Moje doświadczenie z tą firmą było bardzo negatywne i uważam, że osoby rozważające zatrudnienie powinny znać realia pracy w tym miejscu.
Już na etapie zatrudnienia przedstawiano warunki, które nie miały pokrycia w rzeczywistości. Zapewniano mnie, że po kilku miesiącach otrzymam umowę o pracę oraz prowizję od sprzedaży. W praktyce nie otrzymałam ani umowy o pracę, ani jednej prowizji, mimo że inni pracownicy takie prowizje otrzymywali.
Kolejnym problemem był brak stabilności wynagrodzenia. Pod koniec miesięcy regularnie odbierano mi wcześniej zaplanowane i przepracowane godziny, bez jasnego uzasadnienia. W efekcie nigdy nie wiedziałam, ile faktycznie zarobię i na jaką kwotę mogę liczyć.
Występowały również poważne problemy organizacyjne. Managerka potrafiła informować z dnia na dzień, SMS-em lub telefonicznie, że nie pojawi się w pracy, co zmuszało pracowników do nagłej zmiany planów prywatnych i przejmowania obowiązków. Powodowało to frustrację i poczucie chaosu.
Problematyczne były także dni wolne. Pracowałam na umowie zleceniu, jednak w praktyce oczekiwano pełnej dyspozycyjności. Przy próbie wzięcia dodatkowego dnia wolnego słyszałam, że „muszę się dostosować”, mimo że przy tej formie umowy nie powinno to wyglądać w ten sposób.
Istniały również nieprawidłowości finansowe. Pracownicy byli zobowiązywani do pokrywania braków kasowych z własnych pieniędzy, mimo braku jednoznacznej winy. Podobnie w przypadku kradzieży towarów przez klientów – oczekiwano, że pracownicy zapłacą za skradzione produkty z własnych środków. Jednocześnie zapobieganie kradzieżom nie spotykało się z żadnym uznaniem.
Dodatkowo doszło do agresji w miejscu pracy ze strony współpracownicy. Mimo zgłoszenia tej sytuacji, osoba ta pozostała w firmie, natomiast ja zostałam zwolniona. Po zakończeniu współpracy nie wypłacono mi wynagrodzenia za 30 faktycznie przepracowanych godzin.
Z relacji współpracownicy, z którą pracowałam, wynikało także, że dochodziło do przekraczania granic zawodowych przez osobę na stanowisku kierowniczym, co wpływało negatywnie na atmosferę i poczucie bezpieczeństwa w pracy. Firma nie zapewniała jasnych procedur reagowania na takie sytuacje.
Całość tworzy obraz miejsca pracy, w którym:
• warunki przedstawiane przy zatrudnieniu nie są dotrzymywane,
• brakuje stabilności i przejrzystych zasad,
• ryzyko i odpowiedzialność są przerzucane na pracowników,
• panuje chaos organizacyjny i brak poszanowania czasu,
• zgłoszenia problemów nie są traktowane poważnie.
Nie polecam tej firmy osobom szukającym stabilnego i uczciwego zatrudnienia. Przed podjęciem pracy warto dokładnie zabezpieczyć się dokumentami i bardzo ostrożnie podchodzić do obietnic składanych na etapie rekrutacji.