Wcześniej była dostępna oferta na stanowisko Doradcy techniczno-handlowego. Wynagrodzenie nie zostało ujawnione, zatrudnienie na pełen etat, praca mobilna na umowie o pracę. Głównym wymaganiem było doświadczenie w podobnej pracy i bardzo dobra organizacja własnego czasu. Wśród benefitów mocno wyróżniał się rozbudowany system szkoleń produktowych.
Może ktoś się orientuje, czy firma miała dużo wymagań i czy wysokość zarobków była adekwatna do tego, co trzeba było tam robić?
Szczerze odradzam jakąkolwiek współpracę z tym sklepem.,Jak tak samo dbają o pracowników jak o klienta,to to jakaś porażka.
Mateusz
15.09.2021 16:26
Ile czasu się czeka na dostarczenie zamówienia od mall.pl? I powiedzcie, czy w szczególności spore sprzęty agd są dobrze zabezpieczone na czas wysyłki, w jakim stanie to wszystko dociera :) Napiszcie jakie macie doświadczenia w tym zakresie, i dobre, i złe...
Najgorsza firma..Chcesz mieć kłopoty z niedoręczeniem towaru i przez 4 tygodnie czekać na dostarczenie na opłacony towar to skorzystaj z ofert Mall. Jeśli nie chcesz problemów to omijaj Mall i nie korzystaj z ich usług i oferty.Szczerze nie polecam.
Wiesia
03.01.2020 14:15
Sklep fatalny, nikomu nie polecam zakupów w tym sklepie. Panie obsługujące: niekompetentne, niegrzeczne, lekceważące swoich klientów. Wiadomości na stronie niepełne. Wszystko jest dobrze dopóki nie wpłaci się pieniędzy. Po opłaceniu zakupu zaczynają się "schody".
Andrzej
28.09.2019 18:55
Niestety firma nie dba o dobre imię, Zamówiłem skrzynkę pocztową za 259 złotych chcac ją sprawdzić odebierałem towar sam (przejechałen 110 km) była lekko uszkodzona chciałem wymienić nic z tego trzeba reklamować a oczywiście przed otwarciem musiałem zapłacić. Teraz czekam na rozpatrzenie reklamacji a przecież nie po to kupuję towar za nie małe pieniądze by teraz czekać, W sklepi nikt nie potrafił też skutecznie rozmawiać. Bardzo kiepska obsługaw sklepie.
Bogdan
25.08.2019 23:21
Skąd się wzięła ta cisza na forum, czy pracuje Wam się tak dobrze że postanowiliście milczeć? Mam nadzieję że jakiś pracownik zechce powiedzieć jak obecnie wygląda sytuacja w Internet Mall i czy warto tu aplikować.
Nulka
24.09.2019 10:00
Ta firma zostala zamknięta, moze stad cisza......
klient
28.05.2019 14:05
Zamówiłem towar, nikt nie odbiera, nie odpisuje na meila. Na szczęście za pobraniem więc zamawiam za chwilę u kogoś innego. Walcie się na ryj (usunięte przez administratora) tylko czas się traci
rozumek
04.02.2019 12:22
Internet Mall to firma mająca opinię dobrego pracodawcy. Szkoda, że nikt nie wrzucił parę informacji na ten wątek.
zadowolony pracownik
28.03.2019 15:52
Ja napiszę. Pracodawca najlepszy jakiego miałem. Trzeba się trochę narobić ale wiesz też za co pracujesz. Niby się zwijali parę razy ale nadal są, może jednak nie warto słuchać zawistników.
Ann
07.01.2019 11:22
Nie radzę kupować w sklepie mall. pl !!! Zamówiłam dziecku klocki Lego na gwiazdkę, zapłaciłam przelewem niespełna 300,- zł. Klocki miały przyjść do punktu odbioru DHL, podanego na stronie mall.pl. Do tej pory nie mam ani klocków, ani zwrotu pieniędzy. Dziecko nie dostało upragnionego prezentu...W DHL dowiedziałam się, że przesyłka została źle zaadresowana, czyżby...??? Może to celowe posunięcie, coś mi tu śmierdzi... Brak kontaktu mailowego z firmą. Telefon milczy. Pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją. Czy ktoś wie co można w tej sprawie zrobić.
kk
07.12.2018 17:57
Firma nie odpowiada na maile i nie można się tam dodzwonić. Nie mogę doprosić się zwrotu pieniędzy za niezrealizowane zamowienie. Czy ktoś wie co z tym zrobić?
