nie daj sie 08.12.2010 14:27
Zarabiamy za mało?
Celem pośrednim wszystkiego o czym piszę jest nagłośnienie sytuacji ludzi, którzy pracują za śmieszne pieniądze .
Czy rzeczywiście tylko idioci pracują za 900 złotych? Ile w takim razie takich "niedołęg" w naszym kraju mamy? I trzecie pytanie - co zrobić, żeby nie zaliczyć się do tego grona? Zacznę od pytania drugiego. Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi, gdy nie jest się w posiadaniu konkretnych statystyk. Wystarczy jednak rozejrzeć się dookoła i spojrzeć na wszechobecne hipermarkety, knajpy , pizzerie sklepiki, fast foody i tym podobne. Sam Real posiada w Polsce aż 50 swoich placówek. Przyjmijmy, że w jednym markecie pracuje za około 900 złotych po 100 osób. I tak z jednego tylko marketu uzbierało nam się już 5000 tysięcy "idiotów". Do tego dochodzą w obrębie tych marketów wszystkie małe sklepiki, bary, stacje benzynowe i tym podobne.
Możemy więc spokojnie dodać kolejny 1000 "niedołęg". Do tych sześciu tysięcy trzeba doliczyć pracowników wszystkich innych marketów w Polsce. Ale na tym nie koniec! Co z nauczycielami (bez wyższych stopni awansu zawodowego) i pracownikami organizacji pozarządowych? Co z pracownikami sklepów osiedlowych? Tak by można mnożyć i mnożyć, a wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że "idiotów" w Polsce mamy całe morze! - żeby zarabiać dużo trzeba w naszej Ojczyźnie zapomnieć o rodzinie i życiu prywatnym. Innymi słowy - trzeba harować jak wół 12, a w skrajnych przypadkach nawet 20 godzin na dobę! za głodowe grosze.
Tak więc koniec użalania się nad mało zarabiającymi, czas przejść do działania - 23.12.2010 dzień wolny od pracy - ALE TYLKO WSZYSCY RAZEM!
Kiedy jest możliwe skorzystanie z urlopu na żądanie? Czy prawdą jest, że przed rozpoczęciem pracy trzeba to zrobić, a nie w dniu w którym się nie jest w pracy? Czy pracodawca może zwolnić mnie dyscyplinarnie?
Art.167 pkt.2
Pracodawca jest obowiązany udzielić na żądanie pracownika i w terminie przez niego wskazanym nie więcej niż 4 dni urlopu w każdym roku kalendarzowym. Pracownik zgłasza żądanie udzielenia urlopu najpóźniej w dniu rozpoczęcia urlopu.
Możesz też zrobić to telefonicznie. Nie może Cię zwolnić jeśli to zrobisz przed rozpoczęciem pracy.
Może rzeczywiście pracę z przymusu da się zmienić na pracę za przyzwoitą wypłatą ?