Kierowca27.01.2026 15:09
Witam, pracuję w tej firmie jako kierowca międzynarodowy kat B (bus blaszak). Firma ma rozmaitą flotę (samochody ciężarowe, plandeki, busy blaszaki), a więc dla każdego znajdzie się praca która mu odpowiada (kto co lubi).
Chciałabym się podzielić swoją opinią odnośnie tego jak wygląda moja praca.Wiadomo, że większość osób będzie interesowało to jakie są zarobki, system pracy no i relacje kierowca vs dział spedycji.
1. Każdy pracownik zatrudniony jest w oparciu o UoP. (Jeśli jesteś obcokrajowcem to dział kadr przygotowuje wszystkie dokumenty które są niezbędne do pracy na międzynarodówce).
2.System Wynagrodzeń : wypłata 2 razy w miesiącu do każdego 5 dnia miesiąca wpływa na konto bankowe tzw podstawa, druga wypłata do 20 dnia miesiąca to jest wyrównanie za przepracowane dni w miesiącu. Dniówka 300zł.
3. System pracy minimum 3tyg.w trasie na 1 tydzień wolnego ale jak masz chęć można pracować dłużej, sprawa indywidualna. Tu chciałabym zaznaczyć to jak masz jakieś pilne sprawy do załatwienia to spedytorzy zawsze idą na rękę i nie robią Ci pod górkę. (Masz pilną sprawę dzwonisz do spedytorów i sprawa ze zjazdem do domu jest rozwiązana pozytywnie) Tylko jak kombinujesz no to z tym już gorzej. Jak Ty się odnosisz do swoich spedytorów, tak i oni do Ciebie.
4. Dział spedycji vs kierowca. Już trochę poruszyłem ten temat wyżej dodam tylko jeszcze to, że od spedytorów dostajesz jednego sms dziennie z tym jaką masz trasę do zrobienia i to tyle, czy AŻ TYLE. Nie ma takich sytuacji które by nie zostali rozwiązane tu i teraz.
5. Flota samochody którymi jeździmy to Renault Master (blaszka) serwisowane na bieżąco, w warsztacie na terenie firmy (tak że śmiało rozpoczynasz swoją kadencję nie obawiając się o to czy czasem nie zgaśnie ci samochód gdzieś w okolicach Zgorzelca 😂 i tak samo śmiało wracasz do domku i najważniejsze że bezpiecznie)
6. Trasy. Wykonujemy zlecenie dla FEDEX rzadziej dla innych firm do przejechania dziennie około 420 km. Jako przykład jednej z trasy, kółko Monachium-Bergheim(AT)-Monachium i koniec pracy. Najdłuższe trasy to linia UPS Ravensburg-Hanower około 670km i Hamburg-Stuttgart 630km, Hamburg-Norymberga 610km. Te dłuższe trasy jeździmy rotacyjnie to nie jest tak że tyko jeden kierowca codziennie robi 670km , a inny robi o połowę mnie. Absolutnie nie ma takiej opcji. Na tych trasach się zamieniamy.
7. PODSUMOWANIE. Firma naprawdę mega super, pracując w tej firmie mogę powiedzieć że więcej jest zalet niż wad, oczywiście jak w każdej pracy wszędzie są plusy są minusy. Trochę jest daleko do domku ale jak jedziesz w kierunku „Dom” to już te kilometry mają mniejsze znaczenie. (Taki to minus)
No każdy z nas jest istotą żywą każdy z nas jest przede wszystkim człowiekiem, mamy swoje nie najlepsze dni narzekamy bo to nie odpowiada, a to nie pasuje tego nie będę robił, uwierzcie mi że ja to dopiero jestem narzekaczem 😂dzisiaj narzekam ale wsiadam i robię to co do mnie należy. Bo na tym polega moja praca i z tej wykonanej pracy mam wynagrodzenie. Też bym sobie chciał leżeć na kanapie nic nie robić a mieć kasę na koncie. Ale niestety tak to nie działa.
Naprawdę bardzo zachęcam do podjęcia się współpracy ze STRADA SP z o.o dużo jeszcze właśnie daje relacja kierowca vs spedytor naprawdę jeszcze raz się powtórzę bardzo są pomocni dla kierowców. Mogę tylko podziękować Panom ze spedycji.Od dnia mojego zatrudnienia i po dzień dzisiejszy nie usłyszałam od nich żadnego przykrego słowa, jakiegoś przekleństwa w swój adres, czy jakiegoś przymusu, czy jakichś gróźb. I to chyba jest najważniejsze przynajmniej tak to uważam, że traktują Cię jak człowieka.
W dużym skrócie: warunki pracy są przejrzyste bez żadnych ściem. Wypłata zawsze na czas na konto, a nie gdzieś tam pod stołem na zjeździe.Flota max do 3 lat i przede wszystkim jest bezpieczna, komfortowo. Nie ma jazdy z zapałkami w oczach (patrz p.6).
Na terenie firmy jest hotel dla kierowców, kuchnia, prysznic. Tak że i tu warunki na wyższym poziomie. Jeszcze raz zachęcam do współpracy. Oferty dostępne na olx.pl oraz na stronie internetowej firmy https://transbed-strada.de.
Dziękuję za uwagę. I za cierpliwość w przeczytaniu mojej opinii. Do zobaczenia 🙂