Kuba
11.09.2018 20:41
Chciałem zrealizować potwierdzone zamówienie, okazało się że mogę je zrealizować w części. Próbowałem złożyć reklamacje, niestety strony internetowe nie działają. Firma zaczyna działać kiepsko? Stosunek pracowników do klientów obojętny. Są to dobrze, nie ma też dobrze.
Ciekawy
13.08.2018 08:17
Piszecie że się zawijają, a tutaj ogłoszenie - jak to jest ?
SAP & Logistic Specialist / Specjalista ds. Logistyki i Obsługi SAP
12.07.2018 15:32
Od zeszłego roku firma zawija się powoli z Polski...
Do końca lipca pracują ostatni pracownicy.
Ale generalnie firma była bardzo pozytywnie nastawiona do pracowników.
Zarobki bardziej europejskie niż polskie, atmosfera wręcz rodzinna... niestety to było. Osoby, które do dziś zostały pracują w żałobie po tym co było.
Sylwią
24.05.2018 10:54
Okropienstwo-0 kontaktu tylko automatyczne wiadomości.Wyslane ok.3 tyg.temu pieniądze a towaru ani śladu.Pierwszy i ostatni raz mam z nimi transakcję.
Paulo
14.08.2017 13:11
Czy wyjaśniła się dość trudna sytuacja, wiecie coś?
kama
07.08.2017 22:30
UNIKAĆ TEGO SKLEPU JAK OGNIA. Lekceważą klienta, nie dostarczają towaru na czas. Nie odpowiadają na maile.
Paulo
30.07.2017 20:39
Czy może ktoś wyjaśnić o co chodzi? Nic nie słyszałem o żadnych problemach a chcę dostać się do pracy.
Zenon BrumBrum
29.07.2017 13:11
[email protected]
Subject: Re: sklep MALL.PL - oszustwa
Szanowna Pani, dziękuję za email.
Wobec sprzedającego podjęliśmy działania (nałożenie ograniczeń sprzedaży) związane z zaobserwowanymi problemami transakcyjnymi. Sprzedający obecnie nie może wystawiać ofert w Allegro na żadnym ze swoich kont. Prosimy też wszystkie przypadki niezgodnego z regulaminem zachowania sprzedawców oraz przypadki ofert niezgodnych z regulaminem serwisu zgłaszać do obsługi serwisu pomoc.allegro.pl/kontakt
Pozdrawiam,
// Micxxxxx Bxxxxxx
Public Relations Officer
Corporate Communication Department
Allegro.pl | magazyn.allegro.pl
Al. Jana Pawła II 22
00-133 Warszawa
+4851xxxxxxx
osoby oszukane przez sklep Mall.pl proszone są o kontakt na mail [email protected]
Waldi
19.07.2017 12:04
@Edmund Czy możesz napisać coś więcej? Widziałem nowe oferty pracy i nie rozumiem całej sytuacji, może ludzie zostaną?
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Mall (NETRETAIL)?
Edmund
18.07.2017 19:05
świetna firma, świetni ludzie ale niestety słaby inwestor, który cały biznes przenosi do Czech...
06.06.2017 19:40
Internet Mall Polska to bardzo fajna firma i szkoda by było jej.
pracownikkk
30.05.2017 00:29
@mag, niekoniecznie ktorys z kierownikow bo napisana jest prawda.
Inna sprawa to ze firma w ogromnej wiekszosci wynosi sie z Polski do Czech i bardziej niz zatrudnienia to do konca lipca szykuja sie zwolnienia. Szkoda ze musimy sie zegnac z mallem, moze kiedys znowu wroci do Polski, na pewno firma, zarobki i armosfera (ktora juz na pewno nie bedzie taka sama) godne polecenia.
25.05.2017 09:59
@mag Może warto zastanowić się i nad firmą poważnie. Ludzie piszą bardzo wyważone opinie i nie ma w tym wazeliny!
Klaudiusz
23.04.2017 19:10
Szukam pracy i słyszałam o Internet Mall Polska dobre opinie dlatego postanowiłam złożyć cv i czekam na rozmowę. Czytałam te wpisy i jak widzę zdania są czasami skrajnie różne ale to już raczej norma. Podoba mi się sama praca a wtedy pracuję na pełnych obrotach.
nick name
20.04.2017 12:09
Praca w magazynie:
Świetna praca. Super atmosfera. Zarobki nie są duże ale też nie minimalne: 1850 na początek, potem 2100 i 2400 + 20% premii + płatne nadgodziny (rozliczane co 3 miesiące) + 300 premii za inwentaryzację (co 3 miesiące). Są też inne premie. Wszystkie stawki brutto. Jest też szeroki socjal i 3 imprezy integracyjne w ciągu roku co (niewątpiwie) dodatkowo motywuje do pracy. Szefostwo kompetentne i można dogadać się w KAŻDEJ kwestii. Potrzebujesz wyjść wcześniej bo musisz coś załatwić? Żaden problem. Zaśpisz do pracy... zdarza się. Odrobisz ten czas innego dnia.
