Witam na chwilę obecną kieruję działem serwisu i testów w firmie Polsoft.
Postanowiłem napisać kilka zdań do ogółu, bo z tego co wiem,
ten portal ma za zadanie, na podstawie opinii, dostarczyć przyszłym kandydatom pewnego rodzaju wiedzę na temat organizacji, czy atmosfery panującej wewnątrz firmy która ich interesuje.
Niestety czytając wcześniejsze wpisy mogę jedynie stwierdzić, że lepszy byłby już brak informacji(kandydat o wszystkim może dowiedzieć się podczas rozmowy),
niż jawna dezinformacja.
@pawel - 2016-05-20 09:26:20 ... zapewne nigdy w życiu 'call center' nie widział.
Ktoś kto napisał o "telemarketingu", również rani me uczucia:)
Praca jako konsultant serwisu oprogramowania nie polega jedynie na odbieraniu telefonów.
Jesteśmy jednocześnie drugą linią wsparcia, co oznacza, że około 80% zgłoszeń rozwiązujemy sami, bez przekazywania ich do działów programistycznych.
Są to tematy rozwiązywane poprzez zmiany w konfiguracji systemu, aktualizację wersji, napisanie i dostarczenie dedykowanych raportów sql,
instalacje dodatkowych stanowisk, uruchamianie dodatkowych funkcjonalności np.interfejsów z systemami zewnętrznymi itp. itd.
W przypadku zgłoszeń błędów, do zadań konsultanta serwisu należy replikacja takiego błędu na systemach testowych,
dokładne przekazanie tej wiedzy programiście i późniejsze przetestowanie poprawek wprowadzonych do modułu.
@pawel mogę Ci tylko powiedzieć, że nie ma takiego klienta, z którym nie dałoby się porozumieć i dogadać. Pisząc iż klienci są upierdliwi pokazujesz jedynie,
iż nie masz wystarczających umiejętności, aby taką rozmowę przeprowadzić.
@pawel chciałbyś być testerem, ale przeszkadzają Ci błędy w oprogramowaniu, gorzej! widzisz je i nic z tym nie robisz !
Albo to godna podziwu wiara w nieomylność produktu wychodzącego spod ręki programisty, albo nie masz pojęcia o pracy testera.
To tester właśnie powinien dążyć do znalezienia, zreplikowania, zaraportowania i wyeliminowania jak największej liczby defektów (w tym wszystkich krytycznych, uniemożliwiających jego użytkowanie).
Wersje stabilne oprogramowania, wdrożone na systemy produkcyjne klientów rzadko wymagają działań programistycznych. Prawie wszystkie zgłoszenia obsługiwane są wtedy przez helpdesk, najczęściej kończy się na konsultacjach.
Czym innym są wersje rozwojowe! W ręce testerów wpadają setki modyfikacji i to m.in na nas spoczywa odpowiedzialność za dostarczenie do klienta oprogramowania, które spełni jego wymagania i wniesie w jego biznes odpowiednią korzyść.
No to teraz @Former PSlave - 2016-06-07 11:00:15.
Miło że napisałeś, pytanie dlaczego tak późno ? To co napisałeś to prehistoria jakaś!
Od czasu Twojego odejścia liczba programistów i testerów w firmie wzrosła dwukrotnie, kierownictwo w działach programistycznych sprawują czynni praktycy posiadający bogatą wiedzę merytoryczną.
W IT czas płynie w ekspresowym tempie!
Kandydatów do pracy w Polsofcie nie obchodzi jak tutaj wyglądała praca w 1992(START), 2002, czy w 2012! Dla nich cenna jest informacja jak sytuacja przedstawia się OBECNIE, bo to właśnie DZIŚ chcieliby dołączyć do zespołu!
Nie znam żadnej firmy IT z w pełni wdrożonym Kanbanem. Pewnie widziałeś gdzieś wykorzystanie tablic kanbanowych i tyle.
A co do ostatnio strasznie popularnego Scrumu czy nawet Agile, nikt nie będzie przewracał do góry nogami organizacji, żeby kilka osób mogło wpisać sobie w CV, że było "mistrzem młyna" :)
To metodologia i wynikające z niej dobre praktyki mogą wspomagać procesy w firmie, a nie firmę i jej organizację na siłę przestawia się w sztywno opisywane w książkach ramy i definicje.
Z przyczyn obiektywnych (długość trwania projektów, wymagania prawne wpływające na szczegółowość dokumentacji, ...) scrum nie jest dobrym rozwiązaniem dla nas.
Pracujemy według sprawdzonych metod, które są stale ulepszane i na których rozwój może mieć wpływ każdy pracownik.
Każdy pracownik może zaproponować zmiany w procesie i jeśli będzie to "dobra zmiana":) to na pewno nie pozostanie bez odzewu kierownictwa i zarządu.
Jeśli chodzi o testy to dużo się u nas obecnie dzieje. Zmiany w prawie, które można by roboczo nazwać "ISO farmaceutycznym" spowodowały odświeżenie specyfikacji funkcjonalnej kluczowych obszarów systemu i zbudowanie bazy kilku tysięcy przypadków testowych. Są one podstawą do testów regresji i naturalnym kandydatem do automatyzacji, nad którą prace rozpoczniemy w przyszłym roku.
Wielu pyta o wyjazdy itp. No to konkrety:
* październik 2015 - 2-dniowy wyjazd integracyjny
* 24 maj 2016 - kręgle firmowe