Na początku współpracy firma robi dobre wrażenie, obiecuje ciekawe projekty i możliwość rozwoju w dynamicznym środowisku. Niestety, w praktyce szybko wychodzą na jaw problemy, które sprawiają, że praca tutaj była dla mnie jednym z trudniejszych doświadczeń zawodowych. Po pierwsze komunikacja. Wewnętrzne rozmowy często miały pasywno-agresywny charakter. Zamiast konstruktywnej informacji zwrotnej pojawiały się komentarze, które obniżały motywację i poczucie własnej wartości. Zdarzało się też, że wcześniejsze ustalenia były ignorowane, a obowiązki jasno określone w umowie lekceważone.
Po drugie finanse i rzetelność. Wypłaty regularnie były opóźnione, co dla wielu osób stanowiło realny problem. Jednocześnie w zespole krążyły komentarze sugerujące, że „firma dopłaca do pensji pracowników”, co łatwo można było zweryfikować jako nieprawdziwe. Takie komunikaty dodatkowo podważały zaufanie i pogarszały atmosferę. Po trzecie organizacja pracy. Panował chaos i brak przejrzystego podziału ról. Priorytety zmieniały się nagle, a komunikaty od przełożonych bywały niespójne. Trudno było czuć stabilność czy jasne kierunki działania. Ostatecznie największym problemem był dla mnie klimat w firmie, zamiast wsparcia i poczucia partnerstwa dominowały presja, napięcie i brak transparentności. To wszystko sprawiło, że nie czuć ani bezpieczeństwa finansowego, ani komfortu psychicznego.
Uważam, że firma mogłaby mieć duży potencjał, ale wymagałoby to radykalnej zmiany podejścia do pracowników, wprowadzenia transparentnych zasad, terminowości w kwestii wynagrodzeń i bardziej wspierającej kultury komunikacji. W obecnym kształcie nie mogę polecić tego miejsca osobom, które oczekują stabilności i zdrowej atmosfery pracy.