To nie była moja pierwsza praca i nie ostatnia. Nie rozumiem więc na co tam można narzekać. I choć pewnie i mnie się czasem zdarzały jakieś pojedyncze incydenty to w ogólnym zarysie praca jest godna polecenia.
mag
24.05.2017 23:06
oj oj, ktorys z kierownikow chyba to musial pisac. nieladnie panowie, nieladnie ;P
AMK
19.04.2017 18:31
Świetna firma na pierwszą poważną pracę :)
Nie zgodzę się z przedmówcami wylewającymi jad na menagerów - ciśnienie na wynik to jest część obowiązków zawodowych kadry zarządzającej i trzeba się z tym albo pogodzić albo szukać pracy poza handlem. Atmosfera w biurze super (nie wiem jak w customer care czy na magazynie). Zawsze znajdzie się pomocna dłoń, która odpowie nawet na najbardziej durne pytania. Pracowałam tam bardzo długo i zawirowania na szczycie też przeżyłam :)
Jeśli się angażujesz i pokazujesz, że Ci zależy to spokojnie jesteś w stanie przeskoczyć z copywrittera na stanowisko wyżej (czy przeemigorwać między handlem a marketingiem).
A co do zwiększonej pracy w IV kwartale - cóż w każdej branży sprzedażowej jest nacisk na święta.
Plusy - ludzie, e-commercowa wiedza
Minusy - słabe benefity, ogromna zależność od macierzystej spółki
marc
05.04.2017 13:14
Jestem kupującym
Żenada, arogancja i lekceważenie klienta. Mamią gwarancją terminu lub 50zł a mnie już wyznaczyli trzeci termin co daje ponad 15 dni od wpłaty. Pierwszy kontakt z tym badziewiastym sklepem i ostatni.
Copywriter
08.12.2016 23:50
Też pracowałem jako copywriter. Miałem takie szczęście, że osoba nade mną - product specialist, czy jakoś tak - była naprawdę zarąbistym współpracownikiem. Pomagał, nie darł mordy, nie był obojętny, bardzo go lubiłem.
Jednakże na tym kończą się pozytywy. Reszta open-space była jakaś taka spięta. Albo przez całą pracę pieprzyli głupoty i śmiali się ze "śmiesznych" obrazków, albo na coś się wkurzali. Ponadto, firma nastawiona na mega zyski, presja bardzo duża, kierownictwo bardzo niekomunikatywne - szczerze, z kierownikiem miałem do czynienia jedynie przy jakiejś spinie z inną osobą.
I tak jak ktoś wspomniał - najlepiej mają osoby, które wchodzą w dupę. Z tym da się daleko zajść, naprawdę. Na szczęście, zwolniłem się szybko, poszedłem do innej pracy, gdzie dostałem x2 tyle wynagrodzenia za podobną pracę (w Mall'u wychodziło niecałe 10zł netto/h).
Generalnie nie życzę źle nikomu, ale wydaje mi się, że ktoś się tutaj naczytał coachingowych książek, bądź marketingu liznął tylko troszkę i próbuje wprowadzić wiele rzeczy, które niestety nie wypalają.
Jedynie nie mam nic do zarzucenia do osób niższego szczebla, bo to naprawdę były fajne osoby!
Przygoda ciekawa, na dwa/trzy miesiące można pójść, zawsze jakieś doświadczenie - później to raczej średnio.
Po co to napisałem? A no po to, że może ta opinia wpłynie na pracodawców i zaczną traktować osoby na niższych stanowiskach również jak ludzi.
aneta
05.10.2016 08:23
A gdzie widziałeś takie ogłoszenie @dany bo ja szukałem i nic nie mogę znaleźć może to już jest przedawnione bo wątpię żeby kogoś aż tak długo do marketingu szukali
dany
05.10.2016 07:32
Minęły 3 miesiące i kierownik marketingu dalej nieobsadzony - ktoś wie jakie mogą być warunki i oczekiwania wobec takiej osoby dokładnie? Zastanawiam się nad odpowiedzią na ofertę, ale nie chcę się władować w jakiś syf.
wiki
25.11.2016 13:53
K marketingu juz bylo wielu... wiec możesz bycć koeljnym na 3 miesiące :) . ogólnie syf - nie polecam tej firmy jak masz wiedze szukaj gdzie indziej bo będziesz się tylko irytował . że przełożonym twoim jest ktoś kto nie ma kompletnie żadnej wiedzy
12.01.2017 11:34
Ja chętnie zastąpię Cię w tej firmie, po co masz sie tak poświecać
Wywiadu udzielił/aVít Endler
04.10.2016 14:14
Firma Internet Mall Polska po raz pierwszy zaprezentowała swoje usługi w 2000 roku w Czechach. Jakie były kluczowe momenty w jej historii?
