Słownik języka polsko-polskiego
Ona chce zjeść- Ja chcę zjeść- zdanie oznajmujące. W domyśle JA chce zjeść. Można używać kiedy chcę komuś powiedzieć że chce coś zjeść żeby to mu przedstawić np normalnie powiemy chciałabym ci powiedzieć, że chce coś zjeść. A w języku polsko-polskim powiemy ona chce zjeść- i ta osoba już rozumie że ty chcesz mu zakomunikować że chcesz coś zjeść. Używamy tylko jeśli jesteśmy w rodzaju żeńskim jeśli jesteśmy w rodzaju męskim to powiemy on chce zjeść i będzie się to liczyło tak samo jak ona tylko wiadomo że chodzi o rodzaj męski. Jesli powiemy ono w tym języku ono chce zjeść to również będzie wiadomo że chodzi o rodzaj nijaki.
"Ona chce zjeść" też można zinterpretować jako zdanie takie, że przedstawiamy jakąś sytuację i wyprowadzamy ludzi do tej sytuacji kiedy powiemy to zdanie na głos.
Są przy nas jacyś ludzie i chcemy ich wprowadzić do jakiegoś pomieszczenia to nie używamy drzwi tylko mówimy przy nich na głos najczęściej dodając: "że" do "ona chce zjeść"
I mówimy: "że ona chce zjeść"
I wtedy coś nas teleportuje do pomieszczenia w którym ta sytuacja miała miejsce że ona chciała zejść i jesteśmy w tej sytuacji zapoznajemy się z tą sytuacją narrator nam mówi co się działo w tej sytuacji
Możemy za pomocą słowa: "że" wprowadzać do różnych pomieszczeń, budynków, przestrzeni i sytuacji, to np. powiemy: "że oni czytali książki"- i wtedy przykładowo wprowadzimy ludzi wokół siebie w budynek jakiejś biblioteki gdzie to czytali.
Zdanie: "On nic nie zrobił, pracował i ma dom" oznacza że mężczyzna w rodzaju męskim identyfikuje się jako on czyli rodzaj męski.
To zdanie oznacza że ten mężczyzna deklaruje na język polski, że osoba, którą przedstawia jako "on" nic nie zrobiła, pracowała i ma dom.
Ten mężczyzna może tak powiedzieć o sobie.
Albo może tak powiedzieć o sobie a jednocześnie chcieć wprowadzić nas w świat tej sytuacji.
Szemranie głosem- jak ktoś mówi bo mmm,na niemogł, bo śś... przygotw..niechcia
To oznacza zdanie w języku polskim: potwierdzam, ona nie mogła bo się nie przygotowała, bo nie chciała
Ktoś szmera tak głosem,bo nie może tego powiedzieć głośno i wyraźnie bo ktoś to usłyszy i oskarży tą osobę o różne zaburzenia.
Szmery głosem jak chcemy się odciąć od czegoś od jakichś spraw.
Szmeramy głosem jak wokol nas są osoby, które nie pozwalają nam czegoś powiedzieć ale pozwalają nam szmerać głosem i rozumieją to lub dostaną przetłumaczenie.