Są tu zarzuty o łamaniu kodeksu 😒 jeśli to prawda była już na to jakaś rekacja?
14.01.2026 18:45
Firma posiada potencjał, który niestety jest w znacznym stopniu marnowany. Na poziomie zarządczym można dostrzec próby racjonalnego prowadzenia organizacji oraz deklaratycznie zdrowe podejście do pracowników, jednak skuteczność tych działań jest osłabiana przez rażące problemy kompetencyjne na niższych szczeblach struktury.
Najpoważniejszym obciążeniem dla organizacji pozostaje dział księgowości. Zarządzanie tym obszarem cechuje się brakiem spójności, dezorganizacją oraz niedostateczną wiedzą merytoryczną osoby nim kierującej. Decyzje podejmowane są chaotycznie, często bez zrozumienia konsekwencji, co prowadzi do paraliżu pracy zespołu. Zamiast zapewniać wsparcie i stabilność, kierownictwo tego działu generuje napięcia, podsyca konflikty i systematycznie destabilizuje relacje między pracownikami. Bez faktycznego zaplecza merytorycznego funkcjonowanie działu byłoby niemożliwe. Atmosfera pracy ma wyraźnie toksyczny charakter i w dłuższej perspektywie prowadzi do degradacji zespołu.
Równie niepokojąco prezentuje się dział handlowy. Poziom kompetencji jest niewspółmierny do formułowanych oczekiwań i aspiracji. Brakuje podstawowej wiedzy zawodowej, a wiele osób reprezentuje poziom, od którego należałoby dopiero rozpocząć proces nauki zawodu. Brak inwestycji w rozwój przekłada się bezpośrednio na niską jakość pracy i ograniczoną skuteczność operacyjną.
Podsumowując, firma nie wykorzystuje własnego potencjału z powodu tolerowania niedopasowania kompetencyjnego oraz braku realnej kontroli jakości zarządzania kluczowymi działami. Bez rzetelnej oceny kadr, zdecydowanych decyzji personalnych oraz inwestycji w rzeczywisty rozwój pracowników, dalszy wzrost organizacji pozostaje wyłącznie deklaracją, a nie realną perspektywą.
Mirek handlarz
19.01.2026 16:31
Może i mocna, wyglądająca jak napisana przez AI ale co z tego, jak w ogóle nie odbiega od realiów które gwarantuje Ci firma. Rotacji takowej nie ma bo w 99% przypadków, to ludzie sami się zwalniają a zamiast nich przychodzi - nikt - przez co obowiązki spadają na osoby, które postanowiły kontynuować swoja przygode :)
Opinia powinna dotyczyć wszystkich działów wraz z magazynem i osobami nim zarządzających.
Nic wprost, lamanie kodeksu pracy, przekupstwo, kumplostwo, brak jakichkolwiek zdolności w rozmowie z pracownikami by dojść do wspólnego konsensusu. Można by było wymieniać w nieskończoność.
Jeżeli uznajesz, ze czujesz sie dobrze wśród osób dwulicowych, egoistycznych o tendencji bycia hipokrytą, bez własnego zdania a tym bardziej wtedy kiedy chodzi o ich albo twoja sprawiedliwosc & dobro - to jest to miejsce idealne dla Ciebie.
Tutaj każdy dzień może byc niespodzianką ale chyba taka adrenalinka jest potrzebna nie prawdaz? ;)
Kolega
19.01.2026 20:37
Podzielam to zdanie w 100%. Też przez długi czas próbowałem to racjonalizować, ale w pewnym momencie człowiek widzi, że nic się nie zmieni. Znalazłem spokojniejszą pracę, normalną atmosferę i prawdziwych kolegów w pracy w Biedronce. Da się pracować bez ciągłej adrenaliny, dwulicowości i poczucia niesprawiedliwości. Czasem zmiana miejsca naprawdę otwiera oczy.
Przychody i zysk Polanglo
-1,3 mln
2022
2023
2024
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
Ex pracownik
24.11.2025 15:26
Niektórych kierowników księgarni zatrudnili chyba dla żartu, bo na pewno nie ze względu na kompetencje.
Firma ta zatrzymała się z wynagrodzeniami jakieś 5 lat temu. Osobie z 6 letnim doświadczeniem proponują 4000 zł netto - czyli prawie najniższą krajową. Strata czasu. Kazali mi przyjechać do biura na rozmowę, która trwała 3 minuty, jakby nie można było tego powiedzieć przez telefon.
Ninja
12.11.2025 22:38
Ta kwote co piszesz powinni przebić ale to zależy od pracownika. to ze masz nabity staż to jedno a to co realnie umiesz to już inna bajka i widocznie chca to sprawdzić
Żaba
17.11.2025 14:18
To chyba od tego są rozmowy rekrutacyjnej, by sprawdzić wiedzę i umiejętności pracownika. Czyż nie? Wystarczy zadać kilka konkretnych pytań i wiadomo, czy kandydat wie o czym mowa. Ale chyba ciężko to sprawdzić, gdy tak jak @X pisze, że rozmowa trwała 3 min. To świadczy o poziomie firmy.
03.11.2021 10:31
Czy zdarzają się nadgodziny w Polanglo Sp. z o.o.?
03.11.2021 13:02
Dzień dobry,
pracujemy zgodnie z przepisami prawa pracy. Kwestia nadgodzin jest sprawą indywidualną i zależną od stanowiska. Jeśli jest Pan/Pani zainteresowana pracą w naszej firmie, to aktualnie szukamy pracownika działu IT https://www.polanglo.pl/praca/. Zachęcamy do bieżącego śledzenia tej zakładki, gdzie mogą się pojawiać też inne oferty.
