi tez pare problemów po wyjeździe. Niestety nie trafiłam na nich od razu i to jedyna rzecz jakiej żałuje bo zmarnowałam 3 miesiące na inna firmę, która tylko słodziła. A tutaj byłam w szoku bo nie było zachęcania tylko jak potem pokazało życie, fakty. I to bardzo sobie cenie w nich. Dziękuje serdecznie Karolino i Patryku. Widać ze wkładacie w nas i firmę całe serce. Będę Was polecać gdzie tylko mogę. Ps. Wasze przekazywana wiedza i kurs są fantastyczne. Szkoda ze inni tak nie podchodzą do tematu.
29.08.2022 16:25
Ja mogę tylko bardzo podziękować. Bo praktycznie mnie uratowali. Nie poczytałam wcześniej w internecie i skusiła mnie inna firma, która jak się okazało a czego nie miałam jak porównać właściwie tylko wykopała mnie dalej. Dostałem byle jaki kurs i potem musiała zostawić prace wyjechała i po 2 tygodniach wykopali mnie z powrotem wtedy dostałam polecenie na Karolina i Patryka z Open Europe. Wtedy zobaczyłam jaką kolosalna różnice prezentuje sobą poważna firma a nie jacyś pojedynczy rekruterzy lub firmy krzaki. Tyle wiedzy ile mi przekazali podczas szkolenia i ich kurs medyczny Norweski. Są na zupełnie innym poziomie. Pełna komunikacja, wsparcie gdy tego potrzebuje. Szerokie informacje, krok po kroku co będzie się działo. Coś niesamowitego. Przez mój (usunięte przez administratora) wybór zmarnowałam tylko rok życia a mogła już dawno pracować jak teraz w Norwegii. Bardzo polecam nie marnujcie czasu jak ja. Naprawdę świetna firma. Każdemu będę ja polecać.
29.07.2022 19:17
Jestem od 3 lat. Bardzo zadowolona ze współpracy. Duża pomoc cały czas. Bardzo przyjaźni, kompetentni. Bardzo lubię swoją prace. Najlepsza decyzja jaka mogłam podjąć.
Zmotywowany
24.07.2022 07:12
Witam serdecznie. Dowiedziałem się o firmie OPEN EUROPE przez przypadek i powiem szczerze że jestem BARDZO POZYTYWNIE zaskoczony opiniami ludzi którzy wypowiedzieli się tutaj na forum. Mam zamiar zgłosić się na rekrutację do tej firmy i zacząć swoją przygodę związaną z pracą w Norwegii. Może jest ktoś chętny z forumowiczów którzy podzielili by się swoją wiedzą oraz doświadczeniem ci którzy już przeszli szkolenie i pracują w Norwegii np. Pan Tomasz ??? Jeżeli tak to zapraszam do kontaktu [email protected] Pozdrawiam.
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Open Europe?
Patryk J
10.02.2020 17:16
Proszę Państwa to ostatnia odpowiedź w tym miejscu, zapraszam do pytań na oficjalnych kanałach komunikacji jak Facebook czy Google. Dzięki temu wiedzą Państwo, że odpowiedz lub informacja jest prawdziwa, napisana przez konkretną osobę.
Wyjaśniając parę kwestii, bo znowu się pojawiają bzdury od anonimowych osób ;)
W zależności od pracodawcy zarobki, godziny i miejsca pracy są różne. Ogólnie zarobki w Norwegii
w przybliżeniu są takie same dla pielęgniarek, różnią się ze względu na doświadczenie i miejsce pracy oraz pracodawcę. Dokładne wyliczenia można poczytać w materiałach. Mówienie brutto czy netto też mija się z celem bo zarabiacie spokojnie między 15-36tys PLN na rękę i to wszystko zależy od sytuacji, rzadko zdarzają się skrajności dlatego warto liczyć na ten standard, o którym mówimy czyli kilkanaście do dwudziestu.
W zależności od projektu jako Open Europe zajmujemy się rekrutacją, opieką nad kandydatem oraz nauką języka. Niektórzy sobie tego życzą niektórzy nie. Z tym, że projekty prowadzone przez nas wyróżniają się skutecznością i personalnym podejściem, czego nie ma nigdzie indziej w Polsce. I tak, również ponosimy różne koszty, mamy tez projekt gdzie sami inwestujemy w Was, dlatego macie możliwości wyboru.
Jeśli chodzi o benefity.
