I ta niedorajda sama napisała pozew do Sądu zgodnie z sugestią, że to właśnie nadaje się do Sądu.
I co ty na to NIEDORAJDO biznesowy. Jeżeli ktoś potrzebuje pomocy w napisaniu pozwu służę pomocą
Sygn. akt X P 85/26
WYROK ZAOCZNY
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Dnia 9 lipca 2026 roku
Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi X Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w składzie:
Przewodniczący: sędzia Krzysztof Rybka
po rozpoznaniu w dniu 9 lipca 2026 roku w Łodzi
na posiedzeniu niejawnym w trybie art. 339 § 1 k.p.c.
sprawy z powództwa Jacka Pietrzykowskiego
przeciwko Feel Free spółce z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Toruniu
o ustalenie istnienia stosunku pracy, wynagrodzenie za pracę, ustalenie wypadku przy pracy
I. ustala, że Jacka Pietrzykowskiego łączył z Feel Free spółką z ograniczoną
odpowiedzialnością z siedzibą w Toruniu stosunek pracy w okresie od dnia 27
października 2025 roku do dnia 13 listopada 2025 roku, w pełnym wymiarze czasu
pracy na stanowisku pomocnika hydraulika;
II. zasądza od Feel Free spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Toruniu na
rzecz Jacka Pietrzykowskiego kwotę
Jeśli zastanawiacie się, czy można prowadzić firmę według według przepisów z alternatywnej rzeczywistości, Feel Free Sp. z ZOO z Torunia z przyjemnością odpowie: można próbować. Pan prezes to prawdziwy wizjoner przedsiębiorczości. Jego autorski program „Zatrudnij na czarno, nie daj umowy, nie zapłać nic, a potem udawaj, że nie istniejesz” zasługuje na tytuł Diament Forbesa.
Kiedy po pracy przy przedszkolu w Gałkowie Dużym grzecznie zapytałem o moje pieniądze, zza klawiatury wyrosła prawdziwa bestia. Pan prezes, CEO z boazerii w za dużym garniturze, napisał mi, że jestem „fleją i niedorajdą życiową”, która „nie miała prawa pracować i takich się eliminuje”.
Na koniec postraszył mnie nawet sądem!
Prorok? Trafiliśmy do sądu. Tyle, że to ja go tam zaprosiłem. I tutaj następuje najlepszy moment tego stand-upu: nasz odważny, potężny pogromca „niedorajd” tak bardzo przestraszył się pism procesowych, że schował się do szafy, nie odpowiedział na pozew i udawał niewidzialnego w myśl dziecięcej zabawy „nie widać mnie, to mnie nie ma”.
Kurtyna opadła 9 lipca 2026 roku.
Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi (X Wydział Pracy, Sygn. akt X P 85/26) wydał WYROK. Sędzia jednym podpisem zakończył pilotażowy program prezesika pod nazwą: „Prawo pracy mnie nie dotyczy”.
Sąd oficjalnie przyznał mu ekskluzywną nagrodę w postaci pieczątki na wyroku i uznał, że należy mi się pełne wynagrodzenie.
Pan prezes zamiast zaoszczędzić (taki był plan), ma teraz do zapłaty duuużo więcej, odsetki rosną z każdym dniem, a dojdą jeszcze koszty egzekucyjne. Genialna strategia oszczędzania.
Żeby prezesowi nie było smutno, że nie ma żadnych dodatków do nagrody Sąd dorzucił mu do rachunku ekstra 1603 zł opłat sądowych na rzecz Skarbu Państwa. Naprawdę imponująca stopa zwrotu z własnego cwaniactwa.
Wyrokowi nadano RYGOR NATYCHMIASTOWEJ WYKONALNOŚCI – bo Sąd uznał, że z takimi genialnymi strategami nie ma co zwlekać
Panie Prezesie, pampersy, które doradzałem kupić parę miesięcy temu, chyba już się skończyły? Jutro w Biedronce będą w promocji 2 + 2 gratis, tylko trzeba lecieć z samego rana, bo wykupią. Elitarny status „eliminatora niedorajd” właśnie zamienił się w oficjalny status dłużnika z wyrokiem sądowym na karku.