Tak naprawdę nasz czeski sklep internetowy zaczął funkcjonować jeszcze 2000 roku, a pierwsze kroki firmy zaczęliśmy stawiać dosłownie w piwnicy. Wtedy firma była młoda, tak samo jak i ludzie, którzy w niej pracowali. Prawie wszyscy zaraz po studiach, zżyci ze sobą jak i lubiący to, co razem robią. To był taki prawdziwy start-up! Nikt za bardzo nie patrzył na wydatki jak i czas spędzany w pracy, wszyscy lubili spędzać czas ze sobą i tym samym wspólnie pracować i robić naprawdę fajną rzecz. Staraliśmy się już wtedy stawiać na marketing, ale naprawdę niskobudżetowy. Np. kupiliśmy starego pick-upa - Skoda felicia, którym to dostarczaliśmy zamówione online towary dla klientów. Takie były początki. Przyszedł rok 2010 i wejście na rynek polski i kolejne 3 lata bardzo intensywnej pracy i rozwoju firmy. Rok 2013 upłynął pod znakiem szybkiego wzrostu sprzedaży i udało nam się z powodzeniem obsłużyć ponad 100 tys. klientów, podobnie jak w 2012 roku, kiedy to dzięki naszym klientom udało nam się zwiększyć obroty o ponad 100% w porównaniu do ubiegłego roku. Rok 2015 w Mall.pl możemy podsumować zrealizowaniem 400 000 zamówień i 280 000 obsłużonych zapytań od klientów, podczas gdy cała Grupa Mall odnotowała aż 5 500 000 zamówień. W zeszłym roku otworzyliśmy też nowe centrum dystrybucyjne w Czechach, które przygotowywaliśmy 2 lata. Ma 50 000m2 (to powierzchnia kilku boisk piłkarskich) i aż 12,5m wysokości oraz jest o 20m szerszy od standardowych magazynów, to jeden z kroków milowych w historii firmy. Ten rok to utworzenie Grupy Mall i zwiększenie obecności Grupy Kapitałowej Rockaway (obecnego właściciela Grupy Mall) do rynku e-commerce w Europie Środkowo-Wschodniej.
Paweł Szukalski, Członek Zarządu
Jak wyglądały jej początki w Polsce?
W przypadku Mall.pl dopiero w 2010 roku możemy mówić o solidnym wejściu na polski rynek, to także czas, kiedy objąłem prowadzenie firmy w tym rejonie Europy. Na początku przychodziłem do firmy, w której było zatrudnionych 8 osób w Warszawie, równocześnie dojeżdżałem na weekendy do rodzinnych Czech. Już w 2011 roku zdecydowaliśmy się przenieść firmę z Warszawy na Dolny Śląsk i był to dla nas prawie jak drugi start działalności. Z czystą kartą w tej części Polski, całkowicie nowym składem personalnym, nowymi przestrzeniami magazynowymi – zaczęliśmy naszą przygodę wspinania się na szczyt liderów e-commerce w Polsce. W ciągu 3,5 roku udało się ze sklepu internetowego z 8 pracowników i 10 przesyłek dziennie rozwinąć biznes do 160 pracowników i obrotu na poziomie 50 milionów euro. Od tego czasu bardzo dużo się dzieje, tak naprawdę każdy rok niesie za sobą coś nowego i jest to dla nas przełomowe, zarówno otworzenie nowego punktu odbioru osobistego, czy nowego zaplecza magazynowego, by móc zrealizować prawie 400 tys. zamówień w 2015, czy uzyskanie wysokiego miejsca w pierwszej trójce rankingu e-konsumentów w kategorii megasklepów. Naszym wzorem jest czeski Mall i mam nadzieję, że uda się już wkrótce również i w Polsce rozbudować na taką skalę naszą firmę. To na pewno będzie krok milowy.
Tomasz Semba, Customer Care Manager
Poza Polską działają Państwo obecnie w Czechach, na Słowacji, Węgrzech, w Słowenii i Chorwacji. Czy zamierzają Państwo rozszerzać ofertę o kolejne zagraniczne rynki?