Mimi
23.10.2025 23:09
nadgodziny są poza kodeksem pracy dwukrotnie, przymusowe na dodatek, wypłacane lub nie albo może. Nie aplikujcie tam
Stitch
28.03.2025 06:59
Widziałem te sugestie ze zniknęły jakieś negatywy odnośnie pracy na magazynie. ktoś to potwierdzi? Powiedzcie jak teraz praca w takim razie wygląda bo nie wiadomo teraz co myśleć
Plikley
17.08.2025 05:03
Czyli trafiłem teraz na maraton 🤨 ale dalej nie rozumiem czemu nie mogą wziąć więcej osób na sezon i dać spokój tym co nie chcą tak cisnac? Bo jak jakiś nadgodziniarz sie znajdzie to nie wnikam ale ja to w domu bym też chetnie posiedział
Lilo
17.08.2025 08:25
Bo mają już swoich 7 czy 8 pracowników zmanipulowanych do tego stopnia, że będą robić wszystko nie zważając na swoje prawa. Po co więc więcej sezonowych jeżeli i tak każdy wychodzi stale o godzinie 16.00 do domu a pozostają z 2, 3 osoby może? Sama należałam do osób, które po 8h wychodziły bo byłam zmęczona tym wszystkim co tam się dzieje. I wiązało się to z komentarzami i pretensjami od stałych pracowników.
Niegdysiejszy Pracownik
15.11.2024 13:21
Przez kilka lat miałem okazje prowadzić jedną z Księgarni bedących siecią dystrybucji Polanglo.
Z tego poziomu organizacja pracy centrali warszawskiej przywodzi na myśl lata dziewięćdziesiąte i nie jest bynajmniej komplement.
Na dziwne, niezrozumiałe z biznesowego punktu widzenia decyzje, trzeba się przygotowac lub po prostu uodpornić. Częstokroć trzeba jeszcze sie z nich tłumaczyć klientom.
Szczególnie (usunięte przez administratora) jest wewnętrzna konkurencja pomiędzy centralą, oddziałami i przedstawicielami handlowymi, po cichu tolerowana przez zwierzchników i w żaden sposób przez nich nie nadzorowana, co znacząco przeklada sie na atmosferę pracy i wynik ekonomiczny. Idealne więc miejsce dla osób dobrze czujacych się w takim "bagienku" wzajemnego podgryzania i intryg.
Niewątpliwym natomiast atutem jest branża - choć wymagajaca kwalifikacji i etapu wdrożeniowego, dająca wiele satysfakcji. Również klienci z tego segmentu to najcześciej ludzie ktorych da sie lubić, choć na ogół wymagajacy pewnego, dość wysokiego, poziomu obsługi.
I last but not least, dużym minusem jest siatka płac i przeciętne benefity przy jednocześnie bardzo szerokim zakresie obowiązków.
20.11.2024 13:24
Dziękujemy za podzielenie się swoją opinią. Cieszymy się, że zauważa Pan satysfakcję płynącą z pracy w naszej branży oraz pozytywne relacje z Klientami. W Polanglo nieustannie dążymy do poprawy organizacji pracy i doskonalenia naszych procesów, aby zapewnić efektywność oraz jak najlepsze warunki zarówno dla naszych pracowników, jak i dla klientów. Cenimy sobie konstruktywną krytykę, która pomaga nam rozwijać się i adaptować do zmieniających się potrzeb rynku.
Były księgarz
30.10.2024 02:54
Jako były pracownik z wieloletnim doświadczeniem pracy w tej firmie, niestety nie mogę wyrazić o niej pozytywnej opinii. Choć nie posiadam aktualnych informacji na temat wynagrodzeń w innych działach, mogę stwierdzić, że jako były księgarz nie doświadczyłem atmosfery sprzyjającej rozwojowi kultury pracy oraz uczciwej gratyfikacji finansowej.
W moich wspomnieniach brakuje elementów, które powinny charakteryzować zdrowe środowisko pracy, takie jak szacunek dla pracowników, zwłaszcza tych, którzy po wielu latach zdobyli cenne doświadczenie i kwalifikacje, pozwalające na osiąganie wysokich wyników. Oferowane wynagrodzenie nie odzwierciedlało posiadanych umiejętności, co budzi moje zdziwienie w kontekście zapewnień kierowanych do potencjalnych kandydatów. Dzielę się tą opinią nie w nadziei, iż kierownictwo wyciągnie z niej jakieś wnioski, lecz ku przestrodze dla tych, którzy rozważają wzięcie udziału w rekrutacji. Osobiście nie polecam pracy tam, ale to moja prywatna opinia i żywię szczerą nadzieję, iż firma podejmie kroki w celu poprawy atmosfery i warunków zatrudnienia, co mogłoby przynieść korzyści zarówno obecnym, jak i przyszłym pracownikom.
20.11.2024 13:23
Dziękujemy za podzielenie się swoją opinią. Każdy feedback jest dla nas cennym źródłem informacji, które pozwala na dalszy rozwój i poprawę naszych procesów. Rozumiemy, że każdy pracownik może mieć różne perspektywy na temat atmosfery pracy i wynagrodzenia, dlatego zależy nam na tym, aby w miarę możliwości dostosować nasze działania do potrzeb zespołu. Zależy nam na tym, aby tworzyć środowisko pracy, w którym wszyscy pracownicy czują się doceniani i zmotywowani do rozwoju.
Pracownik szukajcy pracy
08.10.2024 06:44
Dzień Dobry
Czy poszukujecie państwo pracownika do magazynu w Warszawie na Okęciu?
08.10.2024 12:43
Dzień dobry, aktualnie poszukujemy pracownika do magazynu. Serdecznie zapraszamy do kontaktu na adres mailowy: [email protected]
Gabriela
26.02.2024 05:13
Co w dziale księgowości za to słychać? :) nie mam pewności ale chyba ostatnio nikt się co do niego nie odnosił zbyt specjalnie? Parę dni temu została dodana oferta, wstępnie chętnie poczytam o atmosferze, ten dział w porównaniu do innych z jak licznego zespołu się składa?
26.02.2024 09:25
Dzień dobry,
dział księgowości nie jest aktualnie zbyt duży. Panuje w nim świetna atmosfera. Zapraszamy do zgłaszania swojej kandydatury.
