Dla przyszłych pracowników19.11.2022 12:06
Z punktu widzenia byłego pracownika do wszystkich przyszłych pracowników tego biura, omijajcie szerokim łukiem.
Specyfika pracy z Panem Michałem, nazwała by się potocznie "Jak wiatr zawieje". W zależności od tego czy czas oraz humor sprzyja Panu Michałowi, takie warunki pracy otrzymacie oraz tak będziecie traktowani. Może się to diametralnie zmieniać w bardzo krótkim okresie pracy w rej firmie. Pan Michał wyznaje jedną zasadę - dobrze, szybko i tanio. W okresie mojej pracy nabór na stanowiska był prowadzony cały czas - od kiedy tylko rozpoczęłam pracę i podobno też dużo wcześniej. Następstwem tego jest brak stałej kadry przez co nie bardzo ma kto cie przyuczać. Przyuczenie polega na tym że przychodzisz z zeszytem, ktoś tlumaczy Ci to zadanie raz, a jak sobie to zanotujesz-twoja sprawa. Resztę pracy w tej firmie opierasz na wykonanych notatkach. W związku z czym jeśli źle coś zrozumiesz przez co popełnisz błąd w notatkach na których opierasz swoją dalszą pracę, robisz błędy to Pan Michał najprawdopodobniej szuka już kogoś na Twoje miejsce bo się nie nadajesz.
Pan Michał "inwestując w ciebie" oczekuje że bardzo szybko mu się zwrócisz. To są krótkie okresy, około 3-4 tygodni (przypomnijmy że jesteś przyjmowany np zupełnie zielony). Jeśli tego nie spełnisz zastąpi cie kto inny - ktoś według niego szybszy bądź adekwatniejszy.
Pan Michał poszukuje osób do przyuczenia ponieważ takiej osobie może zapłacić mniej. Kwota którą możesz otrzymać To około 2000 na rękę (podczas okresu mojej pracy). Tłumaczy to postępowanie tym że jakby jakaś osoba poszła na kurs księgowy musiała by za niego zapłacić. W tym przypadku, dzięki niemu, nie musisz.
Pracujemy zadaniowo, bardzo liczy się zaangażowanie w pracę biura. Wiąże się to z tym że wywierana jest na tobie presja by np. zostać po godzinach (oczywiście są one nieodpłatne, w ramach twojej nauki i tego że nie skończyłaś powieżonych ci zadań). Jeśli odmówisz zostania raz, drugi, trzeci i nie będzie cie kiedy "biuro jest w potrzebie" usłyszysz że brak Ci zaangażowania w pracę biura, oraz że nie potrzebujemy tu takich ludzi.
Umowy nie są wystawiane na czas. Jest to zazwyczaj umowa zlecenie. Najlepiej jak jesteś osobą uczącą sie do 26 roku życia bądź studentem,z powodu nie odprowadza za ciebie składek.
Przy aktualnej najniższej Krajowej (2022) dla osoby uczącej się do 26 roku życia stawka wynosi 19.70 na umówię zlecenie przy pełnym etacie (168h) wynagrodzenie wynosi 3309.6. Wypłatę dostajesz do ręki coś koło 2200, od czasu do czasu dostając 100-200 premi w zależności od Twojego zaangażowania w pracę biura. Po czym prosi cię o podpisanie rachunków o odebranym wynagrodzeniu oczywiście zgodnym z aktualnymi wytycznymi.