DUON

Pomorskie

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 116 ocen.

Opinie o DUON

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie DUON

Energetyk

wykupił, ale działa tak samo jak Duon ten samo model biznesowy oparty o wyzysku nieświadomych ludzi. Wcześniej Amber energia też została wykupiona - schemat działania taki sam.

Natala

Fortum to jest wielka firma która wykupiła DUON a nie że DUON zmienił nazwę ignoranci :D

Joanna
użytkownik zarejestrowany

@sSpd dlaczego uważasz, że @@Białas - 2016-09-13 07:49 nie mówi prawdy? Każda osoba ma prawo do swojej opinii na temat firmy. Warto też pamiętać, że w zależności od działu, w którym się pracuje, czy też zajmowanego stanowiska różnić się mogą warunki zatrudnienia, a tym samym i ocena firmy jako pracodawcy. Dwie osoby, które pracują w jednej firmie mogą mieć zupełnie inną opinię. A jak Ty oceniasz DUON jako pracodawcę?

JA

ile średnio zarabia menager???

Joanna
użytkownik zarejestrowany

@sebadlaczego twierdzisz, że pracując w firmie straci się własne środki? Czy dalej występuje taka rotacja wśród handlowców jak wspominają użytkownicy w starszych komentarzach? Bardzo chętnie dowiemy się więcej na temat tego jak wygląda obecnie wygląda praca w Fortum.

seba

Firma jak firma - daje minimalne narzędzia i albo parę groszy coś tam zarobisz, albo stracisz parę tysięcy prywatnych środków. Zastanów się gruntownie zanim podejmiesz decyzję - saper myli się tylko raz.

tragedia

widziałam, że szukali Specjaliste ds marketingu (pod szyldem Fortum oczywiście).. i dali mi zadanie rekrutacyjne przed rozmową: wykonaj 20minutową prezentację na kampanię reklamową na 100tys. złotych. pomysłów im brakuje i poszukują jelenia z pomysłami?

xxx

DO ADMIN-a : Proszę zmienić tytuł wątku na FORTUM. DUON-u już nie ma . Zmienili nazwę i myślą , że tabula rasa - wszystkie grzeszki odpuszczone.....

Benek

Firma zmieniła nazwę z Duon na Fortum. Więcej zmian nie było. Czytam opinię i zastanawiam się kto je pisze. Rotacja w firmie jest na poziomie siegającym prawie 90% jeśli chodzi o handlowców. Na ok. 130 osób które zatrudnia firma ok. 13-17 to handlowcy pracujący dłużej i zarabiający pieniądze. Reszta pracuje ok. 2-3 miesięcy i zostają zwolnieni. 1. Szkolenie wprowadzające - dno. Ruszasz w teren zupełnie nie przygotowany. Jak masz zacięcie, uczysz się wszystkiego sam. Pierwszy miesiąc stracony. 2. Umówiona pensja to mit. Nigdy jej nie dostaniesz. Potrącają z niej 1000 za auto słuzbowe a resztę Ci zabiora za negatywne weryfikację spotkań. Reklamację z reguły mało dają chyba, że będziesz miał zdjęcie z klientem i gazetą na której będzie data. Pracowałem i otrzymałe od 500 do 1200 złotych. 3. Produkt drogi. Jeden z droższych na rynku. Żadna rewelacja. 4. Rynak bardzo przeczesany i trudno umówić sie na spotkanie a co dopiero zawrzeć umowę. Na 20 wejść do klienta 1 -2 spotkania. Reszta nie jest zainteresowana rozmową. 5. Bardzo negatywne opinie klientów , którzy zawarli już umowę ( przynajmniej takich spotkałem ja). Firma nie dostarcza faktur, stawka jest o 120 zł za kW droższa niż u poprzedniego dostawcy, jestem w towarzystwie i nie mogę panu powiedzieć co sądze o firmie bo jestem osoba kulturalną- to opinie klientów , które usłyszałem. Oczywiści możliwości są wielkie i prowizję wysokie - jeśli uda Ci sie sprzedać. Parę osób w Polsce sprzedaje i zarabia. 6. Call center być może umawia spotkanie ale nie początkującym. Początkujących tylko weryfikują. Odnoszę ważenie , że chodzi o ta aby zbudować bazę potencjalntch klientów dla firmy. Ja do bazy wniosłem ponad 300 klientów gdzie odbyłem spotkania. Z pewnością call center umówi coś dla menagerów i dyrektorów. 7. Ogólna moja opinia o firmie jest pozytywna. Natomiast o współpracy, warunkach zatrudnienia, profesjonalizmu szkoleniowców itp - dno. Nie polecam nikomu i proszę naprawdę zastanów się zamim zaczniesz tam pracować. Mój bilans jest ujemny. Więcej zapłąciłem za paliwo niz dostałem zarobiłem. Nie liczę straconego czasu. Pozytywne opinie na temat tej firmy piszą chyba rekruterzy oraz menagerowie. Omijać szerokim łukiem

kasia i krzysztof

Fortum Tak naprawdę gdyby nie dzisiejsza rozmowa z przemiłą uśmiechniętą elegancką Panią w koczku na wysepce w Rivierze ,nigdy byśmy z małżonką nie dowiedzieli się o tej firmie i jej zaletach .Pani swą profesjonalną postawą wobec klienta w bardzo prosty i czytelny sposób zoobrazowała ofertę .Jestesmy Pani wdzięczni iż zatrzymała nas Pani pomimo późnej godziny i poświęciła Pani swój czas . Jedynie nad czym ubolewamy to iż wcześniej firma nie pomyślała by rozgłośnić swoją ofertę .Gdyż większość naszych znajomych ponad 3 miesiące temu zawarła umowę z energą na czas określony.My ze swojej strony dziękujemy za tak przemiłą i profesjonalną obsługe i przekażemy informację o ofercie dalej . Serdecznie pozdrawiamy Panią z dużym koczkiem i oczami z których dobrze z oczu patrzy.

xxx
@kasia i krzysztof 02.12.2016, 00:33
Fortum Tak naprawdę gdyby nie dzisiejsza rozmowa z przemiłą uśmiechniętą elegancką Panią w koczku na wysepce w Rivierze ,nigd...