1. Każdy podopieczny dostaje opiekuna, który jest z nim w kontakcie. Stawiamy na personalną relację z kandydatem, dlatego bieżąco wspieramy Was podczas przejścia procesu nauki i rekrutacji. Bardzo duży nacisk kładziemy na to zwłaszcza w naszych autorskich projektach. Jest to niezbędne, gdyż każdemu pojawiają się jakieś problemy lub obawy, to całkowicie normalne. A zawsze kierujemy się zasadą by Wam pomoc. To nas wyróżnia.
2. Dostajecie dostęp do mailingu z wiedzą. Materiały do nauki, informacje jak się uczyć, jak przechodzić rozmowy, wiele specjalistycznych informacji dotyczących Norwegii.
3. Dostajecie filmy informacyjne.
4. Mailing informacyjny bieżący, który informuje o spotkaniach, wydarzeniach, przygotowaniach dokumentów, wszystkim co bieżąco się dzieje. Jest to konieczne, gdyż nie każda firma partnerska się na tym skupia.
5. Alternatywne oferty w przypadku, gdy pracodawca nie zaakceptuje Waszej osoby. Podejmując współpracę z nami decydujesz się na to, że cokolwiek się dzieje i tak znajdziesz się w Norwegii, a my załatwimy żeby tak było. Możemy to zrobić dzięki temu, że jako jedyni specjalizujemy się tylko w tym, dlatego musimy to robić dobrze ;)
Zachęcam do czytania prawdziwych opinii i odwiedzania oficjalnych kanałów informacyjnych. Tam Macie wszystkie odpowiedzi na pytania, o których możecie pomyśleć ;) Zapraszam na Facebooka, YouTuba i na naszą stronę. Jesteśmy po to by pomoc, sam się przekonaj i porozmawiaj, dzięki temu stwierdzisz czy to dla Ciebie czy nie i czy chcesz podejść do któreś z rekrutacji.
Walczcie o siebie bez względu czy z nami czy nie i nie dajcie się słuchając zgorzchniałych ludzi, którzy krytykują Was za pójście do przodu, a sami postanowili nic nie robić ze swoim życiem i w ten sposób krytykując wszystkich chcą poczuć się lepiej. Zawsze WALCZCIE O SIEBIE.
Pozdrawiam,
Iwona
04.07.2022 13:25
Wszystko dokładnie wyjaśnione
Magdalena
28.06.2022 19:34
Powiem tyle, bardzo profesjonalnie, konkretnie. Wszystko jasno i przejrzyście. Aż dziwie się co niektórzy tu piszą. Wystarczy współpracować żeby zobaczyć jak ludzie, którzy (usunięte przez administratora) maja potem pretensje. Każdemu polecam zgłosić się.
Tomasz
21.06.2022 18:53
Ja mogę tylko podziękować za pomoc. Wyjechałem pare miesięcy temu. Całe przeszkolenie i ilość przekazywanej wiedzy oraz pomoc bieżąca, bezcenne.
Bardzo dziękuję Wam za wszystko. Mogę powiedzieć tylko, że po wyjeździe przygotujcie się na stres, co prawda mówili o tym ale początki są wymagające. Zwłaszcza pierwszy miesiąc. Jednak życie jest zupełnie inne tutaj. Polecam każdemu wyjazd i współpracę z tą firma.
Bożena
28.04.2022 17:29
Moje doświadczenie jest bardzo pozytywne. Pracuje w Norwegii od półtora roku. Ilość wiedzy i szkolenie naprawdę robi robotę. Mam porównanie, bo przeszłam, do Open Europe z innego szkolenia gdzie właściwie nie robili nawet fragmentu tego co otrzymałem później. A po wyjeździe właściwie bez zmian, nadal otrzymywałam wsparcie. Moja koleżanka, która nie przeniosła się ze mną musiała pracować jako pomoc i po miesiącu była zmuszona wrócić do polski. Miałam dobrą sytuację, bo od skończenia kursu i po rozmowach, dwie firmy chciały mnie zatrudnić praktycznie od razu. Jak bym miała się do czegoś przyczepić to, wolałabym trochę większe mieszkanie, bo mam teraz 50 parę metrów i może trochę mniejszą miejscowość, ale jest ok. Polecam wszystkim koleżankom i kolegom. Szkoda życia.