Bartek
31.07.2024 14:40
Hej, nie polecam pracy w tej firmie w dziale księgowości. Strasznie nudno i sztywni ludzie, nie ma się do kogo nawet odezwac przez cały dzień .Pracy nie ma dużo więc nuda, nuda , nuda. Wszystko robione i organizowane tak, by pracownicy jak najmniej ze sobie przebywali i rozmawiali. Wynagrodzenie późno wypłacane bo w następnym miesiącu .
Edyta
25.02.2024 21:32
Dzień dobry, chciałam zapytać, czy w Państwa firmie istnieje możliwość pracy zdalnej / hybrydowej? Czy zatrudniają Państwo osoby 50+? Jestem nauczycielem dyplomowany, znajomość angielskiego na poziomie B2.
26.02.2024 09:18
Dzień dobry, możliwość pracy zdalnej zależy od indywidualnych ustaleń z pracodawcą. Osoby 50+ są u nas widziane równie miło jak osoby w każdym innym wieku.
01.01.2024 07:14
Witam, a czy mógłby ktoś ustosunkować się do pracy specjalisty ds. handlu internetowego? Na pierwszy miejscu na stronie widnieje taka oferta. spełniam warunki lecz nie zostały w niej wprost wskazane widełki placowe. Opowiecie o pracy na dziale cos więcej? wcześniej ktoś chyba słabsza atmosferę tu zasugerował?
08.01.2024 13:47
Dzień dobry, ogłoszenie jest już nieaktualne, gdyż z nowym rokiem zatrudniliśmy na wspomniane stanowisko pracownika. Do niektórych spraw - jak chociażby właśnie wynagrodzenie - podchodzimy elastycznie, gdyż uzależnione są od wielu czynników. Dotyczy to każdego stanowiska, od specjalistycznego po kierownicze. Nasz dział e-commerce składa się z młodych i energicznych osób, które świetnie odnajdują się w sprzedaży internetowej i tworzą zgrany zespół :)
Agata
20.08.2022 06:45
Nie wiecie, czy już znaleźli sprzątaczkę? Dopiero trafiłam na ogłoszenie.. I czemu data zakończenia pracy jest w styczniu 23?
23.10.2023 10:53
Dzień dobry, na bieżąco publikujemy oferty pracy, które przesyłają nam poszczególne działy. Jak tylko zostanie uruchomiona nowa rekrutacja, zostanie ona dodana do zakładki PRACA na naszej stronie głównej.
06.11.2023 09:10
Dzień dobry, nie za bardzo wiemy, co oznacza, że ogłoszenia o pracę, które publikujemy na naszej stronie internetowej są poglądowe? Jeżeli na stronie opublikowane są ogłoszenia rekrutacyjne, oznacza to, że są aktualne i prowadzimy nabór na opisane stanowiska :)
28.09.2023 10:32
Czy poziom wynagrodzeń w Polanglo Sp. z o.o. uległ zmianie od czasu dodania ostatnich opinii? Pojawiły się nowe ogłoszenia na Praca.pl 23 kwietnia.
28.09.2023 11:41
Dzień dobry, nie za bardzo jesteśmy w stanie zrozumieć pytanie... Do niektórych spraw - jak chociażby właśnie wynagrodzenie - podchodzimy elastycznie, gdyż uzależnione jest od wielu czynników. Zawsze podajemy minimalne wynagrodzenie przewidziane dla danego stanowiska z możliwością negocjacji w górę. Wysokość uzależniona jest m.in. od wykształcenia, doświadczenia, czy umiejętności. Inna stawka jest dla osoby, którą trzeba "przyuczyć" do stanowiska, a inna dla osoby posiadającej pełne kwalifikacje.
Od dnia 23 kwietnia umieściliśmy wiele ogłoszeń o pracę na różne stanowiska, począwszy od pracy w naszych Księgarniach stacjonarnych, jak i w Centrali.
Księgarka
06.09.2023 08:23
Miła atmosfera, sympatyczni współpracownicy i praca w bardzo fajnej branży. Z Centralą można się porozumieć bezproblemowo na każdy temat. Polecam :)
06.09.2023 08:24
Bardzo dziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy :)
31.08.2023 13:24
Andrzej
30.08.2023 07:59
Nie pracowałem długo, ale była to fajna przygoda. Ciekawi ludzie i fajna branża :)
30.08.2023 08:03
Andrzej, dziękujemy za miłe słowa i życzymy Ci sukcesów na nowej drodze :)
Ania
28.08.2023 18:42
Chcialaby.m zapytać jakie dodatki pozapłacone oferuje firma i jaka umowa jest po okresie próbnym?
29.08.2023 07:25
Dzień dobry, po okresie próbnym podpisujemy umowę o pracę na czas nieokreślony. Wśród dodatków oferujemy prywatną opiekę medyczną, zniżka na asortyment, udział w szkoleniach, lekcje angielskiego (dla wymagających znajomości języka obcego stanowisk), samochód służbowy (dla stanowisk związanych z częstymi podróżami), premie oraz inne świadczenia, uzależnione od pełnionej funkcji. O szczegółach zawsze informujemy podczas nawiązywania współpracy.
Michał
10.08.2023 07:29
Bardzo sympatyczna kadra i koleżeńska atmosfera. Zawsze jest dużo pracy, aczkolwiek projekty są ciekawe i czasami wymagające podnoszenia kompetencji. Ze szkoleniami nie ma problemów, realizowane są warsztaty dla całej firmy, jak i indywidualne. Fajne i przyjazne miejsce do pracy w niezwykle ciekawej branży.
10.08.2023 14:21
Michał, dziękujemy :)
31.05.2023 10:25
Jakich pytań można się spodziewać podczas procesu rekrutacyjnego w Polanglo Sp. z o.o. na stanowisko Księgarz?