"Kasia i Krzysztof" - dajcie spokój....szanujcie inteligencję czytających wpisy. Taki bełkot to wciskajcie kolejnym naiwnym.

Tomas

Witam Duon kupił AMB ENERGIA bo wcześniej , duon sprzedawał gaz. Mnie osobiście żeby brzydko nie powiedzieć Wałki jakie robili managerowie , mieli zapisane w umówię że jak pomogą podczas wizyty u klienta podpisać umowę na sprzedaż prądu to lwią część prowizji biorą oni . Były sytuacje że doradca miał na 99 procent umowę podpianą ale dla pewności czy wszystko jest dobrze obliczone , dokumenty skompletowane zapraszał managera . A później zonk dowiadywałeś się że to dzięki niemu masz umowę i brał pule. Nie zbyt dobrze wspominam tą firmę . Fakt że kasę wypłacali na czas i nie robili problemów . Może przez 3 lata coś się zmieniło . Słyszałem o dużych umowach i ogromnych prowizjach ale osobiście nie poznałem żadnego z tych doradców . Produkt jak każdy inny dobry sprzedawca zawsze sobie poradzi .

Zdzisio

A moja opinie ktora byla prawdziwa i przestroga dla kolejnych naiwnych usuneli

miachał

Gdyby nie Pani z którą rozmawiałem w centrum Madison Pani Justyna pracownik wspomnianej firmy nie wiedziałbym że w ogóle taka firma istnieje na rynku a szkoda bo tak atrakcyjnej oferty u innych sprzedawców nie widziałem i pomimo tego iż Pani swoją elokwencją wysoką kulturą osobistą oraz żyłką handlowca która miałem wrażenie że nawet papier toaletowy potrafiłaby zareklamować by zachęcić do zakupu nie była wstanie cofnąć czasu gdyż tak jak ja również moi znajomi już podpisali umowy a jej zerwanie byłoby kosztowne ,trochę zbyt późno firma zaczęła się ogłaszać .Jeśli są osoby które czytają opinie to z mojego punktu widzenia na prawdę warto choćby się zainteresować

xyx
@miachał 26.10.2016, 01:11
Gdyby nie Pani z którą rozmawiałem w centrum Madison Pani Justyna pracownik wspomnianej firmy nie wiedziałbym że w ogóle taka...

to juz było hahah :)

xxx

Prośba do działu marketingu DUON - jak już piszecie te posty to trochę proszę się przyłożyć i nie traktować czytelników jak Klientów czyli jak jeleni. Napiszcie tak abym nie odgadł od razu , że to kolejna duonowska ściema pisana z Wawy albo Gdańska . Dziękuję !

Andrzej

Chciałbym przekonać wszystkich do Firmy duon ,ja nie świadomy tego iż ktoś na rynku może mieć prąd za darmo dalej siedziałbym w Energii ,każdy z nas powinien sobie uświadomić iż w godzinnach gdzie Firma oferuje prąd za darmo można naprawdę wykonać wiele czynności byłem w poniedziałek w Galerii Madison i jedna z Pracowników Firmy Duon Pani Justyna Gdyż tak miała napisane na plakietce w bardzo kulturalny elegancki i nienachalny sposób zaprosiła mnie do stoisko po czym wyjaśniła niezbędne informacje w bardzo jasny sposób ,podobało mi się również to iż Pani od razu nie podsuwała mi umowy lecz próbowała przekonać mnie do ich firmy ,niestety gdy byłem wcześniej w sposób nachalny nieelegancki próbowała ode mnie wyciągnął jaki mam numer telefonu,bardzo mnie to uprzedziło do powyższej Firmy dodam iż obsługiwała mnie Pani która w tym dniu co rozmawiałem z Panią justyną siedziała na krześle i wykonywała jakiś telefon .Dzięki takim kulturalnym doradcą jakim jest Pani Justyna na pewno Firma dużo zyska, i nie straci w oczach klienta lecz przekona ich swoją osobą.Ja ze swej strony na pewno podpisze umowę gdyż jest to naprawdę oszczędność nie tylko tak jak Pani powiedziała czasu ale przede wszystkim pieniędzy

Ja

Duon. Zacznijmy od początku. Najpierw trzeba znaleźć firmę w Warszawie. Sam adres na Domaniewskiej znajdziesz szybko jednak ze znalezieniem firmy Duon są już problemy. Nie uraczysz żadnej reklamy ani nawet wizytówki na drzwiach. Wizualizacja firmy w miejscu siedziby zerowa. Szkolenie - poziom szkolenia pozostawia sobie wiele do życzenia. Ogólnie pierwsze wrażenie negatywne. Po szkoleniu wychodzisz w teren z bardzo małą wiedzą. Pierwszy tydzień zajmuje Ci poznanie tego co naprawdę potrzebujesz w kontaktach z klientem. Warunki pracy - umowa zlecenie, umowa o współpracę. Zarobki 2500-3000 (brutto) za odbyte 60 spotkań (firma sprawdza spotkania co jest całkowicie zasadne) przy 10 spotkaniach zweryfikowanych negatywnie 1250-1500 ( brutto). Zwrot kosztów poniesionych na paliwo do wysokości 500 zł i więcej. Produkt Duon bardzo atrakcyjny ( nie cenowo) lecz strasznie trudno sprzedawalny. Duża rotacja przedstawicieli, strasznie przeryty rynek. Nie robisz planu - wylatujesz. Mało kto robi plan. Jeśli już sprzedasz to prowizja zadowalająca, nawet bardzo. Atmosfera w pracy ok. W pewnych rejonach produkt się sprzedaje w innych nie można ujechać. Jeśli pracujesz, masz stabilizację zawodową i chcesz poprawić swoją sytuację to odradzam zmianę na Duon. Co dwa tygodnie odbywa się szkolenie. Przyjmują ok. 20 osób tyle samo z pewnością opuszcza firmę.

