Kolego, nie trzeba być wielkim psychologiem, żeby zrozumieć, że Twoje komentarze mają na celu zaszkodzenie firmie, którą recenzujesz. Nie wiem, co motywuje Cię do tego, żeby wciąż pisać nowe komentarze, w momencie, kiedy stare są kasowane z powodu przekroczenia granic przyzwoitości, wiem natomiast jedno, bardziej Twoją postawą zaszkodzisz samemu sobie. Podam Ci prosty przykład. Świat jest na tyle mały, że zapewne niedługo dotrze to do miejsca, w którym obecnie pracujesz. Wtedy ktoś może porównać Twoją wypowiedź z tym, co odpowiedziałeś na pytanie: "Dlaczego chcesz zmienić pracę?". Zapewne nie wyrażałeś się w ten sposób, bo to skreśliłoby Cię na samym starcie. Jeśli zatem mówiłeś nieprawdę, to ktoś może podważyć Twoją wiarygodność i chcieć zakończyć współpracę z Tobą. Czy przemyślałeś dokładnie konsekwencje swojego postępowania?
Nie pracowałem z Tobą w jednym zespole, więc nie wiem jakie dokładnie są Twoje umiejętności techniczne. Wiedz jednak, że w dzisiejszym świecie coraz większą wagę przykłada się do tzw. soft skills, m.in. do umiejętności pracy w grupie (nawet jeśli ktoś piastuje stanowisko kierownicze). Odszedłeś od firmy już jakiś czas temu i wciąż nie potrafisz się pogodzić z faktem, że nie odniosłeś spektakularnego sukcesu. Może warto się nad tym zastanowić, co stoi za przyczyną Twojej porażki. Czy jesteś pewien, że problem leży po tej drugiej stronie? Zastanów się dobrze, nawet jeśli uważasz, że firma nie zapewniła Ci warunków do rozwoju, to dlaczego podpisałeś z nią umowę? Przecież to był Twój świadomy wybór. Polecam zmierzyć się z tą myślą. To jest Twoje życie i jesteś w pełni odpowiedzialny za decyzje, które podejmujesz, nawet jeśli to są złe decyzje.
Na koniec, wciąż życząc Ci dobrze, polecam przeczytać artykuły Nira Eyal'a z serii "Why You Make Terrible Life Choices". Być może to pomoże Ci zrozumieć, gdzie leży źródło problemu.