Grupa Mall działa w tym momencie na 6 europejskich rynkach i na pewno możemy być dumni z faktu, że jesteśmy w samej czołówce najlepszych sklepów internetowych w każdym z krajów. Czeski Mall jest nadal niekwestionowanym liderem i generuje ok. 50% obrotu naszego biznesu, Polska to ponad 16% obrotu. Na polskim rynku oferujemy ponad 90 000 produktów z 16 różnych branż obsługując ponad 400 000 zamówień rocznie. Już w 2014 roku spółka przyniosła ponad 300 000 euro obrotu realizując 3 500 000 zamówień. Na początku skupiliśmy się na tym, by stać się liderem e-commerce w Czechach, by następnie już po roku poszerzyć działalność na dodatkowe rynki: Polskę, Węgry i Słowację. Przeprowadziliśmy dużą akwizycję zagraniczną i wkroczyliśmy także na rynki krajów byłej Jugosławii. Nasza strategia rozwoju w dużej mierze opiera się o rynki regionu CEE i na chwilę obecną nie planujemy wejścia na inne rynki Europy Zachodniej.
Co Państwa wyróżnia jako pracodawcę?
Jako firmę na pewno wyróżnia nas zróżnicowanie dostępnego asortymentu. Obecnie oferujemy blisko 100 tys. produktów w 16 kategoriach tematycznych. To tak naprawdę internetowa galeria handlowa, gdzie jeden klient może kupić zarówno kosmetyki, karmę dla psa, odkurzacz i rower. Ta różnorodność nas wyróżnia na tle innych graczy e-commerce. Traktujemy każdą kategorię jak oddzielny sklep internetowy i dzięki temu jesteśmy w stanie konkurować ze sklepami specjalizującymi się w danym asortymencie. Dodatkowo, od samego początku koncentrujemy się na systematycznym umacnianiu relacji z klientami i dostawcami oraz ulepszaniu ich satysfakcji z zakupów online. Od początku swego istnienia wprowadzamy rozwiązania, które były rewolucyjne i zmieniały rynek, wyznaczając tym samym nowe trendy w branży e-commerce. Najważniejszym „składnikiem” naszego sukcesu są ludzie, głęboko wierzę, że każdy biznes to ludzie, którzy go wspólnie tworzą. Dobrze wiemy, że ludzie są najważniejszą wartością naszej organizacji, dlatego doceniamy ich codzienną pracę. Bez ich zaangażowania nie uzyskalibyśmy tylu wyróżnień i nagród. Konsekwentnie inwestujemy w rozwój osobisty i zawodowy swoich pracowników.
Czy zapotrzebowanie na nowych pracowników w Internet Mall jest duże? Ilu pracowników rocznie Państwo zatrudniają?
W 2013 roku zatrudnialiśmy mniej niż 50 osób, na początku 2014 roku było ich około 70, a od tego czasu zatrudnienie się podwoiło i ciągle rośnie. Do końca roku mamy nadzieję zwiększyć zatrudnienie o kolejnych kilka/kilkanaście osób.
A jeśli chodzi o rozwój zespołu – ile rekrutacji przeprowadzają Państwo w ciągu roku?
Rekrutujemy właściwie bez przerwy, nie mamy dużych przerw, a okres jesieni to dla nas wyjątkowych czas, gdyż przygotowujemy się nad okres przedświąteczny obfitujący w setki tysięcy zamawianych produktów. Zwiększa się nasz dział handlowy, a co za tym idzie – także działy obsługujące zamówienia składane przez klientów (Customer Care i Logistyka). Do tego dochodzą rekrutacje związane z normalną fluktuacją personelu. Rekrutacje bieżące prowadzimy przede wszystkim w modelu „direct search”. Cały czas się rozwijamy, dlatego każdego dnia prowadzimy rozmowy i spotkania z kandydatami.
Jakimi kanałami prowadzony jest proces rekrutacji?
Korzystamy z ogłoszeń na Pracuj.pl, Gazeta.praca.pl – w przypadku szeregowych stanowisk dajemy ogłoszenia lokalne (OLX, Gumtree). Ogłoszenia widoczne są na naszej stronie w zakładce kariera. Czasami uczestniczymy w targach pracy. Korzystamy również z pomocy agencji rekrutacyjnych. Mamy też program „Poleć nam znajomego do pracy”, gdzie korzystamy ze znajomości naszych pracowników.
Internauci pytają często o sam proces rekrutacji. Jak on wygląda w Państwa firmie?
