Współpraca zakończyła się po jednym dniu próbnym, dlatego opisuję swoje doświadczenie z procesu rekrutacji na stanowisko związanego z e-commerce i social mediami.
Na rozmowie przedstawiono konkretną wizję współpracy oraz ustalono rozpoczęcie pracy od określonej daty. W praktyce dalsze działania znacząco odbiegały od wcześniejszych ustaleń. Już na etapie organizacyjnym pojawiały się zmiany decyzji oraz niespójna komunikacja – mimo wcześniejszych ustaleń dotyczących obecności w pracy otrzymałam telefon od właścicielki p. Katarzyny z informacją, aby nie przychodzić i przesłać materiały zdalnie. Pierwszy raz spotkałam się z taką sytuacją.
Pierwszy dzień próbny pokazał poważne braki w przygotowaniu stanowiska – nie zapewniono podstawowych narzędzi pracy. Telefon był niedostępny do użytku (brak PIN-u), komputer nie pozwalał na swobodną pracę, a brak dostępu do internetu uniemożliwiał korzystanie z własnego sprzętu. Materiały do wykonania zadań zostały przekazane dopiero w godzinach popołudniowych, co praktycznie uniemożliwiało efektywną pracę.
Pomimo tych warunków przygotowałam materiały również poza firmą i przesłałam je zgodnie z ustaleniami. Po kilku dniach otrzymałam informację na maila o zakończeniu współpracy.
W trakcie procesu brakowało spójności, konsekwencji oraz podstawowej organizacji pracy. Zakres oczekiwań nie miał odzwierciedlenia ani w przygotowaniu firmy do współpracy, ani w zapewnionych warunkach.
Dodatkowo podczas odbioru wynagrodzenia pojawił się komentarz od pani, która dawała mi pieniądze sugerujący „zamieszanie z mojej strony”, że to ja ,,namieszałam''. Było to dla mnie całkowicie niezrozumiałe w kontekście przebiegu całej sytuacji. W mojej ocenie większość chaosu organizacyjnego i nieporozumień wynikała ze zmiennych ustaleń oraz braku konsekwencji w komunikacji ze strony właścicielki.
Rozliczenie za poświęcony czas zostało ostatecznie uregulowane.
Całość sprawia wrażenie nieuporządkowanego i chaotycznego podejścia do rekrutacji oraz wdrażania nowych osób. W mojej ocenie jest to środowisko, w którym trudno o stabilną i profesjonalną współpracę.
Analizując przebieg całego procesu oraz wcześniejsze opinie, mam wrażenie, że doświadczenie i kompetencje kandydata nie zawsze są realnie brane pod uwagę, a decyzje podejmowane są w sposób subiektywny i niespójny.
Na pewno nie profesjonalny ,,nie podobasz mi się - żegnam,,. Tak odczułam.
Sposób prowadzenia rekrutacji oraz komunikacji ze strony właścicielki oceniam jako nieprofesjonalny – pierwszy raz spotkałam się z tak dużą rozbieżnością między deklaracjami a rzeczywistością. W trakcie współpracy ustalenia potrafiły zmieniać się bardzo szybko, nawet w ciągu jednego dnia.
Pracuję w e-commerce od ponad 7 lat i jest to pierwsza sytuacja, w której spotkałam się z tak dużą zmiennością i brakiem konsekwencji w podejmowanych decyzjach. Brakiem szacunku do drugiej osoby, do jego czasu.
Finalnie cieszę się, że współpraca nie była kontynuowana, ponieważ obecnie pracuję w dobrym i rozwijającym środowisku, gdzie standardy pracy i komunikacji wyglądają zupełnie inaczej.
Osobiście NIE POLECAM tego miejsca osobom oczekującym stabilnej, fajnej współpracy.