Opinie o Swsm (Śląska Wyższa Szkoła Medyczna) Katowice
Dodaj do ulubionych
Nie przegap nowości o Śląska Wyższa Szkoła Medyczna!
Wywiadu udzielił/aŚląska Wyższa Szkoła Medyczna
17.11.2023 13:54
Proszę przybliżyć specyfikę Państwa działalności dydaktycznej.
Śląska Wyższa Szkoła Medyczna to pierwsza niepubliczna specjalistyczna wyższa szkoła medyczna na Śląsku i jedna z nielicznych takich placówek w Polsce. Szkoła dysponuje odpowiednio wyposażonymi pracowniami, posiada także pomoce dydaktyczne niezbędne w procesie kształcenia przedmiotów ogólnych i specjalistycznych. Program nauczania, nie pomijając teorii, nastawiony jest na kształcenie praktyczne. Kadra uczelni to zespół specjalistów teoretyków i praktyków, reprezentujących takie dziedziny nauki jak: medycyna, chemia i biologia. To osoby znające bieżące uwarunkowania i potrzeby rynku usług kosmetologicznych i dietetycznych. Zespół wysoko wykwalifikowanej kadry naukowo-dydaktycznej stanowią, obok cenionych pracowników naukowych, nauczyciele akademiccy i praktycy, posiadający duże doświadczenie branżowe, zdobyte poza instytucjami szkolnictwa wyższego. Dzięki optymalnemu dopasowaniu programów nauczania do potrzeb pracodawców i rynku pracy, absolwenci posiadają wiedzę i umiejętności praktyczne, pozwalające z sukcesem realizować różnorodne ścieżki kariery zawodowej.
Jak udaje się utrzymać tak wysoki poziom kadry, która cieszy się uznaniem studentów?
Doświadczenie biznesowe przedstawicieli kadry uczelni, pozwala im dzielić się aktualną specjalistyczną wiedzą praktyczną, a przy tym kształtować postawy przedsiębiorcze wśród studentów. Warto podkreślić, że kadra uczelni to przede wszystkim pasjonaci i zdolni dydaktycy. Stały monitoring satysfakcji i opinii studenckich o każdym z przedstawicieli kadry, pozwala uczelni zatrudniać jedynie tych, którzy są cenieni przez słuchaczy. Dzięki temu wykładowcami prowadzącymi zajęcia są jedynie osoby, które odnoszą sukcesy dydaktyczne, chcące i potrafiące rozwijać potencjał naukowy studentów. Staranny dobór kadry gwarantuje profesjonalizm i efektywność nauczania, a także partnerską atmosferę i otwartość na potrzeby każdego ze słuchaczy uczelni. Dzięki doradczemu podejściu i dzieleniu się własnymi doświadczeniami zawodowymi, absolwenci Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach z łatwością odnajdują się na rynku pracy. W uczelni istnieje ciało kolegialne – Uczelniany Zespół ds. Jakości Kształcenia – dokonujący okresowej oceny programów, oraz dbający o dobór treści i metod nauczania. Studenci mają możliwość konsultacji z wykładowcami, poza zajęciami objętymi planem nauczania. Dobre wyniki w nauce nagradzane są natomiast stypendiami naukowymi.
Jak wyglądały początki działalności uczelni?
Powstanie SWSM jest wynikiem współpracy wybitnych specjalistów z dziedziny nauk medycznych, cieszących się krajową i międzynarodową sławą. Ten zespół, dostrzegając potrzebę elastycznego kształcenia w specjalnościach zawodów medycznych, postanowił wyjść naprzeciw oczekiwaniom polskiego i europejskiego rynku pracy. Pragnienie kształcenia - w nowoczesny sposób - doskonale przygotowanych teoretycznie i praktycznie absolwentów, stanowi podstawę obecnej misji Uczelni.
Co wyróżnia Państwa uczelnię na tle innych placówek obecnych na rynku?
