Wymiana starego kotła na pompę ciepła powietrze-woda. Najbardziej doceniam to, że ktoś w końcu policzył zapotrzebowanie budynku, a nie sprzedał mi „na oko" największego urządzenia z katalogu. Całą dokumentację do Czystego Powietrza przygotowali sami, ja tylko podpisałem. Rachunki za ogrzewanie spadły o ponad połowę.
Dobierałem magazyn 10 kWh do istniejącej fotowoltaiki. Doradca uczciwie policzył, ile realnie odzyskam i po ilu latach to się zwróci — bez cudownych obietnic. Montaż sprawny, aplikacja skonfigurowana na miejscu, wszystko wytłumaczone od A do Z.
Największy plus: papiery. Zgłoszenie do zakładu energetycznego, dokumentacja, wniosek o dofinansowanie — wszystko po ich stronie. Licznik dwukierunkowy wymieniony w niecałe trzy tygodnie.
Ekipa konkretna. Przyjechali o umówionej godzinie, dach zabezpieczony, kable poprowadzone estetycznie, nic nie zostało do poprawki. Po montażu wszystko wynieśli i pozamiatali.
Instalacja działa drugi rok. Raz wyskoczył alarm falownika — zgłosiłem w sobotę wieczorem, w poniedziałek rano serwisant był u mnie i wymienił element na gwarancji. Za taki kontakt po sprzedaży należy się piątka.
Pakiet PV + magazyn energii z dofinansowaniem. Biuro na bieżąco pilnowało statusu wniosku i informowało mnie na każdym etapie. Kwota dotacji dokładnie taka, jaką wyliczyli na starcie — żadnych niespodzianek.
Robiliśmy instalację na hali. Oferta jako jedyna z czterech zawierała wszystko czarno na białym: sprzęt z nazwy, gwarancje, koszt konstrukcji, przyłącza i dokumentacji. Zero dopłat wyskakujących na końcu, faktura i dokumentacja powykonawcza bez opóźnień.