Katarzyna
19.04.2022 15:53
Dla mnie ok. Dużo wiedzy, nauki. Rzeczywiście pomogli wielokrotnie. I nawet zmienili mi pracodawcę. Polecam.
Robert
15.04.2022 14:32
Byłem bardzo zadowolony z firmy, potem miałem do czynienia z innymi i to jest poziom niebo a ziemia. Tak naprawdę tylko Open Europe. Pracując w Norwegi, nasłuchałem się jakie przygody ludzie mieli i ile problemów. Ja dostałem pełne przeszkolenie od nich, przygotowywali mnie też do rozmów z Norweskimi pracodawcami. Brałem udział w kursie organizowanym bezpośrednio przez nich, dlatego miałem też bardzo szerokie szkolenie przygotowujące do pracy na rynku norweskim jako Pielęgniarz. Bardzo Wszystkim polecam.
Ala
01.02.2022 13:13
Nigdy nie widziałam ludzi tak zaangażowanych i pomocnych co oni. Bardzo personalne podejście. Bardzo konkretna edukacja z zasadami, które dają konkretna drogę. Przede wszystkim otwartość i szczerość. Macie moją olbrzymia wdzięczność i przyjaciółka też. Moje życie zmieniło się niesamowicie. Nawet nie wiem na co mogłabym narzekać. Czasem są bardzo zawaleni robota i trzeba poczekać aż dodzwonią ale tez o tym mówili. Jak wrócę na urlop do Polski napewno się odezwę na pogaduchy.
Parrycja
14.02.2022 10:28
Dzień Dobry jestem młodą studentka która już rozważa wszelkie opcje wyjazdu do pracy za granicę i zastanawiałam się czy mogłabym z Panią porozmawiać na temat tej firmy i ogólnego wyglądu takich takiego przedsięwzięciach? Z góry dziękuję :)
Joanna
06.08.2021 18:37
Nie polecam wchodzic w jakiekolwiek kontakty z ową firma. Wszystko na poczatku super, później totalne olanie. Gdy konczycie kontrakt przed czasem, domagaja sie zwrotu "inwestycji" w wasza osobe chociaz jedynym ich wkladem bylo wysłanie dokumentów do norweskiego pracodawcy. Nieprofesjonalni w podejsciu do pracownika.
11.08.2021 22:51
Pierwszą kwestią jest to, że nie zatrudniamy Pielęgniarek. Drugą kwestią jest to, że osoby, które wykorzystują, nie przestrzegają umowy i potem znikają bez słowa, ścigamy. Na szczęście nie ma ich dużo. Nie dziwie się, że jesteś zła. Wielokrotnie próbowaliśmy się dogadać, niestety bez odzewu. Wykorzystałaś inwestycję w Twoją osobę, a potem zniknęłaś krótko po rozpoczęciu pracy.
Monika S
17.01.2022 16:00
Miałam do czynienia z jedną osobą w swojej grupie, która zrywała kontrakt. Nie rozumiem krytyki sytuacji, w której następuje rozliczenie zerwanego kontraktu skoro wszystko dostajemy za darmo. A jest tego bardzo dużo, od materiałów po rozmowy i załatwianie naszych spraw. Nigdy nie zrozumiem tak nie poważnego podejścia do drugiego człowieka, żeby go wykorzystać a potem zerwać kontrakt i mieć pretensje, że trzeba zapłacić. Zwłaszcza, że zasady są jasno tłumaczone.
Monika S
17.01.2022 15:55
Bardzo polecam kontakt z firmą. Ja zaczęłam uczyć się od zera. Kiedyś liznęłam tylko rosyjskiego. Po przejściu rekrutacji, rozpoczęłam naukę. Dostawałam ogrom materiałów nie tylko językowych ale też szkoleniowych, bardzo pomogło mi to na początku odnaleźć się na miejscu bo miałam już wstępny zarys jak wygląda miejsce pracy i procedury. Oczywiście i tak było szkolenie jednak czułam się bezpieczniej mimo stresu nowego miejsca. Miałam ogarnięte wszystkie dokumenty oraz wprost od opiekuna informację kiedy musiałam co zrobić podczas nauki. Co więcej, w Norwegii po wyjeździe ogromnym wsparciem był moment gdy nie rozumiałam rozliczeń godzinowych i sposobu naliczania nadgodzin. Wszystko mi wytłumaczyli, co prawda Norwegowie parę dni później też ale byłam niecierpliwa. To jest ta kwestia, że w Norwegii każdy na wszystko ma czas. Jestem bardzo wdzięczna za pomoc. Każdemu polecam bo nigdy nie widziałam, żeby osoby z firmy wkładały tyle serca w pomoc i zrozumienie różnych sytuacji.