Kilkuetapowy proces rekrutacji jest gwarancją wyboru najbardziej odpowiednich kandydatów. Nie chcemy zatrudniać pracowników bez odpowiednich predyspozycji, narażając ich tym samym na stres i wypalenie. To kwestia odpowiedzialności. Żaden kandydat chyba nie przepada za rozmowami kwalifikacyjnymi, które same w sobie są stresujące, przez co kandydaci rzadko bywają rozluźnieni, czasem są zamknięci, spięci i stanowią dla nas zagadkę. Aby ułatwić im rozwinięcie pełni swych możliwości, staramy się zachować swobodną, niezobowiązującą atmosferę. W przypadku stanowisk administracyjnych, pierwszym etapem jest zwykła rozmowa. Ma ona luźny, partnerski charakter, umożliwiający poznanie osobowości kandydata, a także przedstawienie mu specyfiki stanowiska. W zależności od tej specyfiki, często proponujemy rozwiązanie testu umożliwiającego nam zorientowanie się w predyspozycjach kandydata. W przypadku pozytywnej decyzji o zatrudnieniu, , proponujemy kandydatowi dni próbne, podczas których może on poznać zakres pracy, związane z nią zadania oraz ludzi, z którymi będzie współpracował. Dzięki temu nie tyle my poznajemy kandydata, co kandydat ma możliwość poznania nas. Dla nas niezwykle ważne jest to, żeby ludzie, którzy dołączają do naszego zespołu, czuli się w nim dobrze, a także by obowiązki zawodowe sprawiały im satysfakcję, dzięki czemu praca może stać się przyjemnością.
Jak wygląda proces wdrożenia nowego pracownika na Państwa uczelni?
Nowy pracownik przechodzi szkolenie wdrażające oraz jest zapoznawany z osobami z poszczególnych działów. W początkowym okresie zatrudnienia pracownikowi przydzielona zostaje doświadczona osoba - opiekun, mogący służyć radą i pomocą. Dbamy o to, aby proces adaptacji w nowym środowisku przebiegał - w miarę możliwości - bezstresowo i w przyjaznej atmosferze.
Jakie plany związane z zatrudnieniem macie Państwo w 2023 roku?
Zespół od lat jest stały, a rotacja pracowników niewielka, dlatego nie mamy sprecyzowanych planów dotyczących zatrudnienia.
W jaki sposób dbacie Państwo o rozwój pracowników?
Każdy człowiek posiada silne i słabe strony, a także - często ukryte - talenty. Staramy się więc odkryć je, zdiagnozować, i w miarę możliwości, dostosować specyfikę zadań do predyspozycji pracownika. Środowisko, w którym działamy, dynamicznie się zmienia, więc staramy się dbać o rozwój kompetencji zespołu tak, aby był gotowy na podjęcie nowych wyzwań.
Pracownik Marketingu
04.05.2026 12:22
Czytając niektóre opinie, mam wrażenie, że dotyczą zupełnie innego miejsca albo sytuacji sprzed baaaardzo baaaardzo dawna. Ja pracuję w marketingu ponad 2 lata i szczerze – gdyby było tu źle, to już dawno bym mnie tu nie było. Nasz zespół jest naprawdę w porządku – ludzie są pomocni, normalni i można na siebie liczyć. Jak jest jakiś problem, to nikt nie zostaje z tym sam.
Kierowniczka to bardzo sympatyczna osoba, zawsze da się z nią dogadać i faktycznie wspiera zespół. Nie ma podejścia „radź sobie sam”, tylko raczej szukamy rozwiązania razem.
Co do szefostwa – też nie mam złych doświadczeń, normalni, życzliwi ludzie, można podejść i porozmawiać.
Słyszałam jak..
30.05.2026 16:14
Podróże w czasie to jedno (wciąż są dostępne terminy z końca maja), ale brak znajomości kalendarza szkolnego i dodawanie terminu na dzień zakończenia, to chyba brak wiedzy o szkołach średnich. Fakty są takie, że "niewygodne" osoby opuściły dział, niektóre wbrew własnej woli. Zostali Ci, którzy głoszą uwielbienie pani (usunięte przez administratora) a jaki jest efekt wszyscy widzą.
Anonymous
14.08.2026 11:54
Ta wazelinę nieumiejętnie wypisuje o sobie sama zainteresowana "kierowniczka", normalnie jak u Barei.
03.10.2025 02:36
Baran
02.11.2025 14:22
O kogo konkretnie? Czy chodzi o część administracyjną uczelni czy naukowa? Jakiego działu unikać?
