Dzień dobry,
Proszę o opublikowanie poniższej opinii.
Nazwa firmy: ELITE SPACE SP. Z O.O.
NIP: 5223246580
Tytuł opinii: Negatywne doświadczenie – brak zwrotu opłaty rezerwacyjnej i zmieniające się stanowisko firmy
Moje doświadczenie ze współpracą z firmą Elite Space jest bardzo negatywne.
W związku z planowanym zakupem domu wpłaciliśmy opłatę rezerwacyjną w wysokości 15 000 zł. Byliśmy zainteresowani zakupem nieruchomości i podejmowaliśmy rzeczywiste próby uzyskania finansowania hipotecznego. Niestety, nie udało nam się uzyskać kredytu w wymaganej wysokości.
Problem pojawił się, gdy wystąpiliśmy o zwrot wpłaconych środków. Firma zażądała trzech formalnych odmów kredytowych, choć uzyskanie wszystkich dokumentów w wymaganym terminie było dla nas niemożliwe z przyczyn związanych z dokumentacją pobytową.
Podczas rozmowy telefonicznej 1 października 2026 r. otrzymałam informację, że wystarczy jedna odmowa kredytowa z banku Crédit Agricole. Następnie firma zażądała konsultacji z doradcą kredytowym wskazanym przez siebie. Spełniłam również ten warunek, jednak mimo to firma ponownie zmieniła stanowisko i odmówiła zwrotu pieniędzy.
Nie zgadzam się również z niektórymi twierdzeniami dotyczącymi naszej sytuacji, które pojawiły się w korespondencji z firmą.
Na dzień publikacji tej opinii sprawa zwrotu 15 000 zł pozostaje nierozwiązana. Dokumentacja została przekazana prawnikom i rozważamy dalsze kroki prawne.
Na podstawie własnego doświadczenia nie mogę polecić współpracy z tą firmą osobom, które oczekują przejrzystych zasad, spójnej komunikacji i przewidywalnego podejścia do klienta.