ewa16.11.2017 23:46
Pracodawcy to młodzi, wykształceni ludzie. Pracownicy na ogół nie mają żadnej wiedzy. Nie da się przeskoczyć pewnych dziedzin. Praca jest wszędzie odpowiedzialna tak w tej jak i innej firmie.Młodym ludziom daje się szansę na poznanie pewnych zagadnień, ale nie można czekać w nieskończoność aż pracownik to zrozumie. Wtedy pracodawca musi z takim pracownikiem coś zrobić. Najlepiej zwolnić, ale podjąć decyzje też jest trudno ponieważ każdy nowy praconik zaczyna od nowa. I znów pytanie czy kolejny pracownik nauczy się specyfiki pracy w firmie czy nie ? Kolejny stracony czas pracodawcy: na złożenie kolejnego ogłoszenia, czytanie kolejnych CV , rozmowy kwalifikacyjne, wypełnianianie dokumentacji pracowniczej, ZUS i innej. Tylko młodym niedoświadczonym pracownikom się wydaje,że praca to rozrywaka a nie ponoszenie odpowiedzialności za każdą chwile w pracy, bo za tą każdą chwilę pracodawca mu płaci. Więc zastanów się pracowniku nad każdą minutą w tej firmie. Masz pracować na rzecz pracodawcy i nie zajmować się niczym innym.Ciągłe sms, picie kawy,palenie papierosów, robienie zakupów,pogaduszki z koleżankami, telefony od i do znajomych itp. nie służą pracy. Bo gdybyś myślał o tym na ile dziś jesteś wydajnym pracownikiem i co zrobiłeś na rzecz pracodawcy, który i tak będzie musiał Ci zapłacić czy byłeś przydatny czy nie, to byś miał wyrzuty sumienia. Nigdy nie słyszałam aby pracownik przyznał się do swojej niewiedzy, braku doświadczenia, nieumiejętnym poznawaniu swojego stanowska pracy itp. Powinien przyjść i powiedzieć, ja się nie nadaje, ja się tego nie nauczę, przepraszam ale ja musze odejść, to dla mnie za wysoka poprzeczka. Konflikt z pracodawcami będzie zawsze bo mentalność ludzi jest różna a to pracodawca musi myśleć z czego zapłacić podatki, wynagrodzenia ZUS itp.a nie pracownik. Dlatego też mili pracownicy zacznijcie oceniać siebie i wtedy docenicie pracę w tej firmie.