Chetny
02.11.2025 14:20
Dzień dobry, czy ktoś może powiedzieć jak pracuje sie w marketingu? Ile można zarobić? Czy atmosfera jest ok? Widziałem ogłoszenie i zastanawiam się czy warto próbować. Czy nowa oferta to nowe stanowisko czy ktoś odszedł? Czy duża jest rotacja w dziale?
22.07.2025 13:29
Praca tu, to naprawdę pozytywne doświadczenie. Mamy zgrany zespół, dobrą atmosferę i dużo pozytywnej energii – nawet przy dużych projektach i intensywnym tempie pracy. Wspieramy się nawzajem, nie ma niezdrowej rywalizacji ani zbędnych napięć. Każdy wie, co ma robić, ale jednocześnie można liczyć na pomoc innych, gdy coś się dzieje.
Wypłaty są zawsze na czas, a warunki zatrudnienia są jasne i przejrzyste. Z kierownictwem da się normalnie dogadać – wystarczy chcieć rozmawiać. Naprawdę nie rozumiem niektórych negatywnych komentarzy tutaj – odnoszę wrażenie, że pochodzą od osób, które po prostu nie odnalazły się w tej pracy. To nie jest miejsce dla każdego, ale jeśli ktoś potrafi działać zespołowo i nie unika wyzwań, to będzie mu się tu dobrze pracować.
Realny Pracownik
17.07.2025 13:16
Miejsce pracy przyjazne pracownikom, z fajną, koleżeńską atmosferą. Każdy zajmuje się swoją pracą i zdecydowanie można poczuć, że ludzie grają do jednej bramki. Wiadomo, że czasem zdarzają się jakieś tematy na ostatnią chwilę i trzeba zostać, ale wszystkie nadgodziny są skrupulatnie liczone. Szefowie są w porządku, otwarci na dialog i pomysły. Trudno się do czegoś przyczepić, a większość rzeczy napisana poniżej raczej jest autorstwa tych, którym mówiąc delikatnie "kariera się tu nie ułożyła".
Salamadra
14.05.2025 16:15
Uwaga! Znowu szukają marketingowca! Czemu mnie to nie dziwi? XD Bo to drugi najgorszy dział do pracy i utrzymania się po niesławnym dziekanacie SWSM. Rotacja i moc problemów gwarantowana. Bardzo odradzam, strata czasu i nerwów. Marketingowcy już dawno wiedzą żeby omijać szerokim łukiem to smutne miejsce, tak samo jak wykładowcy XD
Marta
20.06.2025 19:30
I co znaleźli już jelenia do marketingu? Oferta była zajebista człowiek orkiestra od reklam od filmów pisania eventow i cały stek wypisanych pozycji co ten specjalista ma robić a do tego wachlarz pomysłów wszelakich na wczoraj wrzuconych przez innych znając realia uczelni za najniższą krajową kto na to poszedł ??
Wow
09.04.2025 16:19
Zdecydowanie najgorszy pracodawca z jakim kiedykolwiek miałam do czynienia. Warunki pracy - absolutne minimum. Wszyscy są głupi a tylko oni mądrzy a praca dla nich to zaszczyt - to jest ich styl robienia biznesu. Uważają, że benefitem dla pracowników jest możliwość wypożyczenia sobie książki z biblioteki :D
O.N.A.
06.05.2025 15:24
Tak jest duża rotacja i skład marketingu w ciągu ostatnich kilku lat był kilka wymieniany. Co jakiś czas przychodzą nowe gwiazdy a potem odpadają w niełasce. Jeszcze się taki nie narodził co by dogodził...
Magda
26.05.2025 17:47
Rob Czy aplikowałeś do nich !? Czy bo dobyły się już rozmowy? Wysłałam chale bez odzewu zastanawiam się czy już kogoś znaleźli czy jeszcze mam szansę i nikogo nie wybrali
A. P.
16.05.2025 12:56
Widziałam ofertę do działu marketingu jak wygląda tam praca ? Ile pracuje tam osób ? Czy fajna jest atmosfera ? Jak wygląda współpraca z kierownikiem ? Czy inne działy są nastawione na współpracę ? Różnie jest z tą atmosfera na uczelniach
10.02.2025 15:09
Robi
13.03.2025 21:14
Szanujący się wykładowcy szybko odchodzą, plany pisane na kolanie, chaos przed każdym zjazdem a część administracyjna zwłaszcza ta odpowiedzialna za wizerunek się tylko ładnie uśmiechać potrafi i nic poza tym.
