pije bo lubię herbatę ... 16.12.2025 23:01
ZARZĄD LOKALI MIEJSKICH W ŁODZI: GIGANTYCZNE NADPŁATY ZNIKĄD I OSZUKAŃCZE NALICZENIA! CZY TO NIEKOMPETENCJA CZY ŚWIADOME DZIAŁANIE?
ŁÓDŹ DRŻY! MIESZKAŃCY OSZUKIWANI NA CZYNSZACH?
Absurd goni absurd w łódzkim Zarządzie Lokali Miejskich! Podczas gdy tysiące łodzian z trudem wiążą koniec z końcem, walcząc z rosnącymi kosztami utrzymania, ZLM w Łodzi, instytucja, która powinna stać na straży porządku i przejrzystości, serwuje swoim lokatorom finansowy rollercoaster. Czy to niekompetencja na gigantyczną skalę, czy może coś znacznie bardziej niepokojącego?
Dotarliśmy do szokujących dowodów.
3700 ZŁ Z NIEBA – CZY RACZEJ Z KSIĘGOWEGO KOSZMARU?
Przykład pana Kowalskiego (imię i nazwisko do zmiany lub ukrycia dla ochrony danych), mieszkańca Łodzi, to podręcznikowy przykład chaosu, jaki panuje w ZLM. Po miesiącach regularnego opłacania czynszu – zawsze na czas, zawsze w pełnej wysokości (około 800 zł miesięcznie) – pan Kowalski z niedowierzaniem przecierał oczy, widząc swoje rozliczenie za maj 2025. Nagle, niczym znikąd, na jego koncie pojawiła się gigantyczna "nadpłata" w wysokości... 3711,32 zł!
"Nikt z mojej rodziny nie wpłacił tych pieniędzy. Ja nic nie wpłaciłem ponad czynsz. Nie mam pojęcia, skąd to się wzięło!" – relacjonuje zdumiony lokator. Czy ZLM rozdaje pieniądze lokatorom? Niestety, rzeczywistość okazała się brutalniejsza.
Z NADPŁATY W NIEDOPŁATĘ W MNIEJ NIŻ MIESIĄC! SZOKUJĄCA „LOGIKA” ZLM
Gdy euforia po niespodziewanej "nadpłacie" jeszcze nie opadła, czerwiec przyniósł kolejny cios. W rozliczeniu za bieżący miesiąc, mimo gigantycznej "nadpłaty" z maja, na koncie pana Kowalskiego pojawiła się... "Niedopłata" w wysokości 989,02 zł! Tak jest – w ciągu kilku tygodni, z konta z rzekomą nadpłatą ponad 3700 zł, stan konta nagle przekształcił się w prawie tysiąc złotych do zapłaty. Co więcej, naliczony czynsz za czerwiec, wynoszący 809 zł, w ogóle nie zgadza się z historyczną nadpłatą.
"To jest kpina! Miesiąc w miesiąc muszę dzwonić, prosić o korekty, udowadniać im, że moje pieniądze nie wyparowały albo nie pojawiły się z kosmosu! Czuję się jak oszukiwany" – grzmi pan Kowalski, a jego oburzenie wydaje się w pełni uzasadnione.
CZY TO SYSTEMOWE NADUŻYCIA? ILE OSÓB JEST OSZUKIWANYCH?
To nie jest odosobniony przypadek. Coraz częściej docierają do nas sygnały o podobnych, niezrozumiałych rozliczeniach z ZLM w Łodzi. Czy to tylko wierzchołek góry lodowej? Czy te absurdalne "nadpłaty" znikąd, które później w magiczny sposób zamieniają się w niedopłaty, to efekt rażącej niekompetencji pracowników ZLM, czy może element szerszego, bardziej niepokojącego procederu?
Mieszkańcy Łodzi mają prawo wiedzieć! Domagamy się natychmiastowego i przejrzystego wyjaśnienia od Zarządu Lokali Mieszkalnych. Kto ponosi odpowiedzialność za ten finansowy bałagan? Ile osób w Łodzi jest regularnie wprowadzanych w błąd w kwestii swoich opłat czynszowych? Czy ZLM traktuje pieniądze lokatorów jak swoją prywatną skarbonkę, z której swobodnie przekłada środki?
Wzywamy Prezydent Miasta Łodzi Hanna Zdanowska , aby osobiście zajęła się tą skandaliczną sprawą. Nie możemy pozwolić, by mieszkańcy byli w ten sposób traktowani przez miejską instytucję.
Oczekujemy audytu i wyciągnięcia konsekwencji!
TuLodz.pl Wyborcza.pl Łódź Telewizja TOYA TVP3 Łódź TVN24 Tomasz Piotrowski - wiceprezydent Łodzi Adam Wieczorek
Wszystkie reakcje:
Agatka Agatka
Wschodnia:przełom Sierpnia i Września 2025 lokatorzy otrzymali informację o niedopłatach za media w kwotach do 9000zł z korektą za 2022 i 2023.!!!!
11 tyg.
Małgorzata Lenart
Dostałam rozliczenie 2022. Problem w tym że w 2023 dostałam już rozliczenie tego roku. Nowe rozliczenie odwołuję to stare!?!? Prawo działa wstecz?? Na nowym/starym rozliczeniu pojawiły się dziwne rubryki których na poprzednim rozliczeniu nie było. Do tego zastanawiająca jest cena gazu. Totalny misz masz. Wybieram się do urzędu bo czuć przekręt..
27 tyg.
Lider wśród fanów
Pan Michal
(usunięte przez administratora) i (usunięte przez administratora) ludzie powinni wyjść na ulice i rozbić to kolesiostwo jeszcze smieci maja pójść w góre, (usunięte przez administratora) rzadza w tym zaszczanym miescie bez toalet co czuć na piotrkowskiej w weekendowe poranki spacery po piotrkowskiej to spacer po zasdzczanym kiblu dziękujemy Haniu i
28 tyg.
Paulina Niewiadomska