Firma05.05.2025 00:33
Prosimy o uzasadnienie swojej opinii. Nie jest nam znany obecny wątek. Żaden z pracowników nie został zwolniony ani pozbawiony wynagrodzenia za swoją pracę. Informujemy również że:
Zniesławienie jest to pomówienie innej osoby, grupy osób, instytucji, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwość, które może poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić ją na utratę zaufania potrzebnego dla danego zawodu, stanowiska lub rodzaju prowadzonej działalności.
Odpowiedzialność za zniesławienie przewiduje kodeks karny w artykule 212. Według prawa przedmiotem ochrony jest cześć człowieka, rozumiana jako honor, godność osobista a także dobre imię. Ochronie podlegają również podmioty zbiorowe, instytucje i osoby prawne.
Zgodnie z kodeksem karnym osoba, która pomawia inną osobę, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania, podlega grzywnie lub karze ograniczenia wolności. Jeśli sprawca naruszenia dopuścił się czynu za pomocą środków masowej komunikacji, podlega on grzywnie, karze ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku. W razie skazania oskarżonego za przestępstwo sąd może również orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego lub na wskazany przez niego cel społeczny.