Z mojej perspektywy proces rekrutacyjny w tej firmie to strata czasu. Odniosłem wrażenie, że nie szanuje się tu czasu kandydata, a na temat jasnych warunków współpracy firma celowo milczy.
Kontakt nastąpił po półtora miesiąca od wysłania CV. Sama rozmowa dotyczyła stanowiska seniorskiego i samodzielnego prowadzenia dużych projektów e-commerce, chociaż wcześniejsze ogłoszenie odnosiło się do niższego poziomu - regular.
Na spotkaniu obecny był (usunięte przez administratora). Z moich obserwacji wynikało, że gdyby(usunięte przez administratora)nie przejął w pewnym momencie inicjatywy - miałby problem z dojściem do głosu. Odniosłem też silne wrażenie, że ego(usunięte przez administratora)jest mocno wybujałe.
Wyglądało to tak, jakby powszechnie znane w branży rozwiązania techniczne przypisywał sobie jako autorskie pomysły sprzed lat. W ten sposób nie powinno się nawet żartować - polecam trochę pokory.
Warto tu dodać także inną uwag(usunięte przez administratora): organizacja, o której w tym kontekście rozmawialiśmy posiada całe zespoły techniczne od takich analiz i wdrożeń. Nikt tam nie sugeruje się branżowymi artykułami losowych ludzi, a sama firma wręcz odmawia współpracy z agencjami, wychodząc z założenia, że agencje za dużo mówią, a za mało faktycznie robią. Całą sytuację uważam za brak znajomości realiów biznesowych na tym poziomie projektów.
Zamiast opierać się na konkretnych przykładach i realnych zadaniach, poczułem, że od kandydata oczekuje się wiedzy encyklopedycznej i akademickich dyskusji o nieistniejących stronach i tzw. “wstrzelenia się w klucz” (usunięte przez administratora), który zadaje pytanie. Na koniec zasugerowano rozwiązanie (jako radę dla mnie), które w mojej opinii było całkowicie oderwane od rzeczywistości projektowej.
Co gorsza, odniosłem wrażenie, że prowadzący rozmowę celowo unikają konkretnej dyskusji o warunkach współpracy, trybie pracy i pieniądzach.
Z rozmowy wywnioskowałem również, że(usunięte przez administratora) z góry narzuca zakres prac dla klienta. Dla mnie oznacza to, że jako specjalista nie mam realnego wpływu na projekt i estymacje, ale za to ponoszę odpowiedzialność za ostateczny wynik klienta.
Na spotkaniu otwarcie pochwalono się pozbywaniem "problematycznych" specjalistów, co w moim odczuciu stanowi potężną czerwoną flagę dotyczącą kultury pracy. Po tej rozmowie zacząłem się poważnie zastanawiać, która strona tego układu była faktycznie problematyczna.
Dodatkowo po spotkaniu poproszono mnie o portfolio i konkretne case studies z rozwiązywania problemów deweloperskich oraz wyciągania stron ze spadków. To według mnie próba darmowego pozyskania rozwiązań dla ich własnych, zablokowanych projektów, ponieważ firma jak na agencję jest mała, a seniority w zespole niskie.
Co więcej, po rozmowie sami przypominali się mailowo o przesłanie portfolio. Gdy tylko dostarczyłem materiały z opisem moich projektów, zapadła głucha cisza i kontakt całkowicie się urwał, a moje pytania pozostały do dziś bez odpowiedzi.
Uważam, że szukają seniora-wyrobnika do czarnej roboty pod przykrywką rekrutacji na niższe stanowisko.
Opinię tę publikuję właśnie dzisiaj, ponieważ traktuję procesy rekrutacyjne poważnie i do samego końca respektowałem wyznaczony przez Was termin podjęcia decyzji o współpracy, czyli 27.04.
Takimi opiniami jak ta kończy się brak szacunku do cudzego czasu. Wystarczyło wysłać kulturalnego, krótkiego maila z informacją o braku zainteresowania, dokładnie tak samo, jak ja kulturalnie dopytywałem o warunki.
Szkoda czasu. Nie polecam. Opinie tego typu w branży są potrzebne, bo ewentualny kandydat czy kandydatka dwa razy zastanowią się nad tym, czy w ogóle zaczynać z Wami rozmowę.
Zainteresowanym polecam sprawdzić oficjalne wyniki finansowe agencji i siatkę powiązanych(usunięte przez administratora). Warto zadać sobie pytanie - skoro(usunięte przez administratora) zarządza kilkoma dużymi biznesami, to dlaczego osobiście prowadzi rekrutacje do podmiotu notującego drastyczne spadki? Angażuje swój czas i wnikliwie przepytuje kandydatów, ale na koniec brakuje mu podstawowej kultury biznesowej, by wysłać standardową informację zwrotną kończącą proces.