Mieliśmy konsultację z Panem Radosławem, przedstawicielem firmy, i cała sytuacja była naprawdę zaskakująca. Podczas początku spotkania online zostaliśmy skrytykowani za brak włączonych kamerek. Usłyszeliśmy, że bez kamerek nie da się efektywnie współpracować, szczególnie w dzisiejszych czasach, i że to świadczy o kulturze organizacyjnej naszej firmy.
Nie zdążyliśmy nawet przedstawić swoich problemów ani omówić skali naszej działalności. Prowadzę firmę już prawie 9 lat i pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją. Jestem szczerze zniesmaczony, ponieważ przez te lata zostawiłem w internecie zaledwie kilka opinii, ale tym razem poczułem się na tyle zaskoczony i rozczarowany, że chciałbym odradzić innym osobom współpracę z tą firmą.
W ostatnich tygodniach mieliśmy konsultacje z pięcioma innymi firmami oferującymi podobne usługi i żadna z nich nie miała problemu z tym, że kamerki były wyłączone. Poza tym, nawet jeśli byłby to istotny element współpracy, można to zakomunikować w normalny, kulturalny sposób lub po prostu zasugerować zmianę i przejść do dalszej części rozmowy.