Były-Wykładowca
11.02.2025 13:30
Pracowałam jako wykładowca przez kilka semestrów w SWSM. Zarobki nikłe. Praca w tygodniu i w weekendy. Wyposażenie sal takie sobie: rzutniki multimedialne raz działają a raz nie, laptop przynieś sobie swój prywatny (bo ten na miejscu to jakaś prehistoria). Studentek z zajęć absolutnie nie wolno wypuścić nawet kwadrans wcześniej - nie ważne, że dziewczyny wykonały swoje ćwiczenia i już nic nie mają do zrobienia. Harmonogramy Kosmetologii czy Dietetyki publikowane tuż przed zjazdem. Zmiana numerów sal tuż przed zajęciami. Chaos i bałagan. Jak ktoś chce studiować tylko po to, aby mieć papierek - to ujdzie. Ale ogólnie to nie polecam, bo wstyd wymawiać głośno nazwę tej uczelni.
Kontakt - Śląska Wyższa Szkoła Medyczna
Mickiewicza 29 40-085 Katowice
23.10.2024 13:15
Rekrutacja
25.10.2024 14:28
Co to znaczy biedamarketing? Chodzi o to że mało się tam zarabia czy nie ma budżetów? Czy duzo jest tam osób? Jest fajna atmosfera? Czy jest rotacja w tym dziale? Poważnie rozważalem pracę tam, ale po rekrutacji mam mieszane uczucia.
Ja kub
29.10.2024 12:02
@Vip jak to wygląda? Dostałem propozycje rozmowy, ale po przeczytaniu opinii się wacham. W obecnej pracy mam fajną atmosferę, ale nie mam możliwości zarabiać więcej. Jakie są stawki w swsm? Czy są premie? Czy nadgodziny są płatne?
Ilona
30.11.2021 05:56
Widzę, że każdy na coś narzeka. A ile można zarobić na początku jako pracownik dziekanatu?
Si Si
05.06.2022 21:36
Pensje wiekszosci osob zatrudnionych w tej uczelni oraz w innych firmach należących do tych samych właścieli niewiele przekraczają minimalną krajową.
Kandydatka
14.02.2023 22:04
Minimalnie więcej niż minimalną krajową ;) O ile przejdziesz gęste sito rekrutacji i zdasz wszystkie testy i będziesz wybrana przez dwóch dziwnych smutnych panów...
03.01.2023 11:30
Na jakie benefity liczy pracownik w Swsm (Śląska Wyższa Szkoła Medyczna)?
BULMA
03.02.2023 09:45
Podobno można czasem wyjść na patio! No i są windy.
Kamil
04.03.2018 20:00
Zawsze można zmienić firmę. Po co to narzekanie?
Ola
21.08.2020 14:49
A po co komous mówic zmień prace jeżeli przychodzi do nowej firmy i probuje cos osiagnac? Zmien prace zmien prace, latwo powiedziec ale tez bez sensu takie gadanie. Forum jest po to aby pisac o pracodawny, jezeli opinie sa zle to marudzi ale jak dobre to na to nie ma komentarza.
Dajcie spokoj tym którzy chca sie podzielic swoim zdaniem, negatywna opinia to tez opinia a nie marudzenie a ty jezeli nie chcesz czytac takich opini to po co tu zgladasz?
aaa
18.01.2017 21:41
Wszystkie powyższe opinie, te negatywnie nie odbiegają od panującej sytuacji. Po tygodniu pracy da się wyczuć kto jest na danym stanowisku i dlaczego...
Po pierwsze, jak to często bywa jesteśmy wrzucani na głęboką wodę, lecz gdy to bezpośredni przełożony nie potrafi wytłumaczyć powierzonego zadania nowemu pracownikowi zahacza to o kpinę i ośmieszenie pracowników w oczach studentów.
Po drugie, gdy już coś potrafimy jeśli takiego stwierdzenia można użyć, prędzej czy później ktoś zmieni "procedurę działania" i udowodni Ci że to co wychodziło Ci jako tako nie ma odzwierciedlenia i musisz poprawiać wszystko jeszcze raz. Zatem wszelkie próby jakiegokolwiek myślenia i ułatwiania sobie pracy nie wchodzą w grę, bo i po co pracować lżej i szybciej.