Gdyby panu prezesowi przyszło do głowy nagłe „znikanie” majątku firmy, to lojalnie uprzedzam: nie ma sensu topić firmowych busów w rzece, ani przepisywać akumulatorowej żmii do czyszczenia kibli na ciocię z Uzbekistanu. Doskonale znam art. 299 ksh. Oznacza on, że jak egzekucja z Feel Free okaże się bezskuteczna, Pan Komornik ze szczerym uśmiechem na ustach zapuka do pana prywatnych drzwi. Wtedy zlicytujemy pana boazerię i ten za duży garnitur też. Przed tym paragrafem nie schowa się pan do szafy.
Zapraszam wszystkich do oglądania kolejnego odcinka tej komedii, w którym główną rolę zagra Pan Komornik, wchodzący na konto bankowe (i nie tylko😊) Feel Free sp. z ZOO. Będzie jeszcze zabawniej! Popcorn już mam kupiony. 🍿
Julita
15.07.2026 10:57
No, nie powiem, ale bardzo odważny komentarz... ważne, że w sprawie niewypłacalności są już konkretnie postawione zarzuty firmie i oby pracownicy szybko otrzymali należne im pieniądze. Aktualizujcie sprawy na bieżąco 😊
Przemysław Ryś
30.11.2025 12:54
Odradzam wykonywać usługi dla firmy Feel Free, Świadczyliśmy dla nich usługi koparką i transport piasku w miejscowości Gałków Duży.
Nie płacą, najpierw wymówki, gra na czas potem brak kontaktu.
Jeśli ktoś posiada informację gdzie prowadzą teraz pracę, to poproszę o kontakt na 570619564
Chętnie pofatyguje się na drugi koniec Polski żeby ostrzec innych
Rocket
12.07.2026 23:15
Do sądu z tym trzeba iść, jeśli była wystawiona faktura
Itachi
13.07.2026 04:58
Mówimy o wykonanej usłudze powinna być wystawiona faktura 😌 ciekawe o ile przedawniona bo może zaczęłyby się nabijać odsetki
Bolek
19.06.2026 18:20
Slabizna jeśli poważnie tutaj pisali o nieplaceniu przez firme . te sprawy są już porozliczane ??
jacek
12.07.2026 18:23
jesteś pewien!
Rocket
12.07.2026 21:28
Nie doprosiłem się umowy. Właśnie na takich ludziach, którzy myślą, że musi być umowa, bo inaczej nie da się nic wyegzekwować żerują domorośli królowie biznesu z IQ kalkulatora. Taki prezesunio uważa, że odkrył lukę w systemie: nie da umowy, nie zapłaci, a pracownik zniknie po cichu, bo przecież „nie ma papieru”.
Genialny plan. Naprawdę poziom strategii godny łba, który usuwa aplikację banku ze smartfona i jest przekonany, że razem z nią zniknęły wszystkie jego długi.
Tyle że brak umowy nie powoduje, że wszelkie ślady znikają. Nie sprawia też, że "pracodawca" staje się nietykalny. Wręcz przeciwnie - pokazuje jedynie, że ktoś prowadzi firmę według zasady: nie znam przepisów, ale za to bardzo wierzę we własny spryt.
Pracownik przez miesiąc albo dwa normalnie pracuje, nie dostaje pieniędzy, odchodzi i nic nie robi, bo wydaje mu się, że bez umowy nie ma żadnych praw. A prezesik siedzi wtedy zadowolony, wypina pierś i myśli, że właśnie ograł system.
Nie ograł systemu. Ograł co najwyżej samego siebie.
Brak umowy nie oznacza braku stosunku pracy. Nie oznacza braku prawa do wynagrodzenia. Nie oznacza też, że sprawy nie można skierować do sądu. Oznacza natomiast, że ktoś tak bardzo chciał być cwany, że zostawił kolejny argument przeciwko samemu sobie.
I właśnie na niewiedzy pracowników bazują takie biznesowe wydmuszki. Liczą, że człowiek się przestraszy, odpuści i uzna, że nic nie może zrobić. Bo cały ich „model biznesowy” opiera się NIE na zarządzaniu i uczciwości, tylko na cudzej nieświadomości i przekonaniu o swojej wyjątkowej przebiegłości.
A potem przychodzi wyrok i okazuje się, że prezesunio nie był żadnym rekinem biznesu. Był co najwyżej szproteczką w brudnej od własnych wyłudzeń kałuży, który za długo wierzył, że jest bezkarny.
Najśmieszniejsze jest to, że taki człowieczek często naprawdę sądzi, że brak umowy chroni go, a nie obciąża. W jego głowie wygląda to tak: „Nie dałem papieru, więc człowieka nie było”.
Był i należy mu się zapłata.
