Kandydatka01.03.2025 20:29
Chciałabym podzielić się swoją opinią na temat procesu rekrutacyjnego w tej agencji, w którym miałam okazję uczestniczyć. Niestety, moje doświadczenie nie było pozytywne, głównie ze względu na postawę Pani pełniącej funkcję Head of Sales.
Podczas rozmowy kwalifikacyjnej ta Pani skupiła się w dużej mierze na opowiadaniu o swoich osiągnięciach i kompetencjach, jednak w rzeczywistości jej wiedza merytoryczna pozostawiała wiele do życzenia. Zamiast zadawać konkretne pytania dotyczące moich doświadczeń i umiejętności, rozmowa koncentrowała się na jej osobie, co sprawiało wrażenie braku profesjonalizmu. Dodatkowo, gdy pojawiały się bardziej szczegółowe zagadnienia związane z obszarem sprzedaży, jej wypowiedzi były powierzchowne i nie wnosiły wartości merytorycznej do dyskusji.
Co więcej, mimo wcześniejszych ustaleń dotyczących terminu przekazania informacji zwrotnej o wyniku rekrutacji, nie otrzymałam żadnej odpowiedzi. Brak kontaktu ze strony firmy w tej kwestii budzi wątpliwości co do standardów prowadzenia procesów rekrutacyjnych i szacunku wobec kandydatów.
Profesjonalizm w rekrutacji to nie tylko umiejętność zaprezentowania firmy, ale także zdolność do prowadzenia rozmowy w sposób rzeczowy i konstruktywny oraz dotrzymywanie ustalonych zobowiązań. W tym przypadku niestety tego zabrakło, co pozostawiło u mnie negatywne wrażenie na temat organizacji i sposobu zarządzania zespołem sprzedaży.
P.S. Aby móc się pozycjonować jako Head of Sales to warto najpierw byłoby coś ze sobą reprezentować, nie tylko za pomocą „cukierkowego” obrazu budowanego sztucznie na własnych social mediach.