Ktoś
@Ja 17.10.2016, 11:28
Duon. Zacznijmy od początku. Najpierw trzeba znaleźć firmę w Warszawie. Sam adres na Domaniewskiej znajdziesz szybko jednak ze...

Takich pseudo firemek jest cała masa na rynku. Dlatego podejmując jakiekolwiek zatrudnienie należy dokładnie czytać warunki umowy. A potem wychodzi że praca po 12 godz dziennie za 1000 zł m-c. Kolejna sprawa: ktoś pisze że wylewają swoje żale osoby które się nie sprawdziły w branży lub w pracy dla tej firmy. Jak widać musiał być jakiś dobry powód i nie taki że wszyscy są nie skutecznymi handlowcami. Branży energetycznej pracuję kilka lat i znam od podszewki warunki zatrudniania pseudo firemek oraz systemów prowizyjnych. Pracowałem kiedyś dobrych xxx lat temu w Energii dla Firm a w porównaniu z Duonem to tam dopiero by [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Narzuty po 100 - 200 zł do każdej mwh i to się sprzedawało bo kiedyś był inny rynek. A teraz kiedy rynek jest "zepsuty" to firma powinna dać narzędzia możliwości większe widełki sprzedażowe - negocjacyjne. Bo jeśli znajdziesz nie świadomego klienta (a nie wielu ich już zostało) to dasz 50 zł narzutu co daje niezłą marżę i twoje na wierzchu, ale i też coraz częściej trafiasz na świadomych klientów i tu pojawia się problem nie dasz ceny bo nie masz z czego bo twoja cena bazowa jest wyższa niż inny PH sprzedał mu to z marżą. I jeszcze jedno do kogoś tam kto kpi z narzutu - 5 zł ... to jest jasne że jak dasz taki narzut na 50 mwh to nic nie zarobisz, ale jeśli dasz taki narzut dla przedsiębiorstwa które zużywa 2 000 - 3 000 mwh to już robi się z tego ładna suma. Nie sądzisz? Można by wiele na ten temat pisać. Poszukajcie lepiej normalnej firmy z prawdziwego zdarzenia a na takie pseudo firmy po prostu szkoda czasu i nerwów.

W. K.
@Ja 17.10.2016, 11:28
Duon. Zacznijmy od początku. Najpierw trzeba znaleźć firmę w Warszawie. Sam adres na Domaniewskiej znajdziesz szybko jednak ze...

W pełni się zgadzam z tym opisem.

Adam Z

Oferty pracy są bezprzerwy bo jest duża rotacja, bezprzerwy pracownicy odchodzą i przychodzą nowi. Tak jak pisałem z moich znajomych nikt już tam nie pracuje

saq

Widzę, że marketing DUON ostro pracuje.....niektóre wpisy czuć na odległość sztucznością i nieprawdą..... żałosne.

Adam Z

Jeżeli chodzi o podstawę to faktycznie ciężko dostać całą, na 10 osób może jedna ją dostanie. W sumie bazuję tylko na tym z kim miałem kontakt, nie wiem jak jest na tle wszystkich pracowników. Co do weryfikacji spotkań to faktycznie może jest problem z tym że nie wszyscy pamiętają że z Toba rozmawiali z tego względu bo codziennie jakiś przedstawiciel handlowy odwiedza te osoby. Tu już też zależy od właściciela, czasem poprostu nie pamięta ale powie że "tak tak był ten pan" bo wie jak ten rynek działa i musimy mieć potwierdzone spotkania żeby dostać podstawę, a inny może pamiętać a i tak specjalnie powie że nie było, spotkałem się z takimi przypadkami. Co do prowizji hmm... Akurat ja podpisywałem umowy które nic mi nie dawały prowizji, no bo trzeba spełnić określone warunki żeby tą prowizję dostać. Dlatego żeby zarabiać dobre pieniądze trzeba podpisywać umowy z większymi firmami a co do podstawy to niestety różnie bywa. U mnie niestety co miesiąc było to ok 1000 zł no i suma sumarum musiałem zrezygnować. Wydaje mi się że ta rotacja i nabór pracowników też jest głównie z tego powodu bo z osób które ze mną pracowały i które znam też już zmieniły pracę

Diamentowa

Jeśli chodzi o atmosfera pracy to jest swietna. Co chwilę są jakieś konkursy dla pracowników z nagrodami (wyjazdy zagraniczne, kursy, szkolenia, SPA itd). Mają karte Multisport dla pracowników. Najważniejsze jest to, ze sam sobie planujesz czas pracy.

qwerty

mam pytanie co do większości wpisów. Jak to nie jest wypłacana cała podstawa? kompletnie tego nie rozumiem, skoro PODSTAWA jak sama nazwa wskazuje to zarobek gwarantowany?! rozumiem, że mogą jakoś walić na prowizji, ale jakim cudem na podstawie? ide tam niebawem na rozmowe, tylko nie jako lotny a stacjonarny sprzedawca. prosze o odp.

xxx
@qwerty 11.10.2016, 20:33
mam pytanie co do większości wpisów. Jak to nie jest wypłacana cała podstawa? kompletnie tego nie rozumiem, skoro PODSTAWA jak...

