BS15.10.2025 19:34
Chciałbym podzielić się doświadczeniem związanym ze współpracą z tą firmą.
Firma wielokrotnie naruszała moje prawa jako konsumenta oraz obowiązki wynikające z Kodeksu cywilnego w zakresie rękojmi. Pomimo zgłoszenia wad deweloper:
Nie usuwa trwale wady – dotychczasowe naprawy miały charakter powierzchowny i były nieskuteczne, pomimo potwierdzenia wady
Nie udostępnia pełnej dokumentacji – protokoły, notatki i zdjęcia z napraw nie zostały przekazane, a odsyłanie do administratora budynku nie zwalnia firmy z obowiązku udostępnienia pełnej korespondencji dotyczącej rękojmi (art. 556 i nast. KC).
Utrudnia dochodzenie zwrotu kosztów – firma odmówiła zwrotu kosztów naprawy w wysokości 54,97 zł, próbując wymusić podpisanie niekorzystnego porozumienia.
Odmawia dalszej korespondencji – mimo wielokrotnych prób kontaktu, firma twierdzi, że „nie ma podstaw do dalszej korespondencji”, co narusza moje prawa konsumenta i zasady rzetelnego procesu reklamacyjnego.
Łamie zasadę ciągłości dokumentacji – zgłoszenia dotyczące tej samej wady były dzielone na różne numery spraw, co utrudnia śledzenie historii napraw i jest praktyką mogącą być uznaną za nieuczciwą (art. 8 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów).
Zmiana adresatów pisma i numerów spraw – nowe pisma kierowane były do innych osób i z nadanymi nowymi numerami spraw bez mojej wiedzy lub zgody, co dodatkowo utrudniało kontrolę nad przebiegiem reklamacji.
W mojej ocenie praktyki stosowane przez firmę są abuzywne, naruszają zbiorowe interesy konsumentów. Pomimo wielu prób rozwiązania sprawy polubownie, firma nie reaguje rzetelnie na zgłoszone wady i ignoruje przepisy Kodeksu cywilnego dotyczące rękojmi.
Podsumowując: Nie polecam współpracy z tym deweloperem, gdyż lekceważy obowiązki prawne wobec konsumenta, stosuje praktyki utrudniające dochodzenie praw i przesyła odpowiedzi abuzywne.