Wyklęty02.12.2025 10:25
Panie Stasiu
Oto cytat dnia dla Pana
" Kalkulator walut
Pracujesz w tym zawodzie? AI może zastąpić cię w pierwszej kolejności
Współczesny biznes przechodzi fazę gwałtownej transformacji cyfrowej, a tempo adopcji nowych rozwiązań zaskakuje nawet optymistów. Raport "Leading Marketing in a Complex World", opracowany przez The CMO Survey przy merytorycznym wsparciu Deloitte, Duke University’s Fuqua School of Business oraz American Marketing Association, rzuca nowe światło na skalę tego zjawiska.
AI "w pracy" coraz popularniejszaAI "w pracy" coraz popularniejsza
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
oprac.
Robert Kędzierski
30 listopada 2025, 16:42
Dźwięk został wygenerowany automatycznie i może zawierać błędy
Badanie, które objęło ponad 2 tysiące liderów marketingu z amerykańskich korporacji, pokazuje wyraźny trend: sztuczna inteligencja przestaje być dodatkiem, a staje się głównym motorem napędowym działań promocyjnych.
Obecnie algorytmy uczenia maszynowego oraz AI wspierają 17,2 proc. projektów w działach marketingu. Choć liczba ta może wydawać się umiarkowana, kluczowa jest dynamika wzrostu. W porównaniu do roku 2022, obecny poziom wykorzystania tych technologii oznacza wzrost aż o 100 proc. Eksperci przewidują, że to dopiero początek fali wznoszącej, która w najbliższych latach diametralnie zmieni strukturę wydatków i sposób zarządzania relacjami z klientem.
Mówi, na co uważać we franczyzie. "Wtedy wiadomo, że to ściema"
Efektywność pod lupą księgowych
Perspektywa finansowa jest w tym przypadku kluczowa, ponieważ implementacja AI przekłada się na konkretne wskaźniki rentowności. Zgodnie z prognozami zawartymi w raporcie, w ciągu nadchodzących trzech lat udział sztucznej inteligencji w działaniach marketingowych ma wzrosnąć do poziomu 44 proc. Oznacza to, że niemal połowa procesów związanych z dotarciem do klienta i sprzedażą będzie wspomagana lub w pełni realizowana przez algorytmy. Dla dyrektorów finansowych (CFO) najistotniejszą informacją są jednak efekty tych wdrożeń.
Ankietowani menedżerowie wskazują na wymierne korzyści płynące z automatyzacji. Zastosowanie nowoczesnych narzędzi w działalności promocyjnej przełożyło się na poprawę efektywności sprzedaży średnio o 8,6 proc. Równie istotny jest wpływ na budżet operacyjny przedsiębiorstw.
– Podobny wzrost odnotowano w obszarze satysfakcji konsumenckiej (+8,5 proc.). Jednocześnie koszty ogólne marketingu spadły o średnio jedną dziesiątą – czytamy w raporcie.
Redukcja kosztów o 10 proc. przy jednoczesnym wzroście efektywności to argument, który w dobie niepewności gospodarczej i presji inflacyjnej może przesądzić o masowych inwestycjach w te rozwiązania. Firmy coraz chętniej patrzą w stronę modeli cen dynamicznych oraz zaawansowanej segmentacji, co pozwala na precyzyjniejsze targetowanie i unikanie przepalania budżetów reklamowych.
Dylemat ceny i jakości
Badanie ujawnia również istotny rozdźwięk między oczekiwaniami konsumentów a możliwościami przedsiębiorstw. Klienci stawiają sprawę jasno: priorytetem jest dla nich wyjątkowa jakość produktu (wskazana przez 35,5 proc. ankietowanych) oraz niska cena (19,4 proc.). Co ciekawe, zaufanie do marki, które przez lata było filarem lojalności konsumenckiej, straciło na znaczeniu, spadając do poziomu 12 proc. To sygnał, że sentymenty ustępują miejsca chłodnej kalkulacji opłacalności zakupu."
podkreślmy "To sygnał, że sentymenty ustępują miejsca chłodnej kalkulacji opłacalności zakupu"
Nie ma sentymentów Panie Stasiu
My od lat kupujemy od dobrych dostawców, nie od tych, ktorych lubimy
Zatem jeśli ktoś chce zarabiać zapraszamy, ale nie układ radomski Pana Stasia!
Układ radomski Pana Stasia może mi czochrać bobra
Zapraszam osoby, które chcą mieć dobrze zrobiony biznes w internecie
Sztuczna inteligencja sprawi, że słabsze firmy zostaną wyparte przez silniejsze
Zakładam, widząc co się dzieje na rynku ogólnopolskim, że radomskie firmy w większości zostaną wyparte
Jeśli ktoś wykłada laskę na Witkowskiego i jego świtę, chce zarabiać, to zapraszam do współpracy
Jestem drogi ale dobry
na frazę "strony internetowe Radom" jestem 4
na frazę "biuro rachunkowe Radom" wypozycjonowałem siostrę na 5 pozycję
na frazę "księgowa Radom" jest siostra pod numerem 2
Taką mam skuteczność
Konkurencja poszła do słabych liżących pupkę pseudospeców i jakoś nie widać wyników 😀