Taka jest nazwa: podstawa i aby była wypłacona musisz spełnić dwa warunki : odbyć x ilość spotkań oraz wszystkie muszą być pozytywnie zweryfikowane. Wygląda to tak , że dzwonią do odwiedzonego przez Ciebie Klienta i pytają czy byłeś , czy przedstawiłeś ofertę itd. W zależności od tego co odpowie Klient masz albo pozytyw/albo negatyw. Trzeba dodać , że możesz sobie te rozmowy odsłuchać i ew. reklamować. Inna racja, że reklamacje z rzadka są uznawane ... :-) Natomiast absolutnie nie myl "podstawy" z tzw. pensją zasadniczą , która funkcjonuje w umowie o pracę. Tutaj albo masz umowę zlecenie albo umowę o współpracy i de facto podstawa ma charakter płynny a nie gwarantowany.

anonim

(usunięte przez administratora)

flinn

a sadzisz że Finowie ładowali by kase, jakby to się nie opłacało i faktycznie Duon miałby czarny PR? :) zabawne myślenie Polaków Duon jest jednym z największych sprzedawców energii elektrycznej na polskim rynku, aczkolwiek wiadomo, dominują na nim cztery największe koncerny energetyczne – Enea, Energa, PGE i Tauron ale Duon jako jedyny moze realnie z nimi konkurować

xxx
@flinn 29.09.2016, 08:18
a sadzisz że Finowie ładowali by kase, jakby to się nie opłacało i faktycznie Duon miałby czarny PR? :) zabawne myślenie Polak...

Czyli na jesieni DUON nie zmieni nazwy ? :-)

kameleon

Duon ma coraz wiecej klientów i mocną pozycje na rynku. Praca nie jest łatwa, ale da się zarobić naprawdę dobre pieniądze.Polecam dla osób które potrafią samodzielnie działać

kameleon

Duon ma coraz wiecej klientów i mocną pozycje na rynku. Praca nie jest łatwa, ale da się zarobić naprawdę dobre pieniądze.Polecam dla osób które potrafią samodzielnie działać

anonim
użytkownik zarejestrowany

(usunięte przez administratora)

sdcas

zwróć uwagę, że te ogłoszenia są do różnych spółek

Andrzej

Przed rekrutacja musicie sprawdzić jedną bardzo ważną rzecz. Czy aplikujecie bezpośrednio do Duon czy partnera współpracującego z Duon. Warunki zatrudnienia różnią się znacząco. Praca bezpośrednio w Duon jest godna polecenia.

hefalump1
@Andrzej 26.09.2016, 08:09
Przed rekrutacja musicie sprawdzić jedną bardzo ważną rzecz. Czy aplikujecie bezpośrednio do Duon czy partnera współpracującego...

cześć czy Duon Sprzedaż - to także jakaś spółka zależna - czy też TEN Duon u którego pracę polecasz ?

hulg

Polecam jak najbardziej. Otrzymujemy wszelką pomoc, począwszy od materiałów, na wiedzy oraz umiejętnościach skończywszy. Jeśli wykonujesz swoją pracę to płacą, za udawanie tutaj nie płacą ;-)

Tadek

Sasetko to dobrze że Ci się podoba, ja miałem to samo pierwszy miesiąc aż przyszło do wypłaty:) Bite 1000 zł a dlatego bo nie zostało mi kilka spotkań potwierdzonych między innymi z kolesiem którym rozmawiałem 3 razy w sumie by wyszło jakieś 2 godziny rozmowy. No ale Panie weryfikujące stwierdziły że to spokanie się nie odbyło. Kolega miał podpisaną umowę i też nie wiem jakim cudem ale po weryfikacji stwierdzono że takiego spotkania nie było choć miał papiery podpisane. Tu jest loteria co do podstawy, możesz dostać całą lub nie, z prowizjami też nie jest kolorowo no i to bardzo trudny rynek, wiem co nie co bo pracuję w tej branży dłuższy czas. No ale życzę szczęścia może Tobie będzie akurat dopisywać

Sasetka

Właśnie kończę szkolenie, jestem mega zadowolona, rekrutacja przebiegła bardzo miło, a Pani która prowadziła naszą grupe jest cudowna! Naprawdę polecam każdemu który chciałby od czegoś zacząć :) Mam nadzieję że bedzie tak cały czas :) co do wynagrodzeń to jeszcze poczekamy, ale jeździłam tydzień z menotem, który pracuje od 3 lat w branży, i mówił że nigdy nie bylo żadnych opóźnień. Jak rozliczasz spotkania w CRM to nie ma żadnych problemów.

oszukany

Jak jestes choć trochę inteligentna i umiesz czytać ze zrozumieniem co piszą inni naciągnieci i oszukani prze duon to nie pójdziesz na rozmowę. Ale jak z inteligencją i rozumem u ciebie na bakier to idz i daj sie wykorzystac dla tych naciagaczy. oni tylko czekaja na darmowych frajerow ktorzy skuszeni kłamliwą obietnicą zarabiania duzej kasy harują jak woły a pózniej zamiaast obiecanej kasy dostają po 800-1200zł żeby na suchy chleb starczyło. Polecam idz na kursy czytania ze zrozumieniem co piszą inni oszukani i wykorzystani przez duon!!!!!

