Decyzję o napisaniu tej opinii odkładam w czasie, publikuję ją dopiero po zdobyciu doświadczenia w innych firmach, co dało mi szerszą perspektywę i możliwość porównania różnych modeli zarządzania. Mam nadzieję, że te wnioski pomogą innym w podjęciu świadomej decyzji o zatrudnieniu.Praca w laboratorium Sylveco to dobra opcja na start zawodowy – pozwala zdobyć pierwsze doświadczenie w CV, które ułatwi dalszy rozwój. Z perspektywy doświadczonego specjalisty zatrudnienie w tej firmie nie jest jednak dobrym kierunkiem. Jeśli ktoś posiada ekspercką wiedzę, chce brać realną odpowiedzialność za powierzone zadania i dynamicznie się rozwijać, niestety nie znajdzie do tego przestrzeni w Sylveco.Głównym problemem organizacji jest kultura zarządzania oraz brak miejsca na oddolne inicjatywy. Procesy decyzyjne dotyczące produktów i jakości są silnie zmonopolizowane przez dyrektorkę marketingu, która posiada bezkrytyczne poparcie prezesa. Niestety, odpowiedzialność za błędy projektowe czy jakościowe wynikające z jej decyzji jest systematycznie przenoszona na podwładnych. Taki układ skutecznie blokuje dialog, niszczy motywację zespołu i sprawia, że większość kreatywnych pomysłów pracowników jest odgórnie stopowana.W efekcie ogromny potencjał ludzki nie jest tu w pełni wykorzystywany. Życzę Sylveco sukcesów, a prezesowi życzę bardziej obiektywnego spojrzenia na działania pani dyrektor, w dzisiejszych, wymagających czasach jest to kluczowe dla stabilnego rozwoju biznesu