W czasie procesu rekrutacji oceniamy nie tylko doświadczenie, umiejętności i wiedzę, bardzo ważne jest dla nas tzw. dopasowanie do firmy, czyli zestaw odpowiednich cech i kompetencji, które sprawią, że kandydat dobrze odnajdzie się w danym zespole i w naszej kulturze. Zazwyczaj jest to rozmowa rekrutacyjna prowadzona przez specjalistę HR (niekiedy z udziałem bezpośredniego kierownika działu, do którego kandydat aplikuje). Czasem w trakcie rozmowy prosimy o wykonanie krótkiego zadania (przygotowanie opisu produktu, wykonanie testu). Na stanowiska kierownicze rekrutacja ma dodatkowe etapy – z udziałem zarządu włącznie. Dbamy o to, by każda osoba, która będzie zaproszona na rozmowę kwalifikacyjną, otrzymała od nas informację zwrotną na temat wyników rekrutacji. Dla wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się o nas coś więcej – polecam obejrzeć filmik przed rozmową kwalifikacyjną:
Jak potencjalni kandydaci powinni przygotować się na rozmowę lub spotkanie rekrutacyjne w firmie?
Podczas ustalania terminu rozmowy rekrutacyjnej informujemy każdego kandydata, czy będziemy sprawdzać jakieś szczególne umiejętności (np. znajomość Excela) – warto się wtedy do nich dokładnie przygotować. Mile widziana jest też znajomość firmy – chociażby to, że ktoś odwiedzał naszą stronę internetową. Wszystkich zachęcamy, by przed przyjściem na rozmowę rekrutacyjną najpierw zapoznali się z naszą stroną internetową i sprawdzili jacy jesteśmy, ale też co można kupić w naszej galerii handlowej online. Podczas spotkania rekrutacyjnego koncentrujemy się na kompetencjach i dotychczasowych doświadczeniach, na pewno wypytujemy dokładnie jeśli pojawia się wskazane doświadczenie w e-commerce. Istotne dla nas jest to, by po rozmowie kandydat otrzymał informację o decyzjach, jakie zapadły w procesie rekrutacji.
Jakie cechy charakteru powinna mieć osoba ubiegająca się o pracę w Internet Mall Polska?
Nie szukamy ideałów. Najważniejsze są dla nas kwalifikacje i zapał do pracy. Są przyjmowane osoby błyskotliwe, które chcą się rozwijać i poszerzać wiedzę. Idealny kandydat to osoba, która pasjonuje się e-commerce, szybko się uczy oraz jest zdeterminowana, aby się rozwijać czy na przykład zgłębiać wiedzę o sprzedaży online jeśli nie posiada jej na początku. Ważna jest umiejętność pracy w grupie. Poza tym osoba powinna być pozytywnie nastawiona do świata, otwarta i uśmiechnięta. Cenimy także odpowiedzialność i samodzielność w wykonywaniu zadań.
Jakie wymagania stawiają Państwo przed kandydatami?
To zależy od stanowiska. Staramy się rzetelnie opisywać wymagania w publikowanych ogłoszeniach o pracę. Warto przed aplikowaniem zapoznać się wnikliwie z ich opisami, szczególnie z zadaniami, jakie są wykonywane na danym stanowisku.
Na pewno poszukujemy ludzi z pasją i charakterem, który sprawia, że są otwarci do nauki, odkrywania nowych umiejętności. Ważne, żeby były to osoby zmotywowane do działania, które nie boją się podchodzić niestandardowo i z ogromnym zaangażowaniem do swoich zadań. Nie wymagamy bardzo dużej wiedzy o e-commerce, ale ważne jest też, aby osobom, które do nas trafiają bliskie były nasze wartości.
Czy firma zatrudnia praktykantów, stażystów?
Tak. W tej chwili trwają staże w dziale handlowym i w dziale marketingu. Studenci są zawsze u nas mile widziani. Jesteśmy otwarci na młode i ambitne osoby, szczególnie, że sami czujemy się młodzi ciałem i duchem. W przypadku praktykantów zależy nam na gotowości do poszukiwania rozwiązań, analitycznego myślenia i otwartości umysłu na naukę nowych umiejętności. Wychodzimy z założenia, że każdy praktykant może nauczyć się być dobrym w e-commerce. Musi tylko naprawdę chcieć.
Jak wygląda ścieżka rozwoju nowo zatrudnionego pracownika?