Po trzecie, rotacja. Każdy kto ceni swoje zdanie i pragnie cokolwiek zmieniać, zostanie zwolniony lub sam się zwolni. Ponad półroczny staż w dziekanacie zakrawa o rekord. Wszelkie skargi studentów mają swoją podstawę w działaniach władz w stosunku do pracowników i ogólnego braku doinformowania.
Po czwarte, nadgodziny to stała część całego bałaganu. Zawsze coś jest nie zrobione, zawsze musi być na już, zawsze dziś to ostateczny termin.
Po piąte, podział obowiązków, a właściwie jego brak. Nie wiadomo kto, za co i kiedy jest odpowiedzialny. A jak cokolwiek nie zostanie zrobione co "należało do Twoich obowiązków" dostajesz bure i jak najszybciej masz prostować daną sytuację.
Jedyny plus to współpracownicy, zawsze mili i pomocni mimo, że nieraz dostają za to po głowie. Wypłata marna ale przynajmniej na czas.
tt
19.05.2016 14:49
wszystko zależy od stanowiska. są takie miejsca w firmie, gdzie pracuje się od poniedziałku do piątku, w wybranych przez siebie godzinach (8-16 lub 9-17) i żadne weekendy oraz nadgodziny nie dotyczą. największym plusem są możliwości rozwoju zawodowego.
w wielu firmach pracowałam i tę muszę pochwalić wyjątkowo: atmosfera pracy jest naprawdę świetna, zarobki są super i wypłata zawsze na czas, komunikacja z innymi działami - bez zarzutu. szefowie to ludzie na poziomie, bardzo kulturalni i dobrzy.
poza tym wielkim plusem jest też samo miejsce pracy - ładne, przytulne, komfortowo wyposażone biura, budynek w ścisłym centrum miasta, bezpłatny parking, blisko do przystanków i kilku galerii handlowych, na parterze budynku jest stołówka, poczta, bank.
mało kto pali papierosy, więc zjawisko "obgadujących współtowarzyszy niedoli" jest tutaj wyeliminowane niemal do zera - co również jest ogromnym plusem. nie ma nic fajniejszego w pracy niż dobry team, na którym można polegać!
Rozbawione stworzenie
28.11.2016 20:11
Krzysiu, weź daj spokój :D Żarty żartami!
x
06.05.2016 11:45
zespół młody, ale stale się zmieniający... na stanowisko pracownika dziekanatu systematycznie trwa rekrutacja ze względu na dużą rotację.
x
01.04.2016 09:52
Stawki są dość zróżnicowane. Trzeba się liczyć zarówno z pracą w nadgodzinach (nie zawsze płatnych) jak i w weekendy. Szeroki zakres obowiązków, stale dokładanych. Duża rotacja pracowników, młody zespół.
texia
24.03.2016 21:40
stawki są objęte tajemnicą, ale na najnizszych szczeblach są wyższe niż podane w pierwszym poscie, nadgodziny płatne, wolne 9 dni w miesiącu; jest możliwość awansu, jeśli ma się predyspozycje. fajny, młody zespół pracowników.
zainteresowana
19.02.2016 16:44
A teraz jakie stawki są proponowane?Mamy 2016 rok:)
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Swsm (Śląska Wyższa Szkoła Medyczna)?
nick
21.11.2013 13:31
Praca za 1300-1500 zł netto. Brak ścieżek rozwoju, brak możliwości polepszenia warunków płacy. Po okresie próbnym trzeba się dopominać o stawkę wynegocjowaną na rozmowie kwalifikacyjnej (choć nie może ona przekraczać kwoty podanej na wstępie mojej opinii). Obowiązków w pracy bardzo dużo i są stale dokładane. Praca w dni weekendowe (zdarza się, że w miesiącu ma się tylko jeden w pełni wolny weekend). Pakiet socjalny nie istnieje, tak samo jak premie i wynagrodzenie za nadgodziny. System rozliczania czasu pracy i wynagrodzeń bardzo mętny. Zespół pracowników bardzo fajny i zgrany (choć stale się wykrusza).
Zostaw merytoryczną opinię o Śląska Wyższa Szkoła Medyczna