31.05.2023 10:56
Dzień dobry, dziękujemy za kontakt. Podchodzimy bardzo otwarcie do kandydatów, aczkolwiek mamy swoje wymagania wynikające ze specyfiki branży. Na pewno mile widziana jest znajomość języków obcych, szczególnie angielskiego, gdyż nasze księgarnie często odwiedzają studenci z zagranicy. Dlatego cenimy sobie kandydatów posiadających doświadczenie w nauce języków obcych, ale nie jest to warunek konieczny. Niezbędna jest natomiast pasja do książek, otwartość na ludzi i ich indywidualne potrzeby, wysoka kultura osobista i oczywiście zaangażowanie. Jeżeli kandydat posiada większość tych cech to na pewno odnajdzie się w naszej księgarni. A my gwarantujemy wiele ciekawych wyzwań i pracę z fantastycznymi ludźmi w przyjaznej atmosferze :)
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Polanglo?
31.01.2023 15:18
Firma Polanglo Sp. z o.o. poszukiwała osób na stanowisko Przedstawiciel Handlowy. Ktoś brał udział w rozmowie rekrutacyjnej? Jaki rodzaj umowy zaproponowano?
21.02.2023 10:18
Dzień dobry,
proponujemy z reguły umowę na czas określony. Zapraszamy do aplikowania, wszelkich szczegółów udzielimy podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Zapraszamy!
13.03.2023 10:12
Dzień dobry,
w procesie rekrutacji prowadzimy rozmowy zarówno z trybie stacjonarnym jak i w trybie online. W praktyce pierwsza rozmowa może się odbywać zdalnie (choć nie jest to regułą), na drugą rozmowę w kolejnym etapie zapraszamy już stacjonarnie.
02.02.2023 18:40
Jakie warunki zatrudnienia proponują w firmie Polanglo Sp. z o.o.? Czy można liczyć na pełen etat?
03.02.2023 10:59
Dzień dobry,
z reguły proponujemy umowę o pracę i pełny etat, rzadkością są rekrutacje na pół etatu czy inny rodzaj umowy. Serdecznie zapraszamy do aplikowania.
Z wyrazami szacunku
19.08.2022 10:13
Czy firma Polanglo Sp. z o.o. kieruje się zasadą równości w płacach kobiet i mężczyzn? Chodzi o równorzędne stanowiska.
19.08.2022 14:40
Dzień dobry,
na równorzędnych stanowiskach obowiązują stawki w ramach widełek obowiązujących w danym dziale i nie zależą one od płci, a od doświadczenia zawodowego, stażu i umiejętności pracownika. Na stanowiskach kierowniczych pracują zarówno kobiety jak i mężczyźni, w działach również, a kwestia płci nie rzutuje na kwoty wynagrodzeń.
Jurek
22.12.2020 13:13
Rzyczymy wrzystkim Wesołych Świąt
Oraz premi w przyszłym roku
Ehh
21.12.2021 06:57
Niestety w tym roku tez się nie udało :(
15.04.2021 10:56
Duża jest rotacja ludzi w Polanglo Sp. z o.o. na Specjalista Ds. E-Commerce? Znowu ukazało się ogłoszenie 13 kwietnia na GoWork.pl. Dlaczego pracownicy odchodzą z firmy?
16.04.2021 10:39
Dzień dobry,
w firmie Polanglo nie mamy dużej rotacji pracowników, mamy bardzo wielu wieloletnich pracowników, co jest dla Nas powodem do dumy. Nadal się rozwijamy, dlatego poszukujemy kolejnej osoby do działu IT do wparcia prac przy bazach danych i wdrożeniu kolejnych projektów, jakie mamy w planie. Serdecznie zatem zachęcamy do przesyłania CV (https://www.gowork.pl/oferta/specjalista-ds.-programow-biznesowych,64Q4Sp5VWMDAMHAsKXhov2,warszawa) na adres [email protected]
17.12.2020 15:34
Czy Wigilia jest dniem wolnym od pracy w firmie Polanglo Sp. z o.o.? Jeśli nie, to jak to wygląda, są skrócone godziny pracy?
18.12.2020 08:51
Dzień dobry, Wigilia w naszej firmie jest dniem wolnym od pracy.
Baltazar Gąbka
15.10.2020 21:42
Pracując w Polanglo czuję teraz jak Freddie Mercury, gdyż to kwestia czasu kiedy się dowiem oficjalnie, że mam koronawirusa. The show must go on.
19.10.2020 10:07
W Polanglo, zależy nam przede wszystkim na bezpieczeństwie naszych pracowników, w związku z tym zachowujemy wszelkie normy bezpieczeństwa. Został wprowadzony obowiązek dezynfekcji rąk po każdym wejściu do firmy. Na korytarzach i we wszystkich miejscach wspólnych jest obowiązek zakrywania ust i nosa (z wyłączeniem stanowiska pracy, jeśli jest zachowany odstęp 1,5 m między współpracownikami. Każde pomieszczenie jest wietrzone minimum 2 razy dziennie, a klamki i przedmioty stykowe regularnie dezynfekowane. Na bieżąco śledzimy sytuację epidemiologiczną w kraju i jesteśmy gotowi wprowadzać również nowe rozwiązania, które będą zalecane przez GIS oraz ministerstwo zdrowia.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów przed rozpoczęciem pracy pracownicy nie powinni przychodzić do pracy, powinni pozostać w domu i skontaktować się z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej.
07.09.2020 16:28
Czy rozmowa kwalifikacyjna odbywa się w siedzibie firmy Polanglo Sp. z o.o.?
08.09.2020 11:16
Dzień dobry,
to czy rozmowa kwalifikacyjna odbywa się w centrali czy też w innym miejscu zależy od stanowiska, na jakie Chciałby/a Pan/Pani aplikować.
Jonasz
14.04.2020 17:18
Słyszałem sporo dobrych opinii o firmie. Może wiecie czy aktualnie są jakieś szanse na pracę w firmie?
