Opinia z perspektywy wykonawcy współpracującego z firmą
Po moich doświadczeniach nie zdecydowałbym się ponownie na współpracę z tą firmą.
Zaliczki wymagane przed rozpoczęciem realizacji były wpłacane terminowo. Problem pojawiał się przy kolejnych i końcowych rozliczeniach. W trakcie naszej współpracy pozostałe płatności były regulowane po terminach. Przy końcowych rozliczeniach musiałem upominać się o należne pieniądze. Zdarzały się również sytuacje, w których przez kilka dni nie otrzymywałem odpowiedzi na wiadomości ani telefonów zwrotnych.
W trakcie realizacji wprowadzane były także dodatkowe zmiany i prace, za które ustnie deklarowano dodatkowe wynagrodzenie. Część takich należności nie została później uregulowana. Pojedynczo były to niewielkie kwoty, najczęściej rzędu 100–200 zł, jednak przy kolejnych zmianach zaczynały się sumować.
Najpoważniejsza sytuacja dotyczyła należności w wysokości 13 000 zł z terminem płatności 2.02.2026 r. Pomimo upływu terminu płatności oraz moich prób uzyskania rozliczenia należność nie została uregulowana. 11.03.2026 r. skierowałem sprawę do elektronicznego postępowania upominawczego. Całą należność główną otrzymałem dopiero 27.03.2026 r., a więc już po wniesieniu pozwu.
Opóźnienie w płatności miało dla mnie realne konsekwencje finansowe. Jako mały wykonawca wcześniej poniosłem koszty związane z realizacją, dlatego brak terminowego rozliczenia wpłynął na płynność mojej działalności i zmusił mnie do finansowania zobowiązań z innych źródeł.
Problematyczne były dla mnie również rozbieżności pomiędzy wcześniejszymi ustaleniami a późniejszym stanowiskiem dotyczącym zakresu prac, prac dodatkowych oraz odpowiedzialności za poszczególne elementy realizacji.
Na podstawie własnych doświadczeń zdecydowanie odradzam opieranie współpracy z tą firmą na ustnych ustaleniach i zapewnieniach. Wszystko, również pozornie drobne zmiany i dodatkowe prace za 100 czy 200 zł, polecam potwierdzać na piśmie przed ich wykonaniem, wraz z ustaloną ceną i sposobem rozliczenia.
Polecam również dokładnie dokumentować przebieg realizacji oraz stan miejsca wykonywania prac — zdjęciami, nagraniami i korespondencją. W moim przypadku taka dokumentacja okazała się bardzo istotna.
Powyższa opinia opisuje wyłącznie moje własne doświadczenia z przebiegu współpracy. Na ich podstawie ponownie nie podjąłbym się współpracy z tą firmą.