Tomborlew

Dawno, dawno temu też sprzedawałem DUON. Dzisiaj mój stosunek do tej firmy jest..... neutralny Po 5 latach w branży mam dość wyścigu plemników. Przebijania się na złotówkowych ofertach. Czytania bajek jak na kilku gospodarstwach handlowiec zarabia kilkadziesiąt tysięcy .... Praca w branży jest trudna i niewdzięczna. Rynek jest przeryty wszerz wzdłuż i po skosie. Klienci rzygają już ofertami. Jeżeli np. na ENEA GUD-y ma podpisane ponad 100 Sprzedawców ( ludzie z branży wiedzą o co chodzi) a rok 52 tygodnie tzn. dwa razy w tygodniu przychodzi "idiota" z energią. Energia to branża gdzie można zarobić przeogromne pieniądze ( mój plan 1 mln do 50-tki ,mam jeszcze 5 lat) i plan rozpisany na miesiące a Klientów na małe kwoty) realizuję go systematycznie. Ze zrealizowanych kontraktów do wypłaty mam dziś ponad 200 tys. Sam sobie sterem , żeglarzem itd... Co ważne - NIE SPRZEDAJĘ ENERGII !!!! Owszem robię tam jakieś małe transakcje - pomogę znajomym pozbyć się Energii dla ..... czy innych cudaków. Jak zarabiam ? Ja kupuję energię dla moich Klientów !! Po 5 latach to naprawdę łatwe. Klient zbiera oferty z rynku - takie małe DUONKI czy Gwarancję Najniższej Ceny jednej z "renomowanych" firm. Jeżeli znajdę taniej dostanę prowizję od Klienta, nie od DUON. Co zyskuje Klient ? Ma prawdziwego Doradcę. Jest zabezpieczony NASZĄ umową ze Sprzedawcą, a nie warunkami narzuconymi przez np. Energię dla..... Dobra umowa zabezpieczająca Klienta jest dzisiaj bardzo ważna, zwłaszcza po upadku ECOERGII. I tak dzisiaj możemy spokojnie kupujemy 800 MWh ( sami przyznacie żaden szał) dotychczasowy Sprzedawca ( z Wielkiej Czwórki ) zapewnił, że cena 249,00 zł nie wzrośnie. Bardzo się cieszymy zwłaszcza, że "konkurencja" proponuje 210,00 zł. Klient oszczędza 31 tys. Ja mam z tego naprawdę przyzwoitą prowizję. Wiem też jedno, Klient zawsze wybierze moją ofertę. To o czym napisałem kilka lat temu wymagało sporej odwagi i pewnego ryzyka. Na pewno było warto. Doradztwo jest pewnego rodzaju sztuką. Zawsze staram się robić to co wydaje się niemożliwe. Rachunek u mojego Klienta 3800 zł netto rok do roku spadł o 10zł ( wiem czysty śmiech ) tylko, że zużycie energii wzrosło o 8 MWh. Nie jest sztuką wyeliminować opłaty za bierną montując baterie. Sztuką jest je zlikwidować bez baterii - a można... Niedouczeni managerowie opowiadają bzdury na szkoleniach, że nie można zmienić dystrybutora energii. Można - tylko potrzeba odrobinę kreatywności. Mogę jedynie potwierdzić, energetyka to branża, gdzie całe grupy sfrustrowanych handlowców ( po jednodniowych szkoleniach chcących być mistrzami wolumenów) trafiają do firm obiecujących cuda ( prąd, którego nikt tak naprawdę nie widział na oczy) i niestety nie ma normalnych ludzi do pracy. Jak ktoś chce do mnie napisać to mój adres - nick a poczta na gmail.

xxx
@Tomborlew 15.09.2016, 00:10
Dawno, dawno temu też sprzedawałem DUON. Dzisiaj mój stosunek do tej firmy jest..... neutralny Po 5 latach w branży mam dość...

Gdyby nie ostatnie zdanie mówiące o Twoim adresie mailowym mógłbym starać się popolemizować z Tobą. A tak wychodzi , że jesteś zwykłym rekruterem dla firmy , która ma podpisaną umową z paroma dostawcami i taka Twoja kreatywność.Skutkuje to tym, że jest kolejny podmiot do podziału prowizji - na końcu handlowiec. Proszę bez ściemy bo czytają tutaj również ci , którzy wiedzą o co chodzi .

Tomborlew
@xxx 15.09.2016, 11:41
Gdyby nie ostatnie zdanie mówiące o Twoim adresie mailowym mógłbym starać się popolemizować z Tobą. A tak wychodzi , że jesteś...

Co Ty pier.... ? Gdybyś przeczytał post ze zrozumieniem wiedziałbyś, że ma tutaj zachodzi tu prosta relacja biznesowa. Klient, który mi płaci prowizję i Sprzedawca. Nie ma tu żadnych pośredników i żadnych handlowców. Jeżeli odebrałeś to jako propozycję współpracy to pewnie będziesz rozczarowany. Tak bywa.

Białas

@Zdegustowany sprzedaż to szerokie pojęcie. To, że jak twierdzisz masz 10letnie doświadczenie w "sprzedazy", nie znaczy ze musisz nadawać się do tej pracy. Ja nie mam 10 letniego doswiadczenia, Duon to mój drugi pracodawca, pracuje tu prawie rok i właśnie kończę budowę domu, dzieki zarobkom w Duon. Work smart - not hard!

xxx
@Białas 13.09.2016, 07:49
@Zdegustowany sprzedaż to szerokie pojęcie. To, że jak twierdzisz masz 10letnie doświadczenie w "sprzedazy", nie zna...

na pewno haha ....

sSpd
@Białas 13.09.2016, 07:49
@Zdegustowany sprzedaż to szerokie pojęcie. To, że jak twierdzisz masz 10letnie doświadczenie w "sprzedazy", nie zna...