16.04.2020 10:19
Dzień dobry,
aktualnie poszukujemy programisty ASPnet. Zachęcamy do śledzenia zakładki „Praca” na naszej stronie internetowej – tu pojawią się oferty pracy w sytuacji, gdy będziemy prowadzili kolejne rekrutacje (https://www.polanglo.pl/praca//)
16.03.2020 20:59
Jak wielu z nas jest już zainfekowanych koronawirusem? Minister Zdrowia Szumowski nakazuje nam pozostanie w domu. Za dwa albo trzy tygodnie ktoś z nas być może umrze. Czas na odważną decyzję.
19.03.2020 13:14
Drogi Internauto,
w pełni rozumiemy stres, jaki pojawia się w sytuacji zagrożenia epidemiologicznego. Zapewniamy, że zdrowie naszych pracowników jest dla nas najwyższym priorytetem. Dlatego też firma Polanglo wprowadziła szereg działań zgodny z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia oraz Głównego Inspektora Sanitarnego, aby zachować jak najwyższe standardy bezpieczeństw m.in.:
- udostępnienie środków ochrony i płynów do dezynfekcji
- częste dezynfekowanie powierzchni stycznych
- wprowadzenie komunikatów i wytycznych dla pracowników z bieżącymi zaleceniem Ministerstwa Zdrowia oraz Głównego Inspektora Sanitarnego
- zlikwidowanie odbiorów osobistych ze sklepów internetowych w punktach/hurtowniach, dział sprzedaży w Centrali powiadomił/poprosił klientów biznesowych (B2B) o korzystanie w miarę możliwości z wysyłek zamiast odbiorów osobistych
- księgarnie, które wyraziły takie zapotrzebowanie otrzymają osłony plexi przy ladzie
- skrócenie godzin otwarcia księgarń i zamknięcie księgarń w soboty
- zmniejszenie do minimum liczby pracowników w działach/punktach i wprowadzenie pracy rotacyjnej
- tam, gdzie to możliwe wprowadzona została praca zdalna
- możliwość skorzystania z zasiłku opiekuńczego w związku z opieką nad dzieckiem do 14 lat.
- odwołanie wszystkich bezpośrednich spotkań z kontrahentami zewnętrznym
Wszyscy nasi pracownicy otrzymują regularnie informacje o naszych działaniach i zaleceniach przeciwko rozprzestrzenianiu się wirusa. Nie mamy zatem pewności, że jesteś drogi internauto naszym pracownikiem, skoro nic nie wiesz o działaniach wewnątrz firmy. Ale jeśli tak jest i pomimo podjętych w.w. działań nadal czujesz się niepewnie w zaistniałej sytuacji – zachęcamy Cię, abyś porozmawiać o tym ze swoim przełożonym, działem kadr, jest naprawdę wiele możliwości z których możesz skorzystać.
18.02.2020 14:29
Co wchodzi w socjal Polanglo Sp. z o.o.?
19.02.2020 14:36
Dzień dobry,
w dodatki socjalne Polanglo wchodzą - karta sportowa oraz pakiet zdrowotny Medicover.
Serio
21.02.2020 20:45
Taaa.... chyba jak sobie sam za to zapłacisz
Gieorgij Wasyljewicz Cziczerin
16.11.2019 15:52
W sezonie dobrze się pracowało. Była zgrana załoga. Jedni pomagali drugim. A i klienci byli zadowoleni i wszyscy naszą firmę za wzór brali. Zamawiałeś bracie towar i zaraz był gotowy i szybciuteńko dostarczony. I wydawało się wszystkim że, uda się i nawet anieli w niebiesiech będą skakać z radości.
Na wakacje
30.08.2019 21:42
Praca fajna jak na wakacyjne dorobienie kasy.
Ekipa w magazynie fajna, młoda, jak czegoś nie wiesz zawsze ktoś ze stałych pracowników Ci pomoże. Można pracować w odpowiadających Ci godzinach np 10-18 lub dłużej jeżeli chcesz. Generalnie atmosfera fajna i fajni lidzie. Dla wszystkich pracowników darmowa woda kawa herbata.
Polecam i pozdrawiam.
Tsharny
04.04.2018 13:52
Polanglo w Łodzi było super, lubiłem tą pracę, nawet jak trzeba było robić za innych...
Syn Człowieczy
08.12.2017 20:41
Moja opinia o pracy w magazynie ( Szyszkowa ) : praca na krótki okres przez agencję, umowa zlecenie, obowiązki jasne i klarowne, praca lekka, problemem jednak jest, gdy przychodzi do zwolnienia pracownika sezonowego, "kierownictwo" (w zasadzie kierownika z prawdziwego zdarzenia tam nie ma) nie mówi niczego wprost, nagle dzwoni do agencji pracy i opowiada kłamstwa, jak to pracownik nie wykonuje poleceń i tu cytuję panią z agencji pracy "Odnieśli wrażenie, że nie jest Pan zadowolony z tej pracy". Także podsumowując, zamiast elegancko podziękować za pracę, dyskredytują osobę w oczach pośrednika, co jest niedopuszczalne. Jeżeli ktoś tam miarkuje iść pracować, to proszę być przygotowanym, że zwolnią Was nagle po wypracowaniu dniówki, czy to będzie miesiąc czy trzy miesiące pracy, wydaje się loterią, ilością zleceń i humorem osób postawionych wyżej.
Barbarus
11.10.2017 12:51
Witam. A ja z zaskoczeniem daje pozytywną opinię. Jako praca tymczasowa jest na prawdę ok. Praca lekka i przyjemna, co do godzin pracy da się na miejscu dogadać. Dojazd bezproblemowy. Nie wiesz czegoś - zawsze ktoś Ci pomoże. Atmosfera na wielki plus. Jak ktoś chce można pracować w nadgodzinach i w soboty. Jest kawa i herbata dla wszystkich i co jakiś czas coś słodkiego. Można poznać interesujących ludzi. Pozdrawiam, w szczególności Pana Macieja.
Wywiadu udzielił/aAnna Wikło
17.10.2016 13:16
Czym wyróżnia się Polanglo na tle konkurencji?
