waldekko27.01.2015 22:01
Witam .
Chciałbym się podzielić swoim doświadczeniem na temat pracy w Firmie Piening która jest agencją pracy na terenie niemiec.
Kurs jeżyka niemieckiego zacząłem w marcu 2014 trwał ok.3 miesiące i był naprawdę intensywny. Zakończenie kursu kończy się egzaminem niemieckiego który jest przeprowadzany przez niemców ;-) na terenie Zaitman w Krakowie . Egzamin nie jest ciężki , jesli przyłożysz się do kursu i przede wszystkim chodzisz na niego to nie ma problemu ze zdaniem egzaminu ( chociaż stres jak na maturze :-). Kurs prowadzi Kasia która dłuższy czas kształciła się i pracowała w Niemczech , bardzo ułożona dziewczyna która rzeczywiście umie przekazać swoją wiedzę , generalnie zero stresu na kursie ( chociaż jest wymagająca to naprawdę ma fajne podejście do ludzi i umie ich motywować wiem to po sobie :-). W porównaniu z innymi kursami w różnych miastach mamy chyba najlepszy na początek poziom znajomości języka , a wiem bo na terenie niemiec pracuję z ludźmi z całej Polski .
Sama praca wygląda następująco : dzwonią do Ciebie z Pieninga z informacja gdzie masz się zgłosić i kiedy na terenie Niemiec ( głownie północno zachodnie niemcy ). Jedziesz na miejsce i zgłaszasz sie do pracodawcy , on następnie mówi Ci czym się masz zajmować . Ja pojechałem jako luftung isttaltion czyli specjalista od wentylacji :-) ale na miejscu też pracowałem jako hydraulik :-) Generalnie z Niemcami bardzo dobrze się pracuje ( żeby Polacy w połowie byli tak kultularni jak Niemcy to byśmy mieli super w Polsce :-)
Jak ktoś ma jakies pytania to z chęcią odpowiem
Pozdrawiam i powodzenia