mike05.03.2020 21:00
Według ostatniego raportu Employer Branding w Polsce przeprowadzonego przez HRM Institute atrybuty pracodawców, które przyciągają kandydatów to:
1. 95% atmosfera w firmie
2. 91% wynagrodzenie i benefity
3. 89% uznanie pracownika w pracy
4. 89% reputacja firmy
5. 88% środowisko pracy
6. 86% kultura organizacyjna pracy
7. 86% polityka nagradzania i uznania pracowników
Co wyróżnia Pierre Fabre Dermo-Cosmetique Polska Sp. z o.o. jako pracodawcę ? Zapewne nic z powyższego raportu!
Jacy kandydaci są dla nich kluczowi? Tacy, którzy nie wejdą w polemikę z działem SS, będą rozwiązywać problemy szefostwa spowodowane przez nich samych, bez odpowiednich narzędzi i pokornie przyjmą wszystkie zmiany narzucone w trakcie gry!
Co jest ważne dla ich pracowników? Nie ważne! I tak nikt nie weźmie tego pod uwagę. Odpowiedź? Francja nam tak narzuciła :):)
Jak efektywnie kontaktować się z pracownikami i kandydatami? Tak aby nawinąć mu makaron na uszy. Potem będziemy go już tylko bezczelnie kłamać. Np brak podstawowych dawek Curacne (izotretynoina), leku który robi 70% obrotu.
Odpowiedzi z raportu EB na pewno nie zostaną znalezione w Pierre Fabre Dermo-Cosmetique Polska Sp. z o.o..
Czy Pierre Fabre Dermo-Cosmetique Polska Sp. z o.o. ma strategię kształtowania pozytywnego wizerunku? Tzw polityka CSR. Odpowiedź jest prosta. Czar pryska już po pierwszym tygodniu pracy i zadaniu pierwszego niewygodnego pytaniu tzw szefostwu (Filipek, na szczęście już wyjechał, tym razem psuć rynek w Niemczech, Edysia, dział KAMów )
Pozytywnym trendem jest to, że w Polsce liczba organizacji posiadających strategię EB stale rośnie. Duży odsetek również pracuje nad jej wprowadzeniem. Pozytywem jest także to, że w Pierre Fabre Dermo-Cosmetique Polska Sp. z o.o. tej strategi nie spotkacie. A z takim podejściem i wynikami firma wg danych IMS wpadnie wkrótce na poziom tzw michałków, czyli produktów mających ujemną ewolucję! Może ich ktoś kupi i zaczną to sprzedawać pod innym brandem. Szkoda by bowiem było ich kosmetyków, co jak co ale jakości im odmówić nie można.