Polanglo sp. z o.o. to działająca od 1991 r. sieć księgarni i hurtowni edukacyjno-językowych. Do dyspozycji naszych Klientów są nasze księgarnie stacjonarne we wszystkich największych miastach w Polsce. Jesteśmy stale obecni m.in. w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu, Lublinie, Gdyni czy Szczecinie. Mamy też doskonale zaopatrzony sklep internetowy www.edugaleria.pl dla zwolenników zakupów online.
Ponadto współpracujemy z siecią rekomendowanych księgarń na terenie całego kraju. Nasze liczne księgarnie partnerskie zapewniają szybki i wygodny dostęp do naszej oferty. Gwarantem dobrej kooperacji z księgarniami są nasi przedstawiciele handlowi i hurtownie, a także nowoczesna platforma do zamówień hurtowych www.hurtownia.polanglo.pl, dzięki której jesteśmy w stanie w pełni zaopatrzyć każdą księgarnię w Polsce.
Od lat oferujemy młodym ludziom dostęp do szerokich możliwości edukacyjnych, wspierając jednocześnie ich rozwój osobisty, dlatego do dyspozycji wszystkich nauczycieli w Polsce jest nasz zespół merytorycznych koordynatorów regionalnych, którzy służą naszym Klientom pomocą i profesjonalnym wsparciem. Jesteśmy też do dyspozycji dyrektorów szkół, którym w szczególności polecamy naszą platformę dotacyjną www.eduazmowienia.pl - umożliwia ona zamawianie podręczników i ćwiczeń w ramach dotacji MEN, zgodnie z nowymi wymaganiami ustawy oświatowej.
Jesteśmy doświadczonym dostawcą z długoletnią tradycją i doświadczeniem. Ten rok jest dla Nas wyjątkowy, ponieważ świętujemy 25-lecie istnienia naszej firmy. Dlatego jesteśmy niezwykle szczęśliwi, że nasza działalność trwa już tak długo, że dwadzieścia pięć lat naszej pracy miało i ma nadal ogromne znaczenie dla wielu ludzi.
A co wyróżnia Was jako pracodawcę?
Posiadamy stanowiska o bardzo wielu profilach zawodowych. Mnogość naszych kanałów dystrybucji i szerokość oferty sprawiają, że mamy bardzo szerokie spektrum kompetencji, jakie muszą posiadać nasi pracownicy na różnych stanowiskach. Co oczywiste - na różnych posadach, potrzebne są zupełnie inne kompetencje - dobierając personel, staramy się zawsze dopasować umiejętności potencjalnych kandydatów do potrzeb danego stanowiska. Uważamy, że dobrze dobrany zespół pracowników, to podstawa do realizacji wyznaczonych celów, osiągania zamierzonych efektów. Nasza firma to ludzie, a pracownicy są naszym największym atutem. Z czystym sumieniem możemy dziś stwierdzić, że cieszymy się starannie dobranym zespołem pracowników - bardzo wielu z nich jest z nami przez 15, 20, a nawet 25 lat. Dzięki swojemu doświadczeniu, dużej wiedzy i szerokiemu spojrzeniu stanowią naszą dużą siłę napędową dla dalszego rozwoju firmy.
Władze Oxford University Press udzielili Państwu wyłącznego prawa do importu swoich materiałów z zakresu English Language Teaching na terytorium Polski. Czy był to przełomowy moment dla firmy?
Rok 2016 jest rokiem okrągłego jubileuszu naszej firmy, obchodzimy 25-lecie swojego istnienia. Taki moment niewątpliwie skłania do chwili refleksji i wspomnień, ale i spojrzenia w przyszłość. Firma Polanglo Sp. z o.o. powstała 1991 r. i dzięki dynamicznemu rozwojowi, bardzo szybko została doceniona przez największe wydawnictwo uniwersyteckie na świecie - Oxford University Press. Wydawnictwo Oxford University Press to część jednego z największych, najstarszych i najbardziej renomowanych uniwersytetów na świecie, istnieje od ponad 500 lat i realizuje misję Uniwersytetu Oksfordzkiego, poprzez dostarczanie najwyższej jakości materiałów edukacyjnych na całym świecie. Władze Oxford University Press udzieliły nam wyłącznego prawa do importu swoich materiałów z zakresu English Language Teaching na terytorium Polski, a my dokładamy wszelkich starań, aby publikacje językowe Oxford University Press były dostępne w całej Polsce. To był rzeczywiście przełomowy moment dla Polanglo - rozpoczęliśmy bardzo ścisłą współpracę z tak doświadczonym, znanym na całym świecie partnerem, który z sukcesem trwa aż do dziś. Fakt, że współpraca trwa tak wiele lat oraz to, że Wydawnictwo Oxford University Press od 1999 r. – roku reformy w szkolnictwie – jest aktualnie liderem na rynku polskim - świadczy o jakości tej współpracy. Nasza doskonale zorganizowana sieć księgarń własnych i partnerskich, obejmujących swoim zasięgiem całą Polskę - od 25 lat umożliwia skuteczną promocję i sprzedaż bogatej oferty wydawnictwa Oxford University Press, ale przede wszystkim ułatwia klientom z całego kraju dostęp do profesjonalnych materiałów dydaktycznych, związanych zarówno z nauczaniem języków obcych, jak i z innymi dziedzinami nauki. Rzeczywiście znaczącą pozycję na rynku księgarskim osiągnęliśmy jako dystrybutor materiałów służących nauczaniu i doskonaleniu językowemu. Jednak odpowiadając na zapotrzebowanie rynku - od kilku lat proponujemy naszym klientom kompletną ofertę edukacyjną wszystkich liczących się na rynku polskim wydawców z tego segmentu, zarówno krajowych jak i zagranicznych. Z myślą o przyszłości systematycznie poszerzamy krąg naszej współpracy z wydawcami i szeroko rozumianym środowiskiem edukacyjnym.
Czy macie w planach poszerzenie swojej oferty?