14.11.2020 15:39
Czy Open Europe oferuje wszystkim swoim pracownikom umowę o pracę, czy jednak należy spodziewać się umowy zlecenia?
14.11.2020 18:11
Wszelkie odpowiedzi uzyskają Państwo na oficjalnych kanałach komunikacji. Na stronie internetowej pod adresem: www.openeu.pl oraz naszym FB: www.facebook.com/OpenEuropePL Zapraszamy też na nasze nagrania gdzie odpowiadamy na żywo na pytania oraz robimy wywiady z osobami pracującymi za granicą. Na pewno znajdziecie tam bardzo merytoryczne odpowiedzi, które są realne i nie anonimowe lub przekłamane. pozdrawiam serdecznie
Ewa
04.09.2020 09:39
Nauka jest online...czy kiedyś były obozy językowe półroczne?chciałabym zapytać ile trwa cały ten proces do momentu wyjazdu.Pytam bo mam już 47 lat...
04.09.2020 13:14
Wszelkie odpowiedzi uzyskają Państwo na oficjalnych kanałach komunikacji.
pozdrawiam serdecznie
ps. Dla większości pracodawców to może być ostatni moment więcej szczegółów opowiemy podczas rozmowy. Zapraszam do kontaktu.
x
03.07.2018 16:18
Mi się udało koleżance nie. I właśnie o ile ja jestem zadowolona bo to nie samowite doświadczenie, wiele wyrzeczeń żeby dać radę to moja koleżanka bardzo zła, że jej pracodawca nie zaakceptował. Finalnie ja pracuje w Norwegii już a ona bezpośrednio z firmą znalazła nową możliwość dla niej, która umożliwi jej douczenie się języka i wyjazd więc chyba dobrze. Ludzie ok, sprzęt super, pieniądze są świetne. Ciężko było od razu zrozumieć dialekty jednak wszystko do opanowania. Ja akurat sporo czytałam z informacji, które mi podsyłali więc było dużo łatwiej na rozmowach rekrutacyjnych i potem po wyjeździe, dlatego polecam. Ja wiedziałam czego chce i chyba dlatego się udało. Wciąż się przyzwyczajam ;) Za pół roku umówiłam się też na ściągniecie rodziny. Może to się komuś przyda kto się boi. Walczcie o siebie!
Ewa
04.09.2020 09:34
Czy jest szansa by skontaktowała się że mną któraś z koleżanek,która przeszła cały proces rekrutacji i wyjechała do pracy?chciałabym porozmawiać.
[email protected]
Będę wdzięczna.Mam tyle pytań i wachań.
05.08.2020 17:43
Wszelkie odpowiedzi uzyskają Państwo na oficjalnych kanałach komunikacji.
pozdrawiam serdecznie
16.07.2019 15:22
Może ktoś podpowie jak przedstawia się sprawa znajomości języka?
Greg
28.02.2020 13:19
B1? Do jakiej pracy? Do pracy jako np: pielęgniarka wystarczy ci spokojnie A2 plus trochę słownictwa branżowego. B1 to już jest naprawdę wysoki poziom jak na warunki norweskie.
05.03.2020 23:40
Zapraszam do pytań na oficjalnych kanałach komunikacji jak Facebook czy Google. Dzięki temu wiedzą Państwo, że odpowiedz lub informacja jest prawdziwa, napisana przez konkretną osobę.
16.01.2020 18:05
Na jakie benefity można liczyć w Open Europe?
10.02.2020 17:20
Jeśli chodzi o benefity.
3. Dostajecie filmy informacyjne.
Doris
10.02.2020 14:51
Witam, czy faktycznie można odłożyć kwoty , które są podane?