To zależy w dużym stopniu od pracownika, jesteśmy w tym przypadku elastyczni i otwarci na potrzeby pracowników. Nie mamy sztywnych ścieżek kariery, ale w miarę możliwości bierzemy pod uwagę zdolności i predyspozycje naszych pracowników podczas rekrutacji na wyższe stanowiska. Obecny kierownik magazynu zaczynał u nas od stanowiska szeregowego magazyniera. Mamy też kierowników sprzedaży (Sales Managerów), którzy na początku swojej pracy w Mall.pl przygotowywali opisy produktów lub wykonywali prace asystenckie. Nasi pracownicy korzystają z tych możliwości – czasami zupełnie zmieniając charakter swojej pracy (np. zamieniając dział obsługi klienta na dział handlowy). Przyglądamy się potrzebom pracowników i zależy nam na tym, by dać im wsparcie w rozwoju wybranych kompetencji niezbędnych do wykonywania codziennych zadań. Jesteśmy również otwarci na to, by zmieniali swój zakres obowiązków, jeśli tylko sprawi to, że będą mogli efektywniej i bardziej zmotywowani pracować – jesteśmy na „tak”. Z uwagi na to, iż we współczesnym świecie zmiana jest czymś stałym – proces podnoszenia kwalifikacji jest u nas czymś stałym.
W jaki sposób inwestują Państwo w rozwój swoich pracowników i podnoszenie ich kwalifikacji?
Stare i sprawdzone powiedzenie mówi, że kto stoi w miejscu, ten się cofa. Dużo w tym prawdy, dlatego też liczy się dla nas rozwój pracowników. Staramy się reagować na potrzeby zgłaszane przez naszych pracowników i przez kierowników poszczególnych działów. Czasami kierujemy pracowników na szkolenia, organizujemy je też sami wewnętrznie, w innych przypadkach sprawdza się współpraca bardziej doświadczonej osoby z nowym pracownikiem na zasadach mentoringu. Rozwój pracowników już zatrudnionych, poszerzanie ich wiedzy o kolejne obszary oraz rozwój kluczowych kompetencji to forma inwestowania w progres firm i zdecydowanie jesteśmy na niego otwarci.
Na jakie benefity mogą liczyć pracownicy firmy?
Przede wszystkim dajemy naszym pracownikom swobodę w kształtowaniu swojego czasu pracy – tam, gdzie można sobie na to pozwolić. Mamy grupowe ubezpieczenia, pracownicy mogą korzystać z opieki medycznej, dofinansowania kart multisport. We wrześniu spora grupa chętnych pracowników rozpoczęła naukę języka angielskiego. Nagradzanie wszystkich pracowników tak samo i „po równo” nie musi być idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, dlatego też wolimy wsłuchać się w potrzeby pracowników i dajemy pracownikom samodzielny wybór świadczeń. Nasi pracownicy lubią mieć wybór i my im go umożliwiamy, tak samo jak otwarci jesteśmy na poznawanie ich dodatkowych, czy też nowych potrzeb, które staramy się spełnić w miarę możliwości.
Czy organizują Państwo spotkania i imprezy integracyjne dla pracowników firmy Internet Mall?
Zazwyczaj w czerwcu każdego roku świętujemy „Urodziny Mall.pl” – ostatnio z tej okazji zorganizowaliśmy piknik rodzinny dla wszystkich pracowników. Na jesień tradycyjnie wyjeżdżamy wspólnie na „Energy weekend”, gdzie nasi pracownicy mogą spędzić czas razem w swobodnej atmosferze, co przekłada się na lepszą współpracę w trakcie pracy. Mamy także drużyny sportowe wśród pracowników, między innymi w piłkę nożną. Zdarzają się też spontaniczne wyjścia na piwo/kręgle/do kina itp. organizowane samodzielnie przez pracowników, jak i wspólne śniadania. Cieszymy się na każdą tego typu inicjatywę i zachęcamy pracowników, by zgłaszali nam tego typu pomysły na wspólne integracje.
(Serdecznie dziękujemy Elżbiecie Niewiadomskiej HR Specialist za wkład merytoryczny w przygotowanie odpowiedzi)
Dziękuję za rozmowę.
były robotnik
10.08.2016 12:23
Dla zainteresowanych:
Copywriterzy - praca polega na klepaniu opisów produktów, żeby sie dostać właściwie wystarczy przyjsc na rozmowe. Zarobki są niskie - ok 2k brutto i możecie liczyć czasem na premie w stylu 100 zł. Czasem będą wymagać od was zostania po godzinach albo w weekendy sczegolnie w okresie listopad - grudzien.
na punktach odbioru kasa była w okolicach 2-2,5 brutto i chyba jakies premie też były
kierownicy sprzedaży/sales managerowie czy jak to tam się zwie - kasa nie jest najgorsza, ale spory procent jest z premii. perspektywy na robienie wyników są takie jak humory kierownictwa - jak jest dobrze to moze zrobicie, jak nie to nie. super wysokie progi do wykonania a potem opierdziel ze sie ich nie zrobilo to wlasciwie norma. ogolnie managerowie są mierni a jeden z nich to już przedmiot legend w branży.
