Marketing04.12.2025 18:39
Zadam sobie trud i opisze moje doświadczenia z pracodawcą, będąc jednak w przekonaniu, że osoby zarządzające będą to czytać na głos i śmiać się utwierdzając w przekonaniu o własnej wyjątkowości i nieomylności.
Poziom zarządzania w dziale marketingu oceniam jako niski. W codziennej pracy widać trudności w oddzieleniu emocji od obowiązków menedżerskich, co prowadzi do niekonsekwencji w komunikacji oraz braku spójnych standardów współpracy. Choć deklarowana jest otwartość na konstruktywną krytykę, w praktyce często spotyka się ofensywne reakcje na zwracanie uwagi na problemy, zamiast prób analizy sytuacji.
Relacje zawodowe są mieszane, z próbami budowania nieszczerego koleżeństwa, co generuje napięcia i wprowadza nieczytelne granice w zespole. Brakuje także autorefleksji na temat rotacji pracowników; odejścia i zwolnienia wielu osób tłumaczone są jedynie niską jakością rynku pracy, bez analizy własnych działań organizacyjnych i komunikacyjnych. W efekcie utrzymuje się narracja, że wszelkie trudności wynikają z postaw pracowników, a nie z błędów zarządczych.
Dodatkowo, procesy komunikacyjne są niejednoznaczne: oczekiwania nie zawsze są jasno sformułowane, a reakcje na ich realizację bywają sprzeczne. To prowadzi do niskiego poczucia przewidywalności i braku transparentności w zespole.
W obecnym kształcie środowisko pracy można uznać za trudne, a poziom zarządzania wymaga głębokiej przebudowy. Z uwagi na powtarzające się problemy organizacyjne i komunikacyjne, współpraca w tym dziale może być obciążająca i nie poleca się jej osobom oczekującym stabilnych, dojrzałych procesów zarządczych.