Polanglo działa jako dystrybutor szeroko rozumianych materiałów edukacyjnych i zaopatruje szkoły wszystkich typów, uczelnie wyższe, instytuty i szkoły językowe oraz odbiorców indywidualnych w podręczniki językowe, ogólno-edukacyjne, a także wszelkiego typu materiały dydaktyczne. Nasza oferta obejmuje pełen zakres materiałów do nauki - podręczniki edukacyjne i językowe, repetytoria, słowniki i gramatyki, pomoce dydaktyczne i materiały dla nauczycieli, a także beletrystykę obcojęzyczną i specjalistyczną literaturę akademicką.
Zmieniające się otoczenie ekonomiczne w Polsce mobilizuje nas jednak do ciągłego doskonalenia i poszerzania oferty oraz szybkiego i elastycznego odpowiadania na potrzeby klientów. Dlatego nieustannie rozwijamy i optymalizujemy naszą ofertę. Od kilku lat nie jesteśmy tylko dystrybutorem materiałów służących nauce i doskonaleniu językowo - edukacyjnemu, ale również beletrystyki dla dzieci i dorosłych, lektur szkolnych, materiałów dla nauczycieli i pomocy dydaktycznych. Znajdziecie Państwo u Nas również gry, puzzle, klocki, zabawki, LEGO, artykuły szkolne i biurowe, artykuły kreatywne i ogólnorozwojowe, stroje sportowe oraz kompleksową wyprawkę szkolną dla uczniów.
Nasi Klienci są wymagający i to nas cieszy. Dzięki temu wciąż poszerzamy krąg naszej współpracy z różnymi producentami, co wspaniale rokuje na kolejne lata.
Na jakie trudności może natknąć się osoba zaczynająca swoją karierę w tej branży?
Branża księgarska jest wyjątkowa – księgarnie mają w naszym społeczeństwie wyjątkowe miejsce i znacznie odróżniają się od innych placówek handlowych. Pełnią niezmiernie ważne role społeczne oraz funkcje kulturalno – oświatowe, zwłaszcza w małych społecznościach lokalnych. Istnienie małych, niezależnych księgarń buduje tożsamość społeczności lokalnych, sprzyja ich aktywizacji i integracji. To właśnie od naszych pracowników klienci wymagają bardzo dobrej znajomości oferty, często przychodzą do księgarni z bardzo niedoprecyzowanym pytaniem typu: „Chciałbym kupić książkę do języka angielskiego, taka niebieska” – wówczas to księgarz musi się wykazać wiedzą i kompetencją, aby znaleźć dla klienta interesujący go produkt. Na początku może to być trudne, w szczególności, gdy ktoś nie ma doświadczenia w branży, ale proszę mi wierzyć, że taka wiedza przychodzi z czasem i w krótkim czasie można szybko zorientować się w potrzebach naszych klientów. Tak jak w każdej firmie, świeżo zatrudniona osoba musi nauczyć się środowiska pracy oraz systemów operacyjnych, ale nie stanowi to większego problemu - nowa osoba z doświadczeniem i kwalifikacjami nie będzie miała problemów z odnalezieniem się u nas, a starsi stażem pracownicy zawsze chętnie pomagają.
A teraz kilka pytań na temat rekrutacji. Jak wygląda u Państwa ten proces?
Proces rekrutacji rozpoczyna się od określenia kompetencji potrzebnych na danym stanowisku. Ogłoszenie rekrutacyjne najczęściej publikowane jest w Internecie. Po publikacji ogłoszenia i otrzymaniu zgłoszeń od kandydatów, następuje analiza zgłoszeń i wstępny wybór kandydatur, z którymi spotyka się szef odpowiedniego działu. W zależności od stanowiska, na którego poszukujemy pracowników - może być to jedno lub nawet kilka spotkań. Oczywiście istnieje również rekrutacja wewnętrzna - staramy się od tego rozpocząć poszukiwania pracownika na nowe stanowisko, wszystko zależy od potrzeb wakatu. Podczas spotkania rekrutacyjnego, zawsze jednak kładziemy nacisk na możliwie jak najlepsze wzajemne poznanie się - kandydat chce poznać firmę, a firma – kandydata. Prowadzimy rozmowy tak, aby dowiedzieć się na tyle dużo, aby każda ze stron mogła podjąć jak najlepszą decyzję. Koncentrujemy się na kompetencjach i dotychczasowych doświadczeniach, jednak równie ważne jest dla nas to, czy kandydat posiada cechy niezbędne na danym stanowisku oraz pozytywną energię. Szukamy ludzi, których w pracy napędza pasja i determinacja.
Na jakie stanowiska najczęściej poszukujecie pracowników?
Poszukujemy pracowników do pracy w biurze w Centrali firmy, która mieści się w Warszawie, w księgarniach w całej Polsce, jak również przedstawicieli handlowych do pracy w terenie.
Czy są miesiące, w których zwiększa się zapotrzebowanie na nowych pracowników?
Struktura naszej sprzedaży jest dość sezonowa, dlatego też są takie miesiące, kiedy to nasze zapotrzebowanie na personel jest wyższe, potrzebujemy dodatkowych pracowników do wsparcia procesów logistycznych w Centrali, często potrzebne jest też dodatkowe wsparcie w księgarniach oraz przy obsłudze naszego nieustannie rozwijającego się sklepu internetowego www.edugaleria.pl.
Czego poszukujecie u potencjalnych pracowników? Jakie cechy są najbardziej pożądane?