Ściemniasz aż na odległość śmierdzi

Zdegustowany

Postanowiłem napisać tutaj informacyjnie, być może pomóc osobom, które zastanawiają się nad współpracą z tą firmą. Pracuję w sprzedaży ponad 10 letnim stażem . Postanowiłem zmienić pracodawcę skuszony sprytnym i dobrym marketingiem promocyjnym firmy. Skusiły duże pieniądze do zarobienia, chęć zmierzenia się z najlepszymi itp. Napiszę dlaczego zakończyłem współpracę z firmą: 1) szkolenie wdrożeniowe to kpina, z 7 dni był 1, prowadzonym w taki sposób, że gdybym miał mniej doświadczenia i samozaparcia, po prostu bym zrezygnował na początku. "Trenerka" to jakieś nieporozumienie. 2) na samym początku zadałem pytanie o sytuację na rynku prąd/gaz, ponieważ zmieniłem branżę. Otrzymałem odpowiedź, że nie zarabiają TYLKO ci, którzy nie pracują i nic nie robią. Błąd, rynek prądu jest przejechany wzdłuż i wszerz, Duon ma jedne z najdroższych stawek za prąd na rynku do tego opinia o tego typu firmach jest kiepska. 3) praca przypomina bardziej domokrążcę, który próbuje się wcisnąć gdziekolwiek, średnio na 40 odwiedzonych miejsc, może dojść do 3-4 spotkań i to też nie bez walki. 4) podstawa w tej firmie to fikcja: płacą nie za spotkania (jak to jest przedstawiane na rozmowach) ale za to ile wpiszesz spotkań do systemu (takich, które kwalifikują się według firmy jako spotkanie handlowe). Podstawa jest wypłacana proporcjonalnie. To samo dotyczy tzw. dodatku paliwowego. Mi tak spadło około 8 spotkań, które nie mogłem wprowadzić do systemu, bo firma jest już obsługiwana albo spotkanie nie kwalifikowało się do wpisania. Z obiecanych 3000 zł podstawy zarobiłem 1000 zł. Dziennie odwiedzałem około 30-40 firm, pracowałem 5 dni w tygodniu. 5) Organizacja w tej firmie to katastrofa, samochód służbowy, który miał być od początku, był dostępny po zrealizowaniu 1 planu. Nikt tego planu nie zrealizował. Na narzędzia pracy (telefon, wizytówki) trzeba było czekać ponad 2 tygodnie. 6) w momencie zwolnienia/ rozwiązania umowy, przepada cała prowizja za podpisane umowy. Pomijam fakt, że na starcie dostajesz 70% prowizji, 30% płacą po 12 miesiącach, o ile dalej współpracujesz z Duon. Jeśli nie, prowizja przepada. 7) wyniki i pieniądze zarabia w tej firmie 15 osób ( z około 140 zatrudnionych), są to rotacyjnie te same osoby. 8) po podliczeniu kosztów na współpracy z firmą, wliczając w to dojazdy na rekrutacje do centrali, szkolenia, pracę w terenie, jestem stratny około 2000 zł. Szczęście w nieszczęściu, dość szybko się połapałem o co chodzi w tej firmie. Dla osób rozważających współpracę z firmą, czytajcie dokładnie umowę i dodatek dotyczący wynagrodzeń, tam jest wszystko. Już ten moment dał mi do myślenia i teraz wiem, że powinienem był nie iść na współpracę z tą firmą. Wygrał marketing i dobrze przygotowana reklama firmy. Cóż, uczymy się całe życie.

XXX
@Zdegustowany 08.09.2016, 08:47
Postanowiłem napisać tutaj informacyjnie, być może pomóc osobom, które zastanawiają się nad współpracą z tą firmą. Pracuję w...

Z ust mi to wyjąłeś. firma ta, to żenada

Maryjan

Witam Czy ktoś wie jakie auta dostają nowi doradcy zaczynające pracę w duon? chodzi mi o markę i model

Stefan

Napiszę wam jak jest w tej firmie, pracowałem tam 4 miesiące, faktycznie myślałem że trzeba ostro harować, bo było wmawiane że jeżeli będziemy ciężko pracować to będą owoce tego i to robiłem bo chciałem naprawdę dużo zarobić, praca w terenie, plus powrót, wypełnianie CRM-u codziennie, wysyłanie przygotowanych ofert, pracowałem często po 12 godzin, nie miałem czasu na życie prywatne. W między czasie była strasznie duża rotacja, ludzie dostawali 1000 zł podstawy i rezygnowali, nie wytrzymywali presji, przychodziły nowe osoby. Ja dostawałem też nie dużo więcej ale stwierdziłem że w końcu mi się uda i będę podpisywał umowy które dadzą mi dużo pieniędzy. W ostatnim moim miesiącu pracy dostałem 900 zł podstawy, brak zwrotu za paliwo choć wypełniłem to co było założone żeby ją dostać. Dodatkowo dowiedziałem się że mojemu znajomemu nie wypłacili 2000 zł prowizji, dostał 600 zł podstawy i to był koniec pracy w tej firmie. Nie miałem już motywacji, pieniędzy ani ochoty tam pracować. Dodatkowo ceny mają tak wysokie że naprawdę jest ciężko kogoś namówić żeby podpisał umowę.

Maciek M.

Witam wszystkich. Nie wiem ile w tym prawdy , ale jeśli chodzi o wynagrodzenia to ta firma jest podobno jedną z lepszych w branży .

MM
@Maciek M. 31.08.2016, 14:42
Witam wszystkich. Nie wiem ile w tym prawdy , ale jeśli chodzi o wynagrodzenia to ta firma jest podobno jedną z lepszych w bran...

Bez jaj :) pracowałem w Duonie i jeśli chodzi o zarobki to szoruje po dnie branży energetycznej

anonim
użytkownik zarejestrowany

(usunięte przez administratora)

xxx

Jeżeli jesteś inteligentny, pracowity i masz talent handlowca to ok. 10 tys.

anonim

(usunięte przez administratora)

as

To nie jest łatwa branża. DUON nie ma najłatwiejszego produktu. Natomiast reprezentuje jakość i transparentność wynagrodzeń (trzeba zrozumieć regulamin zanim zacznie się psy wieszać na firmie). Nie ma tutaj karania handlowców za np. zmniejszone zużycie klienta, czy też przesuniecie wejścia umowy w życie. Odpowiedzialność za bilansowanie jest po stronie firmy. Produkty są świetne i dają prowizję za cały okres kontraktu Z GÓRY. Tak, są firmy które proponują większe prowizje. Są systemy partnerskie, w których będziesz wynagradzany od wolumenu. W DUON zarabiasz na marży - i jeżeli potrafisz SPRZEDAWAĆ, a nie rozsyłać coraz niższe oferty cenowe i liczyć na łut szczęścia, że podobny idiota z konkurencji nie będzie się rżnął na noże o złotówkę na 5 złotowym narzucie; jeżeli potrafisz SPRZEDAWAĆ - to się tutaj odnajdziesz. Forma zatrudnienia ? Dla mnie bez znaczenia. Od początku wszedłem na działalności. Nie, nie ma umowy o pracę. Auto ? Jest. Flota ma max 13 mscy (najstarsze auta). GPS w aucie ? Oczywiście. I nawet egzekwowanie godzin pracy ! Firma jest duża. Ma kasę. Płaci. WYMAGA. To takie dziwne ?