Xd
10.02.2020 16:06
22k które podają to brutto przy założeniu, że pracujesz cały miesiąc (z tą praca jest tak, że jak masz dyżury to zarabiasz- jak nie dostajesz dyzurow/jesteś na urlopie w pl to nie zarabiasz). Normalny wymiar pracy to 35,5h tygodniowo. Czyli średnio to bedzie 142godz. Zakładając optymistyczny wariant, że dostaniesz 230nok na start latwo to policzyć. 142h x 230 nok= 32 660nok. Oczywiście sa takie miejsca i takie miesiące gdzie można więcej godzin dostać, jednak są też takie gdzie masz np 60h w calym miesiącu. Do podstawowej stawki dochodza dodatki za noce i weekendy. Powiedzmy że z dodatków bedzue około 4 000 nok. Czyli że pełny przepracowany miesiąc na 100% etatu zarabiasz około 36 660nok. BRUTTO. Podatek będzie około 30% (25- 35%). Czyli na rękę distajesz 25 662 nok. Mieszkanie kosztuje teraz 3500? Skromne życie jednej osoby to około 4-5 tys nok. Z tego na rękę zostaje 18k nok pod warunkiem że nie masz jeszcze wydatków w Polsce. Korona ns ten moment jest po 0,42. Na czysto zostaje około 7,5k pln. Podkreślam: przepracowany cały miesiąc, 100% etatu, niewielkie wydatki. Jeżdżąc na urlop wedlug umowy czyli co 6 tygodni na 1 tydzień w calym roku przepracujesz 8 miesięcy. Stad proste wyliczenie- po roku zaoszczędzisz 60tys. Około. I to jest prawdopodobne wyliczenie. Czy da sie więcej? Da się! Ale to nie zależy tylko od Ciebie. Ja przyjechałam tu w celacb czysto zarobkowych i pracuje ile się da. I okej miałam kilka takich miesiecy że miałam 200godz. Ale były też takie gdzie miałam 80godz. Co do feriepenger: jest to 10,2% rocznych zarobków. Jeśli zarobki sięgną 450tys rocznie (optymistyczny wariant!) no to jednorazowo dostajesz 18-20 tys zł. Duzo zalezy od tego gdzie Cię wyślą. Sa takie miejsca ze dziewczyny nie dostają ani pol extra dyżuru. I to jest lipa bo jest dużo wolnego czasu a sie nie zarabia. Jak trafisz w dobre miejsce gdzie bedzie dużo pracy to trzeba sie takiego miejsca trzymac rękami, nogami.
10.02.2020 17:14
Doris wyobraź sobie jaka afera byłaby gdyby jakieś informacje nie były prawdziwe ;) zreszta to łatwo sprawdzić w internecie na oficjalnych stronach.
Natali
12.08.2019 13:24
Jeszcze nie wyjechałam, jestem na kursie językowym i narazie jestem bardzo zadowolona z zajęć, nawet mi wchodzi ten norweski :)Jeżeli chodzi o biuro nie mam z nimi żadnych problemów, jak dla mnie mili, wszytsko tłumaczą, ale tak jak wspomniałam to moje początki, będę wdzięczna za opinie od dziewczyn, które już tam pracują.
Natali
04.09.2019 13:32
Ja jestem teraz na ostatnim roku studiów i chcę jechać od razu po obronie, więc jakiegoś super doświadczenia nie mam ale mnie przyjeli.
Tati
24.12.2019 12:39
Rozmawiałam z firmą telefonicznie i powiedziała pani Karolina że doświadczenie nie jest wymagane
Dorota
12.08.2019 11:35
Nauczyłam się języka w około 10 miesięcy. Pracuję od 4 miesięcy zarabiam około 53000 NOK. Jak coś trzeba załatwić to rozmawiam. Zupełnie inny świat. Jest spokojniej, z większym szacunkiem. Pierwszy miesiąc musiałam się przyzwyczaić. Co do firmy ja jestem bardzo zadowolona bo zawsze mi pomogą jak tylko się odezwę. Podoba mi się to, że zawsze można z nimi normalnie porozmawiać. Polecam.
Wirka
12.08.2019 14:33
A w której komunie pracujesz? I w jakiej instytucji?
Laurka
08.08.2019 09:57
Jest okey. Wszystko zgodnie z ustaleniami. Na początku przed wyjazdem było zamieszanie ale teraz wszytsko w porządku.
Ewela
05.06.2019 11:40
Niedługo kończę kontrakt i wracam do Polski. Niektóre znajome zostają dłużej. Z mojego ponad 2,5 letniego doświadczenia chciałam napisać do wszytskich, którzy chca spróbować wyjazdu do Norwegii, że warto, kraj i praca spokojna, kasa mega spoko. Nie wiem co dalej może tam wrócę. Narazie robię sobie przerwę od wszytkiego :)
Zostaw merytoryczną opinię o Open Europe