Oczerniają w Nowym Sączu każdego kto ma pieniądze i się mu powodzi. Cała lista ludzi, czyli: Pawła Łęczyckiego, który ożenił się z Faustyną Kuźmą, iż jest gruba, głupia, nic nie robi tylko piecze placki i pasie Pawła, oboje są na utrzymaniu jej ojca, który pracuje w Warszawie, a ich stacja paliw bankrutuje, na której pracują wszyscy bracia nieroby Kuźmy, ojca Łęczyckiego, że się tylko awanturuje i robi nalewki zmuszając do ich picia, przedsiębiorcę Popielę, że jest głupi i przekazuje im informacje, które uzyskał o nich, posła Czerwińskiego, że się tragicznie prowadzi, Porębę, że ma pety w wylewce i się cieszy, Rodzinę Górskich, że szukają majątków, Rodzinę Nowaków, w szczególności Dustina z zazdrości, ze ma pieniądze i bogatą żonę, że mają układy z skarbówce bo robi im księgowość żona Ogorzałka pracującego z skarbówce, syna brata Andrzeja Ogorzałka, iż ukradli imię dla swojego syna od Kryśki Ogorzałek i odpatrzyli, obgadują jakąś chrześnicę Andrzeja, że jest gruba i ma choroby, oczerniają sąsiadów, restauratorkę z ratuszowej, włascicieli MR Jerry, syna właściciela Rol Bud i właściciela, Mordarskiego, że sprzedaje ludziom chłam, Rodzinę Załubskich, Rodzinę Smagów, że Marysia to tylko w kocu leży, opowiadają jakieś historie od rzeczy o Beacie Smadze, Panu Ryszardzie, Maćku czy Jakubie, że też szukał majątków, Rodzinę Żytkowiczów, bo Andzrej Ogorzałek pracuje w Wikarze i jest im przykro, że dziewczyna jest ładna i ma pieniądze. Nie ma takiej osoby w mieście, która robi fajne rzeczy i by ją nie oczerniali i nie obgadywali. Uciekać i omijać. Sami Panowie zadają sie z Paniami, jakimi się zadaja czyli bez zawodu, pracy i wykształcenia i bez pieniędzy, dlatego pracują w Krynicy za 50 zł od wiadomo czego.