ALGAS Sp. z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.

2 Dodaj merytoryczną opinię

Wywiady ALGAS Sp. z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.

Miniaturka
Tomasz Szatan
właściciel ALGAS Sp. z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.
Właściciel

Firma ALGAS powstała w 1991 roku. Jak wyglądały początki jej działalności?

ALGAS jest przedsiębiorstwem rodzinnym drugiego pokolenia z siedzibą w Dąbrowie Górniczej. Przetwórstwem drobiu zajął się po raz pierwszy w 1997 roku jeden z założycieli, nasz ojciec Krzysztof Szatan. Z czasem firma uruchomiła również ubojnię drobiu. W Polsce lata 90-te to przede wszystkim zmiany ustrojowe i budowa wolnego rynku.

W 1995 r. właściciele czując zachodzące zmiany chcieli wykorzystać szansę i rozwinąć biznes. Ze względu na prowadzenie sklepu detalicznego oraz domu weselnego dostrzegli możliwość w samo zaopatrywaniu się w surowce mięsne. W początkowej fazie skup bezpośredni od lokalnych rolników opierał się wyłącznie na mięsie wieprzowym i wołowym.

W 1997 roku nadarzyła się okazja wydzierżawienia hali oraz zakupu starej linii ubojowej drobiu. Początki produkcji były bardzo obiecujące, gdyż rynek mięsa był wciąż nienasycony. Zakład ubojowy miał wydajność około 100 sztuk kurczaków na godzinę. Nie trzeba tutaj dodawać, że przy tej wydajności praktycznie każdą czynność wykonywało się ręcznie. Po kilku miesiącach działalności, z wypracowanych zysków oraz przy wsparciu środków publicznych wspólnicy zainwestowali w budowę nowego zakładu ubojowego - spełniającego na tamte czasy wysokie standardy produkcyjne.

Od 2010 r. kontynuujemy działalność przetwarzania mięsa drobiowego już w trzecim zakładzie produkcyjnym, spełniającym najwyższe światowe standardy produkcyjne oraz jakościowe.

Jakie produkty oferuje ALGAS?

Obecnie jesteśmy w stanie przetworzyć 550 000 brojlerów na tydzień podczas dziesięciu zmian. Algas wprowadza na rynek zarówno całe ptaki, jak i szeroką gamę produktów dzielonych bez kości. Są one sprzedawana jako świeże lub głęboko mrożone, kalibrowane lub o stałej wadze, luzem lub pakowane dla celów detalicznych próżniowo lub w atmosferze modyfikowanej.

Ubojnia ALGAS to nie jedyna z Państwa specjalizacji. Jakie jeszcze inne firmy wchodzą w skład Państwa grupy?

Wspólnie z rodzeństwem działamy w ramach spółki Algas, GPR Bakss oraz Zakładu Przetwórstwa Mięsnego CSS produkującego wędliny marki Kokogood. Posiadamy własne fermy oraz mroźnie.

W czym specjalizuje się Grupa Producentów Rolnych Bakss oraz Zakład Przetwórstwa Mięsnego CSS?

Grupa odpowiedzialna jest za produkcję oraz zapewnienie dostaw surowca do ubojni.

Teraz proszę przybliżyć użytkownikom GoWork.pl asortyment Kokogood.

Kokogood jest marką produktową, pod którą sprzedawane są wyprodukowane przez nas wyroby wędliniarskie. Posiadamy około 60 indeksów tj. kiełbasy, parówki, pasztety, polędwice, wędzonki. Produkty są w 80% wytworzone wyłącznie z mięsa z kurczaka.

Jednak produkujemy również wyroby wieprzowe tj. szynki czy boczek pieczony. W produkcji wędlin stawiamy na wysoką mięsność produktów. Nasze wyroby cechują się wysokim poziomem białka oraz bardzo niskim poziomem tłuszczy, a co najważniejsze wybornym smakiem.

Do produkcji używany wyłącznie surowców pierwszej klasy jakościowej. Surowiec przeznaczony do produkcji wędliniarskiej bardzo często jest poddawany procesowi przetwórczemu po 24 godzinach od jego pozyskania. W odróżnieniu od wielu zakładów łańcuch produkcyjny skrócony jest maksymalnie tak, aby produkty były jak najbardziej świeże.

A kanał dystrybucji Kokogood? Gdzie można nabyć produkty?

Nasze produkty można znaleźć w międzynarodowych sieciach supermarketów, we własnych-firmowych sklepach detalicznych oraz sklepach partnerskich. Dostarczamy również produkty do restauracji szybkiej obsługi.

Proszę o podzielenie się z użytkownikami GoWork.pl Państwa refleksjami na temat obecnej sytuacji w branży mięsnej.

Rynek mięsny cały czas się zmienia. Każdy kolejny rok przynosi coś nowego - w tym procedury dotyczące ograniczenia handlu detalicznego, zmieniające się trendy konsumenckie, wzrost kosztów działalności, embarga handlowe. W 2019 r. zakład drobiarski został mocno rozbudowany, a nasz park maszynowy unowocześniony do najwyższej możliwej technologii produkcyjnej oraz aparatury kontrolnej.

Posiadamy linie automatycznego dzielenia z kamerami określającymi jakość tuszek, a przez to ich automatyczna dystrybucję. Zainstalowaliśmy najnowocześniejszą linię do trybowania nogi, zakupiliśmy rentgeny do mięsa z piersi oraz mięsa z nogi.

W tej chwili jesteśmy w stanie spełnić wszelkie wymagania największych klientów w całej Europie. Jesteśmy również przedsiębiorstwem elastycznym pod kątem produkcyjnym co było dla nas priorytetem na etapie ostatnich inwestycji. Jednego dnia możemy w całości produkować tuszkę, drugiego tylko elementy kurczaka, a następnego w dużym stopniu trybować nogę.

Dzisiaj stanęliśmy przed ogromnym wyzwaniem jakim jest koronawirus. Świat się zatrzymał, żyjemy z niepewnością i strachem przed skutkami jakie za sobą niesie pandemia tego wirusa.W przyszłość staramy się jednak patrzeć z nadzieją, dlatego też ciągle inwestujemy w działalność naszej grupy.

ALGAS Sp. z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.