Czarek
@as 28.07.2016, 13:17
To nie jest łatwa branża. DUON nie ma najłatwiejszego produktu. Natomiast reprezentuje jakość i transparentność wynagrodzeń (tr...

Jesteś takim samym bajkopisarzem w życiu prywatnym? Jeżeli tak to jesteś zgubiony

JegoWysokość

pracowałem w różnych branżach i nigdzie nie miałem solidnej podstawy i służbowego samochodu a tutaj robię to co wcześniej w branży telekomunikacyjnej czy finansowej i dodatkowo oprócz prowizji adekwatnej do wyników , dostaje w bonusie samochód i podstawę i to na działalności - do tej pory niespotykane śmieszy Mnie narzekanie niektórych tutaj wypowiadających się , ale tak to już jest i niestety jest to standardem , że jak ktoś sobie nie radzi bo daje z siebie 20 zamiast 100% to potem trzeba napisać jak to było do bani zamiast jaki to jestem kiepski nie pozostaje nic innego jak pogratulować ambicji :))))

Mario74

Cześć wszystkim, wydaje mi się, że te wszystkie komentarze piszą ludzie, którym po prostu w Duonie nie wyszło i jako, że nie wiedzą co zrobić ze swoją frustracją wylewają tu wszystkie swoje żale. Z mojego doświadczenia wynika, że Duon daje Ci szanse jeśli tylko chcesz ją wykorzystać. Ja i moi znajomi z warmińsko-mazurskiego miesiąc w miesiąc zarabiamy spokojnie ponad 10 tys., dbamy o naszych klientów i dostajemy super rekomendacje. Jak ktoś umie sprzedawać to jest to idealna firma, produkt jest dobry. Ale jak ktoś jest leniwy i myśli, że wszystko zrobi się samo a co miesiąc będzie wpływała kasa na konto za nic, to po prostu niech nie rekrutuje się do sprzedaży. Ludzie to jest biznes i tu się pracuje. Jak tego nie rozumiecie i nie macie doświadczenia to może lepiej nie komentować?

tom@
@Mario74 18.07.2016, 09:20
Cześć wszystkim, wydaje mi się, że te wszystkie komentarze piszą ludzie, którym po prostu w Duonie nie wyszło i jako, że nie...

10 tys. miesięcznie? Haha, chyba w rublach

Mario74

Cześć wszystkim, wydaje mi się, że te wszystkie komentarze piszą ludzie, którym po prostu w Duonie nie wyszło i jako, że nie wiedzą co zrobić ze swoją frustracją wylewają tu wszystkie swoje żale. Z mojego doświadczenia wynika, że Duon daje Ci szanse jeśli tylko chcesz ją wykorzystać. Ja i moi znajomi z warmińsko-mazurskiego miesiąc w miesiąc zarabiamy spokojnie ponad 10 tys., dbamy o naszych klientów i dostajemy super rekomendacje. Jak ktoś umie sprzedawać to jest to idealna firma, produkt jest dobry. Ale jak ktoś jest leniwy i myśli, że wszystko zrobi się samo a co miesiąc będzie wpływała kasa na konto za nic, to po prostu niech nie rekrutuje się do sprzedaży. Ludzie to jest biznes i tu się pracuje. Jak tego nie rozumiecie i nie macie doświadczenia to może lepiej nie komentować?

Andzia

o właśnie Izula, dobrze napisane warto się samemu przekonać Ja powiem każdemu kto czyta tutaj komentarze, jak szukasz pracy to działaj, a nie kierujesz się komentarzami, które w większości pewnie nie oddają prawdy. Zatem jeśli chcesz coś wiedzieć idź na rozmowę, jak nie pójdziesz to się nie przekonasz. A jak Cię przyjmą to działaj, a nie czekaj co się stanie i jak Cię ktoś będzie traktował? Jak będziesz siedzieć do 11ej w domu i wyjdziesz do sklepu obok bo może się uda coś podpisać, to raczej nie zarobisz :) Nie pracuję jako sprzedawca i doświadczenia niestety nie mam, a same dobre chęci to za mało. Byłam na rozmowie i nie przeszłam, ale narzekać nie będę bo jasno powiedziano mi dlaczego i wiem co zmienić by kiedyś spróbować. Dla mnie szacun, nie byłam jeszcze na takiej rozmowie, gdzie mimo negatywnej decyzji dostałam info zwrotne co poszło nie tak i co mogę zrobić by to zmienić. Panie S, ja wrócę :)

bART

Witam, pracuję w tej firmie od 15 miesięcy, także mam sprawdzone informacje. Jeśli chodzi o kase, zawsze jest w terminie, jest dużo szkoleń, można się bardzo rozwijać o czym sam się przekonałem i do tego fajna atmosfera. Jeżeli chodzi o rynek to prawda, że jest trudny i konkurencyjny, ale to rynek a nie firma. W Duon jest dużo obowiązków to prawda, ale za naprawdę wymierne korzyści finansowe. Jeśli ktoś nie radzi sobie w sprzedaży high level to potem wypisuje różne dziwne rzeczy. Wini wszystkich w okół firmę, managera a powinien zacząć od siebie. Ja dostałem niesamowitą szanse rozwoju i ją wykorzystałem, jeśli ktoś nie potrafi takowej wykorzystać to jest rozgoryczony i z nadmiaru wolnego czasu spowodowanym brakiem obowiązków, wypisuje opinie po forach. Piszę o szansie, bo ta firma nie zrobi za was wyniku, nie zarobi również za was dużej kasy, firma może dać tylko, albo aż, narzędzia, wsparcie, szkolenie i mega kasę za zrealizowany wynik. Więc polecam wam malkontenci ruszyć tyłek i wziąć się do roboty. Podejrzewam, że 70% z was wypisuje to samo na pozostałych swoich pracodawców którzy "nie dopatrzyli się w was perełek sprzedażowych"

