(usunięte przez administratora)(jak rozumiem z poprzedniego wpisu), dziękuję za tak obszerny komentarz – rozumiem, że Twoje doświadczenia były trudne, ale wiele z przytoczonych informacji jest po prostu niezgodnych z faktami i chcę to jasno sprostować.
1. Struktura firmy, umowy i procesy
sun.store działał jako grupa dwóch spółek (B.V. i S.A.), co jest normalnym modelem dla firm technologicznych działających w wielu krajach. Nie ma tu żadnej „podwójnej rzeczywistości”. To standard rynkowy, a cała struktura była wielokrotnie weryfikowana zarówno przez kancelarie prawne, jak i inwestorów w ramach due diligence.
2. Wypłaty i rozliczenia
Osobiście pilnuję, żeby wypłaty były na czas, a wszelkie prowizje i premie były rozliczane zgodnie z obowiązującymi regulaminami. Nigdy nie zdarzyło się, abyśmy komukolwiek nie wypłacili pensji. Jeśli pojawiały się niejasności co do prowizji – były one wyjaśniane i finalnie rozliczane w oparciu o umowę i/lub regulaminy wewnętrzne.
Zależy nam na uczciwych, rynkowych stawkach, dlatego regularnie je porównujemy z benchmarkami branżowymi.
3. KPI, cele sprzedażowe i prowizje
Cele sprzedażowe były i są ambitne – jesteśmy szybko rosnącym startupem działającym na ponad 20 rynkach OZE, które dynamicznie się zmieniają. To oznacza, że model działania musi ewoluować.
Warto jednak podkreślić dwie rzeczy bardzo jasno:
- nigdy nie obniżyliśmy podstawowych wynagrodzeń, niezależnie od poziomu sprzedaży
- jeśli coś w czasie ewoluowało, były to prowizje, które z definicji są powiązane z poziomem generowanych wyników
Prowizje są elementem zmiennym, zależnym od efektów – i nie powinno to nikogo szokować, bo tak funkcjonuje większość organizacji sprzedażowych.
4. Komentarze personalne
Poza powyższym nie będę odnosić się do personalnych ocen czy mocnych słów – to nie jest właściwe miejsce na takie dyskusje, a wiele z nich ma charakter czysto subiektywny i krzywdzący.
5. Twoja sytuacja
Widzę, że wiele kwestii odebrałeś bardzo osobiście. Szkoda, że Twoje doświadczenie było trudne i że odbiło się to na Twoim samopoczuciu.
Jednocześnie warto powiedzieć jasno:
- wszystkie Twoje rozliczenia zostały uregulowane,
- kwestie sporne zostały zakończone zgodnie z prawem i umową,
- firma działa transparentnie i jest regularnie kontrolowana w ramach audytów oraz due diligence.
Bardzo łatwo jest przedstawić jednostkową, negatywną perspektywę jako obraz całej organizacji.
Jeśli ktoś czyta tę opinię, warto mieć świadomość, że to opis jednej sytuacji, z bardzo silnym kontekstem emocjonalnym.