Katarzyna08.01.2020 22:28
Jedynym pozytywem tej fabryki jest to że jeśli ktoś potrzebuje pracy na już to spokojnie może się tam wybrać, przyjmują ludzi z trybem natychmiastowym wynikającej z ich desperacji, rotacja jest tam na niewiarygodnym poziomie,choć na szkoleniu wmawia się ludziom że wcale tak nie jest. Prawda jest taka,muszą ściągać do pracy ludzi z miejsc daleko zza Ukrainy, ponieważ nawet większość Ukraińców odwala swój kontrakt na trzy miesiące i na pożegnanie mówią że nigdy tutaj nie wrócą. Dużo agencji w Polsce poszukuje pracowników dla Denso i ogłaszają się że nie potrzebują języka i rzeczywiście z pracy nikt nie wyrzuci was za brak czeskiego, ale to nie ochroni was przed tym że wielu majstrow pozwala sobie na niewybredne komentarze,potrafią dosłownie nasmiewac się z takiej osoby na forum publicznym, nieliczni z pozostałych tam czeskich pracowników także obgaduja każdego obcokrajowca który nie mówi ich językiem a pracuje w ich mniemaniu U NICH, w ich Czechach... Po angielsku można się dogadać tylko z niektórymi menagerami choć oficjalnie każdy z nich ma się w nim porozumiewać, w pierwszych dniach pracy gdy próbowałam załatwić kartę pracowniczą w biurze, kobieta zajmująca się tym prawie się na mnie wydarła za to że próbowałam wytłumaczyć jej o co chodzi po angielsku.Ten kto popracuje tam dłużej przekona się niestety że w Denso większość pracowników wyższego szczebla to dosłownie sami synusie, kuzynki, ciotki i koledzy, ręka rękę myje i brak wyksztalcenia nadrabia się plecami przyjaciela, banda ludzi z mocnymi kompleksami i uprzedzeniami,większość własnej zmiany spędzają na kantynie. Na szkoleniu opowiadają także ze jeśli otrzymacie awans na wyższe stanowisko fabryka zafunduje wam kurs językowy, gdy ja dostałam pozycje zastępcy majstra usłyszałam że nie dostanę się na taki kurs ponieważ jestem z Polski, cokolwiek to miało znaczyć. Pracowałam na najbardziej przerobowej lince w całym Denso, za przełożonego mając gościa który dosłownie eksploatowal ludzi do zera, jak zobaczył że ktoś umie zrobić bardzo ciężką pozycję w szybkim czasie to stawiał go tam każdy dzień i co najlepsze Polak nie ma prawa się tam na taką sytuację poskarzyc. Gdy to samo zrobi Czech, reakcja jest natychmiastowa, potrafią mu zmienić linie w kilka dni, Polacy na zmianę lini potrafią tam czekać rok i więcej i się nie doczekać. Jest ciągle zastraszanie i zakaz narzekania, w kółko opowiada się tam bajki ludziom że we wszystkich fabrykach wokół jest to samo a nawet gorzej, ale to nieprawda. Właśnie zatrudnilam się w fabryce obok i dostałam lepsze zarobki niż dostaje Seter w Denso. Moje ostatnie miesiące w Denso musiałam pracować z czeską Majstrową która ciągle krzyczała na wszystkich, a sama pół swojej zmiany spędzała na palarni, nie znała się absolutnie na niczym ponieważ dostała przeniesienie z innej linki, ale udawała najmadrzejsza, ludzie nie mieli prawa nawet iść do toalety, ciągle lamala zasady bhp narażając przez to siebie i innych,bo linka ma zapie***lac . Atmosfera poprostu nie do wytrzymania,jak w jakimś (usunięte przez administratora). Niestety nic nie można na to poradzić, bo jak już wspomniałam najważniejsze to znajomości, zgłosiłam wyżej daną sytuację, bo operatorzy lini włącznie ze mną byli już na wykończeniu nerwowym. Od menagera lini, a także jej przyjaciela usłyszałam że ta Pani załatwiła mi 7 miesięcy temu, kilka dni więcej urlopu i jak ją mogę robić takie rzeczy jej, zdebialam. Powtarzano mi że mam nikomu nie pomagać bo się nieroby nauczą i wszyscy Setrzy będą musieli tak robić... Co do zarobków to (usunięte przez administratora) po całości, ludzie pracujący identyczną ilość godzin dostają inne wypłaty i nikt nie jest w stanie wytłumaczyć dlaczego,będą was zbywac aż dacie spokój z tematem, nawet jak udowodnicie im błąd to wyrównania nie będzie, to znaczy oni będą twierdzić że je dostaniecie na następny miesiąc ale to nieprawda, będą czekać aż odpuscicie i przestaniecie ich o to zaczepiac, jak obrażone dzieci. Gdy tylko Denso organizuje jakąś imprezę okazuje się że do fabryki przyszła reklamacja której nigdy nie zobaczycie na oczy,jest pokazywana na zdjęciu i w związku z tym premii w tym miesiącu nie będzie, i tak w kółko.Są tam linki na których ludzie nigdy nie widzieli pełnej premii. O tym że wiele z tych,, reklamacji,, powstaje na ich życzenie specjalnie w ich laboratorium usłyszycie w pierwszych dniach pracy od innych pracowników. To jest ich legendarny sposób na oszczędności, wypłaty operatorów i nawet nie myślą żeby zrobić takie (usunięte przez administratora) porządnie, raz przynieśli na naszą linie zdjęcie zmienionej części która nie miała prawa przejść testów i po długiej walce przyznali się że rzeczywiście sami zrobili to,, niechcący " przy wyrywkowej kontroli produktu. Zwykle plucie w twarz. To miejsce to zwyczajny dom wariatów, dla dupowłazów którzy umiejętnie trawią własny honor i ambicje w Denso czeka świetlana kariera. Współczuję normalnym ludziom którzy muszą tam jeszcze zostać. Z całego serca nie polecam,