To wszystko zależy od potrzeb stanowiska. Przede wszystkim nasi pracownicy powinni posiadać odpowiednie kompetencje zawodowe oraz uprawnienia do wykonywania zawodu. Cenimy ludzi z pasją, specjalistów z doświadczeniem, ale również ludzi otwartych i chętnych do nauki. Praca z książką jest specyficzna i wyjątkowa, a my stawiamy na przyjazną i kompetentną obsługę Klienta. To Klient stanowi miarę jakości naszej pracy, a jego oceny są dla nas decydujące. Staramy się zaspokajać wszelkie potrzeby edukacyjne osób, poszukujących optymalnych rozwiązań w zakresie nauki języków obcych oraz pozostałych dziedzin wiedzy. Wielu z naszych Klientów wraca do nas już po pierwszej wizycie, a nasze doradztwo w wyborze książek i pozostałego asortymentu jest brane mocno pod uwagę. Dlatego też komunikacja z klientem na najwyższym poziomie to dla nas podstawa i taka umiejętność, to pierwsza rzecz, na którą zwracamy uwagę u potencjalnych pracowników.
Jakie są korzyści pracy w Polanglo?
Zatrudniamy ludzi, którzy lubią to, co robią. Dlatego nie sprzedamy nic poza tym, co sami chcielibyśmy kupić lub podarować znajomym. Nie wynika to z ignorancji, po prostu cenimy sobie szczerość i bezpośredniość w kontakcie z Klientami. Tworzymy zespół ludzi z pasją, profesjonalistów, którzy dbają o to, aby każdy Klient był usatysfakcjonowany. Nasi pracownicy często przeglądają każdą nową książkę, która przyjeżdża do księgarni, a prawda jest taka, że sami również często je czytają – daje to pewność i nam i klientowi, że nasz personel wie, o czym mówi. Dzięki zaangażowaniu i pracy takich osób, stale podwyższamy standardy i skuteczność naszego działania, dbając o coraz lepszą jakość oraz o najwyższy poziom świadczonych usług. Niezwykle ważne dla naszych pracowników jest również zachowanie zdrowego balansu pomiędzy pracą, a życiem osobistym. Zaburzenie granic między pracą, a czasem prywatnym prowadzi do przemęczenia, kłopotów zdrowotnych i rodzinnych, a także wypalenia zawodowego. Odnalezienie równowagi pomiędzy obiema sferami jest wbrew pozorom możliwe, ponieważ efektywny pracownik to nie ten pracujący nieustannie w nadgodzinach i nieposiadający życia poza pracą. Włączenie idei work-life balance do standardów pracy przynosi korzyści zarówno pracownikom, jak i firmie.
Gdzie zamieszczają Państwo informacje o nowych ofertach pracy?
Najczęściej w internecie, ale ogłoszenia pojawiają się również w księgarniach, hurtowniach, czasem korzystamy też z agencji pośrednictwa pracy.
A jakie macie plany na najbliższe lata?
Naszym nadrzędnym celem jest dostarczenie publikacji klientom, w sposób jakiego od nas oczekują, zapewniając najwyższą jakość obsługi. Stosunkowo niedawno działaliśmy jedynie na rynku edukacyjnym, a dziś sprzedajemy również zabawki, gry, puzzle, plecaki, pomoce dydaktyczne i materiały kreatywne i wiele innych materiałów z oferty „poza-książkowej”. Nieustannie rozszerzamy portfolio naszych produktów, aby jak najlepiej odpowiadać na potrzeby naszych Klientów, dopasowując równolegle strukturę dystrybucji do potrzeb rynkowych. Bardzo ważnym kanałem dystrybucji jest dla nas również nasz sklep internetowy edugaleria.pl. Zdajemy sobie sprawę, że coraz więcej czytelników książek w naturalny sposób szuka w internecie informacji na temat nowości wydawniczych, spotkań autorskich i atrakcyjnych ofert cenowych. Co roku mamy coraz więcej klientów korzystających u nas z zakupów online, co jest dla nas powodem do dumy i motorem napędowym do dalszego rozwoju.
Jaka jest Wasza recepta na sukces?
Mimo 25 lat doświadczenia w branży codziennie uczymy się czegoś nowego i staramy się szukać wciąż nowych rozwiązań w dystrybucji materiałów edukacyjnych. Przez 25 lat działalności, budowaliśmy dobre relacje – zarówno z naszymi Klientami , jak również z naszymi partnerami handlowymi, opierając swoje działania na zasadach wzajemnego szacunku. Znajomość rynku i ciągła analiza potrzeb konsumentów są dla nas najważniejsze.
Naszych użytkowników zastanawia, czy Wasi pracownicy mogą liczyć na dodatki do pensji?
Tak, nasi pracownicy mogą liczyć na dodatki do pensji przed Bożym Narodzeniem oraz Wielkanocą. Są to okresy, w których zawsze pojawiają się dodatkowe wydatki w domowych budżetach naszych pracowników i wsparcie jest szczególnie potrzebne w takim momencie.
Jeden z naszych użytkowników jest ciekaw, jakie formy zatrudnienia stosujecie?
W większości przypadków zatrudniamy pracowników głównie na umowę o pracę. Wiemy, jak ważna w dzisiejszych czasach jest stabilizacja zarówno dla firmy, jak i dla pracowników. Jeśli chodzi natomiast o pracowników sezonowych, to zatrudniamy ich często przez agencje pośrednictwa pracy lub na umowę zlecenie.
piotr
01.10.2016 22:23
@Techncizny dobra dzieki za informacje bedzie mozna zrobić tak jak piszesz..szkoda tylko ze oni wlasnie nie wstawiaja zadnych ofert pracy tutaj bo tutaj to wiem ze wiekszosc ludzi zaglada i od razu mialoby gotowe oferty pracy i szybko mozna znalezc..
Zaintereoswany
30.03.2016 18:59
Witam wszystkich,
czy ktoś posiada informacje odnośnie warunków i atmosfery pracy na magazynie, w Poznaniu przy ul. Wołczyńskiej?
Dzięki
Mariusz
15.03.2016 19:12
Olać rekrutację...
Dawajcie na magazyn:)
Ekipa zajebista atmosfera też cóż chcieć więcej.
Człowiek się narobi ale i zarobi i jeszcze z fajnymi dziewczynami pogawędzi:)
Pozdro dla chłopaków z magazynu (prócz pompki;)
Zostaw merytoryczną opinię o Polanglo Sp. z o.o.