na plus trzeba zaliczyć świetną atmosferę między ludzmi w biurze (w magazynie to nie mam pojęcia)
elB
02.08.2016 14:32
Pracowałem w magazynie mall.pl i powiem wam, ze jest słabo. Kierownicy nie mają pojęcia o prowadzeniu magazynu i o logistyce. Robią fabryke z ludzi. Przez to atmosfera w załodze stala sie slaba i nikt juz z uśmiechem na twarzy nie przychodzi do pracy, tak jak kiedyś.Stawka dla magazynierow jest niska, żadna konkurencja do innych firm, a chca wycisnąc z ludzi ile tylko sie da a sami pracuja tak, jakby mieli cały czas przerwe. Mialem tego dosyć i już mnie tam nie ma. Ja tam nigdy wiecej nie wróce.
Marcel
21.04.2016 14:15
Ogólnie firma o dużej rotacji - widać to w ofertach o prace.Ciagle nowe twarze na 3 miesiące :) Z grupy z którą pracowałem jakiś czas temu została garstka. O kompetencji kadry kierowniczej nie ma co się wypowiadać ogólnie słabo - dobrzy sami odchodzą a słabi wiedzą że nigdzie nie mają szans wiec się trzymają jak tylko mogą :) Jeśli masz wiedze i siebie szanujesz szkoda twojego czasu bo większe pieniądze i lepszą pracę niż tą w ofercie z pewnością dostaniesz. Ja żałuje że zmarnowałem w mall czas bo poziom był naprawdę słaby
były pracownik1
12.04.2016 18:21
Typowa korpo-sieczka. Stres, ucinanie premii, niekompetentne osoby na stanowiskach kierowniczych .
Jeżeli nie znasz języka angielskiego, nie masz pojęcia o działaniu e-commerce, nie skończyłeś/aś studiów, ale potrafisz po prostu bez myślenia wykonywać polecenia i jesteś genialny w podlizywaniu się - masz szansę w tej firmie awansować na stanowisko lidera czy kierownika. Twoja ścieżka kariery będzie wtedy bardzo szybka.
Niestety ludzie którzy mają swoje zdanie i znają się na tym co robią, są zwalniani, bo zagrażają swoim przełożonym którzy nie znają się na niczym :)
Praca na infolinii : korpo, korpo i jeszcze raz korpo. Wyliczają każdą sekundę jak wychodzisz do toalety czy na przerwę. Musisz się tłumaczyć dlaczego byłeś w toalecie o 3 sekundy dłużej. Jest bardzo duża rotacja pracowników, więc ciągle ogrom pracy. Pracujesz po 200 godzin w miesiącu, po czym masz zabieraną premię żeby za dużo nie wpłynęło Ci na konto. Śmieszne zasady premiowania. Szkoda zdrowia..
haha
20.01.2016 09:28
Serio tutaj takie teksty piszesz? Ludzie pytają o stanowiska magazyniera, pakowacza czy cos ale jasne może by tak na dyrektora handlowego!
kot
10.10.2015 16:31
Pracowałem tam przez jakiś czas i źle się nie pracowało. Praca po 8 godzin, nikt Cię nie zmusza do nadgodzin. Pracowałem przez Agencję, po 3 miesiącach można przejść na umowę o prace. Jest to praca fizyczna. Przez agencję zarobiłem około 1800 zł na rękę. Magazyn mieści się we Wrocławiu na ulicy Kępińskiej wiec dojazd jest bardzo dobry (autobusy, tramwaje blisko jest zajezdnia to wieczorem czy rano jest tego pełno). Zmiany troche pomieszane bo jest ich sporo 1. 6:00-14:00 2. 8:00-16:00 3. 10:00-18:00 4. 14:00-22:00 5. 16:00-24:00 . Ostatnie dwie zmiany tylko w okresie świątecznym. Zamówień jest dużo ale jak ekipa nie jest zgrana to można się nie wyrobić.
Artur
07.08.2015 11:10
Dzięki za opinie będę tu aplikować, Wcześniej pracowałem w bxm.pl w sklepie internetowym zobaczymy czas na zmiany
11.04.2015 10:11
Aga
Przebieg rekrutacji
Rozmowe przeprowadzaja dwie panie. Zadaja duzo pytań na temat wyksztalcenia oraz doswiadczenia. Rozmowa trwa okolo 45 min z czego 15 minut jest na opis dwoch produktów.
Pytania