Jako właściciel firmy chcielibyśmy odnieść się do pojawiających się tutaj opinii dotyczących obsługi klientów.
Zauważamy powtarzający się schemat: część najbardziej negatywnych wpisów pojawia się bezpośrednio po odrzuceniu reklamacji, pomniejszeniu zwrotu albo odmowie spełnienia żądania klienta. W takich sytuacjach niezadowolenie z decyzji bardzo często przenosi się następnie na portale opiniotwórcze, gdzie przedstawiana jest wyłącznie wersja klienta, bez okoliczności, które doprowadziły do danej decyzji.
Nie oznacza to oczywiście, że każda negatywna opinia jest bezpodstawna. Trudno jednak zgodzić się z kreowanym tutaj obrazem firmy, w której reklamacje nie są rozpatrywane, zwroty są ignorowane, a kontakt praktycznie nie istnieje.
Nasze rzeczywiste statystyki obsługi wynoszą obecnie:
średni czas rozpatrzenia reklamacji: 4,38 dnia,
średni czas zwrotu wpłaty po dokonaniu zwrotu przez kupującego: 0,11 dnia,
średni czas odpowiedzi na wiadomość: około 9 godzin.
Dane te obejmują całość obsługiwanych spraw, a nie pojedyncze przypadki wybrane na potrzeby komentarza.
Dla przykładu odnosząc się do opinii opublikowanej 14.08.2026 przez użytkowniczkę „Kobieta”, w której pojawia się zarzut braku kontaktu oraz zwrotu jedynie 1 zł z zakupu wartego blisko 200 zł:
Kupująca odesłała produkt do paczkomatu bez wcześniejszego poinformowania nas o tym, mimo że zgodnie z procedurą zwrot powinien zostać skierowany na wskazany adres firmowy.
Co istotniejsze, zwracany produkt – ramka do tablicy rejestracyjnej z kamerą – został wysłany bez oryginalnego pudełka i bez właściwego zabezpieczenia transportowego, jedynie owinięty workiem foliowym. Produkt dotarł do nas roztrzaskany i w stanie uniemożliwiającym jego dalszą sprzedaż. Pominięcie tych informacji całkowicie zmienia odbiór historii przedstawionej w opinii.
Podobnie wygląda sprawa komentarzy dotyczących rzekomego otrzymania 7-metrowego węża zamiast 15-metrowego.
Przedmiotem sprzedaży był wąż rozciągliwy. Jego długość spoczynkowa jest wyraźnie mniejsza, natomiast po podłączeniu do instalacji i napełnieniu wodą wąż rozciąga się do deklarowanej długości około 15 metrów. Informacja ta znajdowała się zarówno w ofercie, jak i w instrukcji produktu. Mimo wyjaśnienia zasady działania produktu firma została następnie publicznie określona m.in. mianem „oszustów”.
Rozumiemy, że klient może nie zgadzać się z decyzją reklamacyjną lub sposobem rozliczenia zwrotu. Ma również pełne prawo opisać swoje doświadczenia. Uważamy jednak, że rzetelna opinia powinna przedstawiać cały przebieg sprawy, a nie wyłącznie końcowy rezultat, z którego klient jest niezadowolony.
Odrzucenie reklamacji nie oznacza braku obsługi klienta. Pomniejszenie zwrotu z powodu stanu odesłanego produktu nie oznacza przywłaszczenia pieniędzy. Wyjaśnienie sposobu działania produktu nie jest próbą oszukania kupującego.
Każdą reklamację i każdy zwrot analizujemy indywidualnie. Jeżeli popełnimy błąd, bierzemy za niego odpowiedzialność. Nie możemy jednak automatycznie uznawać każdego roszczenia tylko dlatego, że w przeciwnym razie istnieje ryzyko wystawienia firmie negatywnej opinii.
Dlatego zachęcamy osoby czytające komentarze do uwzględnienia, że za krótkim wpisem w internecie bardzo często stoi znacznie bardziej rozbudowana historia, dokumentacja, korespondencja oraz konkretny powód podjętej decyzji.