Rafał27.05.2026 10:28
Lekarz rodzinny powinien być dla pacjenta osobą pierwszego kontaktu, do której można zwrócić się z zaufaniem i poczuciem bezpieczeństwa. Wizyta powinna opierać się na zaangażowaniu, empatii, uważnym wysłuchaniu oraz profesjonalnym podejściu do problemu zdrowotnego i przedstawionych wyników badań.
Niestety, moje doświadczenie w tej placówce było całkowicie odmienne. Podczas dzisiejszej konsultacji dotyczącej omówienia wyników badań zostałem potraktowany przedmiotowo — jak kolejny „punkt z NFZ” do odhaczenia, a nie pacjent potrzebujący pomocy i rzetelnej oceny stanu zdrowia.
Lekarka przez całą wizytę sprawiała wrażenie skrajnie znudzonej i zniecierpliwionej moją obecnością. Brak zaangażowania, kontaktu z pacjentem oraz ostentacyjne lekceważenie były bardzo wyraźne i trudne do zignorowania.
Kiedy, zdegustowany przebiegiem wizyty, poinformowałem, że nie zamierzam dalej korzystać z usług tej przychodni, usłyszałem jedynie obojętne: „Jak pan chce”.
Podsumowując — jeśli szukają Państwo przychodni, w której pacjent traktowany jest z szacunkiem, a lekarz wykazuje choć minimalne zainteresowanie jego problemem zdrowotnym, to niestety nie jest to właściwe miejsce. Zdecydowanie odradzam.