Mędrzec

Założę się, że opinia osób które wypowiadają się negatywnie polega głównie na tym, że nie są nauczeni ciężkiej pracy. Myślą że wszystko im z nieba spadnie i będą robić co im się żywnie podoba. Najlepiej jak by mogli co 5 min wychodzić na papieroska i nikt by nic nie powiedział. Niestety ale moim zdaniem wszędzie lepiej póki was tam nie ma. Każdy z liderów i dk kiedyś sam siedział na telefonie i borykał się z takimi samymi sytuacjami jak wy czyli był proszony o odbieranie telefonów itd... Jakoś przeżył a teraz ma coś więcej a większość myśli, że dostanie wszystko za to, że się pojawia. Nauczcie się ludzie ciężkiej pracy może kiedyś się to wam w życiu przyda. POZDRAWIAM WSZYSTKICH NARZEKAJĄCYCH!!! Moim zdaniem praca i atmosfera jest super i ja na pewno nie zrezygnuję z tego miejsca pracy przez długi czas.

anonim
użytkownik zarejestrowany

(usunięte przez administratora)

Kamila

podstawa 5000 zł + 500 zł na paliwo + średnio 15-18 tys. zł prowizji. to są moje realne zarobki jako Ekspert Energetyczny w DUON. na rozmowie rekrutacyjnej nie do końca byłam przekonana, że tyle uda mi się tu zarobić. dziś jestem w połowie budowy mojego wymarzonego domu :)

pomagacz

Drogi HR z DUONu, widzę że konkurencja wypisuje Wam bzdurne komentarze na tym portalu! Działajcie!

brrrrrr

Kamila widać że nie byłaś tam nigdy handlowcem i piszesz bzdury siedząc w biurze!!! Najwcześniej żeby być tam expertem trzeba pracować min 8miesiecy!!! a nie pół roku! Dopiero wtedy nie musisz płacić połowy podstawy za auto i całe paliwo pod warunkiem że w każdym miesiącu zrobisz coraz większy plan a to mało realne i tylko jednostkom sie to udaje. To wielkie korpo i wyzysk ludzi. Nie polecam nikomu! Kto nie wierzy idzcie i poczujcie na wlasnej dup... jezeli nie macie rozumu i nie sluchacie innych wykorzystanych lub oszukanych.

Kamila
@brrrrrr 13.07.2016, 18:47
Kamila widać że nie byłaś tam nigdy handlowcem i piszesz bzdury siedząc w biurze!!! Najwcześniej żeby być tam expertem trzeba p...

Panie brrr smutne czytać takie bzdury. Pracuje 6 miesięcy i już jestem Ekspertem, bo przez 2 miesiące realizowałam plan x2. Da się? Tak! Ale zdecydowanie nie dla osób widzących problemy, zamiast rozwiązań.

Pancio

Witam wszystkich Wszedłem na te forum z czystej ciekawości (pierwszy raz od 3 lat) i jak widzę te zupełnie skrajne opinie to zastanawiam się czy to są napewno opinie o firmie DUON. Pracuje już w tej formie od prawie 3 lat i mogę śmiało powiedzieć że lekko [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] to nie było, dużo ciezkiej pracy, pozyskiwanie nowych klientów z minimalna ilością na każdy miesiąc, Poprostu trzeba było ostro zapierda....c. Ale tak naprawdę to po co człowiek przyjmuje się do pracy tego typu? Żeby siedzieć i pierdziele w stołek i niech jeszcze za to płacą, to nie mojej podejście, tak naprawdę to jak będzie układała się wasza praca w DUON czy jakiej kolwiek firmie to zależy tylko od Was. Ja postawiłem sam sobie wysokie progi i już po nie całym roku zrealizowane je w 90% lecz nie szukałem w tym czasie wymowke, bo coś odcinka za brak czegoś, bo auto za 1000 zł bo [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] deszcz pada. Robisz to co potrafisz najlepiej czyli sprzedajesz a nikt nic ci nie będzie ucinał a jeśli się opierdalasz to nie zarobisz i tyle. Ja osobiście polecam pracę w DUON lecz tylko dla osób które są świadome tego ile pracy trzeba włożyć aby uzyskać to co sobie założą jako cel. PS Ktoś kto myśli że dostanie fure skure i komóre nic nie wnosząc od siebie to niechaj nawet się nie fatyguje i nie traci czasu nawet na wysyłanie CV. W tej pracy jest jak z poker em, żeby coś wyciągnąć że stołu to najpierw trzeba na niego włożyć. Pozdrawiam.

Kamila

Pracuje 6msc, jestem bardzo zadowolona, dziś już na stanowisku Eksperta, stałka 5 tys + prowizje na poziomie min. 15 tys. Jeśli będzie(usunięte przez administratora) to zarobisz, jeśli czekasz aż spłynie z niebo - nie ma [usunięte przez admina słowo niecenzuralne]

Mędrzec

Najłatwiej narzekać.. a prawda jest taka ze pieniadze nie spadaja z nieba. jesli ktos wychodzi codziennie w teren i odbywa spotkania, to nie ma takiej mozliwości żeby nie podpisać umowy. A widze ze duzo nowych ludzi, którzy przychodza, oczekuje że pieniadze same sie za nich zarobią. To tak nie działa, widze że nowe pokolenie musi sie jeszcze wiele nauczyc, zwłaszcza pokory.

Zostaw opinię o DUON - Pomorskie

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie DUON