A brak umowy nie jest dowodem jego geniuszu. Jest dowodem tego, że prowadzi firmę bez najbardziej podstawowej wiedzy z zakresu prawa pracy, za to z nadmiarem tupetu i beznadziejnej tępoty.
Pozdro
Ja napiszę tak panie Jacku też bym panu nic nie zapłacił co pan dotknął to do poprawki , jak można montować Geberit 2 szt i (usunięte przez administratora) praca cały dzień , nadał pan się tylko do izolacji a kasę brać za hydraulika, ale pozostaje sprawa płatności przez szefa ....................... Nie tak to powinno wyglądać , szef spoko ale płatności nie i nawijanie makaronu na uszy jest straszne , szef ogarnij się (usunięte przez administratora) bo każdy odejdzie w tym ja
Zawsze sceptycznie podchodziłem do opinii wystawianych pracodawcy przez pracowników, czy kontrahentów i robię to po raz pierwszy, gdyż widzę, że poprzednicy mieli rację i chciałbym ostrzec innych. Po przepracowaniu 3 tygodni (przedszkole w Gałkowie Dużym) nie dostałem umowy o pracę mimo, że wielokrotnie nalegałem na jej sporządzenie i doręczenie, ale zawsze słyszałem "przyjadę w tym tygodniu", "będę jutro, albo po jutrze", "podjadę dzisiaj, może jutro". W związku z tym podziękowałem za współpracę i pisemnie wezwałem do wypłacenia wynagrodzenia za przepracowane godziny. Zgadywać nie musicie. Pan szef jak kamień w wodę, a moje połączenia telefoniczne są odrzucane. Wyprzedzę ewentualną odpowiedź pana prezesa, bo faktem jest, że umówiliśmy się, że poprawię pewne rzeczy, co mogło zając godzinę, może dwie. Nie zrobiłem tego, gdyż jeden z pracowników sam się zdeklarował, że to poprawi, na co posiadam dowód w postaci SMSa. Pan prezes "zatrudnił" mnie nielegalnie, bez umowy, bez szkolenia BHP i bez orzeczenia lekarskiego, nie zapłacił wynagrodzenia, nie opłacał składek. Ile przepisów złamał? Co najmniej 6, ale pewne organy znajdą o wiele więcej. Ciekawe czy wie co mu za to grozi? Na szczęście co najmniej 4 instytucje w naszym kraju wiedzą. Radzę zakupić zapasy pampersów, bo nie odpuszczę.
Powodzenia :)
Prezes
27.11.2025 11:06
Panie Jacku. Przyszedł pan bez zgody na pracę. Wykonał pan masę szkód. Nie miał pan prawa pracować. Te komentarze nadają się do sądu. Nie będę z panem dyskutować. Mając prawie 30 osób zatrudnionych takie osoby, jak pan się trafiają, fleje i niedorajdy życiowe. Powodzenia życzę i nie życzę takich osób jak pan przyszłym pracodawcom.
Rafał Stankowiak
25.11.2025 19:43
Nie wiem jak firma wykonuje swoje usługi, ale jak płatnik to odradzam wszystkim współprace z ta firmą. Są nie wypłacali jeszcze właściciel ma pretensje , że się dzwoni w sprawie płatności. Jeszcze raz ostrzegam wszystkich
Mianka
01.07.2025 09:51
Dzień dobry zdecydowanie nie polecam . Pan oszukuje ludzie którym zleca prace w ramach czyste powietrze. Ludzie czekają rok a nawet dużej. Nie dobrzymuje słowa jest strasznie wulgarny. Jest oszustem uważajcie na tego Pana
Właściciel
27.10.2025 09:01
Bardzo proszę o konkretne informacje, z kim się nie rozliczyłem zgodnie z umową. Jakoś nikt mi do głowy nie przychodzi. Zadanie zrealizowane umowa rozliczona.
16.10.2025 20:33
Właściciel
27.10.2025 08:57
Drodzy byli nierozliczeni pracownicy. Nie przypominam Was sobie. Żadnej sprawy w sądzie również. Wiedzcie jedno. Jeżeli przyjmuje się stanowisko niezgodne z kompetencjami warto pamiętać o konsekwencjach. Wszyscy pracujący/wspolpracujacy otrzymują swoje wynagrodzenie!!! A jest ich ok 30. (usunięte przez administratora) są eliminowani
Zostaw merytoryczną opinię o Feel Free Sp. z o.o.