Kandydat23.04.2023 22:54
Brałem udział w rekrutacji na stanowisko Senior Data Engineera w odpowiedzi na zaczepkę rekruterki na LI. Rekruterka przesłała ofertę z widełkami zgodziłem się na udział w procesie w granicach górnych widełek oferty, które otrzymałem. Po 2 dniach rekruterka wróciła z informacją, że widełki są inne i maksymalna stawka jest o 10% niższa niż ta którą mi podała wcześniej. Również z tego co sprawdziłem adekwatne ogłoszenie z takimi samymi widełkami pojawiło się na portalu ogłoszeń o pracę wrzucone przez tą firmę.
Po przemyśleniu sprawy zgodziłem się na proces za podana maksymalną stawkę i zaznaczyłem, że to nie jest kwota do negocjacji i prosiłem żeby klient potwierdził, że rzeczywiście tyle jest w stanie zaoferować.
Otrzymałem takowe potwierdzenie od rekruterki. Po 2 dniach miałem już rozmowę techniczną z osobami od klienta. Rozmowa z klientem przebiegła szybko i rzeczowo. Następnego dnia po rozmowie z samego rana dzwoni do mnie rekruterka, że klient jest bardzo zadowolony po rozmowie i oferuje mi współpracę za kwotę o 20% niższą niż ta którą klient zaakceptował i potwierdziłem, że nie jest do negocjacji. Jako argument dlaczego stawka jest niższa rekruterka podała: "klient szuka 2 Seniorów i jeden który będzie podpisywał już umowę powiedział mniejszą stawkę..."
Jak dla mnie kompletny brak profesjonalizmu, strata mojego czasu. Firma rekruterska albo ich klient robią sobie targ z procesu rekrutacji. Na pewno więcej już nie wezmę udziału w jakiejkolwiek rekrutacji tej firmy skoro widełki podawane w ogłoszeniach nijak się mają do rzeczywistości i są stratą czasu.