Zawiedziony klient28.10.2025 16:48
Opinię zamieszczam tutaj jako klient, ponieważ firma nie istnieje medialnie co jest dość zastanawiające jak na 20lat stażu pracy sprzedawcy/handlarza starymi zegarami.
Więc tak, sprzedawca miły, kulturalny, przywozi zegary osobiście na miejsce przeznaczenia. Zegar jest ustawiany, wstępnie wyregulowany i uruchomiony lecz niewypoziomowany. Transakcja przebiega w sposób poprawny/zadowalający. Tyle jeśli chodzi o sprzedaż.
Terez kilka słów o werku/mechanizmie samego zegara. Z plusów, cały werk umyty, mechanizm chodu wyregulowany, tarcza, wagi oraz wahadło wstępnie odświeżone i to by było tyle z pozytywów.
Mechanizm bicia uszkodzony, sprzęgło zabieraka poluzowane w związku z tym zegar "miesza" wybijanie godzin. Na 11, bije 17razy. Kołek odpowiedzialny za podnoszenie młoteczków niedbale osadzony na osi, dorobiony z gwoździa, głębokie ślady po wygieciu trzpienia przez kombinerki, przez co w trakcie podnoszenia młoteczków mechanizm bicia zatrzymywał się, a jak już ruszył zbyt szybko wybijał godziny. Idąc dalej, bardzo ważna sprawa, sprężynka mocujaca wahadło nadłamana i rozciągnięta, przez co wahadło w trakcie ruchu hałasowało oraz pracowało w torze paraboli.
Kolejna ważna sprawa, luzy w mechanizmie wcale nie są usunięte, tryby na czopkach i łożyskach są wyrobione w wyniku czego wskazówka minutowa posiada 10mm luzu, a wskazówka godzinowa 5mm. W związku z tym po godzinie 12 zegar spieszy, a przed 12 późni (dotyczy to wskazówki minutowej). Ponadto brak śrub mocujących deskę z werkiem do skrzyni, cały mechznim jest luźno osadzony na skrzyni. Wewnątrz cała skrzynia oraz gong mocno zakurzone.
Handlarz zarzeka się w opisie aukcji że: SPRAWNOŚĆ MECHANIZMU GWARANTUJĘ, LUZY POUSUWANE
Co jest oczywiście nieprawdą.
Werk zawiozłem do znajomego zegarmistrza gdzie po obejrzeniu i rozebraniu mechanizmu powiedział mi wprost że "wtopiłem". Stąd jako osoba sprawnie orientująca się technicznie, zrozumiałem jak działa oraz gdzie są usterki.
Aktualnie zostało usunięcie luzów poprzez wstawienie wężydeł, reszta usterek wspólnie z znajomym naprawiona oczywiście za dodatkową opłatą.
Jestem mocno zawiedziony brakiem precyzji, brakiem dokładności, brakiem rzetelnego przeglądu poszczególnych dźwigni pracujących w mechanizmie wykonywanych przez sprzedawcę.
Zegar jest zrobiony tak aby tylko chodził i to wszystko, do werku klient nie będzie zaglądał.
Reasumując nie polecam tym bardziej że zegar sporo kosztował.